Test: pračka řetězu Kettenmax Bike + BikeWorkX Chain clean star

Autor: Eda Šešulka, kategorie: Test, vydáno: 26.10.2018

Píše mi Keli, jestli bych nechtěl otestovat pračku na řetěz Kettenmax Bike, kterou dostal do testu. A že je to něco speciálního. Říkám, že jo a jedu si ji vyzvednout.
Už samotná velikost obalu mě překvapila. Čekal jsem ji třetinovou, maximálně poloviční. K tomu dostávám ještě jeden litr čističe řetězu BikeWorkX Chain clean star. Málem se mi to nevešlo do batohu.

Po cestě se těším, jak si vyčistím zašpiněný řetěz, který se díky suchému počasí zanáší velmi lehce. Doma rozbaluji krabici, koukám na obsah balení a nevěřím vlastním očím. Tohle fakt nebude tak jednoduché, jak jsem si myslel. Tolik součástek bych u myčky řetězu nečekal. Pročítám si návod a po chvilce zase vše dávám zpět a celou krabici schovávám. Vytahuju klasickou pračku na řetěz a umývám řetěz. Výsledek ani po třech opakováních není zcela ideální. Pořád je v řetězu cítit, že není důkladně umytý.

Na vyčištění řetězu testovanou pračkou je totiž potřeba stojan. A to takový, který vám umožní protočit celý pohon dopředu ve směru šlapání. Obrácené točení klikama dozadu totiž nefunguje pro tento typ umývání řetězu. Samotná pračka je vlastně objímka na řetěz se sestavou kartáčků a kanálků pro přívod nového čistidla a odvod čistidla použitého. Výrobce také uvádí, že by mělo být možné čistit řetěz bez nepořádku okolo. No, uvidíme.

Jakmile se dostávám ke stojanu, je situace o poznání lepší. Postupuju podle návodu a skládám celou pračku řetězu dohromady. Aby se pračka při čištění neposouvala po řetězu, je potřeba ji zajistit. Pokud máte spodní rámovou trubku kulatého průměru, můžete použít pogumovaný ocelový hák, který se za trubku zahákne a zajistí potřebnou oporu pro pračku řetězu. Jestliže spodní rámová trubka neumožní použití háku, je přiložen provázek, kterým si pračku zajistíte až k přednímu kolu. Toto byl můj případ a funguje to bez problémů.

Dalším krokem je připojení nádobky s čistidlem k pračce řetězu. Toto doporučuju dělat osušenýma rukama, protože propojovací hadička v mokrých rukách klouže a je trošku boj ji dostat na osazení. Poté připojíme sběrný pytlíček na použité čistidlo. Čistidla jsem přelil do nádobky cca 1dcl.

Začínám točit klikama po směru šlapání a u toho musím lehce mačkat nádobku s čistidlem. Samospádem čistidlo bohužel do pračky nedoteče. V nádobce totiž chybí ventil na vyrovnávání tlaků a uvnitř tak vzniká podtlak. Pokud ovšem nádobku lehce mačkáte, je vše v pořádku a čištění funguje tak, jak má. Výrobce v návodu uvádí, že se má klikama točit pomalu cca 3–5 minut. Poměrně rychle se na řetězu začíná vytvářet pěna a záchytný pytlík se pomalu plní špinavou směsí čistidla a sajrajtu z řetězu. Točím ovšem nejspíš moc rychle, protože na vstupu řetězu do pračky se začíná zachytávat pěna, která po chvíli kape na zem. Při druhém testovacím pokusu točíme pomaleji a odkapávání se zmenšuje. Výrobce v návodu nelhal, čím pomaleji, tím lépe.

Po cca 5 minutách točení je řetěz opravdu pěkně čistý. Nejen zvenku, ale i z vnitřní strany článků. Toto je ovšem také zásluha čistidla BikeWorkX Chain clean star modré barvy, který je speciálně vyvinutý pro čistění pohonu kola a odstranění zbytků maziva. Vůní připomíná klasický zelený Cyklo Star. Při čištění řetězu ale nestačí umýt pouze řetěz. Je důležité pořádně očistit převodník a kazetu. Jinak je odvedená práce pouze poloviční a nemá takový efekt.

Celý proces mytí bych odhadl na cca 30–40 minut i s čištěním kazety a převodníku. Za poměrně dlouhou dobu ovšem dostanete výborně vyčištěný řetěz. Výrobce na svých stránkách uvádí, že při pravidelném používání pračky na řetěz Kettenmax Bike prodloužíte životnosti o 200 – 300%. To zatím potvrdit nedokážeme, ale určitě v tom nějaká pravda bude. Čistý řetěz se tolik neopotřebovává a měl by vydržet déle. Pračka řetězu by také měla umožnit jeho následné namazání. To jsem bohužel nevyzkoušel, protože jsem neměl k dispozici žádné mazivo řetězu ve spreji, které bych k pračce připojil. Preferuji maziva s kapátkem, které můžu nanést přímo na řetěz a nemusím řešit kam sprejem mířit a jak silně ho mačkat.

Na stránkách dovozce je uvedena doporučená MOC 1050,– Je to lehce dražší, než konkurenční výrobky s podobným umístěním kartáčků. Za tyto peníze ovšem dostanete pračku řetězu, která nemáchá řetěz pořád ve stejném čistidle, ale přivádí k řetězu čistidlo nové. Což je za mě největší výhoda, a proto bych jí rozhodně doporučil.

A jak čistíte řetěz vy?

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Dan (dan (a) sportujsdetmi.cz) 26.10.2018 v 10:44

    ty kráso, super, zkoušel jsi zda tím jde udělat i klystýr?!
    každopádně tím půjdou vyčistit i ebajky, kterým se při šlapaní zpět netočí převodník!

  • anonymní uživatel Roman (rbmonstr (a) seznam.cz) 26.10.2018 v 11:31

    Nevěřím tomu, že se životnost řetězu nějak rapidně prodlouží. Za to vím, že pračky se 100% účinností vyplachují ložiska v ořechu. Sundat řetěz a hodit ho do benzínu, ředidla,... je účinné, levné a kolo ti za to poděkuje.

  • anonymní uživatel Ivoš 26.10.2018 v 11:39

    Za mě nejlepší rady z BF, buď čistit jenom hadrem namočenym v čističi brzd, protože často je ten lep na řetězu jen původní mazivo. Nebo vzít pixslu od nutrendu, naplnit cyklostarem, v tom nechat řetěz pár hodin louhovat a občas proklepat. Jen je po takovýhle očistě třeba častěji domazávat. Z klasickejch čističek řetězu jsem měl vždycky písek v rolničkách, naštěstí se časem rozdrtil na prach.

  • anonymní uživatel OV 27.10.2018 v 12:42

    Pokud nechcete vyplachovat ložiska v ořechu/náboji tak pořiďte tohle cyklonaradi.cz/... , nebo vemte starou kladku z rozbité přehazky/kladku z napínáku a jednoduše něco podobného udělejte doma. Pak se o ložiska nemusíte bát.

  • anonymní uživatel Odrazka 27.10.2018 v 20:53

    Bože to je píčovina, půl hodiny strávit čištěním řetězu! Otřu hadrem, namažu a čau. Když je extra bahno, vapka, nechat uschnout, namazat a čau...

  • anonymní uživatel wladena (wuadeq (a) gmail.com) 27.10.2018 v 22:10

    Odrazka: Jasneze, ale kuci a holky z marketingoveho musi taky zrat

  • anonymní uživatel jolana (*) 29.10.2018 v 8:26

    Doporučím další variantu bezdotykovou: ofoukat vzduchem aspon 8bar a je to hned :)

  • anonymní uživatel Dusty Springfield 29.10.2018 v 11:13

    A sundá ten vzduch i původní mazivo z eagla?

  • anonymní uživatel Andrew 29.10.2018 v 13:27

    sunda ti to aj trenky... :)

  • anonymní uživatel Balanc 31.10.2018 v 8:40

    Jakby nestacilo hodit retez do nafty...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí