MojeKolo

Test: Rock Machine 2017 - vyzkoušeli jsme Blizzarda

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 19.8.2016

To, že Jára „Spaceman“ Spěšný, otec dvou holek a jednoho AGangu, změnil působiště a funguje u značky Rock Machine už všímaví čtenáři ví. Stejně tak ví, že první projekt, do kterého se zapojil, je nová série enduro/trail kol Blizzard. A pevňáků Blizz.

Jak jste se mohli dočíst už v Keliho článku (Rychlé představení: Rock Machine Blizzard – české enduro s virtuálem), kdy na nové eRMka narazil v Livignu, Blizzard je 27, respektive 27+ enduro se 160mm zdvihu a unikátním virtuálním odpružením. Na prezentaci novinek 2017 v Seči jsme měli možnost si je aspoň trochu projet a osahat a taky nakouknout do geometrických tabulek.

Platforma Blizzard nabídne dvě, vlastně skoro tři kola. Sedmadvácu se 160mm zdvihu a 27plusko se 140mm zdvihu na které můžete nacpat devětadvácy. Nejdřív k technickým věcem, Geometricky se na první pohled nejedná o kdovíjak převratné kolo, jsou tři velikosti označené podle palců sedlové trubky, 17,19 a 21. Hlavový úhel je 66 stupňů, rozvor 1195 prostřední velikosti, zaujme krátká zadní stavba, 425mm u 27, 433 u 27+/29.

A právě velikosti jsou první věc, co stojí za zmínku. Ačkoli jsme všichni zvyklí, že pro jezdce okolo 175 cm je Mko a to je skoro vždycky 17 palců, u RM je tomu jinak. Díky velice krátké sedlové trubce, mají jezdci v od 170cm až do 190cm, možnost vybrat si velikost kola, podle jízdního stylu. Právě proto nejsou tři velikosti S-M-L, ale nesou číselné označení. Já zkoušel 17 i 19, mám 175 ale krátké nohy, takže většinou nemůžu brát Lko kvůli nemožnosti použití teleskopu. O to větší bylo moje překvapení, když se mi na 19 s rezervou vešla i 150mm sedlovka!

Navíc větší rám, dává na enduro použití daleko větší smysl, právě díky kraťoučké zadní stavbě. Svezl jsem se pak i na 17 palcovém rámu, ten by byl sice zábavný v bikeparku nebo na flowtrailech díky hravosti, jednoznačně bych ale bral 19. V podstatě ke stejnému závěru došel Keli, který sedlal devětadvácu, jinak se svými 185cm dycky Lko by v tomto případě bral velikost 21 palců.

Je super, že značky nechají jezdcům volnou ruku v tom, jakou velikost vybrat a ne fašisticky trvat na tom kdo má na čem jezdit a omezovat jezdce délkou sedlové trubky. Rozumnou velikostní politikou si mě Rock Machine získal poprvé.

Pokud zůstaneme u ježdění, nový virtuální systém odpružení je doopravdy velice povedený. Rám sice není ultralehký, bez tlumiče atakuje váhu 3kg, ale! Díky tomu má fantastickou boční tuhost, takže se vám kolo nekroutí ani v zatáčkách ani při sprintování, velice dobře reaguje na podněty jezdce. Navíc se českým inženýrům podařilo velice dobře oddělit šlapání a chod zadní stavby. Proto jde kolo, na to jak má vysoký zdvih, velice dobře za pedálem. A to nejkouzelnější přijde ve výjezdu, prostě šlapete a zadní stavba drží zadní kolo neustále na zemi a do vašich zad se nepřenáší vůbec nic z toho, co je pod váma. To ovlivnilo i mou volbu stopy ve výjezdech, prostě jsem jel přes ten největší bordel a vůbec nic se nedělo, pořád bylo možné pohodlně sedět a šlapat. Zadní stavba je velice progresivní a nový metrický tlumič RockShox Deluxe velmi citlivý, takže není problém foukat klidně i přes 30% sagu a pořád máte oporu ve střední části zdvihu, o dorazech nemluvě. Zadní stavbou si mě RM získal po druhé.

A poslední velký vykřičník, který jsem si zapsal do deníčku, byl ohledně cenovek těchto kol.

Nebo spíš ohledně osazení vzhledem k ceně. To jak jsou osazené vyšší modely psal už Keli minule, prostě hodně Sramu, hodně RockShoxu, hodně RaceFace, široké ráfky a to všechno za 80 nebo 70 tisíc. Nejzajímavější je ale nejnižší model endura, Blizzard 50–27. Krásná červená barva, RockShox Yari, RockShox Deluxe vzadu, 11 rychlostní Sram NX, Kokpit RaceFace, teleskopická sedlovka. Ošizené jsou jenom levné brzdy Shimano a pláště Schwalbe Tough Tom. Tedy položky max za pár tisíc. A cena tohohle? 55 tisíc! Asi vůbec nejlevnější enduro kolo, které můžete v dnešní době koupit a navíc doopravdy neošizené na důležitých věcech, kolo se kterým bych neměl problém jezdit ani já, pisálek rozmazlený kolama nad 100 tisíc. Skvělá nabídka a myslím si, že tohle kolo bude příští rok na závodech a v trailcentrech vidět opravdu hodně.

O jízdních vlastnostech napíšeme víc až po pořádném testování, zatím můžu říct, menší velikost je zábavná ale něco jí chybí, větší velikost je přesně o pravé! Do kopce jede fantasticky, z kopce po krátkém testu taky není moc co vyčítat ale ještě se uvidí po větším testování, které se chystá v září. No, uvidíme, zatím u RM všechno dobře!

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Hofi 19.8.2016 v 7:34

    Maj to pěkný, ale na mejch 165 cm jsem tu jejich velikost 17 už už zatracoval a v malé morávce se na nic nezeptal, ale podle članku usuzuju že by možná mohla seďet. No nic počkáme jestli nebude někde někdy nejaká možnost testovaní.

  • profilová fotka Potok 19.8.2016 v 7:39

    jo, to se mi líbí

  • anonymní uživatel Honza (honhav (a) seznam.cz) 19.8.2016 v 8:59

    Pro 29 dosel Keli ke stejnymu zaveru? Je dostatecne obratna na takovy to domaci zvykani?

  • profilová fotka Keli 19.8.2016 v 12:41

    Keli ke stejnému závěru nedošel, 29 parádně jede a stoupá, ale vyšší střed a větší kola jsou výrazně míň obratná než 650b verze.

  • anonymní uživatel michal 19.8.2016 v 12:52

    v tom hliníku by to mohli nechat, vypadá to tisíckrát líp, než ty pouťový kombinace laků a polepů

  • anonymní uživatel Macochejl (kostal.mc (a) gmail.com) 21.8.2016 v 15:29

    Úhel hlavy u 29'' verze je předpokládám překlep, nemělo by to číslo být podobné tomu u pluska?

  • profilová fotka Čert D:key 21.8.2016 v 16:33

    2Macochejl: Pozor, v nabídce dál zůstává starej Blizzard 29, ten nemá s novým virtuálem nic společnýho a geometricky je to vcelku tragédie. Tu 29 kterou jsme jezdili vyrobil mechanik přidáním 29 kol na pluskový rám. Oficiálně zatím novej Blizzard 29 není, jenom 27 nebo 27+

  • anonymní uživatel Macochejl (kostal.mc (a) gmail.com) 22.8.2016 v 8:02

    Díky za objasnění, už mi to docvaklo. :)

  • anonymní uživatel Cyglista (fake.friendship (a) seznam.cz) 22.8.2016 v 9:10

    Trochu mi v tej rozměrovej tabulce chybí jaké to má reach. V těch kolotočářskéch barvách to fakt vypadá jak ze supermárketu... jinak celkem zajímavý. A evidentně rock machine zapomněl na ochranu rámu proti omlácení od řetězu a spodní rámové trubky. Omotávat rám starou dušou je fakt pravěk.....

  • anonymní uživatel Balanc 22.8.2016 v 18:32

    Bike není porno, aby záleželo na velikosti!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí