Test: BMC Trailfox - devětadváca, co není devětadváca

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 30.8.2016

Každý kdo někdy vyzkoušel devětadvacítkové kolo potvrdí, že není tak agilní jako kola s menším průměrem. Fyziku neokecáš (mluvím z praxe, ani na gymplu, ani na vejšce se mě to nepodařilo) a vliv velkých kol na ovládání je prostě znát. Ano, nejsem fanoušek velkých kol, přestože jsem devětadvaceti palcové kolo vlastnil a poměrně dlouho na něm jezdil, k srdci jednoduše mi nepřirostlo. Na XC či maraton je to zajisté nejlepší varianta pro člověka s 185 centimetry, ale pro technické disciplíny jako je sjezd či enduro se až tak nehodí. Drtivá většina devětadvacítek je jako tank, jede výborně rovně, ale jakmile přijde zákruta je ouvej. Toto jsem tvrdil vždy, dokud jsem nevyzkoušel BMC Trailfox a to jsem jezdil i spešlové 29" Enduro první generace.

BMC Trailfox 01 XX1 je závodní endurová raketa, tento celokarboňák není levný, ostatně jako cokoliv ze Švýcarska, atakuje totiž hranici 190 tisíc korun. Nicméně v jeho výbavě nenajdeš jedinou slabinu, má to nejlepší osazení, co si dokážeš představit – pohon Sram XX1, vidlice Rock Shox Pike RT3, tlumič Cane Creek DB Inline, brzdy Shimano XTR. Nezvyklá je snad jen kombinace brzd od Shimana a zbytku od Sramu, ale když ony ty Shimana prostě líp brzdí, tak proč ne.

Jaká je klasická 29? Dlouhá v rozvoru a vysoká, všichni se snaží ji ale udělat naprosto opačnou – co nejkratší a nejnižší, někomu se to daří lépe, někomu hůře. Posuďte sami zda-li se to BMC povedlo, já myslím, že ano. Trailfox má ve velikosti L výšku rámu (vzdálenost vrchol hlavové trubky – osa šlapacího středu, stack) 619 mm (například nové Enduro od Specialized má 622mm) a reach 460mm. Ani další informace z geometrie nejsou nezajímavé, hlavový úhel 67st., délka řetězové vzpěry 435mm, celkový rozvor 1200mm a extrémní BB drop 30mm!!! Krátká zadní stavba, dlouhý a nízký přední trojúhelník, položená hlavovka, když k tomu ještě přičteš krátký 45mm dlouhý představec a 75Omm široká řídítka, máš prototyp super geometrie současného endurového kola napříč všemi značkami.

První, co mě uchvátilo byla tuhost, velká kola logicky nejsou tak tuhá jako menší, ale zapletená kola DT Swiss EX 1501 nějak popírají, že se jedná o velké obruče a tuhé jsou neuvěřitelně. Kolům v tuhosti sekunduje karbonový rám, tedy spíše obráceně kola sekundují rámu. Rám disponuje zdvihem 150mm, jeho zadní stavba se otáčí okolo virtuálního čepu. Boční tuhost je monstrózní, při klasickém parkovišťovém testu se do boku ani nehne a při jízdě je to stejné. U BMC svůj systém přepákování nazývají APS – Advanced Pivot System, systém je poměrně imunní na pohupování při šlapání a přitom je poměrně citlivý i na mikro nerovnosti, k jejich snadnému překonávání navíc i napomáhají velká kola.

Výhodu velkých kol poznáte samozřejmě při šlapání, protože prostě líp jedou. Ale poprvé jsem rozdíl nezaznamenal v zatáčkách. Běžná devětadváca se ve switchbacku chová jako zahradní traktůrek TERRA – VARI, před zatáčkou vysedneš a za zatáčkou nasedneš, Trailfox se tak nechoval, žádný balancování po předním, projížděl jsem je „normálně jako člověk“. Nekecám, když řeknu, že kdyby mě na toto kolo posadili bez předchozí informace, že se jedná od 29", tak to nepoznám. Chovalo se to tak strašně podobně sedmadvácám. A to mě fakt tááák moc bavilo. Krátká zadní stavba dovolila vykroužit zatáčku jako na malým kole, postavit Trailfoxa do manuálu šlo s prstem v nose a ta stabilita… neuvěřitelné. A samozřejmě vliv na celkově dobrou ovladatelnost měla i váha, komplet kolo se pohybovalo okolo 12,7 kilogramu. Tím, že je šlapací osa tak nízko a k tomu i 175mm dlouhé kliky (ty jsou pouze u testované velikosti L) se občas stala na devětadvácu nevídaná situace – štrejchnul jsem klikou o zem.

Bohužel jsme spolu nemohli strávit více času a já bych přitom tolik chtěl, počasí se postavilo proti, bouřka a průtrž mračen zahnala kabinky z lanovky zpět do garáže. A z testovací dráhy se během pár okamžiků stala dravá a především blátivá horská bystřina. No tak třeba příště.
Kolo BMC Trailfox zcela změnilo můj názor a představy enduro kole, pro mne již neplatí, že žádná devětadváca se nevyrovná sedmadváce v technickém ježdění. Ano, na Trailfoxu si sebe dokážu představit. A možná budu muset nových endurových devětadvacítek vyzkoušet víc.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 30.8.2016 v 10:42

    Já si vždycky subjektivně říkal, že 29 je prostě pro velký lidi, myslím velký.... né evropskej průměr 175cm. Často na 29 kolech vídám malý chlapy a malý ženský a říkám si, jestli to pro ně není kontraproduktivní...prostě s menším vzrůstem si s tebou to kolo bude vždycky dělat tak nějak co chce a jezdci moc nepomůže velikost rámu S/M. Mám 196 cm a na 29 kolech, velikost rámu XL se mi jezdí skvěle!

    Pravda, na kole jezdím čím dál tím míň, ale vzpomínky zůstanou. Mluvím o XC. Nikdy jsem neměl možnost vyzkoušet 29 sjezďák. Dolekopcom jsem zvyklej na 26 s rámem L a vyhovuje mi to - kdo ví, třeba bych po vyzkoušení 27,5, 29 mluvil jinak. Se svojí vejškou vypadám na eMkovym sjezďáku jako čůrák. Na 29 kole vypadá trpaslík se 170 taky jako čůrák :) není všechno pro všechny a proto si myslim, že tyhle testy by měli dělat VŽDY lidi s odpovídajícím vzrůstem.....jak je v článku uvedeno, fyziku neokecáš.

  • anonymní uživatel honik 30.8.2016 v 14:32

    Opravdu je bb drop -30 extra nizko? Mam za to, ze se to vztahuje k k osam naboju...a vzhledem k vetsim rozměrům kol muze byt stred stejne vysoko jako na 650b, coz?

  • profilová fotka Keli 30.8.2016 v 15:04

    Ano, správně vztahuje se k osám nábojů, ale hodnota 30mm BB je opravdu hodně, díky tomu se přibližuje a možná je i níž než u 650b kol.
    BMC výšku středu v geometrii neuvádí, takže nemůžu doložit přesná čísla, ale např. 29" Enduro od Specialized ma BB drop 22mm a střed stejně vysoko jako 650b verze, takže...

  • profilová fotka RSbikes 30.8.2016 v 20:39

    BB není zas až tak zásadní rozměr a ne pro každou jízdu platí, že čím větší, tím lepší (např. Trialové pasáže, manuálek ...). U FS se BB mění dle nastavení SAGu.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí