Test: kalhoty Silvini Rodano - na trail i enduro

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 28.2.2022

Česká značka Silvini se doposavad věnovala těm méně zábavnějším sportovním disciplínám. Ano, toto tvrzení je hodně subjektivní, ale běžecké lyžování či mtb cross-country pro mě není vrchol zábavy (a to říkám jako bývalý aktivní závodník v obou sportech). Když se ale jedním z jejich ambasadorů stal Michal Prokop bylo jasné, že zamíří i do světa více adrenalinového spektra cyklistiky.

Kalhoty Silvini Rodano - na trail i enduro

Nejdříve představila volný dres a kraťasy, ale to zajímavější jsem na vyzkoušení dostal nyní. Jedná se o dlouhé kalhoty a k tomu bundu. Dnes se podíváme na první z nich - model Rodano.
S příchodem moderních pružných a lehkých materiálu se móda dlouhých kalhot rozšířila ze sjezdu i do trailového a enduro ježdění. Funkční materiál neomezuje jezdce při šlapání a na těle kalhoty nejsou skoro cítit.
Navíc, dlouhé kalhoty mají spoustu výhod - ochrana proti povětrnostním podmínkám napadne asi každého. Za mě je ale největší přidanou hodnotou to, že když spadneš, nejsi tolik odřený, přidaná ochranná funkce je prostě znát. 

Prvními trailovo endurovými kalhotami v nabídce Silvini je model Rodano. U něj výrobce nevymýšlel nic převratného a vsadil na klasiku. A to jak střihem, tak provedením. Rodano jsou kalhoty s výrazně se zužujícím střihem, oblast stehen je volnější a níže jsou užší. Dříve narození by kalhoty označili jako rajtky - kalhoty určené pro jízdu na koni. Jízda na koni vlastně není vůbec vzdálená od jízdy na kole, že? Střihově jsou sice jednoduché, ale i přesto odladěné na cyklistiku. Střihy je lehce do sedu, při šlapání kalhoty nikde netahají ani netlačí.

Výběr velikost je zásadní

Výběr správné velikosti byl minimálně v mém případě trochu složitější. Dle tabulky jsem přesně mezi na rozmezí velikostí L a XL. Vyzkoušel jsem proto obě dvě. A mnoho mi to v mém rozhodování nepomohlo. Do obou se bez problémů dostanu, i délkově menší eLko vyhovuje úplně v pohodě. Rozdíl je jen ve volnosti kalhot. Pokud miluješ slim-fit střih, tak při 185 cm výšky a 90 kg váhy jednoznačně sáhni po velikosti L. Pokud si ale fanda volnějšího oblečení sáhni bez strachu po XL.

Aktualizace zhruba po dvou měsících používání, během tohoto časového úseku se materiál se drobně natáhl, v ruce je cítit, že látka není tolik tuhá. Je to způsobeno ošoupáním impregnace při používání či praní, asi ano. Každopádně látka je výrazně měkčí. Nošení to nevadí, ale při výběru velikosti je dobré s tím počítat.
O kolik se pas natáhl? Vyjádřeno v číslech, obvod v pase povolil zhruba o dva centimetry (srovnávám nové kalhoty, které jsem použil pouze pro focení a ty ve kterých jsem jezdil).

Zapínání na háček, co má háček

Zapínání kalhot je obdobné jak tomu bývá u motokrosových kalhot. Kombinace zubatého stahovacího pásku. Ten funguje naprosto bez výhrad. Díky němu, lze drobně upravit - stáhnout - obvod pasu. Žádnou jinou možnost stahování v pase totiž na kalhotách nenajdeš. Proto je volba správné velikosti dost důležitá. 

To, čím se ale Rodano odlišuje od většiny MX kalhot je ukryti pod zubaticí, zde najdeme háček a očko. Háček má ale háček. Část na poklopci i jeho protikus jsou z kovu, a oba mají docela ostré hrany. Neřízneš se o ně, ale styk s kůží při zapínání příjemný není. Hlavní nedostatek ale vidím v tom, že očko - část na kalhotech - nese velmi pružný materiál, který se při stažení se pootočí a s ním očko. Otočí se tak nešťastně, že hrana očka míří přímo na břicho. Při jízdě to nevnímáš, ale pokud si sedneš například ke stolu, tak je to docela nepříjemné. Zde jednoznačně chybí zesílení tkaniny nebo vyztužení pod očkem.

Několikrát se mi stalo, že jsem zjistil, že se háček vyhákl. Pokud je totiž zubatice stažena více než je záhodno, látka se spojením háček - očko se prohne a očko s háčkem ztratí kontakt - vyháknou se. Nicméně i tak kalhoty vydržely na místě a neodjížděl jsem s pasem u kolen. Ano, v podstatě můžeš využít jen část zubatice, použít ji na zmenšení obvodu je problematické. Klasický druk by asi udělal lepší funkci.

Pod poklopcem zip nehledej

Zip pod poklopcem by jsi však hledal marně. Nemožnost použít zažitý postup zapínání kalhot, zatáhnu zip, zapnu knoflík je hotovo, tě ze začátku překvapí. Marně budeš hledat táhlo jezdce zipu. Po čase si však zvykneš. Absence zipu kalhoty odlehčí, ale zase na druhou stranu ti při větrném počasí fouká do rozkroku. Pokud bych mohl hlasovat, tak já bych byl rozhodně i pro malinký zip.

Detail, který zaslouží pochvalu jsou silikonové pásky na vnitřní straně pasu. Ty ve spolupráci se zvýšeným pasem na zádech zajistí, že dres zůstane v kalhotách a nebude se vyhrnovat. 
Potěší i dvojice kapes umístěných v oblasti pasu trochu na bocích, velikostně i na velký telefon. Zapínání na zip zajistí, že foun zůstane, tam kde má.
Co už nepotěší je absence jakýchkoliv reflexních prvků, ačkoliv je popis výrobce slibuje, tak bohužel, v reálu na kalhotech nejsou.

   

Na těle nejsou cítit

Základní tkanina kalhot je extrémně pružná, díky tomu se kalhoty velmi dobře nosí a i se v nich šlape na kole. Tomu napomáhá i střih do sedu, s dostatečným prostorem pro kolena. Ano, počítalo se i s kolenními chrániči.
Jak na koncích nohavic, tak v pase je pružný lem, pokud by ti Silvini Rodano připomínaly tepláky nejsi daleko od pravdy. Pružná manžeta na spodním okraji nohavic nechybí, vždyť říkám tepláky...

 Vzhledem tepláky, ale tepláky, které neprofouknou a odolají vodě. Trochu odolají, nejsou vodotěsné, ale spíše voděodpudivé. Pár kapkám z kaluže bez problémů odolají, ale se silnějším deštěm prohrávají. 

Ač je materiál docela jemný, je však dost odolný otestováno důkladně v prostředí ligurského kamení. Dvě šipky z trailu vydržely bez ztrát, to se však nedá říct o mém lokti.

 Líbí se mi moc!

Volnost a pohodlí, to jsou dvě slova, která dokonale vystihují Silvini Rodano. Rodano vynikají svým velmi příjemný materiálem, na kole je necítíš a pocitově je to jak v kraťasech. V tomto excelují a drobný nedostatek v podobě zapínání vyřeší správná volba velikosti. 
Za Rodano jako první vlaštovku v dlouhých bikových kalhotách si Silvini zaslouží pochvalu. Rodano jsou jednoznačně praktické kalhoty za slušnou cenu (necelé dva tisíce korun). Uvidíme, jaké další bajkové oblečení můžeme od Silvini čekat v budoucnu.

Hledáš další informace? Vše o kalhotech najdeš na webu Silvini.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí