Test: F18 GPS Sports Smartwatch - chytrý číny za pár kaček

Autor: Dan Klimeš, kategorie: Test, vydáno: 20.9.2018

„Hele, ty používáš garminy, tak co kdybys otestoval tyto číny?“ S tímto na mne před měsícem vyrukoval Keli a já souhlasil. Takže už čtvrtej tejden na ruce nosím NO.1 F18 GPS Sports Smartwatch – BLACK 2 (jak zní ofiko název, pod kterým je najdete na Gearbest e-shopu) a nevypadají vůbec zle. Jako fakt!

Plastové provedení, silikonový pásek, tři bytelný kovový tlačítka, který netlačí, dobře se mačkají a reakce je stoprocentní. Navíc lze hodinky ovládat šudlením po displeji. Spodní strana je kovová se zapuštěným optickým snímačem tepu a kontakty nabíjení. Malou výtku bych měl ke sklíčku, které lehce přesahuje přes hranu lunety, tudíž bude náchylné k poškrábání. Ale u mne po čtyřech týdnech zatím nic. Jako fakt!

Co – podle mne – ale uživatelé chytrých hodinek nejčastěji řeší je: propojení s telefonem, výdrž a využití během aktivity.

Propojení? Na Google store jsou k hodinkám dvě aplikace. Liší se v drobnostech a ty z nich zjistíš vše potřebné. Kudy ses v noci vracel domů, jestli jsi v noci spal a jestli ti buší hercna. Bohužel již hůř zjistíš, jestli ti někdo volá nebo píše. Vibrace i zvuk příchozích událostí jsou velmi nevýrazné. Spojení hodinek a telefonu rozhodně není stoprocentní. Ale prý se liší dle modelu founu (můj Huawei P9). Jako fakt!

Hodinky pohání 350 mAh baterka, která se dobíjí plus mínus hodinku a půl přes magnetický konektor. Výhoda je, že nabíjecí drát je fakt mikro, tak není problém ho mít stále u sebe. Podle výrobce budou v pohotovostním režimu tikat 25 dní. No, stůjme nohama na zemi. Toto je stejně údaj, který nikoho nezajímá. Když jsem je v týdnu vzal dvakrát plavat (ano, jsou vodotěsný), jednou běhat a dvakrát na kolo, tak to zvládly. Samozřejmě, že mezi tím byly stále spojené s telefonem a optika jela průběžně. Za mne slušný výkon. Jako fakt!

Ber v potaz, že si kupuješ čínský produkt a to ještě za peníze, který o víkendu proliješ ve škopcích, ani nevíš jak (65 doláčů, nyní akčních 40, takže v přepočtu 15 kil, resp. 9), proto nebuď překvapenej, že v hodinkách najdeš věci, který netušíš k čemu jsou a taky ti pár funkcí bude chybět. Asi fakt nepotřebuješ záznam během badmintonu, basketu a fotbalu, ale ty důležitý pro nás, tam jsou: bajking, chůze do hospy a běh na šmirgl. Jo a již výše uvedený plavání. Pak ještě můžeš použít kompas, když netrefíš domašov.

Záznam aktivity je srovnatelný se dražšími chytrolíny. Když jsem porovnal dva záznamy (druhý z Garmin Fenix3) byly téměř identické, rozdíl ve vzdálenosti nula, v tepech drobný rozdíl, ale těžko říct, který přístroj měřil správně. Jako fakt!

Velký prostor si zaslouží zpracování displeje. Achjo, kde jsi Číňane nechal svůj kopírovací talent. Tady by fakt jeden zaplakal. Hodinky jsou kulaté, displej hranatý! Proboha proč?! Kvůli tomu jsou čísla zbytečně malá. Navíc rozložení zobrazovaných informací nemůžeš nijak ovlivnit (i úvodní displej má v nabídce pouze tři verze a šlus.) Zato hraje všemi barvami, až oči přechází (welcome to China). Ale co je to platný, když za slunečného dne na něm nic neuvidíš. Ale když říkám nic, tak fakt myslím NIC! Možná když přimhouřím obě oči, zalezu někam do stínu, tak pak něco málo. Jas displeje je velkou slabinou celých hodinek! Naštěstí ovládání je tak jednoduché, že po pár dnech jsem ho zvládal i poslepu. Horním tlačítkem aktivitu do pauzy, dolním zastavit a opět horním uložit. A na zbytek se podíváš v telefonu. Jako fakt!

Synchronizace dat je otázkou vteřin, jen o chvíli déle trvá než se ti zobrazí záznam trasy na Google Maps. K tomu info o tvé tepovce, kilometrech a času. To je vše. Co se divíš?! Že se nepochlubíš na Stravě nebo Endomondu?! My v dolekop.com stejně nejsme příznivci veřejného sdílení kdo, kolik, za kolik a kde. V appce dokážeš ještě nastavit info svého profilu, budík, úsporu energie, výzvu k pohybu apod. Jako fakt!

A otázka zní: koupit či nekoupit? No jestli chceš mít přehled o tom, kdy a kde jsi jezdil, běhal, plaval, chodil, hrál fotbal nebo basket, nechceš často nabíjet a hlavně do toho neznámého nevrážet spoustu lovů, tak pak „koupit“. No a pokud chceš detailní rozbor svého rychlejšího já, chlubit se svými rekordy a vědět o každé zprávě, která ti došla – no tak pak budeš muset nějakou kačku ještě přihodit. Jako fakt!

PS: Toto léto bylo fakt extrémní, co se týče počtů slunečných dnů a intenzity slunce, tudíž v průměrných dnech tě špatná čitelnost hodinek nejspíš nebude tak trápit. Tím ovšem nechci omlouvat jeho mizernou kvalitu! Jako fakt!

Pohled druhý – pohled Keliho

Co se týče chytrých hodinek, tak jsem absolutní novic, moje stávající hodinky sice měří tlak, výšku, teplotu, svítí, ale s telefonem je nespojíš. Nikdy jsem to nepotřeboval, ale prý je to teď důležité. Přelouskal jsem Danovu recenzi a zaujalo mne to. Tak jsem teda zkusil F18 GPS Sports Smartwatch i já a byl jsem… malinko rozčarován.

Možná mám vyšší požadavky, ale když mám dotykový displej, tak očekávám, že se dá ovládat dotykem. U těchto hodinek je to jak kdy, někdy reagují okamžitě, jindy si postaví hlavu. Naštěstí jsou zde tlačítka, které dotykový displej v pohodě nahradí, v podstatě tam ani dotykáč není třeba. Ano, mám rád tlačítka.

A když už jsem u displeje, za běžného dne ve venkovním prostředí je displej doslova nečitelný. Jako by někdo stáhl intenzitu podsvětlení na minimum a možná ještě víc. Neustálé mžourání do displeje jen pro zjištění kolik je hodin… nene, to nechceš. No ale asi už mám horší oči.

Docela mě zajímalo měření tepů, vyrážím do kopce a hodiny na úvodní obrazovce ukazují 71 tepů. Tipl bych si víc. Dám si spurtíček, krev buší ve spáncích a hodinky ukazují 71 tepů… že bych byl tak ve formě nevěřím a pátrám. Přepnu se do záložky Health a najednou tepovka letí nahoru, šup 160… no to by zhruba pocitově odpovídalo. Přepnu se zpět na úvodní obrazovku a 160 tepů je tam také. Chvíle klidu a 160 tepů je zde stále. Ha, chybka, hodinky zobrazují poslední hodnotu tepu naměřenou v sekci Health. Jo, to přesně potřebuji vědět – jaký tepy jsem měl třeba před dvaceti minutama. Průběžné měření tepu v nastavení bylo hodinkami velkoryse ignorováno, resp. funguje jen u zapnutého měření „Exercise“ např. cyklistiky, běhání a pod., tam na speciální obrazovce funguje, na úvodní již nikoliv. Ano, je to i kvůli šetření baterky, ale proč se tedy neaktuální údaj zobrazuje? Njn, čína…

GPS umí jak GPS, tak ruský Glonass, tak čínské BeiDou, lokalizace je bleskurychlá a záznam trasy přesný. Nicméně výstup do vlastní aplikace v mobilu je trochu nepraktický, stejně jako aplikace samotná. Nelze ji například v telefonu vypnout, jedině sestřelit. Možnosti nastavení jak aplikace, tak hodinek jsou minimální.

Abych to nenatahoval, F18 GPS Sports Smartwatch fungují bezvadně jako GPS tracker spolu s krokoměrem, v této oblasti nelze mít výtku. A ve všech ostatních bych měl výtek spousty.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí