Tuning: úprava progresivity vidlice samodomo

Autor: Keli, vydáno: 9.12.2020

Původní vydání: 8.12.2017. Opakování je matka moudrosti i tři roky starý článek může být stále aktuální. A proto je zde znovu.

Ať máš vidlici libovolné značky, tak i ten její nejzákladnější model s vzduchovou pružinou se dá ladit. A nemusíš mít tisíce koleček, i vidlici, která má pouze nastavení tlaku a odskoku jsi schopen vyladit k téměř k dokonalosti. Jen to dá práci. V dnešním článku se podíváme na samodomo úpravu progresivity vidlic. Začněme trochou teorie, přestože se následující článek bude věnovat výhradně vzduchovému tlumení, tak se nevyhneme srovnání s pružinovými systémy. Protože na nich je to nejlépe viditelné.

Bez teorie to nepůjde

Kovová pružina může být lineární (stoupání závitů je konstantní po celé délce pružiny) nebo progresivní (progresivní pružina má různé stoupání závitů), ale obvykle bývá lineární. To znamená, mezi silou, kterou je pružina stlačována a délkou o kolik je stlačena je přímá úměra. Vzduchové systémy s jednou vzduchovou komorou (drtivá většina vidlic i tlumičů) jsou vždy progresivní, otázkou je míra progresivity. Ale není možné mít vzduchovou pružinu, která není progresivní, to protože vzduch prostě nemůže být lineární. Důvodem je, že když se vidlice zasouvá do zdvihu musí se snížit objem vzduchu ve vzduchové komoře. Pokud máte v utěsněné komoře definovaný tlak a snížíte její objem, tak podle zákonů přírody se musí tlak MUSÍ zvýšit. Toto platí pro všechny vzduchové systémy - čím více se pohybujete ve zdvihu, tím více se zvyšuje tlak - tlak uvnitř progresivně roste.


Všimni si nárůstu progresivity na konci zdvihu u růžové a zelené linky, u vidlice se zmenšenou komorou je výrazně vyšší.

Vzduch a péro není to samé

Jaké jsou rozdíly mezi vzduchem a pružinou? Kromě váhy, kovová pružina je řádově těžší, vzduch neváží skoro nic, je hlavní rozdíl v síle potřebné k odtrhu, síly potřebné k překonání statického tření. U pružiny je potřeba síly velmi malé, u vzduchu pak řádově větší, protože všechna těsnění a gufera brání pohybu. Abychom omezili vliv statického tření, tak pomůže snížení tlaku, nicméně snížení tlaku znamená, že se pružení bude propadat více do zdvihu a bude mít menší oporu ve střední části zdvihu. Abychom zabránili těmto nechtěným efektům, tak ve smyslu výše popsaného musíme zmenšit vzduchovou komoru. Menší objem, méně vzduchu, menší tlak a větší progresivita. Vidlice bude krásně citlivá na počátku, ve střední části poskytne dostatek opory a přitom nebude chodit často na doraz - no prostě ideální stav! Potřebuji úpravu vzduchové komory? Pokud máš správně nastavený sag a chodíš lehce na dorazy, tak ano, nebo máš správně nastavený sag a nevyužíváš celý zdvih, pak jsi optimální adept na tuning. Protože můžeme jak zvětšovat, tak zmenšovat vzduchovou komoru (pokud tedy v továrním nastavení byla již její velikost upravena).

Bottomless tokens nebo Volume Spacers

A jak na to se dozvíte v následujícím návodu, podíváme se na vidlice Fox, RockShox a ukážeme i jeden způsob, který funguje u téměř každé vidlice. Na trhu asi nejvíce zastoupení výrobci RockShox i Fox nabízejí jednoduchou úpravu velikosti vzduchové komory. RS má plastové šroubovací vložky Bottomless Tokens, Fox pak nacvakávací Volume Spacers. Název různý, provedení různé, cíl stejný.

Jak na to... v jedné minutě

Jak na to... podrobněji

Co potřebujeme k montáži? Stačí ti tlumičová pumpička a gola sada s nástrčnými klíči, u nových modelů RockShox pak tisícihran (bohužel, pokrok nezastavíš).

První krok je zásadní, tedy není pokud chceš mít v místnosti nově vymalováno - musíš vypustit veškerý tlak ze vzduchové komory. Garantujeme ti, že když na to zapomeneš, už se ti toto nikdy nestane :). Takže máme vypuštěno, pomocí goly povolíme a vyšroubujeme zátku vzduchové komory. Tip, pokud nechceš mít matici ožvejkanou, použij správný rozměr oříšku a mezi matici a klíč si vlož například potravinářskou fólii, ta dokonale odfiltruje všechny možné poškrábání. Povolujeme opatrně, styčné plochy víčka a oříšku jsou malé, snadno ti může oříšek sklouznout a vítěz souboje ocel a hliník bývá poměrně jednoznačný.

Takže zátku vyšroubujeme a token (vložku) našroubujeme do vnitřního závitu ve víčku, to je případ RockShox a nebo nacvakneme, to je případ Fox. Může se stát, že tam již z výroby token je, to bývá zvykem u Foxu. Pokud již token či tokeny máme osazeny, musíme zkontrolovat, zda-li jejich množství nepřekračuje množství povolené (v manuálu nejlépe, když nemám tak musím, před nafouknutím vidlice vyzkoušet, zda-li jde vidlice do plného zdvihu a nic jí nebrání).

A můžeme zátku našroubovat zpět, pokud na závit dáme trochu vazelíny, vidlice určitě protestovat nebude!

Vidlice neumožňuje montáž tokenů...

Moje vidlice neumožňuje montáž tokenů, ani volume spacerů, co teď? Nezoufej. Stačí ti tlumičový olej, který naliješ do vzduchové komory (optimálně stříkačkou, tak aby jsi věděl, kolik ho tam máš). Čím hustší, tím lepší. Ale pozor, neodborným zásahem můžeš přijít o záruku a ne všechny vidlice toto umožňují, například ty, co mají přes díru spojenou negativní a pozitivní komoru, olej dírou steče do negativní komory a samozřejmě to pak fungovat nebude.

I vzduchový tlumič je možno ladit

Změna velikosti pozitivní komory u vzduchových komor je základním krokem v tuningu vidlic, ale nejen i vidlic, naprosto obdobný způsob změny velikosti komory může realizovat i u vzduchových tlumičů. Úprava je snadná, rychlá a její projev je okamžitě znát. Vyzkoušej si to také!

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Petr 8.12.2017 v 9:33

    zlatý péro nooo :)

  • anonymní uživatel Ziee 8.12.2017 v 12:32

    takže to bude fungovat i u vidlice rs boxxer wc ?

  • anonymní uživatel Marek 8.12.2017 v 14:03

    Ten gola nátavec by na odšroubování vršku měl být dole plochej, klasickej gola neni moc stavěnej na tyhle nízký matice. Na starý vidlici jsem zkoušel i ten plochej a utáhnout tu matici na Foxem předepsanejch 24 Nm bylo dost psycho. Nakonec jsem pořídil nízkej očkovej klíč bleed solutions a s nim spokojenost. Každopádně dotahovat a povolovat nejlíp ještě na zemi na složenym kole, ve stojanu to v jednom jde trošku hůř a je větší pravděpodobnost vysmeknutí klíče.

  • profilová fotka Vencik 8.12.2017 v 20:33

    Ziee: ne nebude, proteče to dolu do negativní komory

  • anonymní uživatel jen tak 9.12.2017 v 19:19

    900 za to vyvalíš a nakonec se rozhoduješ jestli si vezmeš červené nebo černé rukavičky .

  • profilová fotka Vencik 9.12.2020 000 10:21

    .. určitě je ještě důležitý poměr negativní vs. pozitivní komora -> velikosti...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí