reklama

Test: pláště Goodyear Newton - ve sjezové verzi přináší famózní grip

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 26.6.2023

Goodyear je jedním z největších světových výrobců pneumatik a je dobře známým a etablovaným jménem v odvětví automobilových pneumatik. Firma byla založena v roce 1898 v americkém městě Akron, Ohio. Goodyear je známý svými inovacemi v oblasti technologií pneumatik. Například firma vyvinula technologii RunOnFlat, která umožňuje pokračovat v jízdě i po defektu pneumatiky. Ale to jsou automobilové pneumatiky, jak si stojí v cyklistice? Zde svoji historii píše teprve pár let, cyklo pláště v nabídce Goodyear najdeme až roku 2018. Portfolio zahrnuje pláště jak silniční, gravelové a samozřejmě i horské. A na jedny takové, Goodyear Newton, se dnes zaměřím.

 

Podobnost tam je

Na trhu v segmentu gravity pneumatik najdeme bezpočet modelů, které často mají spoustu společného, bavíme se především o tvaru štupliků. Podobnosti mezi plášti jsou často výrazné. Vymyslet něco neotřelého, revolučního je v podstatě nemožné a tak jsou největší rozdíly především v materiálovém provedení. To určuje další vlastnosti jako je odskok, výdrž a samozřejmě také přilnavost.

Výše zmíněné platí i pro pláště Goodyear Newton, nemusím nějak extra dlouho pátrat v paměti abych našel pár podobných plášťů. 

Nejostřejší plášť z nabídky Goodyear

Nabídka Goodyear pro ostřejší ježdění na horském kole není nějak rozsáhlá, na výběr jsou v podstatě jen tři modely a z nich nejostřejší do nejtěžšího terénu je právě model Newton. K dispozici je jak v provedení pro přední, tak pro zadní kolo. MTF a MTR, mountain front a mountain rear.

Volba správného pláště je jednoduchá, u Newtonu řešíme výběr dle využití, dle disciplíny, chcete-li: trail, enduro a nebo sjezd. Zaměření pláště určuje odlišnosti. Ty jsou jak ve vnitřní konstrukci, tak tvrdosti směsi a jejich vlastnostech. Já si pro vyzkoušení zvolil sjezdovou variantu. Ta se vyznačuje největší odolností, nejsilnější ochrannou bočnic a také měkčí směsí z celé řady Newton. A samozřejmě i nejvyšší hmotností. Přední (29" x 2,5") atakuje 1430 a zadní (29" x 2,4") pak 1340 gramů. Nic, co by výrazně vyčnívalo nad či pod průměr srovnatelných plášťů.

 

Bezduše, bez problému!

Montáž je jednoduchá a přímočará. Pokud nejsi lamželezo, tak k nasazení bude třeba použít montpáky. To je ale obvyklé u DH plášťů. Samotné nahození bezdušáku do patek lze provést i klasickou dílenskou pumpou. Kompresoru netřeba. 
Boční výztuha, zesílení pláště je srovnatelné s jinými sjezdovými plášti, v ruce budí důvěru, na kole zlepší jízdní vlastnosti. Oba pláště ve vnitřní konstrukci využívají dvě vrstvy tkaniny s hustotou vláken 60TPI, na rozdíl od endurové verze, která je složena ze dvou vrstev 120 TPI a trailové s 1 x 60 TPI .

Jeden přední, druhý zadní

Vzorek předního Mtf a zadního Mtr je zásadně odlišný. Jak tvarově, tak mohutnosti výstupků. Co mají společného? Relativně mělké naříznutí výstupků, to by se mělo projevit především na trvanlivosti. Dále oba pláště mají relativně hranatý profil, vzhledem k určení tvar nepřekvapí. 

Vzorek přední verze MTF bych označil jako jednoduchý, střídání dvou-tří mohutných figur na běhounu doplňují výrazné výstupky na boční zóně. Ty mají mohutnou základnu a i v velkém náklonu nemají tendenci uhýbat. Směs MTF se skládá z kombinace tří gum tvrdosti 40/42/60a, Goodyear ji označuje jako Grip3S, u zadního pláště byla zvolena kombinace lehce tvrdších směsí 40/50/60a alias Grip3.

Zadní MTR má boční výstupky rozmístěny hodně na husto a plášť se velmi ochotně zařezává v šikminách či odklopených zatáčkách. Figury mají jen velmi lehké zkosení náběhové hrany. Dle očekávání, odvalování pláště tomu odpovídá. Naopak u přední varianty je zkosení všech štuplíků výrazné.

U zadní gumy najdeme částečně naříznutou většinu figur, jak brzdné, tak vodící hrany nejsou naříznuté až do svých okrajů, ale jen u středů. To je v kontrastu s MTF, kde vodící hrany půlí téměř všechny figury.

    

Na kole

Pláště jsem nazul na ostré enduro Deviate Claymore se 170/165 mm zdvihu a vyzkoušel na všech typech povrchů, od měkké hrabanky až po kamenné traily, jezdil jsem za sucha, v blátě, i v dešti. 

Chování obou plášťů je v jakékoliv jízdní situaci snadno předvídatelné a čitelné. Žádná nemilá překvapení neočekávejte.
Naopak příjemné překvapení ano. Bez nadsázky bych označil grip jako famózní. Na jakémkoliv povrchu, v jakémkoliv počasí jsem měl pocit, že mohu plášťům maximálně důvěřovat. Směs je doslova lepivá, na tvrdém povrchu působí jako magnet na malé kamínky. Poznáš to podle množství nárazů do spodní rámové trubky. Přilnavost a útlum pláště bych se nebál označit jako nadprůměrný. 
Stejnou pochvalu zaslouží i výztuha boků pláště. Guma podrží i při nízkém tlaku, ani při agresivních průjezdech klopenek nebyl cítit jakýkoliv náznak borcení pláště. 

Jediné, co snad vyjma odvalování lze vytknout zadnímu plášti je brzdný výkon. Kombinace menších výstupků na středu a malé množství brzdných hran občas nedokáže přenést brzdnou sílu a plášť má tendence jít do smyku. V měkkém terénu to není znatelné, na tvrdém podkladu jsem se s tímto setkal poměrně často.

Přestože má zadní plášť relativně řídký vzorek, tak i v nijak extra lepivém blátě měl tendence se zanášet. V čištění vzorku MTR neexceluje. U přední MTF nebylo zanášení tak výrazně. Ano, ani jeden z plášťů bych si do výraznějšího mokra asi nezvolil. Zvládnou hodně, ale bláťáky to jednoznačně nejsou.

U extra měkkých směsí nelze očekávat výraznou výdrž, některé pláště mizí doslova před očima, Newtony mezi ně nepatří. Opotřebení plášťů mi přišlo odpovídající, myslím, že společně nasjezdujeme ještě spoustu kilometrů. 

DH verze jedině na sjezd či závodní enduro

Sjezdovou variantu bych za sebe doporučil výhradně na sjezd a nebo závodní enduro. Proč? Důvodem je jednoznačně slabé odvalování. Neustále při výjezdech ať již na zpevněném povrchu nebo v terénu jsem měl pocit, že jedu jako bych za sebou táhl přívěsný vozík. Jet se sjezdovými Newtony do kopce je opravdu dřina. Například docela kontrastuje ve srovnání s pláště Michelin které i v DH verzích se odvalují poměrně slušně.

Jednou větou: Newton MTF a MTR jsou výbornými univerzály se snadno čitelným a očekávatelným chováním, do extra tvrdého a do extra blátivého povrchu bych si je nevzal, ale všude jinde nezklamou.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Mira 7.7.2023 - 11:34

    Ahoj.
    A co tak test te vidlice Fox 38 ???
    Asi blbě hledám, ale žádný poradny test jsem na českém webu nenašel.

    Porovnání s 36 atd.

    • profilová fotka Keli 7.7.2023 000 20:48

      Pokud bude mít české zastoupení zájem jsme připraveni, zatím jsme žádný zájem o jakoukoliv spolupráci nezaznamenali.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí