Report: Bobovka Cup vol. 6 ...ve znamení prachu a potu

Autor: Cigi, kategorie: Report, vydáno: 14.8.2018

Je za námi další ročník závodu Bobovka Cup. Jako vždy, vše začalo hned v lednu, kdy jsme s ohledem na termíny jiných závodů vybrali nejvhodnější datum, a to 4. 8. 2018. A protože jsme měli ohlasy riderů mladších patnácti let i rodičů těch nejmenších, že by měl Bobovka Cup patřit i jim, rozhodli jsme se, že závod rozšíříme i na pátek 3. 8. Během dalších měsíců pak probíhala přípravná a také nejméně viditelná část celé akce, jako je oslovování partnerů a sponzorů, shánění dobrovolníků a veškerých povolení nebo dolaďování časového harmonogramu na oba závodní dny.

Najednou se přiblížil konec července a veškerá naše energie se začala soustředit na samotnou přípravu bikeparku, jeho okolí a zázemí Základny. V minulém roce se na trati hodně stavělo, a proto jsme se letos zaměřili spíše na zkvalitnění samotné tratě, bezpečí závodníků, organizaci akce a doladění různých detailů, které by vedly ku prospěchu jezdců, návštěvníků i našeho realizačního teamu. Extrémně horké počasí nám sice dávalo zabrat, ale díky úsilí většiny naší crew a několika dalších kamarádů se podařilo vše připravit do pátečního poledne. Ani jsme si nestihli pořádně odpočinout a už jsme zahajovali první oficiální Bobovka Kids Race.

Pro děti na odrážedlech byla připravena krátká trať přímo na parkovišti u Základny, kde je čekalo několik dřevěných překážek a slalom. Za podpory rodičů se prcci s tratí statečně poprali a my se mohli přesunout na trial do lesa nad Základnu. Zde se už řadili zkušení rideři do patnácti let, kteří měli velkou motivaci postupu do hlavního sobotního závodu. Po dojetí Kids Race proběhlo vyhlášení se vším všudy a rovněž předání cen.

Sobotní ráno nás opět přivítalo prázdninovým horkem, které vydrželo po celý den až do večera. Areál Bikeparku Bobovka se začal pomalu plnit závodníky a fanoušky. Doregistrace a prezentace proběhla bez problémů a šestý ročník Bobovka Cupu tak mohl přesně v 11:30 hod. odstartovat. Na trati se představilo celkem 74 riderů v šesti kategoriích – Kids, Free, Junior, Hobby, Dámy a Elite. Fans na trati začínali burcovat jezdce hlasivkami i různými fandítky. Na startu začala houstnout závodní atmosféra. Aby se rideři cítili jako doma, byla zde připravena DJ chillout zóna s osvěžením. Vše běželo jako po másle do doby, kdy odstartovaly dámy, a kdy kvůli komunikačnímu šumu bohužel zůstala natažena páska přes jeden ze skoků. Holky to však vzaly sportovně a daly si opravnou jízdu, která jim určitě nepřihoršila. Velký aplaus si zasloužil bubeník Karlos z kapely Muerti, který Bobovkou prolétl na jednokolce a vytřel všem zrak. První kolo bylo odjeto neuvěřitelně rychle, před druhým proto byla ponechána delší pauza, kdy si všichni mohli odpočinout, doplnit tekutiny, energii a v klidu se shromáždit na startu. Po zveřejnění časů prvního kola začala bojovná atmosféra opět houstnout. Vždyť rozdíly mezi některými byly v desetinách sekund. Druhé kolo bylo rozjeto v 13:45 hod. a podél tratě se opět začalo řádně fandit. Několik málo pádů, avšak ne vážných, nikoho nerozhodilo a rideři prolétali Bobovkou neuvěřitelnou rychlostí. Jako odměnu pro fandící dav si někteří rideři neodpustili pár triků, což ještě více umocnilo atmosféru závodu. Nesmíme zapomenout vyzdvihnout neuvěřitelné výkony vicemistryně ČR v downhillu Simony Jirkové (RollHaus-Ufo Ride), naší Aleny Bauerové (DFRT), mlaďochů Nikolase Reinla a našeho Lukáše Kochánka (DFRT), kteří k úžasu všech přihlížejících pokořili obávané skoky. Protože byla trať extrémně vyschlá, pokoušel se ji místní Sbor dobrovolných hasičů kropit, to však pomohlo jen několika závodníkům. Voda se rychle odpařila, takže se opět prášilo, prášilo a prášilo…

Prostor na startu se pomalu vyprázdnil a v 15:30 hod. bylo odjeto. Všichni z tratě se přesunuli do cíle k naší Základně, kde se stánky s občerstvením rozjely naplno, a to včetně legendárních Kladívkovic langošů, a všichni mohli ukojit žízeň a naplnit své chuťově pohárky. V předchozích letech jsme měli problémy s externí časomírou, což se letos naštěstí neopakovalo, po navázání spolupráce s novou firmou dopadlo vše na jedničku. Díky po všech stránkách zdárnému průběhu závodu jsme mohli přejít ke slavnostnímu vyhlášení, na které se kolem pódia vytvořil neuvěřitelný kotel fanoušků a riderů. Simona Jirková a Ondra Štěpánek (CTM Racing team) opět obhájili loňská vítězství s nejlepšími časy a stali se tak královnou a králem Bobovky.

S předáním luxusních trofejí a parádních cen od sponzorů pomohl senátor a jeden ze sponzorů, pan Jaroslav Zeman a poslanec a předseda Pirátů pan PhDr. Ivan Bartoš Ph.D. Za letní sprchy šampaňským a aplaudujícího kotle mohla začít tradiční nadupaná afterparty, kterou zahájila kapela Esthetics (Liberec). Po nich nastoupili borci z naší hudební sekce, bikecorová kapela Plán B (Tanvald). Kluci si na pomoc přizvali také frontmany liberecké Jovanery a jablonecké Instensice Care, nebo ridera Vilibalda Vítka a společně jsme si „zapogovali“ při naší hymně DH-FR racing Tanvald. Jako třetí přijala pozvání na Bobovku kapela Loco Loco (Praha), která s veškerou noblesou uzavřela tuto stage. Výměny kapel na pódiu vyplnily pro přítomné soutěže o zajímavé ceny. Afterparty pak jako vždy probíhala do brzkých ranních hodin :)

Bobovka Cup vol. 6 se opět velmi vydařil, možná byl i jedním z nejlepších, takže kdo nedorazil, jako by nebyl. Naše crew DH-FR racing Tanvald tímto děkuje všem závodníkům a stovkám fanoušků za nezapomenutelný ročník. Byli jste všichni opět skvělí! Velké poděkování patří partnerům a sponzorům, bez jejichž přispění bychom takovou akci jen těžko uspořádali. Stejně velký obdiv a poděkování náleží padesátce ochotných pomocníků. Za to, že jste toho všeho součástí a vydřeli jste ze sebe a ve prospěch DFRT a celé akce maximum!

Za crew DH-FR racing Tanvald
Cigler Jan – CIGI

Foto: Matiáš Benešovský

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí