Test: vidlice SR Suntour Epicon TR Elite a tlumič DuAir

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 29.2.2016

Suntour bylo dlouhou dobu synonymem spíš levnějších a co si budeme nalhávat, i míň kvalitních vidlic. V posledních pár letech ale značka evidentně pochopila, že aby udržela krok s ostatními hráči na trhu, musí do toho začít šlapat trochu jinak. Takže teď, v roce dva šestnáct má v nabídce vidlice na všechny druhy ježdění za velmi přiznivé ceny. Po loni testovaném Auronu, jsme se koncem loňského a začátkem letošního roku koukli o pár cm zdvihu níž, na trailově zaměřenou vidlici Epicon TR (nebo taky Epixon, v názvosloví mají v Suntouru trochu hokej). V rámci testování jsme mohli vyzkoušet i zcela nový tlumič DuAir se zvětšenou vzduchovou komorou a novým řešením kompresního ventilu.





Ale jedno po druhém. Suntour už rozhodně není jenom značka, která dodává vidlice na kola do 25 tisíc. Už na první pohled je Epicon vidlice, u které někdo přemýšlel. Ať už se jedná o výborně vymyšlenou pevnou osu Q-lock, váhu necelých 1800gramů u testované 140mm vidlice, nebo ovládání nízkorychlostní komprese i v kombinaci s lockoutem z řidítek. Stejně jako u Auronu, je možné nastavit tlak vzduchu a zároveň pomocí gumové vložky do vzduchové komory regulovat progresivitu. Řezání kusu gumy není úplně elegantní řešení při ladění, nicméně pro sezónu 2016 by se měl objevit plastové tokeny, podobně jako je známe z vidlic Rock Shox. Co se týče provedení, je příjemné vidět u vidlice s cenou okolo 10 tisíc štelovátka z kovu a ne z plastu.

První test chodu samozřejmě přichází už v dílně, Epicon má velice slušný odtrh a příjemnou progresivitu (i s velice seříznutou vložkou). A překvapivě v ní, na rozdíl od dřívějších Suntourek, nic nepíská ani neklepe. Navíc i nastavení komprese začalo mít význam, laděním pomalé komprese se doopravdy nastavuje jak si bude vidlice ukrajovat ze zdvihu. Oproti předchozím letem kdy kroucení modrého kolečka na Suntouru znamenalo znecitlivění vidlice po prvním cvaknutí „a pak už nic“ (Havran, E.A. Poe) je to značný posun vpřed





Na trailu se vidlice chová podobně jak v dílně, je překvapivě citlivá, ale do zdvihu se nepropadá, lockout funguje, i při delších sjezdech má poměrně vyvážený chod. V některých situacích se ale bohužel projevuje nízká váha vidlice, duté provedení korunky a 32mm široké nohy. Při ostřejší jízdě je cítit, že se Epicon docela kroutí, nepřidá tomu ani 140mm zdvihu. Nicméně pod sebou nemám vidlici na enduro, ale lehkou trailovou záležitost. Epicon dává jezdci jasně najevo, v jakých chvílích už jsem za hranou, pokud přední kolo hledá trakci, nebo se poměrně razantně opřete do klopenky, vidlice citelně „uhne“.

Pokud jsem ale v mezích toho, kde se Epicon cítí dobře, tedy hladší traily a spíš plynulá než razantní jízda (případně by ho sedlal někdo, kdo neváží 90kg) není kroucení téměř vůbec cítit. Navíc se dá předpokládat, že tuhost variant s nižším zdvihem (nabízí se ve 100, 120 a 140mm) bude samozřejmě lepší.





Zkrátka a dobře, nový Epicon (či Epixon) TR je trailová vidlice se suprovou váhou, překvapivě dobrým chodem i možnostmi nastavení za slušné peníze (cena se pohybuje někdo okolo 9000 Kč). Pořád je to ale primárně xc-trailová vidlice, takže pokud hledáte něco, co snese mnohem větší rány a podrží, sáhnul bych po Aionu či Auronu. Na druhou stranu, dovedu si 120mm Epicona velice dobře představit i na xc kole, co má něco vydržet.





Druhý testovaným kusem byl tlumič DUAir, ten nabídne tolik moderní zvětšenou vzduchovou komoru, dokonce ve třech rozměrech pro naladění progresivity na každý rám a také novou kompresní „patronu“. Ta by měla umožnit lepší možnosti nastavení za pomoci jediné páčky pro obě komprese a samozřejmě zlepšit chod.





Na trailu se DUAir chová velice obstojně, nabídne velice dobrou citlivost na malé nárazy ale přitom oporu proti propadání se. Při delším sjezdu je cítit, že zahřívání tlumiče má trochu vliv na rychlost odskoku i citlivost, ale to se u vzduchového tlumiče bez expanzky tak nějak dá čekat. Kroutítka fungovaly na jedničku a 9 poloh komprese se od sebe doopravdy docela lišily, od komplet otevřeno – dobrá citlivost, ale trochu víc noření se, přes výrazně úspornější práci se zdvihem až po skoro úplné zamčení. Jako doplněk k Epiconu asi ideální tlumič se slušným výkonem i cenou. Bohužel se po pár najetých kilometrech začala projevovat stará známá bolest Suntouru, zvuky. V tlumiči v prvních asi 20% zdvihu klepalo. Nevím proč, nevím jak a na funkci tlumiče ani živočicháře to vliv nemělo, úplně zdravý zvuk to ale určo nebyl.





U Suntouru udělali i letos ohromný krok dopředu. Vidlice i tlumiče chodí čím dál tím líp, štelovátka už štelují a cena je přitom velmi příznivá. V tlumiči se sice občas ozve ne úplně příjemný zvuk, funkci ale neovlivní (dlouhodobě těžko říct). Coby bikovému nadšenci se mi prostě líbí kam se Suntour posouvá a už se nemůžu dočkat, co předvedou s novou generací vidlice Durolux, která by měla být odpovědí na RS Lyrik. Jak se tahle odpověď povedla a jak velký krok zase meziročně Suntour dokáže udělat, se snad dozvíme v letošním roce.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí