reklama

Test: Merida One-Sixty - 160 mm zdvihu a neskutečně efektivní jízda

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 10.7.2023

Taiwanský výrobce Merida, který svá kola vyvíjí v Německu, patří mezi největší výrobce kol na světě. Ne, že by se s logem Merida vyrobilo nejvíce kol, ale v továrnách Merida na Taiwanu se vyrábí spousta kol pro další značky. S téměř 50letou tradicí výroby mají zkušeností na rozdávání.
Portfolio kol Merida je rozsáhlé, avšak kategorie allmountain či Enduro v jejich nabídce neměly do nedávna velkou důležitost. To se změnilo na konci loňského roku, kdy Merida na trh uvedla novou generaci kol One-Forty a One-Sixty.

One-Sixty 6000 = 160 mm a karbon

Rozklíčování názvu je všeříkající o jednotlivých celoodpružených modelech značky Merida. Číslo označuje hodnotu zdvihu na zadním kole. Například One-Forty je 140m trailbike a One-Sixty allmountain či enduro se 160 mm zdvihu. Druhé číslo označuje materiál rámu, hodnota pod tisícovkou značí hliníkovou slitinu, vše víc je karbon.

Já jsem na vyzkoušení dostal právě model One-Sixty ve verzi výbavy označené 6000. Kolo postavené na karbonovém rámu s odpružením Rockshox v provedení Select plus a pohonu a brzdách Shimano. Žádný vyloženě slabý článek ve výbavě nenalézám, vše plně funkční, žádný komponent nevyčnívá z vyššího komponentového průměru. Cenovka testovaného kusu je necelých 135 tisíc korun.

Velikosti, XShort až XLong

Merida u tohoto modelu nepoužívá tradiční označení velikostí, ale pohybuje se od Extra Short až po Extra Long. Všechny rámy jsou poměrně nízké a velmi zjednoduše řečeno mění se pouze jejich délka. 
Rozdíly jsou i v provedení kol, větší velikosti jsou devětadvacítky, menší zase v mulletu s menším zadním kolem.
Já jsem vyfasoval kolo ve verzi Long, pro 185 cm vysokého jezdce standardní postavy ideální volba, odpovídá standardním velikostem L u jiných výrobců.

Progresivní jak mám rád

Nicméně, napříč velikostmi se mění i charakteristika odpružení. Čím delší rám, tím progresivnější chod. Dává to smysl, protože vyšší jezdec obvykle bude těžší. 
Odladění progresivity bych se nebál označit jako výborné. Zadní stavba je příjemně progresivní s kultivovaným chodem využívající téměř celý zdvih pístnice.
Doraz jsem dal jednou, když jsem hodně nedoskočil asi 6m dvojvlnu, rána fakt veliká. Jinak jsem se k tvrdému dorazu nikdy nepřiblížil, vždy pár milimetrů zůstalo v záloze.

Chybí tu jeden čep 

Kolo v matném černém provedení na první pohled prozrazuje ostrou geometrii a především velmi vzpřímená sedlová trubka zaujme. Další věci, která trkne okamžitě do očí je absence čepů na zadní stavbě. Merida pro toto kola zvolila odpružení s flex pivotem P-flex. Absentující ložisko nahrazuje ohyb v materiálu, dostatečná flexe v sedlové vzpěře zadní stavby umožní zadní stavbě fungovat tak, jak designéři uvažovali.

Přepákováný jednočep s odpružení F.A.S.T. pracuje se 162 mm zdvihu na zadním kole. Což je s tímto řešením relativně neobvyklé, protože flex pivot bývá k vidění především na nízko zdvihových kolech.
V čem je hlavní výhoda flex pivotu? Nepoužití ložisek ušetří jak hmotnost, tak navýší tuhost, to vše s minimálním dopadem na citlivost. To tvrdí teorie a marketing. Potvrdí tuto proklamaci i praxe?

Citlivost nižší

Rozporovat váhovou úsporu nelze, dvě ložiska plus šrouby budou určitě těžší než pružná trubka z karbonu. Stejně tak i tuhost. Aby ložisko mohlo správně fungovat, musí mít minimálně vůli, vůle se úplně neslučuje s tuhostí.
Jak je to tedy s citlivostí? Nebudu chodit kolem horké kaše, osobně bych zadní stavbu na Merida One-Ssixty rozhodně neoznačil jako nejcitlivější na které jsem kdy jel. Je to maximálně průměr. Co ale zadní stavba ztratí na citlivosti, to přidá na jezdivosti. Zadní kolo nepobere malinké nerovnosti řeší spíš až ty větší. Jízda není možná tak extrémně pohodlná na jako na jiných kolech, ale je extrémně efektivní. 

Stoupá jako dým

A když jsme u efektivity, tak efektivní je i šlapání do kopce velmi vzpřímená sedlovka umožní šlapání hodně pod sebe. Do pedálů můžeš tlačit opravdu velkou silou a kolo do kopců doslova letí. Je až neuvěřitelné, jak dobře Merida stoupá. Zvláště když uvážíme, že se jedná o 16,5 kg stroj (hmotnost s pedály, na duších) navíc obutý do plášťů s pevnější bočnicí Double Down. Jen pro info, rám s tlumičem a hardware váží dle informací z Meridy jen 3080 gramů. 

Pumpuj, kde se dá

Na kole jsem jezdil jak na hladších tratích v trailcentru, tak na enduro tratích a také v bikeparku. A právě bikepark mne na Meridě bavil asi nejvíce.
One-Sixty není žehlička, která jezdce úplně odřízne od terénu, vyhladí všechny i miniaturní kořínky a kamínky. Naopak, dává velmi dobrou zpětnou vazbu. Je důležité s tím počítat a dokážet této vlastnosti využít. 

Na jakéhokoliv trati je totiž extrémně snadné udržovat a získávat rychlost na terénních nerovnostech. Zapumpovat si na každé bouli? Určitě, s Meridou se to vyplatí, protože zrychlení, které získáš je až neuvěřitelné. To stejné platí i v zatáčkách, ve výjezdech z klopenek tě kolo doslova vystřeluje. 

Brzdi s rozmyslem

OneSixty je přepákovaný jednočep se všemi svými výhodami i nevýhodami. Výrazné ovlivnění chodu zadní stavby při brzdění vnímám jako hlavní nevýhodu tohoto systému. To platí obecně a u OneSixty dvojnásobně. Zadní stavba pod brzdami ztratí hodně ze své aktivity. Opravdu hodně. V hodně rozbitém terénu musíš opravdu přemýšlet, kde brzdit a kde ne. 

Odkud jdou ty zvuky? 

Hned po druhé jízdě se z kola začaly ozývat zvuky praskání nesoucí se celým kolem. Chvíle bádání a zdroj odhalen v hlavovém složení. Nové kolo, a asi v továrně dali míň vazelíny... Rozhodím hlaváč a namažu, easy. Demontáž trochu komplikuje vnitřní vedení vstupující do rámu právě hlavovým složením. Vazelína přítomna, takže vyčistím a namažu. Problém vyřešen. Vyřešen na zhruba další tři vyjížďky. Poté se problém opakuje. Důvodem je absence těsnění. Prach a nečistoty mají snadnou cestu přímo k uložení ložiska. Čištění a mazání hlavového složení bude opakovat pravidelně a nebo se smířit se zvuky, s neustálým rupáním.

Vychytávky

Merida kolo vybavila i několika zajímavými vychytávkami, které usnadní život. Co vše má? Láhev s magneticko-mechanickým uchycením Fidlock potěší. Stejně tak i integrovaný držák na náhradní duši v přední části předního rámového trojúhelníku. Nářadí? Máme. Uschováno ze zadní strany sedátka. V gumovém obalu chráněné před nečistotami. Kryt trochu koliduje se zadním šroubem zámku sedla, posunout sedlo extrémně dopředu nelze, kryt narazí do šroubu. Nicméně s postavenou sedlovou trubkou to zásadní problém není.

Karbonový rám disponuje i úložným prostorem. Najdeme jej zespodu rámu před šlapacím středem. Gumový kryt je fixován inbusovým šroubem, k jeho povolení využiješ vyjímatelnou páčku zadní osy. Do tohoto prostoru bych nedoporučoval dávat cennější náklad, protože při jednom zásahu od kamenu se kryt částečně vycvakl a vznikla tak drobná mezera mezi rámem a krytem.

Komponentem, který stoprocentně nepřehlédneš, je teleskopická sedlovka Merida team TR. Zaujme především svým zdvihem, který se pohybuje v rozmezí 30 až 230 mm. Já se svými 185 cm jsem na kole velikosti Long využil plný zdvih, tedy 23 cm. Nastavení výšky zdvihu je specifické, sedlové objímky nalezneme speciální klips a u něj okénko. Okénko ukrývá cívku, na kterou se navíjí lanko, které vymezuje délku zdvihu. Jeho nastavení je otázkou pár okamžiků. Video řekne více než tisíc slov.

Popravdě řečeno, měl jsem z tohoto řešení trochu obavy, ale ty se ukázaly jako liché. Sedlovka ovládaná z řídítek páčkou Shimano fungovala vždy naprosto ochotně a bezproblémově. Její chod je kultivovaný, pro odjištění aretace není třeba velké síly na páčce a pro zasunutí není třeba nadlehčit sedátko. Ať se jedná o relativně netradiční řešení funguje bezvadně.

Jsou zde ale i další, relativně nenápadné vychytávky. Netradiční je například i žebrování na adaptéru zadní brzdy, drobný detail bude mít určitě vliv na odvod tepla z brzdového třmenu. A nebo integrovaný zadní blatník s krytem ložisek hlavního čepu. Vodítko řetězu taktéž nechybí, do dodatečné výbavy kola není třeba investovat ani korunu.

Do bikeparku ideální

S Meridou One-Sixty jsem strávil hodně času, najeli jsme dost kilometrů v rozličném terénu a pokud bych měl vybrat místo, kde se mi na ní jezdilo nejlépe, tak v to byl jednoznačně bikepark. Spíše hladší tratě plně vyhovují zadnímu odpružení, kterým One-Sixty disponuje. Když k tomu přidáte dost zdvihu, tak máte ideální bikeparkovou střelu.    

Meridou One-Sixty jednou větou: Slabší pod brzdami, ale jinak skvělé kolo. Geometricky velmi moderní, stabilní zároveň i ovladatelné. A také jednoduché na ježdění, není třeba dlouhého zvykání. Sedneš a jsi na OneSixty doma.

https://www.merida-bikes.com/cs-cz/bike/3003-3999/one-sixty-6000

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Rezak569 10.7.2023 - 15:56

    Ta matna cerna vypada zajimave, konecne clovek taky vidi i neco jinyho, nez tu fialovou ala TH! :D

  • anonymní uživatel doli185 10.7.2023 - 16:02

    "Vodítko řetězu taktéž nechybí, do dodatečné výbavy kola není třeba investovat ani korunu." To bych teda nerekl, ze ma vsechno a co bashguard?

  • anonymní uživatel Taborak (taaboraak (a) seznam.cz) 10.7.2023 - 16:33

    Tak už víme, na čem Keli jezdil bez chráničů a odřel si koleno. Prozrazuje to i hlínou nakrmená přehazovačka :D

    • profilová fotka Keli 10.7.2023 000 16:40

      Je to tak, jel jsem vyfotit kolo a dopadlo to kolínkem :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí