reklama

Test: Pivot Shuttle LT aneb dodá skill nebo odvahu, a nebo obojí

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 17.7.2023

Představovat značku Pivot je asi zbytečné. Americký výrobce se specializuje výhradně na špičková kola. Karbonové rámy, odpružení Fox a top osazení, tak vypadají typická kola Pivot. Výjimkou není ani elektrokolo Shuttle LT. Shuttle LT vychází ze ostrého enduro modelu Firebirdu a má s ním spoustu společného.Nechybí typické zavěšení zadní stavby DW-link, karbonový rám, obě 29" kola a podobný zdvih. Navíc je v podstatě jen motor a baterie.

Top komponenty 

Potkat Pivota se slabým olepem je téměř nemožné. Testované kolo výše zmíněné naprosto potvrzuje. Osazeno je totiž nejvyšší řadou Shimano XTR, k tomu odpružením Fox Factory na Kashimě a vlastně nenacházím jediný komponent, který by se dal označit jako slabší.
Ano, cena je vyšší, ale vzhledem ke zpracování a také osazení mi nepřijde nijak přestřelená. U českého dovozce Pivotu, firmy Protocycles, začíná cena Shuttle LT ve verzi Ride na necelých 250 tisících. Za model Team, který jsem měl možnost vyzkoušet, zaplatíte o 50 tisíc víc.

Co zaujme? Bezesporu kombinace velkých brzdových kotoučů, 223 mm vepředu a 203 mm vzadu. Brzdí to neskutečně. Na můj vkus možná až moc. Především dávkování brzdné síly. Brzdy Shimano XTR, Galfer destičky a velké kotoučů to není úplně nejsilnější stránka zmíněné kombinace. Nebo se problém nachází na mé straně. Ani jednu možnost nevylučuji.

Shuttle jak má být

Shuttle LT je elektrokolo postavené na pohonu Shimano EP8, uvnitř spodní rámové trubky se nachází baterie Darfon s kapacitou 756 Watthodin. Baterie je v rámu napevno, nicméně s trochou montování ji lze vyjmout.
Shuttle LT je samozřejmě elektrokolo homologované pro evropský provoz, takže dopomoc končí na rychlostí 25 km v hodině. Dostat se k této hranici je extrémně snadné, protože kolo jde pěkně za pedálem. Takže bomby do kopce nejkratší cestou a hurá na další trail. Tohle je Shuttle (vývoz) jak má být.

Raději prudší výjezd

Čím prudší a těžší výjezd, tím lépe. Pohybovat se v oblasti okolo 25 km/h není příjemné, zapnutí a vypnutí dopomoci není extra plynulé. Spíše cukavé a pokud si do kopce opravdu dáváš, tak až nepříjemné. V tomto Shimano na konkurenci trochu ztrácí. Výkonově si ale na motor rozhodně stěžovat nemohu. Stejně tak i na kapacitu baterie, vždy vydržela déle než já.
Prudké a technické výjezdy jsou na Shuttle doslova s prstem v nose. Výkon motoru a vyvážený posed na kole spolu s aktivní zadní stavbou zajistí, že vyjedeš doslova nesmysl. Zvláště, když je přední kolo neustálé přilepené na zemi a kolo nemá tendenci se zvedat na zadní. Nemusíš se přitom ani moc snažit a extrémně se předklánět či přesedávat na špičku sedátka. 

23 kg, ale s papírovými plášti 

Hmotnost celého kola postaveného na plně karbonovém rámu a bezdušových pláštích se s pedály pohybuje u hranice 23 kilogramů. Nízké hmotnosti bylo dosaženo s využitím plášťů bez výztuh a vložek. Na ostrém enduro elektrokola tyto pláště nebudou mít dlouhou životnost a s nimi i ráfky. Což se mi potvrdilo na poslední vyjížďce, kdy jsem dokázal gumu na zadním kole na kameni proseknout. Stalo se to doslova z ničeho nic, dopad na kámen a ukázkový snake bite, který si pamatuji z doby kdy jsem jezdil na duších. 

Násobič skillu

Jestli bych měl vypíchnout jednu vlastnost v čem Shuttle LT exceluje, tak je to pocit jistoty. V podstatě v jakémkoliv terénu jsem se cítil naprosto jistě a přišlo mi, že vlastně jedu skoro jako na cyklostezce. Shuttle jakoby násobil můj skill. Téměř neustále jsem si říkal, že bych mohl jet rychleji, mnohem rychleji a stále bych měl jízdu absolutně pod kontrolou. 

Měl jsem odpružení nastaveno dle továrního doporučení, které mi obvykle dost sedí. Pivot s Foxem hodně spolupracuje na ladění odpružení a je to znát. Shuttle LT má pocitově relativně měkké a extrémně citlivé odpružení, jak vidlici, tak tlumič. Drtivá většina závodníků vám řekne, že má takto nastavení odpružení raději. Prostě a jednoduše: měkčí a progresivnější. Shuttle možná není přímo závodní stroj, ale určitě si o nějaký závod vyloženě říká. Jezdit s ním na flow trailech je škoda, jeho obří potenciál umožní mnohem víc.

Pocit jako na DH kole

Kombinace skvělého odpružení k tomu výtečný DW-link zajistí, že je kolo doslova neustále přilepené k terénu. Odpružení je tak dokonalé, že možná až příliš odfiltrovává zpětnou vazbu z terénu. Projev odpružení mi dost připomínal sjezdové kolo. Ony se vlastně i zdvihy trochu sjezďáku "blíží", 170 mm vepředu a 160 mm vzadu jsou pro běžného smrtelníka na většinu tratí více než dostatečné. Zvláště pokud se odpružení chová tak jako na Shuttle LT.
Citlivost, jistota a nekonečný zdvih. Je třeba si na podobné chování zvyknout. Zvláště, když jsem Shuttle střídal s enduro kolem Merida One-Sixty, které zpětnou vazbu z terénu dává jezdci znát více než zřetelně.
Aktivní odpružení vyřeší spoustu jezdeckých chyb a pokud je neděláš, tak neskutečně zrychlíš. Shuttle dodá skill nebo odvahu. Případně obojí.

Otočíš se na pětníku

Nezmínil jsem ovladatelnost, na tu nesmím zapomenout, protože Shuttle je neskutečně ovladatelný. A to i v položenější variantě. Geometrii lze upravit pomocí flip-chipu, který zvedne šlapací střed a posouvá hlavový a sedlový úhel o půl stupně. Vyzkoušel jsem a v podstatě nevidím důvod proč Shuttle přistřihnout křídla high setupem.

Na jedné trati máme hodně zavřenou zatáčku, v podstatě switchback, kde si ale není možno nadjet a kvůli stromům ani nejde udělat pořádně endo (odhození zadního kola). Na spoustě kol mám problém se zde vůbec vytočit, na Pivotu jsem vlastně nevěděl, že jsem tuto zatáčku projel. Neskutečné. Zvláště když si uvědomím, jak je kolo stabilní v rychlosti.

Shuttle LT dokonalé enduro elektrokolo?

Je Pivot Shuttle LT dokonalé enduro elektrokolo? Není, ale blíží se mému ideálu. Mít místo Shimano, motor Bosch, tak nemám asi co vytknout. Je to samozřejmě otázkou zvyku, ale Bosch nabídne trochu přirozenější jízdní vlastnosti. Ale pokud chceš motor používat výhradně jako náhradu za lanovku, tak Shuttle LT je kolo přesně pro tebe!

Info na závěr, kluci z Protocycles dávají vědět, že tento konkrétní testovací kus je možno zakoupit za zvýhodněnou cenu. Chceš vědět víc? Piš si o informace na info@protocycles.cz.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí