Test: větrovka Silvini Meleti - skvělá, ale nesmí foukat z boku

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 22.4.2022

Český výrobce Silvini představil MTB řadu svého oblečení, kalhoty Rodano jsem recenzoval nedávno a dnes se blíže podíváme na druhý kousek do party, větrovku Meleti.

Střih se povedl

Střih je dokonalý na mojí postavu. Přesně tak to bych chtěl, aby mi všechny bundy seděly. Zvolil jsem velikost XL, moji obvyklou (pro 185 cm výšky a 90 kg váhy) a všechny míry sedí přesně. Bunda nikde netlačí, netahá a nosí se velmi příjemně
Prodloužený zádový díl je tak akorát dlouhý, aby při jízdní, mírně předkloněné pozici stále kryl spodní oblast zad. Střihově se Meleti jednoznačně podařila.

 

Kombinace materiálů

Bundy sází na kombinaci různých látek. Přední část trupu (hrudník), horní část zakrývající ramena a přední horní díl rukávů je z odolnější lehce tužší tkaniny Windbreaker, zatímco zbytek bundy, oblast břicha a spodní strana rukávů je tvořena z jemnější látky.
Rukávy jsou zakončeny pružnou manžetou, obdobně jako konce nohavic u kalhot Rodano. A obdobně jako u kalhot, bohužel i zde nenajdeme reflexní prvky. Co ale najdeme, tak je dvojice klasických, zipem uzavíratelných kapes a celorozepínací zip, který proti profouknutí zevnitř jistí léga.

Do kapuce i helmou

Nechybí ani dostatečně veliká kapuce. Tak veliká, že pod ni v pohodě schováš hlavu i v helmě. Kapuce nabízí jednoduché stahování, jak okolo obvodu obličeje, tak na zmenšení celkového objemu kapuce. 
U prvně zmíněného je zajímavý způsob zajištění, stahovací gumovou tkanici lze zaseknout a zajistit do stahovacího elementu. Jeví se to jako snadné, ale vyžaduje to cvik než to zvládneš jednou rukou. 
Stahování nechybí ani v pase, tam je však řešeno pomocí standardního "žufužíku".

Proti větru. Jen nesmí foukat z boku

Větrovka větrá nadstandardně dobře. A to i přesto, že nemá v podpaží zip, kterým by jsi mohl teplo přicházející od těla odvětrat. V oblasti podpaží je perforovaná látka, kterou vše přebytečné teplo může odejít. Super. Na jedné straně výhoda je na straně druhé velká slabina. A tou je právě látka v podpaží. Co je na ní špatně? V podstatě nic pokud nefouká z boku. Tkanina v této oblasti je lehce perforovaná tak, aby dobře odvětrávala. Svojí funkci plní bezvadně, nicméně jakmile začne foukat, tak vítr může těmito drobnými otvůrky profukovat i dovnitř, především z boku. V jízdní pozici na kole s mírně předkloněný trupem a předpaženýma rukama se prostor podpaží úplně odkrývá a přístupu vzduchu nic nebrání. V teplejším počasí to asi nebude zásadní problém, ale pokud je chladněji, stačí klidně i teplota okolo 5 stupňů, tak tě snadno ofoukne a je ti zima. 

 

Spíše na jaro a podzim

Kdybych měl srovnat tuto bundu a například nedávno testovanou vestu BC Nano 2.0 od Breakout Clothing (test zde), tak ve vestě mi ve stejném počasí bylo tepleji. To proto, že trup těla byl mnohem lépe izolován od studeného větru.
Pokud ale bundu budeš používat v teplejším počasí, tak odvětrání oceníš. Kombinace membránové látky a otvůrků v podpaží zajistí, že se nebudeš nadměrně potit. Meleti je také lehce vodě odolná, v řeči čísel se jedná 10 tisíc milimetrů vodního sloupce, v reálu, v silném dešti po chvíli proteče. Do totálního marastu bych větrovku Meleti asi zcela nedoporučil. Stejně tak ani do velké zimy, větrovka totiž více větrá než hřeje.

Infobox

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Villain 22.4.2022 - 7:55

    Český výrobce... :D

  • anonymní uživatel @Villain 22.4.2022 - 8:58

    czech made jako Kastar !

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí