Test: Pole Voima - vyrobena na CNC a slepena ze dvou půlek

Autor: Keli, vydáno: 24.10.2022

Firma Pole byla se svými koly vždy jinde než všichni ostatní. Ať už je to přístupem, geometrií, tak zpracování. A elektrokolo Pole Voima zmíněné tvrzení jen potvrzuje.

V ČR jediné kolo

Unikát. Jsou kola, kterých v ČR jezdí tisíce, stovky, desítky a kola raritní, v jednotkách kusů. Následující stroj patří právě mezi ně. Dle majitele je tato konkrétní Voima jediná u nás. S její cenovkou se vlastně není ani čemu moc divit.
Kola Pole jsem měl možnost před léty vyzkoušet, jejich geometrie byla již tehdy velmi extrémní a pro běžného jezdce byla Pole téměř nejezditelná. Pole se během let posunulo, stejně tak se posunula i geometrie ostatních kol a tak mne zajímalo jak Finové přistoupili ke kategorii elektrokol. Pole Voima ale není běžné elektrokolo.  

Rám obroben z hliníku

Hliníková slitina je tradičním materiálem na výrobu rámů kol. Obvykle výroba probíhá tradičním způsobem, jednotlivé trubky a díly rámu se k sobě svařují. Metoda jednoduchá na výrobu, ale v mnoha ohledech omezující. Leo Kokkonen, člověk stojící za značkou Pole se však nerad nechává omezovat. Konvencemi se rozhodně nesvazuje. Proto pro výrobu ebiku Pole Voima zvolil velmi netradiční a extrémně nákladný způsob výroby. Voima má monokokový rám (materiál hliníková slitina 7075-T6) složený ze dvou půlek vybroušených vyfrézovaných na CNC stroji a následně jsou tyto dvě části slepeny dohromady. Ale nejenom rám je ze dvou částí, i všechna vahadla i zadní stavba. Pole touto metodou vyrábí 80 rámů měsíčně. Voima není a nebude masovka.

Způsob výroby je přiznaný a okamžitě patrný. Prozrazují jej jak stopy po nástroji, které jsou dost výrazné, tak snadno viditelný spoj, obou polovic. 
Povrch není hladký, ba naopak, je drsný, hodně hrubý. Celý rám je protkán vrstevnicemi, takže přesně víš kudy fréza jela. Hrubý povrch je samozřejmě lapač nečistot, tento problém u Pole vyřešili aplikací ochranné fólie. Není úplně všude, ale hodně míst pokrývá.

Ebike Pole Voima v číslech

Pohon: motor Bosch
Kapacita baterie: 750 Wh
Zdvihy: 190/190mm.

Funkce nadřazená vzhledu

Design to je spojení funkce a vzhledu někdy dominuje vzhledová a jindy funkční část. U Pole je dle mého názoru jednoznačně funkce nadřazena vzhledu. Vnímání vzhledu je dost individuální. Mé okolí se bylo rozděleno na dvě poloviny, jedni byli vzhledem kola zhnuseni a druzí nadšení.  Ale z toho jak kolo funguje, byli na větvi všichni. To vám garantuji.
Způsob zavěšení zadní stavby je rozhodně netradiční, Pole jej nazývá Sensei. Zadní stavbu netvoří klasický trojúhelníkový prvek, ale jen dvě řetězové. vzpěry. Ty jsou do předního rámového trojúhelníku zavěšené pomocí dvojice vahadel, které navíc umně skrývají přepákování spodního čepu tlumiče. Když odhlédneš od netradičního vzhledu uvědomíš si, že se vlastně jedná o jen zrcadlově otočený virtuál.

Vyšší než obvykle 

Hodně zdvihu a taky hodně vysoké. Přehodit nohy přes horní rámovou trubku je makačka. Standover je vyšší než obvykle, díky němu je ale v rámu dost místa na dvě láhve. Osobně bych jel raději na suchu a měl nižší rám a více prostoru nad kolem.
Pozici šlapacího středu najdeme v úrovni os kol, když kolo zasedneš do sagu, tak se samozřejmě sníží, ale pořád: "To je vejška, pane Knotek."

Voima znamená síla

Díky za motor a dostatek baterie! Sedmadvacet kilo neokecáš, takovou hmotnost nechceš na kopec táhnout vlastními silami. Motor Bosch CX Performance má dost výkonu, aby váhovou penaltu snadno eliminoval. Nebylo by to Pole, aby i u motoru nemělo nějakou specialitku, motor je v rámu pootočený, tak aby baterie ve spodní rámové trubce mohla být spuštěna níže ke středu. Vše těžké míří k těžiště kola. Logické řešení, vliv na jízdní vlastnosti bude jen pozitivní.

Hrozně moc zdvihu

Devatenáct centimetrů zdvihu, to jsou hodnoty jako na sjezdovém kole. Nebo freeride kole. Přesně starýho oldschool freerajďáka mi Voima svými vlastnostmi připomínala. Vzala si z něj nejsilnější stránky a přidala k nim ještě něco navíc. Zábavnost a ovladatelnost, kterou jsem na kole už dlouho nezažil. To jsou pocity, které jsem měl pokaždé.
Na papíře, geometrie napovídá, že Voima je dlouhá jako týden před výplatou, k tomu hodně položená vidlice a nemalá hmotnost. Bude to tank! Pojede jen rovně a zatočit bude oříšek. Takto vypadala kola Pole dříve. Avšak papír je papír a skutečnost je zcela jiná. Voima je neskutečně hravá, obratná a agilní. Zároveň i stabilní v rychlosti. Samozřejmě pokud jedeš switch backy, tak větší rozvor neokecáš, tam má Voima jednoznačně největší slabinu.

A jak jde do vzduchu? Neskutečný. Sedmadvacet kilo na dirtech? Úplně v pohodě. Bunnyhop to samé. Absolutně nechápu, že hmotnost u takto těžkého kola za jízdy není znát. V ruce je totiž Voima opravdu těžká. Zvednout kolo na stojan, uff. Nicméně rozložení váhy je výborné, pěkně rovnoměrně a to fakt těžké (motor i baterie) je v těžišti.

Vysokozdvihové kolo, co jede jako trailbike. 

Voima má dokonale naladěný chod zadní stavby, kolo je citlivé s jemným chodem. Možná s trochu lineárnější křivkou, ale přitom téměř imunní na pohupování při šlapání. I když dupeš do pedálů jako když šlapeš zelí, tak tlumič se hýbe jen lehoučko za ryskou ukazující hodnotu sagu na pístnici tlumiče.
Mám rád kola která mají hodně strmou sedlovou trubku, Pole sklon sedlové trubky vyhrotilo na 80 stupňů a proto šlapeš pěkně pod sebe. Pokud si navíc posuneš sedátko trochu dopředu šlapeš téměř svisle pod sebe. Nicméně přesto, že jsi téměř uprostřed kola, tak udržet přední kolo v přítlaku do prudšího kopce je obtížné. Dlouhá zadní stavba nedokáže vykompenzovat velkou výšku těžiště jezdce, jediné řešení je jet kopec na Myšáka, sedlovku zasunout a šlapat s hodně pokrčenýma nohama.

Zdvihem Voima relativně šetří i přesto že jej má na rozdávání. Zapomeň na propadání do zdvihu, opora ve středu je příkladná. Poznáš to při prvním bunnyhopu. Jak je možný, že jsem tak vysoko, když tahám 27kilový kolo?
Díky zdvihu a geometrii kola je jízda v menší rychlosti pocitově slabší, trochu vratká. Jakmile se však ale rychlost zvětší, využiješ trochu více zdvihu, tak objevíš v čem je hlavní síla Voima. 

Co je moc, toho je příliš?

Pole Voima je skvělé kolo. Kolo, které okolí nenechá chladným. Vzhledově unikátní a přitom s výbornými jízdními vlastnostmi. Kolo, kterému v podstatě není moc co vytknout, ale přestože mě bavilo, tak bych ho vlastně nechtěl. Je prostě moc, moc ve všech ohledech. Já asi nechci být tak moc.


https://polebicycles.com/voima/

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Villain 24.10.2022 - 7:12

    "složený ze dvou půlek vybroušených na CNC stroji" Ale fuj! Frézovaný!

    • profilová fotka Keli 24.10.2022 000 13:21

      Upraveno, díky za upozornění. Odborník na třískové obrábění opravdu nejsem.

      • anonymní uživatel Revan 31.10.2022 - 17:15

        Prý "třískové obrábění", takhle tomu říkat, to jsem ještě nikde neslyšel! :D

  • anonymní uživatel Roman 24.10.2022 - 8:11

    Po přečtení pár fór, kde majitele dávají fotky rozlepenych Pole rámu a k tomu píší zkušenosti s reklamací, bych si to nekoupil ani za půlku ceny.

    • anonymní uživatel RSTK 31.10.2022 - 17:13

      Kde o tom píšou?

      • anonymní uživatel Roman 3.11.2022 - 14:08

        MTBR, Pinkbike,...

  • anonymní uživatel qwertz 24.10.2022 - 8:47

    Ta zadni syavba vypada jak nohy loucnyho konika :D

  • anonymní uživatel MD 24.10.2022 - 9:29

    je to hnusné, zato je to drahé..a to se vyplatí!

  • anonymní uživatel Fridex 24.10.2022 - 12:55

    Frézka je většinou usazena na betonu, fréza jezdí…

    • anonymní uživatel Jirka (JirkaCrasher (a) seznam.cz) 25.10.2022 - 11:34

      Fridex: souhlasím, leč buďme tolerantní k těm, co omylem zamění frézu za frézku a podobně... ne každý má vzdělání ve strojařině.

  • anonymní uživatel mara 28.10.2022 - 0:00

    Na Pinkbike podcastech je vynikající rozhovor s Leo Kokkonenem (z 8.9.)

  • anonymní uživatel Jirkajz 1.11.2022 - 9:12

    To dolekop redaktor: Na te fotce, kde jste s tim kolem ve vzduchu, tak ty skoky jsou nekde pobliz toho lomu v tech lesich?

    • profilová fotka Keli 1.11.2022 000 15:05

      Zcela jinde, na opačné straně města.

      • anonymní uživatel TenTak 1.11.2022 - 18:09

        Někde jak je Královo pole nebo ještě jinde? Taky by mě to zajímalo.

      • anonymní uživatel Permont 2.11.2022 - 16:30

        Kde na druhe strane mesta to teda je?? Taky by me to zajimalo.

  • profilová fotka Mirra 1.11.2022 - 22:11

    Třískové obrábění je normální výraz pro frézování, soustružení, vrtání…… Není na tom nic zvláštního.

  • anonymní uživatel Talos 5.11.2022 - 13:29

    Keli: Jsou to aspon ty traily co se jmenuji na Z..... trails? :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí