MojeKolo

Rozhovor a bikecheck: Vojta Bláha - o kole a sezóně...

Autor: Čert, kategorie: Rozhovor, vydáno: 14.3.2019

Těsně před startem nové závodní sezóny jsme se zastavili s nejúspěšnějším mladým českým endurařem, Vojtou Bláhou. Koukli jsme na jeho kolo, probrali život, holky a tak vůbec. Původně jednoduchý Bikecheck se nám s Vojtou, jak už se to občas stane, nafoukl na regulérní rozhovor. Taky tady ho máte!

DK: Ahoj Vojto, než vyrazíš na první kolo EWSka na Zéland bych se rád vrátil k minulé sezóně. Jak ji teď zpětně hodnotíš?
Vojta Bláha: Minulá sezona byla taková plná očekávání. Přece jenom po druhém místě na EWS jsem měl zálusk na výhru. Bohužel se to očekávání tak nějak asi trochu promítlo do toho jak jsem jezdil. Určitě se mi pár závodů povedlo a taky jsem si nic neudělal, takže si nemůžu stěžovat, ale chtěl bych se zas někam posunout letos.

DK: Jaký nejlepší výsledky jsi loni zajel. A kde se ti naopak moc nedařilo?
Vojta Bláha: Nejlepší určitě:
EWS Aínsa 8. místo U21
Treuchtlingen EWS qualifier 1. místo U21
MTB Trilogy 1. místo
Trutnov enduro 1. místo
A nejhorší byla jednoznačně EWS Kolumbie DNS kvůli zvrtnutému kotníku.

DK: A jaks ladil formu na letošek? Jak jsi strávil zimu?
Vojta Bláha: Nově trénuju s Beprotraining. V zásadě mi přibylo víc tréninků v gymu a nějaký další nový aktivity. Taky jsem začal studovat angličtinu a tělocvik na univerzitě v Liberci, takže tam si taky rozšiřuju obzory třeba v gymnastice. Na žádném klasickém train campu jsem v zahraničí nebyl, všechno jsem to odjezdil v českých nečasech až na testovací závod na Madeiře.

DK: Jak často jsi byl přes zimu na kole? Tvůj instagram vypadal, že fakt dost. A co ta Madeira? O co tam šlo?
Vojta Bláha: Jo jezdil jsem co počasí dovolilo. Většinou tak nějak 4× týdně, z toho minimálně 2× enduro kolo. Na Madeiře jsem byl za účelem otestovat a nastavit kolo na trailech co jsou EWS level, plus si dát závod před prvním svěťákem abych se do toho trochu dostal. Bohužel moje tempo na tom závodě nebylo úplně top, protože jsem se den předtím v závodě hooodně rozsekal a trochu mi to ubralo na jistotě. Každopádně se mi nic nestalo a zas o zkušenost víc.

DK: Zmínils zkušenosti, ty jsou v enduru extrémně důležité. O co seš chytřejší, než kdyžs jsi nastoupil do EWS? Na co víš, že si teď musíš dávat větší pozor?
Vojta Bláha: EWS ti dá úplně jinej rozměr zkušeností. Je to takovej survival s kolem. Jednotlivejch věcí je hrozně moc, ale asi nejvíc mě vyškolila technika. Karbon ráfky ne, papírový gumy ne, nejtěžší gumy co se dělají ANO, patka do kapsy ano, hodně jídla s sebou ano atd atd.

DK: Proč ne karbon ráfky? A čím se při závodě nejradši nacpáváš?
Vojta Bláha: Praská to, i když ti kdokoliv kdo to vyrábí řekne, že to nepraská. Když bouchneš hliník bouchneš do něj večer znova kladivem, opiluješ a jedeš dál. Na vícedenní závody mnohem lepší než karbon.

Nejradši mám banány a ovesný nebo kokosový tyčinky. Občas gel, občas ionťák… jsem všežravec. Ale nemám panděro, takže když nemám jídlo, tak dostanu hlaďák a jsem vyřízenej. Takže musim furt něco mít.

DK: Mimo „ne karbon“, máš nějakou další specialitu co musíš mít na kole?
Vojta Bláha: Asi žádnou extra věc co by tam musel být nemám… možná narozdíl od některých lidí potřebuju, aby se mi při určitém impulzu zdefomovala-žvejkla zadní guma. Naučil jsem se s tím jezdit a používám to k zatáčení a změnám směru.

DK: Populární téma je nastavení kokpitu. Jaké máš preference, co vozíš? Seřezaný řídítka? Jak moc natočený k sobe/od sebe, co obligátní poloha brzdových pák, jak moc vysoko?
Vojta Bláha: Řidítka jsem ještě neřezal na novém kole, ale asi půjdou na 760. 780 je dobrý, ale není to ono. Natočený spíš víc od sebe, konkrétní stupeň rotace nevím. Brzdový páčky spíš výš, ale žádný extrém… spíš takovej vyšší průměr.

DK: Co 29, zkoušels?
Vojta Bláha: Zkoušel. Nebylo to enduro teda ale 140mm Blizzard TRL. Rozhodně fajn kolo, jel jsem na něm etapák Trilogy a kdybych si na ty 29 kola zvykl, tak by se mi na nich určitě jezdilo dobře. Jestli to je rychlejší nevím, připadá mi, že hlavně záleží na tom jak se na tom člověk cítí. Avšak jedna z jasných nevýhod 29 je menší odolnost – větší objem vzduchu znamená menší progresivitu tzn. líp se dostane plášť až na ráfek a taky celá konstrukce výpletu je míň stabilní.

DK: A na EWS se prostě jede hlavně na výdrž kola.
Vojta Bláha: A nebo osobního mechoše.

DK: To je dost zajímavý téma, jak je to na EWS s pomocí osobníma mechanikama? A jak to řešíš ty?
Vojta Bláha: Já si opravuju všechno sám a když je tam stánek nějaké firmy, která mě podporuje tak mi s tím pomůžou. Jinak ti jezdci, co mají oficiální EWS team mají tu možnost, že prostě předají kolo mechanikovi a ten se o ně postará. Ale to se bavíme o cca 20–30 lidech ze startovního pole. Ale když se jim něco podělá přímo na trati, tak to taky samozřejmě musejí řešit sami.

DK: Zpátky k tvému letošnímu kolu, co nám můžeš říct o něm?
Vojta Bláha: Do letošního EWS naskočím jako tradičně na kole postaveném na rámu Rock Machine Blizzard 27 nalakovaný CUSTOM nástřikem od SingleBe. Na mých 175cm volím velikost L, Mko jsem vozil první tři měsíce, když jsem přeskočil z hobitího starého Jekylla. Od té doby Lko.

Podvozek mám od DVO, vidlice je DVO Onyx SC naladěná na 180mm. Na mých 74 kg mám nafoukáno 81psi. Což podle tabulek DVO odpovídá jezdci 90–101 Kg. 160mm zadního zdvihu má na starost tlumič DVO Topaz, v tom je 170psi, 5 tokenů a 200psi nabouchaných v rezervoáru.

Oči dost přitáhne nejenom lak, ale asi i kompletní olep novým dvanáctkovým Shimanem XTR. Vzadu kazeta XTR 12s 10–45t, přehazka XTR 12s SHADOW RD+, kliky XTR HOLLOWTECH II a vodítko Shimano SM-CD800-I. Od XTRka jsou samozřejmě i náboje, ten zadní s technologií Scylence. A to samé brzdy, celým jménem čtyřpístkové XTR BR-M9120.

Ráfky volím hliníkové WTB KOM tough i29 s 29mm vnitřní šířky, radši hliník vzhledem k jeho mechanickým vlastnostem o kterých jsme se bavili dřív. Obuté mám pláště WTB, přední – WTB Vigilante 2,6 tough/high grip, zadní – WTB Judge 2,4 tough/high grip. Co nejsilnější guma, která co nejlíp lepí. WTB mi dodalo i sedlo Volt team custom. Teleskop mám od RM One components se 170mm zdvihu, ovládá ji páčka Shimano SL-MT800-IL.

Kokit mám od RaceFace, řídítka Turbine R carbon, které drží 32mm dlouhý představec Turbine R. Pedály vozím trailové Shimano XT trail. Dřív jsem jezdil i na Crankbrothers Mallet DH. Asi mě nějak ta teorie, že když nemůžeš nacvaknout, tak ti ta noha na něčem drží nenadchla… prostě, když nemůžu nacvaknout, tak je to blbý a velkej pedál mi v tom nijak nepomáhal.
Co se týče nějakých vychytávek, v zadním kole mám vložku Tomáš Vokatec made Supernorris pro extrémní ochranu.

A rám mám naladěný pomocí excentrického pouzdra v úchytu tlumiče. Díky nim a 180mm vidlici jsem dostal hlavový úhel někam k cca 64°. Excentr položí hlavu a trochu sníží střed. Ten mi ale vyrovná ta vyšší vidlice. Jedinou nevýhodou je pořádně slack sedlový úhel.

DK: To bylo vyčerpávající. A zpět k letošní sezóně, kde všude na tomhle kole budeš vidět a startovat?
Vojta Bláha: Jo pojedu celý EWS, Enduroserii a pak jedno Blinduro. Za pár dní odlétám na Nový Zéland, kde se budu účastnit prvního kola EWS. Odtamtud rovnou pokračujeme na Tasmanii, kde pojedeme druhý závod EWS. Letos se budu opět snažit probojovat co nejvýše v kategorii do 21 let.

DK: A na závěr, máš určitě nabitý harmonogram, trénink, škola, závody? Co holky?
Vojta Bláha: Už mám rok přítelkyni! Nějak to se mnou zvládá čoveče, občas se nám stejská, když někde jsem, ale jde to.

DK: Dík za rozhovor. Ať to jezdí a teď máš prostor pro větu na závěr. Napadá tě něco?
Vojta Bláha: Díky moc rodině a sponzorům, že mě podporují v tom co mě baví. Už se moc těším co přinese nová sezona! Dám tomu všechno co mám a zůstat u toho na kole.



Foto: Zdeněk Vondráček

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Lukeš 14.3.2019 v 11:28

    jojo, třeba illegálos v režii Snílka, Babásnůši a Prasopsa jisou Legengary!!!!

  • anonymní uživatel Jan (jan (a) jan.jan) 14.3.2019 v 12:43

    Mám panděro jak hrom a když mě stihne hlaďák, taky jsem vyřízenej.

  • anonymní uživatel Luky kluk 14.3.2019 v 14:03

    Nemaj Mallety a stejně tak Time pedály tu výhodu oproti SPD, že když je fekál, tak se stejně relativně snadno zacvakneš?

    Jinak supr rozhovor a bike check . GL.

  • profilová fotka Wrist 14.3.2019 v 15:15

    Vojto hodně štěstí do nové sezóny!! Palec hore za kola 27,5 a Shimano XTR

  • profilová fotka wilda 14.3.2019 v 17:02

    "Kokit mám od RaceFace, řídítka Turbine R carbon,..."

    Já tam vidím nápis NEXT ;)

  • anonymní uživatel pps 15.3.2019 v 7:25

    Kolo parádní, z toho designu by si ve fabrice RM měli vzít příklad!

  • anonymní uživatel Pepa 15.3.2019 v 12:39

    Vojto, to jsou ty tratě na EWS takovej rozdíl třeba oproti Sušici ?

  • anonymní uživatel Tomáš 15.3.2019 v 16:41

    Ono je to úplně jendno na čem jedeš, jen to musíš mít v ruce, tj. mít čas na tréning, trochu zazobaný rodiče a chut jezdit. Držím palce do nový sezony, jsem rád, že už nevozíš ty svoje autorský kresby na helmě atd... to bylo hodně bokem.

  • anonymní uživatel Oggi 16.3.2019 v 21:49

    to Pepa: Rozdíl tratí je nepopsatelný, ideálně zkusit na vlastní kůži třeba v Petzenu na Thrilleru. V Sušici je pár těžších míst, ale ews je spíš survival s kolem jak psal Vojta.

  • anonymní uživatel Pepa 17.3.2019 v 18:41

    Sušice je dost drncavá, ale vyloženě technicky náročná zas až tak není. To EWS není jiná liga, to je úplně jinej sport ty vole!

  • anonymní uživatel Roman (roman (a) romanovo.cz) 20.3.2019 v 14:49

    Kdes jsi sehnal tu zadni Scylence nabu? Pry jim to nechodilo, tak to zrusili.

  • profilová fotka CanaLL 22.3.2019 v 0:59

    Vojta je PÁN!!!

  • anonymní uživatel Vojta (vojta (a) k74.cz) 25.3.2019 v 7:34

    Ahoj Romane. Nábu mám od německého zastoupení Shimana a je to nějaká další verze... není to ta scylence technologie ale spíš něco na způsob Chris King.

  • profilová fotka Miros Pikos 26.3.2019 v 9:44

    Co je to ta vložka Supernorris? Nějaké solidní ghetto řešení?

  • anonymní uživatel Pyroteam (pyroteam (a) centrum.sk) 4.6.2019 v 13:59

    Ahoj Vojto, aky je dovod ze si nepouzil angleset headset ale excentricke vlozky do tlmica? Nemal by si taky slack uhol sedlovej trubky.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí