Test: Suntour Durolux R2C2 je freeridová vidlice

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 5.1.2017

Když jsem loni a předloni zkoušel vidlice od Suntouru, bylo docela znát, že ačkoli tahle značka dělá obrat v úplně jiné cenové kategorii vidlic, tak se snaží tlačit vývoj kupředu i v nejvyšších úrovní vidlic.

A nejčerstvějším produktem téhle práce je kompletně nová vidlice Durolux. Jméno všichni známe, Durolux byl dřív levná vysokozdvihová suntourka, která měla nabídnout nízkou cenu i majitelům vyšších zdvihů. Díky jednoduchému systému se dala poměrně snadno servisovat i vylepšit a znám dost lidí, co si ji nemohli vynachválit. Co se teda za těch pár let změnilo.

Koncept vidlice zůstal. Vysokozdvihová a tuhá vidlice s 20mm osou za příznivou cenu s názvem Durolux. Tímhle veškeré vazby končí. Nový Durolux je o trochu jiný zvenku a o hodně jiný zevnitř. Popořadě.

Zvenku je Durolux pořádná vidlice. Vnitřní nohy široké 36mm, spolu s Fox 36 nejširší nohy v kategorii. Pevná 20mm osa s unikátním systémem Q-lock, 180mm zdvihu, masivní kovanou a dutou hliníkovou korunku, odvzdušňovací, ale primárně mazací otvory ve vnějších nohách a možnost použití integrovaného blatníku. Tohle a váha 2400g u testované verze, to je Durolux z venku.

Vevnitř už jedeme trochu jinou ligu. Vzduchová komora v levé noze je obrovská a je možné ji regulovat velice elegantním systémem „puků“, které se nacvakávají na „tyčku“ pod víčko vzduchové komory. Ano, jde o Bottomless tokeny jak je známe od RockShoxu, jenom vyladěnější. Z druhé strany je „shaft“ na kterém jsou dvě negativní pružiny (každá pro různé užití, jedna pro dorazy, jedna pro první část zdvihu). Pod tyhle pružiny můžete nacvaknout vložky, které vám zredukují zdvih a můžete jich tam nacvakat kolik chcete (za předpokladu, že je máte). Zdvih je tedy velice jednoduše regulovatelný od 180 až vlastně do 0mm.

V pravé noze se schovává nová patrona R2C2. Vnímavý jezdec a čtenář u určitě čuje, co tyhle písmenka znamenají. Dvě komprese, dva odskoky. Obojí pomalé a rychlé, tzn. ladíte nejenom citlivost vidlice na velké a malé rány, ale i reakci odskoku. Volně přeloženo, vidlice se může vracet rychle zpátky v případě malých nárazů a naopak vás nevyhodí ze sedla (doslova), když dáte kompletní doraz na nedoplachtěném dvojáku a nebo to taky může být úplně obráceně, záleží jak si kolečky zatočíš.

To nejzajímavější na celém R2C2 systému je ovšem přesně pod ovládáním komprese. Když prodáváte v roce 2016 jednokorun­kovou vidlici, první, co řešíte je: „dokáže být tahle vidlice lepší než Pike, a jak to udělat?“ U Suntouru posunuli geniální koncept Charger patrony u RockShoxu (pro neznalé, gumový měch se roztáhne při vyšším provozu vidlice, funguje tak jako expanzka u tlumáku a díky tomu může vidlice pořád stejně fungovat a výrazně se omezí kavitace (velmi zjednodušeně tvorba bublin a jejich následné zborcení a tím změna vlastností oleje), protože se jedná o uzavřený systém) ještě o kus dál. Suntourem použité řešení je obdobné jako u tlumičů, tedy pomocí IFP pístku, který odděluje vzduch od oleje.

V Duroluxu je stejný píst, jenom na něj netlačí plyn, ale obyčejná pružina. Důvod, proč může být ve vidlici tahle minipružinka je přepákování, v tlumiči je potřeba hodně tlaku na odpor oleji (víc tím taky trpí těsnění a tak) ve vidlici je přepákovací poměr 1:1, takže jako odpor oleji stačí obyčejná pružina – tím pádem nemusí být píst tak utěsněný, líp chodí a míň se sere. Asi jedinou nevýhodou oproti gumovému měchu je hmotnost. A tohle všechno se jmenuje Piston Compensator System. PCS.

Když už jsme u zkratek, v Suntouru si zakládají ještě na jedné, QSP – quick service product (volně přeloženo – nemusíš se dlouho štvát se servisem našich vidlic). QSP funguje u patrony tak, že její odvzdušnění probíhá vytažením patrony, povolením odvzdušňovacího šroubku a zapumpováním patronou. Tečka. Bubliny ven – patronu zpět – jezdit. Super je i možnost mazat vidlici bez nutnosti rozebrání. U gufer za zadní strany vnějších nohou je otvor, který jednak dovoluje upustit přebytečný vzduch ve spodních nohách (ten může způsobit, že vidlice nechodí po celé délce) a jednak můžete před každou jízdou dolít 1 mililitr oleje a zlepšit mazání kluzáků. Nicméně se doporučuje dolívat maximálně pětkrát a pak vidlici rozdělat a vylít to, co jste do ni narvali.

QSP se ale bohužel nevztahuje na snižování zdvihu, protože mě v krabici sada podložek na snížení zdvihu nepřišla, takže ačkoli je samotné snižování velice jednoduchý zákrok, musíte vymyslet, co pod pružiny narvete. V mém případě to vyřešil trochu vyvrtaný a zbroušený Bottomless Token, co se mi válel doma. A pak že meziznačková kompatibilita neexistuje. S vrtákem existuje.

Další problém se servisováním, je bohužel dostupnost náhradních dílů. Na webu dovozce BP Lumen samozřejmě nějaké ty drobnosti jako vnější stíráky a tak najdete, rozhodně ale zapomeňte na sady těsnění a rebuild kity, jako to má RockShox nebo Fox. Ono, všechny vnitřní těsnění nebudou žádné unikátní kusy, takže je budou mít v kdejaké firmě, co se na tohle zaměřuje. Ovšem to obnáší rozmontování vidlice, zjištění co vlastně obsahuje, nákup a pak až montáž. Servis je rozhodně možný, ale není tak pohodlný.

Toliko k teorii a technice. Durolux je jedna z nejtěžších jednokorunek na trhu, 2,4 kg se seřízlým krkem je docela darda. U enduro vidlice to asi může vadit. Durolux ale není enduro vidlice. To je Pike, Fox 36 a tak. Durolux je čistá freeridová vidlice. První co vás při jízdě práskne do řídítek je ohromná tuhost, kterou umožňují 36 nohy a dvacítka osa. Durolux je pocitově stejně tuhý jako 36 od Foxu s 20mm osou, s tím rozdílem že vám při vyndávání kola neslízaj vlasy a nehty z pěti imbusů u Foxy.

Hned jako druhé vás sundá fantastický chod. Nová patrona je geniální, ohromná citlivost na drobné nerovnosti, ladění komprese funguje až do blba (asi poprvé u Suntour vidlic, kdy jsou štelovátka k něčemu), ladění progresivity taky.

Až je mi blbý to psát takhle stručně, ale Durolux je lepší vidlice než Pike. Proč? Míň stojí, jde štelovat až do blba, jde mu snížit zdvih a vůbec servisovat jej výrazně snadněji, chodí naprosto stejně jako Pike, ale přitom je nesrovnatelně tužší (ve srovnání s Lyrikem by asi rozdíl nebyl tak výrazný, pozn. red.). Mohl bych samozřejmě dlouho psát o tom, jak super jde štelovat pomalá komprese, takže se vidlice v klopenkách neboří a poskytuje hromadu opory, jak je přitom citlivá, jak je super naladit si dva odskoky, aby vidlice krásně zobala a přitom vás nekopala při velkých ránách. Ale Durolux na mě udělal tak silný dojem, že popisovat je, slovy je zbytečné. A k tomu všemu si můžete před každou jízdou přemazat kluzáky (doporučuju regulérní motorový olej, protože ten vytváří film a líp a dýl maže). Boží na závodní víkend, kdy hodně jezdíte a máte málo času servisovat. Stačí odvzdušňovací sada na Reverba nebo vlastně jakékoliv Shimano nebo Avid brzdy, závit na stříkačce sedí do závitu ve vidlici. Jako bonus je tady ještě ohromná průchodnost přední pneumatiky. I v kombinaci s 2,4 sjezdovou gumou máte pořád hromadu místa mezi blatníkem a kolem, hromadu místa buď na bahno, nebo teoreticky i na 27,5+ pneu.

Ano, Durolux má i nevýhody. Nejde úplně zamknout, komprese jsou dotáhnout hodně, mírnému propružování to bohužel nezabrání. I 20mm osa je docela nepříjemnost, pokud přecházíte z klasické vidlice (tedy vidlic s 15mm osami, které nyní dominují v kategorii vysokozdvihových jednokorunek). Ale freeridová vidlice nemůže mít xcčkovou 15mm osu a taky nemůže mít zamykání, že.

Tím se nechtěně dostávám k cílovému zákazníkovi. Pokud vám váš Pike vyhovuje, jezdíte spíš klidně, moc neskáčete, nejezdíte do bikeparku nebo na závody. A nebo vás nezajímají fičury jako externí maznice a stavitelný zdvih a tak… Tak Durolux není vidlice pro vás. Durolux je snížená sjezdová vidlice, která má za úkol zachraňovat život jezdci, co to tam rád „nasere“ a smrti se až tak nebojí. Opět opakuju, freeridová vidlice. Vlastně bych si Duroluxe nevzal ani na všechny závody u nás, na spoustě míst by to bylo hodně „overkill“. Ale je taky spousta míst, kde jsem si s ním mlaskal.

Durolux patří na sjezdovou trať, ne do trailcentra. Ale lepší „drsnou enduro/freeride“ vidlici už jsem opravdu dlouho nejezdil!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel petr 5.1.2017 v 17:52

    Jo, hodně se mi líbí. Jenom jedna otázka na Čerta nebo na ostatní, co mají zkušenost. Píšeš, že je pocitově tuhá jako F36, tak co je na ní tolik "frírajdový" oproti právě F36, kromě vyšší hmotnosti ? Jinak sem si moc pěkně početl, tohle se povedlo.

  • anonymní uživatel Jan Marek (marekhonza00 (a) gmail.com) 5.1.2017 v 21:55

    Zajímalo by mě, jak na tom bude 2016 vidlice na sjezd :)

  • profilová fotka Čert D:key 5.1.2017 v 22:15

    2Petr: Freeridová je hlavně proti ostatním "enduro/trail" vidlicím, oproti F36 hraje největší roli jenom to, že má zdvih až 180mm a 20mm osu, tzn. bych Durolux teoreticky nahodil i na DH kolo s 200mm vzadu. Nevím jestli to z testu vyznělo jak sem to myslel ale F36 je pro mě pořád TOP vidlice na všechno(díky super váze), pokud bych ale ladil kolo jenom na závodní enduro a bikepark, Durolux by byla hned druhá možnost. Cenově jsou to ale jiný vesmíry.
    2Jan Marek: Test Ruxu bude už brzo!

  • profilová fotka Johny Kasny 5.1.2017 v 23:44

    jsem zvědavej kdy se to začne lámat

  • anonymní uživatel Adam (adam.simicek (a) gmail.com) 6.1.2017 v 6:10

    Ty jo super test, tomu rikam poctenicko. Jen jedna par otazek do pranice: Na shopech a na suntour webu udavaji vahu od 2140 -2155g. Takze kecaj? Pocitam z jste ji vazil take :-) dalsi vec, pokud se na ni da snizovat zdvih az na nulu, teoreticky se z ni muze stat idealni dirtova vidlice, jako z Piku se zdvihem 100mm. Ale nemyslim si ze, ze pri takovem zdvihu bude jeste seriditelna ;-) ?? Diky moc za odpoved ;-)

  • profilová fotka Čert D:key 6.1.2017 v 9:24

    2Adam: Ahoj, jo vážil jsem ji relativně novou váhou která by měla mít odchylku max 0,05 kg a vyšlo mi lehce pod 2400g, je pravda že už jsem měl vevnitř jednak botomless token na snížení zdvihu a taky mazací olej ve vnějších nohách, který standardně v Duroluxu není. Ani jedno ale neváží kdoví kolik, takže s těma 2155g určitě kecaj. Na druhou stranu, u DH Ruxu si zase přidávaj. Nevidím důvod proč by při snížení na 100mm nebyla seřiditelná, samozřejmě se ti rapidně zmenší vzduchová komora, ale můžeš vytahat všechny zmenšovací "puky". A na kompresi nebo odskok by to nemělo mít vliv. Každopádně bych si dirtovou vidlici udělal radši z novýho Aurona, toho můžeš snižovat stejně a bude výrazně lehčí.

  • anonymní uživatel Mikuláš D:key 6.1.2017 v 12:33

    Auron je i na 26"kola? Já třeba na dirt 27,5" vidlu nechci.

  • anonymní uživatel petr 6.1.2017 v 17:01

    Čert: Jo díky, já sem si neuvědomil, že F36 není 180mm, teda možná na 26" kola ?

  • anonymní uživatel Baba-Ji 6.1.2017 v 18:54

    k té váze jen tolik, že Suntour ji udává bez osy(a možná jěště náplně, ale tím si nejsem jistý), pak těch jejich +-2150 sedí

  • anonymní uživatel Technik 7.1.2017 v 4:13

    Za ty prachy parada ! RS se muze jit s komplikovanym servisem a predrazenejma dilama zahrabat.

  • anonymní uživatel Martin 7.1.2017 v 12:48

    Myslim ze nabizej i nejakej kit na 15 osu. Chvilku sem uvazoval ji poridit, nastavit 170 zvih a dat na enduro kolo misto RS Pike, ale asi zustanu u RS.

  • anonymní uživatel pavel 7.1.2017 v 18:23

    F 36 je i 180 na 27,5 kola - sám ji mám na kole

  • anonymní uživatel Jakub 8.1.2017 v 8:55

    Ano fox je na 180
    www.bike-discount.de/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí