Test: BikeworkX Super Seal Star - bezdušový tmel funguje spolehlivě

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 18.4.2018

Bezdušové řešení na kolech vozíme již dlouho, jejich výhody jsou známé a jejich nevýhody také. Základním prvkem se kterým stojí a padá bezdušák je mlíko. Bezdušový tmel, ten tě zachrání, když zalepí díru či proseklý plášť. Umí to také BikeworkX Super Seal Star?

BikeworkX je tradiční česká značka, možná je to s podivem, ale její historie rozhodně není krátká. Každý kdo na kole jezdí nějaký ten pátek zcela bez pochyb zná čistič na kola Cyklostar. Ten vyráběla a stále vyrábí firma Nacházel, s.r.o. a pokud se do portfolia BikeworkXu podíváte, tak tento kultovní čistič najdete také. Ano, BikeworkX je obchodní jméno firmy Nacházel, která se na českém trhu pohybuje již od roku 1991.

V současné době prochází firma rebrandingem, má nové logo, které můžete vidět na láhvi vpravo, vlevo je původní. Láhev shodná, obsah shodný, logo je však jiné, nové.

Kromě již zmíněného čističe mají v nabídce maziva na řetěz, oleje a nebo třeba také bezdušový tmel. Mlíko Seal Star na svém kole vozím již několikátý měsíc a nastal čas na jeho zhodnocení.

BikeworkX Super Seal Star se klasický bezdušový tmel založený na latexové bázi, ano, nechybí mu onen specifický nasmrádlý puch. Nicméně zápach nezápach, svoji funkci, tedy utěsnění a prevenci případného defektu pláště plní. Výrobce se holedbá tím, že jejich mlíko zaceluje otvory až do průměru 6 mm – takový se mi vyrobit nepodařilo, ale všechny menší tmel zalepil dokonale a velmi rychle. A to i přes nízké teploty ve kterých jsem s ním jezdil.

Kromě mrazu jsem zkoušeli i nafouknout plášť s mlíkem klasickou CO2 bombičkou, opět se potvrdilo co etiketa slibovala, oxid uhličitý nechává tmel zcela chladným a nijak vzájemně nereagují. A já se tak těšil na nějakou divokou chemickou reakci, škoda.

Testování mlíka je nevděčné, je to produkt, který buď funguje a nebo ne. Ten od BikeworkXu patří do té první kategorie, funguje bezvadně. Za zmínku však rozhodně stojí, že za cca tři měsíce se nevyskytl ani v jednom z plášťů ježek. Samozřejmě nemyslím zvířátko, ale shluk mlíka, který svým tvarem ježka připomíná a slangově se tak i nazývá.
Důležitá je i cena, mlíko je prostě spotřební materiál a pokud měníš často pláště, tak takové výměny lezou trochu do peněz. BikeworkX Super Seal Star je k dispozici v malé 125ml lahvičce za 160 Kč, objem tak max na jeden plášť, to není nic pro mne, já volím zcela určitě litrovku za 520 korun. Ve srovnání s konkurencí (např. velmi oblíbený Stans NoTubes Tire Sealant) vychází skoro stejně, ale u NoTubes dostaneš jen 946 mililitrů, to je o 5% míň. Takže až příště budu řešit mlíko mám jasno po čem sáhnu.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí