MojeKolo

Test: Mr. Wolf Banger zruší defekty a ochrání ráfek

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 7.11.2017

Co je v současné době nejslabší komponent na kolech? Nejsou to vidlice, nejsou to ani tlumiče, odpružení funguje bezvadně, geometrie jsou vyladěné do posledního detailu, ani brzdy a ani pohon není slabinou. Já osobně cítím jako nejproblematičtější komponent… pláště. Nemyslím tím, směsi a ani vzorky, těch je na trhu spousta a vybere si každý.

Co je tedy ta největší slabina, tradadadá… je to ochrana proti defektům. V nabídce snad všech výrobců najdeme pláště lehké i odolné, ale ochranu proti defektům nikdo z velkých výrobců snad pořádně neřeší. Podívejte se na počet defektů na jakémkoliv mtb závodě a to i třeba na Světovém poháru ve sjezdu, není snad závod, aby některý z favoritů nedojížděl na prázdném kole. A to přesto, že duše v pláštích těchto závodníků již nenajdete, duše totiž na závodní kolo nepatří už dlouhá léta. Ono totiž ani bezdušové řešení není stoprocentní, chytnout defekt, tedy ufouknout plášť nebo proříznout bok, to je otázka zlomku sekundy a je vymalováno.

Mousse, inspirace z motorek

Podobná situace jako je v současné době byla v nedávné historii i motorkách, ale tam se již problémy s defekty nedějí. Jak to? Protože snad všichni offroadoví motorkáři přesedlali na mousse, pěnu, která nahrazuje v plášti duši a také i vzduch, prostě a jednoduše v plášti s mousse není žádný vzduch, takže není možnost plášť píchnout. Tedy možnost píchnout je, ale když tam není vzduch, nemá co utéct a tak tě nějaký píchání absolutně netrápí. Myslím píchání pláště, samozřejmě!
Vyzout mousse je téměř nemožné, protože plášt díky pěně drží v ráfku jako přilepený, nazout mousse je bez správného grifu záležitost na dlouhou dobu. Základní nevýhodou mousse je váha, vzduch neváží skoro nic a pěna, ta prostě něco váží, no docela hodně. Ale vyšší váha je zase vykoupena skoro absolutní nemožností defektit – něco za něco.

Mr. Wolf Banger na to jde stejně, ale jinak

A na podobném principu jako je motorková mousse funguje i předmět dnešního testu, Mr. Wolf Banger. Rozdíl oproti motorkám je zásadní, Mr. Wolf má v plášti i vzduch, takže ochrana proti defektům není absolutní, ale hodně se jí blíží. Jak to tedy funguje? V plášti máme jak vložku, tak vzduch, díky vložce je vzduchu řádově méně než u klasického pláště a část jeho funkce přebírá pěna. U klasického provedení bezdušáku, kdy je v plášti jen vzduch – ten pruží, ale netlumí. A Mr. Wolf, kromě minimalizace možnosti defektů, přidává tlumení. Systém pak pruží i tlumí, vzduch pruží, pěna tlumí.

Samozřejmě vložka umožní vozit i nižší tlak, takže máme lepší grip. Zázrak, chtělo by se říct. Ale stejně jako u motorek, není to zadarmo, krom toho, že Mr. Wolf Banger poměrně drahá záležitost (necelých sto Euro za jeden kus je darda), tak i něco váží. Konkrétně 220 gramů u testovaného modelu pro pláště do šířky 2,4 palce.

Modely Mr. Wolf Banger

Materiál Mr. Wolf Banger se těžko popisuje, jedná se o polymer s nízkou hustotou materiálu. V podstatě nejsem schopen najít ekvivalent z běžného života, látka na povrchu je měkká, ale uprostřed znatelně tužší, zcela zmáčnout v ruce nelze. Vložka je kruhového průřezu a má tvar kruhu odpovídající plášti, logicky. Na výběr jsou jak různé průměry (26", 650b a 29 palců), tak různá provedení – pro pláště s výztuhou boku i bez, pro šíře plášťů od XC až po tří palcová pluska. Rozdíl mezi nimi je ve velikosti. Já do testu obdržel model pro enduro pro pláště do rozměru 2,4", který by měl udělat i z běžného, levného pláště bez bytulové výztuhy neprůstřelný DH plášť.

A tak jsem to rovnou vyzkoušel, vzal jsem ne zcela nový plášť Maxxis High Roller 2 v obyč provedení pouze s EXO ochranou boku proti proříznutí. Guma za necelých šest stovek ani není tubeless ready, zkušenost totiž říká, že i obyčejný Maxxis bez kouzelné zkratky TR funguje jako bezdušák v poho, jakože úplně v poho.

Montáž

Montáž, montáž je samostatná kapitola. Nebudu tvrdit, že je jednoduchá, pravdou je, že je fakt náročná. Na úzký ráfek v jednom téměř nerealizovatelná, ve dvou lidech už to jde líp. Když jsem Banger zkoušel nahodit do pláště sám, tak výsledkem byla zlomená montáka, spešlová montpáka vyztužená kovem! Ve dvou, společně s Chozém z Punkbike Store jsme už uspěli líp. Důvodů proč šel Banger špatně nahodit může být více, já to sázím na úzký ráfek, nasazovali jsme na ráfek WTB Frequency i25 s vnitřní šířkou 25mm, na který nejdou i samostatné maxxisové pláště zrovna ochotně.

Ale úzký ráfek na zadním kole má spoustu výhod, takže jsme bojovali. Je totiž třeba nahodit jednu stranu pláště do patky, vložit rozbočovací téčko do ventilku, nasadit vložku a nahodit druhý bok. Taková je teorie, v praxi byl obrovský boj druhý bok pláště dostat do středového prolisu v ráfku, tak aby šel nazout – pěna jej totiž vytlačovala zpět k boku ráfku. A to nemluvím o tom, že bychom měli ještě před nahozením druhého boku do pláště nalít mlíko, originál mlíko moc neteče, ale i přesto jseš zaliskanej až za ušima. Lepší je nalít mlíko až posléze skrze vyšroubovaný ventilek. Pokud jsou oba boky v patkách, tak nahodit bezduš je snadné.

Tlak nízký, hrozně nízký

Objem vzduchu v plášti je minimální a stejně tak i tlak, který můžeš vozit. I pokud by jsi v plášti neměl vůbec žádný vzduch, věřím, že v pohodě dojedeš a ráfek zůstane netknutý, samotná vložka je zhruba jako by jsi měl v plášti jednu atmosféru tlaku vzduchu. Žvýká se to dost, ale vyzout to nepůjde, na rozdíl od klasického bezdušáku, ten s jednou atmosférou je téměř nejezditelný. Samozřejmě, při jízdě bez vzduchu dostane vložka asi dost na frak.

Co je týče tlaku, já tam fouknul 1,6 atmosféry, na zadním kole a to vážím 89kg plus batoh, oblečení, boty, helma, no jsem „docent“, ale takových 95kg to bude určitě. Bez Mr. Wolf vložky bych si podobný tlak vozit netroufl, teda troufl, ale vyzul bych plášť nejpozději ve třetí zatáčce.

Za jízdy

Osobně jsem neměl od vložky žádné očekávání a bral ji jako ochranu před defektem, procvaknutí, podobně jak to dělá nedávno testovaný Huck Norris (test), ale již první metry mě naprosto překvapily. Tohle jsem opravdu nečekal, chování je pláště je hodně odlišné, ten grip, tvl, to je pecka. Jedu po městě a zkouším přejíždět obrubníky, na obličeji rohlík a řechtám se jak malý kluk. Jak to popsat, asi jako, když si na vidlici plně otevřeš odskok a nebo jej máš nastavený správně, plně otevřený odskok – to je klasický bezdušák a správně nastavený – to je bezduš s Mr. Wolf Banger. Drží to parádně a není to jen tím extrémně nízkým tlakem, ale především jak rychle nebo spíše jak pomalu se plášť vrací do „základního“ tvaru.

Nelze popřít, že dvě stě gramů v plášti navíc je znát, kolo je o poznání línější, směrem z kopce dolů to nepoznáš, ale na rovině či do kopce je to citelný rozdíl. Výrobce tvrdí, že ztráta je pouhé 1%, ale moc tomu nevěřím, možná v laboratoři. Ale zase na obranu Bangeru, je to podobné jako kdyby jsi dal sjezdovou gumu, ta je taky o stovky gramů těžší než klasický nevyztužený plášť. V součtu, pokud použiješ Banger a lehký plášť, tak jsi s hmotností níž než bezdušák postavený na sjezdové gumě a to nemluvím o přidané hodnotě v podobě ochrany ráfku při mega ráně.

To, že Banger není v plášti nijak uchycen za jízdy znát není, ale na místě, pokud hýbeš kolem, tak cítíš, že se v plášti něco hýbe, co to asi bude? Ve stojanu, když zadní kolo roztočíš, tak je to patrné také. Samozřejmě, za jízdy, při zatíženém kole, je vložka zmáčknuta a nejspíš se nehýbe, ale co třeba ve skoku?

Vyplatí se?

Pravidlo říká, je-li v nadpisu otázka, odpověď na ni v následujícím odstavci je záporná, ale zde bych za to ruku do ohně nedal. Plusy jsou jasné, ochrana proti defektů, ochrana ráfku, lepší jízdní vlastnosti, stejně tak i mínusy jsou nasnadě – vyšší hmotnost a extrémní cena. Výdrž je otázkou, přestože se výrobce dušuje, že vložka je imunní proti jakémukoliv bezdušovému tmelu, tak neustále mačkání a vracení do původního stavu pěně zajisté nesvědčí, jak dlouho bude ochotná toto akceptovat není zcela jasné, na webu Mr. Wolfu o tom mluví velmi vágně. Moje zkušenost po více jak měsíci ježdění a jednom enduro závodě – na vložce nejsou patrné žádné známky opotřebení. Samozřejmě, pokud pojedeš na „prázdným“, tak životnost pěny půjde hodně do kytek, ale pokud ti to zachrání závod, tak to se asi dá akceptovat, ne?

Další informace a možnost zakoupit je na webu MrWolf.bike.

Po více jak půl roce

Jak vypadá Mr. Wolf Banger, vložka do ráfku, po více jak půl roce používání? Zde jsou fotky. Je vidět, že pár zásahů schytala, ale defekt nepřipustila žádný. Vlastnosti, jako pružnost a ohebnost se jeví stejné jako před prvním použitím.

Jezdecké foto: Jara Sijka

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel mike 8.11.2017 v 11:08

    gramař

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 8.11.2017 v 13:19

    Tak určitě skvělá alternativa k půlkilovejm DH dušim a sjezdovejm plášťům s butylovou výztuhou s váhou v řádu 900-1400g/ks - kdyby na svěťákách nehonili gramy a setiny, tak neprorážej. Bezdušový pláště jsou v extrémních situacích prostě vabank.

    DH duši s DH plášťem neprorazíš, ale takový obutí váží klidně ke 4KG - tady máš za 6 000kč minimálně 1,5 kg úsporu váhy při zachování
    odolnosti proti proražení - to se vyplatí :-)

  • profilová fotka FK 9.11.2017 v 0:06

    plne otevreny odskok je spravne nastavena vidlice?

  • profilová fotka Keli 10.11.2017 v 8:04

    FK: to tam napsáno není: plně otevřený odskok ? to je klasický bezdušák a správně nastavený ? to je bezduš s Mr. Wolf Banger

  • profilová fotka marko250 26.3.2018 v 22:14

    Jen tak z branže ,co jsem přez deset let zažil. toje.mypage.cz/... Samozřejmě na motu jsou mnohem větší síly,než na kole.Také mohu potvrdit,že jsem stejnou trať objel na vzduchu(tubliss) rychleji a jistěji ,než na mousse.Situace na endurech,kdy se po kole(3hod) nový mousse(Michelin) proměnil v prach nebyly ojedinělé,prodejce s odstupem času argumentoval změnou výroby,situace se již do roku 2016 nezměnila,moussy byly tragické a jedno jaké.Asi 75% reprezentujících přešlo na Tireballs a Tubliss,nebo zpět k hrubým duším,s dobrým sponzoringem zůstal zbytek na mousse v režimu jeden den/jedna sada mousse(200eur),ale jistota dojetí a umístění.

  • profilová fotka Keli 27.3.2018 v 15:01

    marko250: mám aktuálně tuhle pěnu v plášti cca půl roku a zatím se vlastnosti jeví stále stejné. Nedokážu posoudit jaký materiál mají motorky, ale tenhle zatím drží.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí