Test: Bionicon rEVO umí změnu hlavového úhlu jedním tlačítkem

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 20.10.2017

Jsou kola rozšířená, méně rozšířená a pak ty, která jsou raritní, neobvyklá. Taková, která nepotkáš na každém rohu, ale spíše třeba jen jednou za rok, do této kategorie rozhodně patří i německá značka Bionicon. Jejich model Edison Evo je sice již na trhu po delší dobu, ale naše cesty se zkřížily až nyní.

A rovnou to byla inovovaná verze rEvo, tedy s novou pozměněnou geometrií, která zcela odpovídá moderním trendů, tedy kratší zadní stavba a delší přední rámový trojúhelník, v číslech je to 435mm chainstay, 442mm reach, 6mm BB drop ve velikosti L. Bavíme se o vyzkoušené verzi se 160mm zdvihu, Bionicon má v nabídce i rEvo se 180mm zdvihu, tam je reach kratší a střed, BB drop, je umístěn 1mm nad osou nábojů.

Čím jsou ale kola Bionicon zajímavá. Zcela určitě díky použitému patentovanému Bionicon Systemu, systému, který umožní po stisku jediného tlačítka plynulou změnu zdvihu a také geometrie. Opravdu na kole, za jízdy můžeš změnit geometrii naprosto zásadně, maximální hodnota, které lze dosáhnout – pět stupňů na hlavovém úhlu. Takže ze 65,5 stupně v normálním setupu můžeš udělat až 70,5 stupně.

Jak Bionicon System funguje? Poměrně jednoduše, na klasické koncepci kola jsou tlumič a vidlice samostatné jednotky, které si každé hrajou na svým písečku, u Bioniconu je tomu naopak, vidlice i tlumič jsou spojené nádoby. Vzduchové komory jsou skrze přepouštěcí tlačítko umístěné na řídítkách propojené. Tlačítko vlastně jen povoluje přefouknutí vzduchu z jedné pružící jednotky do druhé. Samozřejmě, tento systém vyžaduje jak vzduchovou vidlici, tak tlumič se stejným médiem, logické.

Na testovaném kousku byla osazena vidlice X-Fusion Metric HLR a jí vzadu sekundoval tlumič Vector Air HLR shock, obojí bylo propojeno skrze vysokotlaké hadičky do tlačítka na levé straně řídítek. Po jeho zmáčknutí se vzduch přesunul buď do vidlice, to tehdy, když jsi se nahnul dopředu a nebo do tlumiče, to pokud jsi se nahnul dozadu.

Obrázek je za tisíc slov, jak systém funguje ukáže animace.

Za jízdy byla změna zdvihu poměrně snadná, tedy snížit zdvih vidlice šlo opravdu snadno. Zmáčkneš tlačítko, nahneš se dopředu a vidlice zajíždí do zdvihu, uvolníš tlačítko a hotovo, vidlice zůstává v nastaveném zdvihu. Vzduch, který byl původně ve vidlici se nyní přesunul do tlumiče.
Změnou zdvihu vidlice se sedlo posouvání více nad šlapací střed, sedlovka se napřimuje a šlapání je efektivnější. Díky většímu množství vzduchu a tedy i většímu tlaku v tlumiči a také změně pozice přepákování se celé odpružení přitvrdí, omezí se pohupování a při šlapání tak není třeba sahat na páčku zamykání tlumiče… popravdě, ona tam ani není.

Opačná změna byla také snadná, opět nechybělo nezbytné nahnutí dozadu, zmáčknutí tlačítka a vidlice se vysouvá. Vysunout ji ale do plného zdvihu chce trochu cviku a správný grip, po pár kilometrech je to tam. Samozřejmě se nabízí otázka, co se stane, když například při pádu poškodím hadici spojující jednotlivé části Bionicon systému… stane se neštěstí, dojel jsi, při porušení hadice se systém vypustí a bez vzduchu vzduchová vidlice i tlumič příliš nefungují.

Jízdní vlastnosti v plném zdvihu byly odpovídající moderní geometrii, jedním slovem příjemné. Čtyřčepové zavěšení zadní stavby s Horst linkem je osvědčené a fungující, samozřejmě mající své silné i slabší stránky.

Změnu geometrie už na svých kolech řešilo více výrobců – někteří používají speciální tlumič (např starší verze Cannondale Jekyll), jiní zase upravují pozici tlumiče v přepákování (např. Canyon a jeho systém Shapeshifter) – z tohoto pohledu je řešení od Bioniconu neobvyklé. A také značně limitující, vyžaduje mít stejný tlak jak v „bouli“ na tlumiči, tak ve vidlici, kdyby tomu tak nebylo, nevydrží rozdílné tlaky v systému dlouho, jen prvním zmáčknutí tlačítka. Tím pádem se výběr možných tlumičů a vidlic značně omezuje a hlavně, nelze použít klasický tlumák či vidlice, obojí vyžaduje úpravu, tak aby byly kompatibilní s Bionicon systémem.

Praktičnost Bionicon systému asi oceníš především pokud stoupáš dlouhé hodiny do prudkých kopců, tam oceníš sedlo pěkně nad středem a váhu blíže přednímu kolu, v nejvíce zasunutém režimu kolo jen tak na zadní nepostavíš.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Luke (lukas.mencl (a) gmail.com) 30.10.2017 v 23:06

    Ahoj, to s tou nutností stejného tlaku v tlumiči a vidlici je blbost. Na konec tlumiče je přidělanej adaptér (B-Odo), kterej je propojenej s vidlicí a ovládá se to tím tlačítkem. Samotná vidlice a tlumič ale propojené nejsou. Když zmáčkneš tlačítko a zatlačíš vidlici, tak z toho adaptéru vyjede pístek a zvětší se vzdálenost oko-oko tlumiče. To změní geometrii a převodovej poměr. Tj. funguje to podobně jako Shapeshifter ale udělaný je to jinak. Detaily viz www.bionicon.eu/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí