Test: Pipedream Moxie - ocelový hardtail s nekompromisní geometrií

Autor: Keli, Eda, kategorie: Test, vydáno: 21.1.2020

Velká Británie v mnoha ohledech cyklistiky určuje trendy. Často jsou to trendy poměrně nekompromisní a ultimátní, které se v globálním měřítku neprosadí a jiné, které se lehkým otupěním hran třeba prosadí. Do které kategorie patří kolo Pipedream Moxie, které jsme měli v testu, nedokáži predikovat. Rozhodně mu ale přízvisko ultimátní patří zcela po právu. A vlastně i nekompromisní. Tento pevný hardtail je vyroben v Anglii a jako jeho materiálem je chrommolybdeno­vá ocel.

Potud nic extra speciálního. To zajímavé ale začíná u velikostí. Výrobce nemá klasické rozdělení velikostí, tak jak ho známe u jiných značek. Nenajdete S, M, L a XL, ale na výběr jsou pouze velikosti dvě. Long a Longer. Nic víc, nic míň. Názvy nejsou zvoleny náhodně, ale zcela odpovídají geometriím. Long je opravdu dlouhý a Longer ještě delší. Osobně mám dlouhá kola rád, Moxie je především v provedení Longer hodně, ale opravdu hodně dlouhý.
Především první nasednutí překvapí, tý jo já na řidítka skoro nedosáhnu. Reach 510mm sice kompenzuje postavená sedlovka 78st., ale i tak.

Dokonale provedené sváry, k tomu hladké a štíhlé linie chrommolybdenoných trubek. Moxie je opravdu krásné kolo. Zpracování rámu je opravdu kvalitní.

Pokud jsi správný tvrďák, tak Moxie ti umožní vozit i singlespeed pohon, délku řetězu odladíš posuvnými patkami. Ty kromě napnutí řetězu na singlu dovolí taktéž upravit geometrii v rozsahu 15mm. Na letošní rok (2019, my testovali model roku 2018) byla zadní stavba trochu prodloužena (o 10mm), ale i přesto je možnost si ji nastavit příjemně krátkou a nebo docela dlouhou. Teoreticky.

Dle výrobce zadní stavba pojme plášť o šířce 2,4 palce (na ráfku 26mm širokém). V praxi je to spíše zbožné přání než realita. Na ráfku odpovídající šířky, kolem 30 mm, je guma tak široká, že při použití nejkratší délky zadní stavby je místo okolo pláště v řádu jednotek milimetrů. Při zatížení škrtáš pláštěm o zadní řetězové vzpěry. Po pravdě občas si škrtne i při nejdelším setupu. Oblast středu totiž není nijak extra tuhá, provedení pomocí ohnuté pásoviny bez žebrování umožňuje boční flexi. Vše navíc komplikuje i použití závitového středu, který zkracuje délku středového domečku na každé straně cirka o 8mm. Kromě toho napojení zadních vzpěr není zcela na kraji středového domečku takže také i toto ubírá místo pro plášť. Oblast středu je asi jediné slabší místo Moxie.

Zatímco rám boční flexi umožní, tak vertikální nikoliv. Rozhodně nečekejte nějaké extra pohlcování nárazů, spíše naopak spíše tuhost u chrommolybde­nových rámů nevídanou. Skoro jako u hliníkových rámů.

Na těchto kolech není zajímavý jen rám, ale také osazení. To již nemá na starosti Pipedream, ale jejich český dovozce FlowCycles.cz. Ti kromě Pipedream dováží například i značku Funn. Takže je logické, že na kole najdeme snad vše, co Funn nabízí. Od kokpitu až třeba po teleskopickou sedlovku. Osobně mne velmi potěšilo použití 11rychlostního řazení, není třeba cpát všude Eagle, zvláště na kole, které výtečně jede do kopce a obří pastorek skoro nikdy nepoužiješ.
FlowCycles se nespecializuje pouze na prodej, ale na kompletní služby, od prodeje přes montáž až po opravy. Andrej, který za FlowCycles stojí, jezdí na kole hromadu let a rukama mu prošla spousta kol. Stojí za to domluvit si s ním schůzku a podebatovat ať už o Pipedream či Funnu.

 

Moxie jsme měli možnost vyzkoušet v obou provedeních a rámy jsou velice odlišné. Délka je naprosto určující pro jízdní vlastnosti testovací jezdci jak Keli, tak Eda měří 185 cm a jsou zhruba stejně těžcí. Oba dva se shodli na tom, že kratší rám je výrazně ovladatelnější a délkově naprosto dostačující pro takto vysokého člověka. Longer bych doporučil především jezdcům atakujícím 2 metry výšky.

Provedení ve verzi Longer je naprosto ultimátní, vyžadující od jezdce naprosto dokonalé zvládnutí new school jízdního stylu. Jakmile totiž nejsi s váhou velmi vepředu, tak kolo přestává zatáčet. A to dost výrazně.
Posunutí pátek do kratší verze usnadní ovládání a kolo se stane hravější, ale nečekejte žádné uskákané dirtové kolo. Pořád je rozvor hodně macatý a ruku v ruce s ním i stabilita v terénu a rychlosti.
Je logické že to na hardtailu bude drncat více než na full. Díky položené vidlici a dlouhému rozvoru je ale jízda i v rozbitém terénu velmi klidná a až překvapí jakou prostupnost a jaký sjezdový potenciál pevné kolo s takto ostrou geometrií nabídne. Na jednu stranu sice nabídne, ale na druhou stranu nic neodpustí. Každou chybu tvrdě zaplatíš.

V případě tohoto kola platí více než jinde, že 29" má smysl. Velká kola o poznání méně drncají a lépe jedou. Drncají o dost méně, než byste u pevného kola čekali. Možná to má ale na starosti použitý bezdušový systém na testovaném kole. A právě použití bezdušového systému a vložky do pláště zde má smysl víc, než jinde. Můžete vozit nižší tlak, než by bylo pro pevňáka typické, ale nehrozí defekt. Přilnavost plášťů se násobně zvýší a jízda je komfortnější. Je logické, že při absenci zadního odpružení je lepší mít vepředu odpružení co nejlepší. A to bylo asi největším překvapením testu. Nová Marzocchi Bomber Z1. Aneb stará dobrá Marzocchi je zpět. I po celodenním ježdění v bikeparku jsem neměl uvařené ruce. Nová „Marzoška“ je opravdu kvalitní vidlice, kterou si takový pevňák jednoznačně zaslouží.

Rychlost je potřeba! V pomalé rychlosti, v zavřených zatáčkách není ovládání nejsnazší. Kolo dost drží stopu a směr mění docela neochotně. Jeho délka, mluvím o Longer provedení, je znatelná v každém okamžiku. S velkou rychlostí ovšem přichází i větší únava. Veškeré rázy od zadního kola jdou přímo do nohou na pedálech. Díky tomu je ze začátku pár prvních vyjížděk náročnějších, než obvykle. Víc vás budou bolet nohy. Ale jakmile si zvyknete a přizpůsobíte tomu styl jízdy, je vše opět v normálu.

Skákání na především dlouhém Longer rámu je kapitolou sama pro sebe. Než se zadní kolo dostane k odrazové hraně tak to trvá. Chce to malinko změnit styl skákání a zvyknout si. Jeden kamarád situaci nazval jako bych skákal s přívěsným vozíkem. Ve velikosti Long je skákání příjemnější. Ale i v menší velikost se musí trochu změnit jízdní styl. Chce to dopadat víc na přední kolo. Tak, abyste dopad víc utlumili rukama a ulevili tak zadnímu kolu. Každý nepřesně trefený dopad bolí. Při čistém dopadu je ovšem situace velmi odlišná. Krásně se zhoupnete na dopadu a na další odraz musíte hodně brzdit, abyste trefili správnou nájezdovou rychlost.

Jízda do kopce je velmi specifická, nebál bych se říct, že je unikátní. A to v dobrém smyslu. Extrémně postavená sedlová trubka umožní vzpřímený posed a šlapání s velkou účinností hodně pod sebe. Vzpřímený posed vyžaduje pohodlné sedlo, protože vlastně celou vahou těla sedím sedle, osazené Funn v tomhle ohledu splňuje vše, co od něj požaduješ. Díky téměř nulové ztrátě v rámu je každé šlápnutí převedeno na dopředný pohyb. Moxie do kopce letí.

Moxie chce zkušeného jezdce, který se to tam nebojí nasr*t. Když jedeš pomalu, neskutečně to drncá a jízda není příjemná. Čím jedeš rychleji, tím větší zábava to je. A tím lépe ale musíš umět jezdit. Pipedream Moxie rozhodně není pro každého.
Ale Moxie a stejně tak i další pevná endurová kola s moderní geometrií mají nesporné výhody. Zásadní výhodou je odolnost a trvanlivost. Méně pohyblivých částí znamená méně problémů, zapomeň na výměnu ložisek v přepákování, zapoměň na výměnu futer v tlumiči, zapoměň na servisní intervaly tlumiče… provoz pevňáka je řádově jinde než fulla. A nejen to, pevné kolo z tebe udělá lepšího jezdce, nic ti neodpustí a ty se musíš víc snažit, to tě v tvém ježdění posune dál.

V neposlední řadě, jízda na hardtailu je neskutečná zábava, kolik výzev najednou objevíš. Hardtail je bomba!



Za zapůjčení děkujeme českému dovozci FlowCycles.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel mike 21.1.2020 v 14:16

    Jezdím hardtail i fulla, ale musím říct že hardtail baví mnohem víc a na místní kopce úplně dostatečné kolo! Souhlasím s autorem článku- hardtail je bomba!

  • anonymní uživatel Jirka (jirkacrasher (a) seznam.cz) 21.1.2020 v 15:29

    Ne že bych hned letěl rozbít prasátko, ale na kolik toto kolo vyjde? Pokud je to ve článku uvedeno, tak se omlouvám, ale nikde jsem to tam neviděl

  • profilová fotka Keli 21.1.2020 v 16:20

    Aktuální cena rámu u českého dovozce FlowCycles je 19800 Kč

  • anonymní uživatel Romcko (romcko (a) seznam.cz) 21.1.2020 v 17:48

    pěkná fajka!

  • anonymní uživatel Bingo bongo 21.1.2020 v 20:42

    Na tom růžovým jsem jel a je to boží.sam mám Dartmoor Hornet a další ht enduro bude něco podobnýho neli pipedream.ht je best

  • profilová fotka TomášMařík 21.1.2020 v 20:51

    ocelovej hardtail je pozéřina, asi dost podobná jako dobrá silnička na jednopřevodníku. Full vyjde častokrát na stejný peníze a jízda je mnohem rychlejší a člověku dovolí mnohem víc. Stejně tak je to s tou silničkou s jedno a dvoupřevodníkem.

    A přesto teď jezdim čtvrtou na ocelovym Singlebe a druhou sezonu na silnici bez přesmykače a neměnil bych. Cool faktor a zábavnost je mega! Jediný co možná časem půjde vyměnit, tak rám za něco ve stylu Pipedream Long anebo Santa Chameleon (což zálezí na xc ambicích) :)

  • anonymní uživatel Jirka (JirkaCrasher (a) seznam.cz) 21.1.2020 v 23:49

    Keli, takže jestli chápu správně, je to tedy vždy stavba na míru (teda ten rám pochopitelně ne :-D) a podle toho, co si zákazník určí za skladbu komponentů?

  • anonymní uživatel Neznalek 22.1.2020 v 7:08

    To jsem jediny komu prijde divne ze chodi pevny ram doprava a doleva??

  • anonymní uživatel Vojta 22.1.2020 v 11:55

    Neznalek: to je prave funfactor oceláků - ze zatáčky te to vystřelí jako luk

  • anonymní uživatel Neznalek 22.1.2020 v 12:05

    Vojta: jsem majitel 3crmo ramu a ani jeden tohle neumi. A nejak si nedokzu predstavit co jen fun na tom ze se ti to kruti pod ritu. A jak te tohle krouceni ma vystrelit. Ale ja nebyl nikdy uplne bystre decko

  • profilová fotka Keli 22.1.2020 v 12:21

    Jirka: u českého dovozce FlowCycles ano

  • anonymní uživatel Vojta 22.1.2020 v 13:04

    Neznalek: možná tě všechny 3 vystřelují ale vzhledem k tomu že jsi nikdy nebyl bystré děcko tak to ani nepociťuješ. Představuješ si ty kruty asi zbytečně markantní

  • anonymní uživatel PTBack 22.1.2020 v 13:07

    Vojta: Takže jako luk to asi teda střílet nebude:D

  • anonymní uživatel Susa (radeksusky (a) me.com) 22.1.2020 v 14:39

    Ten otvírák na pivo je v ceně? Dá se případně někde dokoupit samostatně? Tohle by si mi na mém kole docela dost líbilo... :D
    díky za info...

  • anonymní uživatel Neznalek 22.1.2020 v 20:28

    Vojta: tak cely muj udiv byl zalozeny tom, ze je tam napsane ze plaste muzou drit o zadni stavbu.

  • anonymní uživatel Vojta 22.1.2020 v 20:53

    Neznalek: když mas pláště tak široký, ze ti okolo zbydou jednotky milimetrů, se píše. Tak to asi bude flexe v jednotkách milimetrů.

  • anonymní uživatel Vojta 22.1.2020 v 20:55

    PTBack: jako luk třeba ne, ale možná jako Nataša po plechovce fazolí

  • anonymní uživatel Neznalek 23.1.2020 v 7:16

    Vojta: tak kdyz to rikas. Znis jako celkem chytra opica vystrelena z klopky ohlym ocelakem. Takze si to malovat nebudu a dam ti za pravdu. Dik vojtisku

  • anonymní uživatel Vojta 23.1.2020 v 8:23

    Neználek: tak hlavně že jsi majitel 3crmo rámů a neznáš ani jejich hlavní výhody... když neumíš diskutovat tak si to zadej třeba do googlu a neotravuj slušný lidi

  • profilová fotka Keli 23.1.2020 v 8:51

    Neznalek, souhlas. Pro mne je flexe v bocnim smeru neakceptovatelna. Pro tezsiho jezdce je ram velmi mekky. A o vystreleni ze zatacek nemuze byt rec, kdyz ti zadni gumy brousi retezove vzpery...

  • anonymní uživatel Vojta 23.1.2020 v 11:53

    Keli: v první řadě to ale vyznívá jako by sis flexe všiml jen kvůli širokým plášťům

  • profilová fotka Keli 23.1.2020 v 12:36

    Vojta: Tak to cílem nebylo. Při rozjezdech, při velmi silovém šlapání si guma štrejchla skoro pokaždé. To samé v zatáčce, pokud jsi kolo opravdu zatížil, tak průhyb byl značný. Ale je třeba brát v potaz, že mám 90kg.

  • anonymní uživatel Vojta 23.1.2020 v 16:15

    Keli: tak to musí vystřelovat i z rozjezdů takže cena adekvátní, jen to chce jezdit vzadu max 2,3"

  • anonymní uživatel Andrej FLOWCYCLES (andrej (a) flowcycles.cz) 24.1.2020 v 11:03

    Zdravím čtenáře - ohledně škrtání zadního pláště o zadní stavbu a boční flexe: Postavil jsem oba testovací biky "nadoraz" a tak abych maximálně využil jejich vlastností. Ráfky jsou Fantom 40mm ( interní 35mm) + zadní plášť 2,45"... Jinak pokud se použije ráfek s max. šířkou do 30mm (optimálně 28mm) a plášť široký 2,3" o škrtání můžeme v podstatě zapomenout. Já vážím cca 70kg a při testovaném osazení mi plášť také v zatáčce při zatížení škrtne. Jinak právě určitá míra flexe ocelových a titanových rámů přispívá k jejích skvělým jízdním vlastnostem v těžkém terénu. Ono jezdit v terénu pro který je tento bike především určen na super tuhém karbonovém rámů a na karbonových výpletech... není žádný med!
    Každopádně si to přijeďte vyzkoušet a udělejte si vlastní názor. Pravidelná jízda na HT z Vás udělá MNOHEM lepšího jezdce... přesně tak jak napsal Keli. Jinak moc díky za pěkný článek!

  • anonymní uživatel whatever 24.1.2020 v 15:23

    Andrej: Flexi v bocnim smeru u HT nechci prave tak jako nechci "super tuhém karbonovém rámů a na karbonových výpletech"
    Oboji je neprijatelny extrem. Mimochodem slusnej karbon ram je dnes jiz citace : "designed to have comfort over bumps and rough roads comparable to compliant steel and titanium bikes, while simultaneously being stiff enough in key areas to transfer power more efficiently"

  • anonymní uživatel modryorangutan 25.1.2020 v 9:36

    To whatever: to cos vypsal je dobrej marketingovej vyblitek, samozrejme ze kazdej bude svuj produkt chvalit do nebe, ale ujistuji te, ze az ti zase nejakej Horst Fuchs bude cpat karbon se slovy, ze je to vesmirna technologie co ma jen same vyhody, byla vyvinuta v NASA blabla...tak mu to nevěř. Celkove, pokud veris tomu, co o svym produktu rika vyrobce, tak je to docela chyba...Kazdej matros ma neco do sebe, ja mam treba zrovna s karbonem blbe zkusenosti, ale jsem zase clovek co se o kolo moc nestara.

  • anonymní uživatel modryorangutan 25.1.2020 v 9:42

    Respektive to co jsi napsal ty je mozna platne tak pro silnicku, kde karbon trochu tlumi vibrace od asfaltu. Ale moc to nepomuze v rockgarden nebo na korenech. Celkove je karbon co se tlumeni tyce docela precenovany, hlavne na horskych kolech.

  • anonymní uživatel Andrej FLOWCYCLES (andrej (a) flowcycles.cz) 25.1.2020 v 12:47

    To whatever: boční flexi má kterýkoli rám a to bez ohledu na to z jakého materiálu je vyroben. To je realita.... Navrhuji přestat teoretizovat a odvolávat se na to, co výrobce uvádí ve svých marketingových materiálech.. Není nad to si to vyzkoušet... Příští týden budu stavět další DEMO Moxie na Marzocchi Z2 / 140mm a výpletech s užším ráfkem... tak si to přijeďte otestovat...

  • anonymní uživatel Koli 28.1.2020 v 12:14

    Boční flexi má rozhodně každý rám, ale pohodlí se dle materiálu a hlavně konstrukci rámu hodně liší. Můžu dát přímé srovnání karbonový Trek Superfly 2011, tvrdej jako prase, furt mě bolely záda, zadní vzpěry vůbec nefungovaly jako průžící prvek, poté jsem si koupil SUP XP 969 a tam jsem si první vyjížďky furt myslel, že mám defekt, jak zadní stavba pružila. Zároveň při spurtování se rám skoro vůbec nekroutil a akcelerace byla neskutečná. Co se týče tlumících vlastností karbonu jako takového - vem si ocelovou tyč nebo hliníkovou a flákni s ní do něčeho a pak to udělej třeba s korbonovou hokejkou. Obecně je ocel relativně "měkká" a odolává dobře pružným deformacím (porovnání grafu tahové zkoušky ocel vs hliník, tam to jde dobře vidět). A pak tepelné zpracování materiálu atd.. atd..,

  • anonymní uživatel Vojtěch Pošmourný (vojtech.posmourny (a) email.cz) 28.1.2020 v 13:14

    2.3 na 28mm ráfku mi přijde dneska na takovém rámu málo.

  • anonymní uživatel tiborski (tiborski (a) seznam.cz) 30.1.2020 v 20:41

    Chlapi, bavíte mě. Díky

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí