Test: trailový hardtail PELLS Root 1 - až nečekaně dobré kolo

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 7.8.2023

Root, kořen. Zpátky ke kořenům, otřepaná fráze, která naprosto vystihuje toto kolo. Minimálně já jej tak vnímám. Vzpomínám na dobu, když jsem začínal jezdit na kole, moje kolo rozhodně nebylo to nejlépe vybavené a přesto mě hrozně bavilo. Bavilo mě úplně všude, z kopce, do kopce, kdykoliv a kdekoliv. A úplně stejný pocit mám z Pells Root. Je to možná až trochu překvapující, protože jsem to vůbec nečekal. Říkal jsem si "zase jeden další trailový hardtail z mnoha". Na papíře totiž vůbec nejde poznat, jak zábavné tohle kolo je.

Elegantní rám

Pells Root má rám z hliníkové slitiny s velmi příjemnými křivkami. Zadní sedlové vzpěry plynule navazují na horní trubku předního rámového trojúhelníku, to tvoří elegantní a nadčasový design. Zajímavá cihlově červená barva zaujme a podtrhne linie rámu.
Celkově nízký rám s výrazným sloppingem navíc nabídne jezdci dost prostoru. Práce s kolem v terénu je snadná.
Chválím použití teleskopické sedlovky s velkým zdvihem, testovaná velikost L má 170 mm, největší XL dokonce 200 milimetrů.

Vyvážená geometrie

Správná geometrie je základem všeho. Případě Rootu se Pellsu podařilo vytvořit skvěle fungující kolo, které má dobré vybalancovaný poměr výkonu a zábavnosti. Žádná z geometrických hodnot extrémně nevyčnívá ani jedním směrem, položená vidlice (64,5 st.), kratší zadní stavba (435 mm) a 76 st. úhel sedlovky, to jsou dost moderní hodnoty za které Pells rozhodně stydět nemusí.
Kolo je samozřejmě postavené na 29" kolech, obuté na pláštích Schwalbe Magic Mary vepředu a Hans Dampf vzadu, obojí v měkčí směsi.   

Z kopce to drncá nějak míň

S docela položenou vidlicí je kolo příjemně stabilní v rychlostech, když se k ní i přidá krátká zadní stavba, Root zároveň nabídne i pěknou obratnost. Tu tak nějak u hardtailu očekávám, ale stabilita a schopnost překonávat nerovnosti mne docela překvapila. Ve sjezdech kolo prostě drncá o trošku méně než bych na hardtail očekával. Na spoustě míst jsem si říkal, že tohle snad ani není možný, takhle hladce jedu na HTčku. Samozřejmě, jakmile se terén stane hodně rozbitý, musíš výrazně zpomalit.
Root není hardcore pevňák s geometrií ze sjezdového kola. Není kolem, na kterém budeš honit vteřiny, ale spíš takovým na němž budeš vyhledávat maximální zábavu.

Řídítka možná až moc nízká

Posed je cross-countryově sportovní s řídítky hodně nízko. Krátká hlavová trubka v kombinaci s řidítky s minimálním zvednutím vlastně ani jiný posed neumožní. Obvykle vozím řidítka velmi nízko, ale zde jsem si musel představec vypodložit všemi podložkami a možná bych chtěl řídítka ještě o kousek výš. Použití řídítek s vyšším zvednutím se úplně nabízí.

Na přelomu velikost bych si vzal menší

Sedíš na tom jako vosa na bonbónu. To jednou mi napsal fotograf Jara Sijka, když mě na Rootu zahlédl. Pocitově mi kolo malé vůbec nepřipadá, jsem přesně na přelomu velikostí (měřím 185 cm) a neřekl bych, že je krátké, spíš možná nízké. Kdybych si kolo vybíral, určitě si vezmu tuto velikost (L) a osadím kolo vyššími řídítky. 

Do kopce? Hodně rychle

Ve výjezdech jsem doslova letěl, doslova jako bych měl nohy vyšvihaného silničáře. Každým šlápnutím má Pells Root tendenci zrychlovat a ukrajovat metry k vrcholu. Za téměř nulovou ztrátu energie vděčí rám své tuhosti. Ano, rám je pěkně tuhý. Navíc jsem si posunul sedlo v ližinách více dopředu a pocitově jsem šlapal hodně pod sebe, mám to tak rád, každé šlápnutí se na dopředné rychlosti výrazně projeví.
Daní za tuhost by mohla být hmotnost, ta u Rootu bez pedálů na duších váží 14,6 kg.
Jak jsem psal, že to ve sjezdech na Rootu drncá míň než bych očekával, tak ve výjezdech v pozici vsedě je situace opačná. Rozhodně jsou na trhu pohodlnější pevňáky. 

   

Velké překvapení

Síla Rootu se nachází v celku, slušné funkční osazení na jedné straně a v pohodlnosti na straně druhé. Ano, při jízdě se v sedle trochu komfortu ztrácí, ale všude jinde exceluje. Prostě hrozně zábavné kolo, především ve sjezdech, ale zároveň dost efektivní ve výjezdu. Za sebe můžu říct, že Pells Root je pro mě největším překvapením letošního roku.

Infobox

PELLS Root 1
Cena: 47 990 Kč

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí