reklama

Test: Canyon MTB Performance Flat Pedals - robustní a odolné platformové pedály

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 3.8.2023

Německý výrobce Canyon se pustil do výroby komponentů, první vlaštovkou jsou platformové pedály. Jsou poměrně robustní a teoreticky nezničitelné. Vozím je již tři měsíce a zde jsou mé zkušenosti.

Když jsem byl na jaře v Itálii na prezentaci kol Canyon (modely Torque:ON, Strive:ON a Neuron:ON) dostal jsem na vyzkoušení pedály tehdy ještě na trh neuvedenou novinku Canyon MTB Performance Flat Pedals. Ve zkratce, jedná se o hliníkové pedály s poměrně macatým tvarem a lehkým dvojitým prohnutím.

Spíše větší než menší

Pedály rozhodně nejsou žádní střízlíci, v ruce budí respekt jak svojí velikostí, tak hmotností (deklarovaná hmotnost 430 gramů, naváženo o 9 gramů více), tloušťkou i ostrostí pinů. Poměrně zajímavá je informace o celkové systémové hmotnosti, kterou jsou pedály schopné zvládnout. Jde o dva metráky, 200 kg, takže je může v pohodě vozit i pořádný cvalda na extra těžkém ebiku.

Dvojitě prohnutá platforma

Canyon při volbě tvaru sáhl po jistotě, tělo pedálu je dvojitě konkávní. Tvoří v podstatě misku, do které velmi dobře zapadne podrážka boty. Prohnutí je víceméně shodné jak předozadní, tak pravolevé ose. U středu platformy, v nejnižším místě pedálu, je rozdíl oproti okraji jeden milimetr. Pocitově je prohnutí díky pinům větší.
Ty navíc podpoří i grip. Celkem najdeme 10 pinů, šest je zašroubováno skrze tělo pedálu, zbylé čtyři na bocích v okolí osy jsou klasický červíci.

Dvě ložiska a kluzné pouzdro

Tělo z hliníkové slitiny se otáčí na chrom-molybdenové ose. Canyon se zaměřil i na výdrž a bezúdržbovost. Z tohoto důvodu uvnitř těla pedálu najdeme poměrně obvyklé řešení v podobě dvojice zapouzdřených kuličkových ložisek a DU kluzného pouzdra. Kluzné pouzdro se nachází blíže ke klice a na opačné straně se nachází zdvojená ložiska.

Little foot a Big foot

Hned od startu Canyon plánoval vyrábět tyto pedály ve dvou velikostech, pracovně je nazývají Little foot a Big foot. Tvarově jsou obě verze shodné, liší se pouze velikostí, rozdílovou velikostí je číslo 43 boty. Pokud máš toto číslo a větší Canyon doporučuje sáhnout po větší velikosti. V řeči čísel je platforma u větší velikosti o 9, respektive 15 mm větší (Large 109 x 110 mm, Small 100 x 95 mm). Tloušťka zůstává shodná, 17 mm.

 

Já mám k dispozici pedály ve větší verzi a náramně si rozumí s mýma botami velikosti 46. Pokud se tvoje boty pohybují někde v oblasti 43 čísel a pokud by jsi o Canyon pedálech uvažovat, tak bych se nebál použít metr a změřil si, jak mi, která velikost bude na botě sedět.

Gripu dost, možná až moc

Za dobu, co na kole vozím tyto pedály, jsem si je poměrně oblíbil. Zkoušel jsem je jak s botami Fiveten, tak například nedávno testovanými FLR Congo. Co se mi na nich líbí nejvíc je robustnost a grip. Několikrát jsem dost nepěkně chytl pedálem o kámen a nic. Kromě pár škrábanců nic, žádná škoda. Pomáhá tomu zkosená přední hrana, která usnadní pedálu sklouznout se po překážce než aby se o něj zarazil. 

Kovové gripy mají relativně standardní průměr, nejedná se o ultra tenoučké šrouby, které trhají podrážku bot na potkání, tak i přesto drží botu na pedálu naprosto spolehlivě, možná v některých chvílích až moc. Není to jen o pinech, ale spíš o správném a dostatečném prohnutí platformy pedálů. I vzhledem ke tvaru jsou piny možná až příliš vysoké (4 mm přední a zadní, 3 mm boční), doslova si říkají o zkrácení pilníkem.

Solidní, ale nijak revoluční 

Pokud bych měl shrnout Canyon MTB Performance Flat Pedals, tak se jedná o solidně zpracované pedály s velkou základnou a dobrým gripem. Nejsou sice v žádném směru nijak revoluční, fungují spolehlivě, za tři měsíce relativně intenzivného používání jsem s pedály nezaznamenal jediný problém, stále se točí stejně hladce a stále bez jakékoliv vůle.

Cena Canyon MTB Performance Flat Pedals se aktuálně pohybuje na částce 2.459 Kč a zakoupit je lze skrze stránky canyon.com.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel exot 3.8.2023 - 15:39

    "... takže je může v pohodě vozit i pořádný cvalda na extra těžkém ebiku." . Jak se váha samotného kola projeví v zatížení pedálu? Ptám se pro známého :)

    • anonymní uživatel r (rr) 3.8.2023 - 16:51

      Např. tak, že chytíš pedálem o kus skály. Pak se hmotnosti jezdce a kola sčítají. Nebo kolo zahodíš a letí na pedál ...

      • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 3.8.2023 - 21:04

        Když kolo zahodíš, odečítá se hmotnost jezdce :-)

    • profilová fotka Keli 4.8.2023 000 6:14

      Bo hmotnostní limit kola, cvalda jej obvykle na klasickém kole snadno překročí. U ebiků je limit výše.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí