Představení: nový Ghost FR AMR má více zdvihu, novou geometrie i rám

Autor: Čert, vydáno: 30.5.2018

Po krátkém endurospecific intermezzu se opět začínají objevovat další a další kola, kterým se zase smí říkat „freeride bike“.

Jedním z nich je bez pochyby i nový hliníkový Ghost FR AMR AL. Jasně, FR AMR už tady je nějakou dobu, letos ale dostal nejenom novou spoustu změn, jako upravenou zadní stavbu, pružinové tlumiče, 165mm zadního zdvihu, ale hlavně úplně překopanou geometrii.

Ačkoli se starým FRAMRem sdílí jméno, nic dalšího už, snad kromě barev, společného nemají. Kompletně nové kolo, hlavní roli hraje velice agresivní geometrie která jasně ukazuje, že kolo chce jezdit z hlavně z kopce. A rozhodně ne po flow trailech.
Hlavový úhel 64,5°, reach v M 445mm, 76° úhel sedlovky, 15mm bb drop, 440mm dlouhá zadní stavba a 1217mm rozvor v prostřední velikosti. Pokud se úplně nevyznáte v číslech, přeložím.

Položení, nízké, stabilní, rychlé z kopce umožňující doopravdy agresivní polohu na kole. V Kombinaci s pružinovými tlumiči a zdvihem 165mm vzadu a 170mm na vidlici to vytváří jasná obrázek, co měli v Ghostu za lubem. Prostě malý sjezďák s teleskopem, kolo kterému bude nejlíp na těžkých tratích, nebo ve vzduchu.A přitom dokáže vyjet nahoru po vlastní ose. Prostě freeride.

FR AMR 8.7

V nabídce jsou celkem tři modely, nejvyšší FR AMR 8.7, prostřední 6.7 a nejlevnější freeride nese označení 4.7.

Top model je samozřejmě olepený tím nejvyšším co jde, Sram Eagle, brzdy Code a poměrně exotické tlumení Canecreek, vidlice Helm, tlumič Double Barrel Coil CS. Cena je příjemných 115 990 Kč. Za takhle olepený stroj to není věru zlé.

FR AMR 6.7

Prostřední FR AMR je komplet na Foxu, vzadu pružinový DHX2, vepředu 36 Float Performance Elite, opět namixovaný GX Eagle, brzdy jsou ale Magura. Cena 89 990 Kč.

FR AMR 4.7

A nejnižší frírajďák je specifikovaný primárně na co nejlepší cenu, tu se povedlo stlačit na 62 990 Kč a přitom kolo pořád nijak zásadně neutrpělo. Pružinový tlumič Fox Van RC umí odskok a kompresi, vepředu překvapivě dobrý Suntour Durolux a mimo brzd Magura je kolo olepené Shimanem SLX.
Není asi nutné dodávat, že na testování jsme velice zvědaví.

Prozatím se nám ale podařilo vymáčknout pár informací z asi jediného člověka, co nového FRAMRera vozí už od začátku letošního roku, tovární jezdec Ghostu, Michal Prokop.

Michale, Ghost má nového FR AMR, nemohl jsem si nevšimnout, že kolo, které je mu velice podobné, sedláš už nějakou dobu.
„Jo, nový FR AMR sedlám snad už od února, něco jsme spolu už zažili. Oproti loňskému FRAMRu je to úplně jiný kolo. Komplet nová geoška podle posledních standardů, zadní stavba i kyvka výrazně tužší než loni. Je to hlína, takže je to samozřejmě o něco těžší než karbon. Co se týče jízdních vlastností, není to enduro raketa, ale spíš "all round bike“. Je silný v rozbitých trailech – čím horší trail, tím lépe kolo funguje, šlapací rovný traily mu nechutnají. Jinak je potřeba si trochu zvyknout na delší wheelbase, jinak ale kolo točí dobře."

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Milan 30.5.2018 v 12:02

    Super fotky od Roba!

  • profilová fotka Lettak 1.6.2018 v 12:23

    Moment. "Prostě malý sjezďák s teleskopem, kolo kterému nejlíp na těžkých tratích, nebo ve vzduchu.A přitom dokáže vyjet nahoru po vlastní ose." To mi přijde spíš jako popis enduro. FR kola byly přece kratší a postavenější, aby byly obratnější, ne minidh mašiny.

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 1.6.2018 v 13:55

    >Lettak> DH a XC kola byly taky kratší a postavenější než jsou dnes.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí