reklama

Test: Hutchinson Wyrm - downcountry plášť do všech podmínek

Autor: Adam Nepejchal, kategorie: Test, vydáno: 14.11.2023

Když jsou ti XC pláště málo, ale trailové zase moc, tak je pak třeba sáhnout do kategorie downcountry. Jedním takovým zástupcem i je univerzální plášť Hutchinson Wyrm. Adam je na svém Scottu vozil poměrně dlouho a tvrdí, že se jedná o ideální pláště, pokud chceš, aby pláště jely a zároveň si užít spoustu zábavy dolekopcom. Mnohem více ale prozradí v následující recenzi.

Něco o firmě Hutchinson

Popravdě nebýt Decathlonu, tak ani nevím, že značka Hutchinson existuje a dělá pláště na kola. 
Jakmile jsem dostal od Keliho na test pláště Wyrm - název znamená velký had s dračí hlavou (zajímavý název), začal jsem se zajímat co je to vlastně ten Hutchinson zač.

Trošku zabrousíme do dějepisu (budeme se ale držet bike divize) - Firma byla založena už v roce 1853 Američanem žijícím ve Francii, firma se zabývá širokou škálou výrobků z pryže - více, pokud vás to zajímá si můžete přečíst na webu Hutchinsonu. Ve zkratce, už v roce 1890 firma vyrábí první pneumatiku pro jízdní kola, takže mají velké zkušenosti s výrobou plášťů na kola. Dokonce se v 60. letech podařilo závodníkům vyhrát několikrát Tour de France.
Co se týče horských kol (které nás všechny zajímají nejvíce), tak z jejich historie nejvíce vyčnívá plášť Python Gold, přiznám se, tohle mě naprosto minulo. 

Součastnost, od silnici přes DC až po DH

V dnešní době už Hutchinson má vcelku širokou nabídku plášťů pro nejen horská kola, a to pro všechny typy ježdění od silnice až po DH. Dnes tu máme plášť Wyrm, který by se měl zařadit mezi XC a Trail modely do dnešního trendu nízko zdvihových kol tzv.: Downcountry.

    

Na čem pláště testuji

Na test jsem vybral svoje kolo Scott Spark 910 se zdvihy 130/120, takže přesně spadající do kategorie Downcountry. Pláště jsou nazuté na karbonových ráfcích Nextie s vnitřní šířkou 30 mm, což je pro Hutchinson Wyrm ve velikosti 2.4 naprosto ideální.

Z výroby jsem na kole měl také Downcoutry pláště, a to konkrétně také novější kousek Wicked Will od Schwalbe, takže mám výhodou a můžu porovnat pláště pro stejné určení od různých výrobců.

To nejlepší od Hutchinson - Made in France

Pláště jsem dostal v nejvyšší verzi Racing Lab - HardSkin ve směsi Race Ripost XC, které se vyrábí v továrně ve Francii (levnější alternativy jsou vyráběny v Asii).

Co se týče použitých technologií:
Hardskin - ochrana proti proříznutí a defektu, a to od patky k patce, pro určení pláště naprosto adekvátní ochrana a výztuha
Race Ripost XC - jedná se o třívrstvou gumu: uprostřed tvrdší pro lepší odvalování a na bocích měkčí pro lepší přilnavost
Dostal jsem je verzi s hnědým bokem (na stránkách výrobce uváděny jako Bronze), z počátku jsem byl k této barvě skeptický, ale nakonec jsem byl velice překvapený, jak skvěle na kole vypadají.

Překvapivě je Wyrm docela lehký plášť na to, kam je určený, a to jen 870 g, což člověk hlavně ocení při přesunech a výjezdech na traily.

Nasazování byl trošku oříšek

Pláště jsou vcelku lehké a výztuha není extra tvrdá. Nasadit by se mi asi podařili i rukama, šlo to vcelku jednoduše, ale s čím jsem se teda setkal, tak pláště vůbec nechtěli zůstávat uprostřed ráfku a měli tendence vyklouzávat z ráfku pryč, ale trošku griffu, pár sprostých slov a byli tam, dokonce napoprvé ve správném směru.

Wyrm je macek

Wyrm působí celkem masivně, a to i přesto, že výška šťuplíků uprostřed jsou spíše střední výšky.

Vzorek je tvořen dvojicí (čtveřicí) nobů uprostřed šípovitého tvaru, lehce připomínající Ardent od Maxxisu. Čeho jsem si všiml Boční noby jsou bych řekl vyšší, než bych pro určení pláště čekal. Boční noby jsou rozmístěny nastřídačku, zase trošku podobnost s Ardentem. Na pohled působí dost objemně, vedle mých 2,6 Maxissů nebyl vidět žádný rozdíl v šířce. Což se mi potvrdilo po přeměření šuplerou v nejširším bodě, kde jsem změřil necelých 66 mm, což by odpovídalo šířce pláště 2,6 palců.

 

Univerzál, jak se patří

Pláště jsem se snažil vyzkoušet na všech různých površích od asfaltu až po hrabanku. Od jízdy do práce po asfaltu, přes vyjížďky po lese, singltraily tak i po přírodních trailech, a to i těch trošku těžších okolo Brna. Což se mi víceméně podařilo, bohužel vzhledem k suchému nejen létu v Brně nebylo moc možností pořádně prověřit pláště za mokra. Ale při těch pár příležitostech nezklamaly a držely obstojně.

Po nasazení je patrné, že pláště jsou spíše do kulata, což občas způsobuje problémy v odkloněných zatáčkách. Co mě v souvislosti s kulatostí pláště nemile překvapilo, při náklonu jsem měl pocit, že než se plášť dostane na boční šťuplíky a zakousne do podkladu, tak v mezičase, jako by vůbec nedocházelo ke kontaktu, což občas bylo dost nepříjemné a chvíli mi trvalo, než jsem si na tuto vlastnost zvykl a počítal s ní.

Jinak mě pláště mile překvapily, slušně se odvalovaly a vzhledem k určení bych i řekl, že podávají nadstandardní výkon v terénu na různých typech povrchů. Díky zpevněné bočnici skvěle fungovali při nízkém tlaku a nebortily se. Používal jsem je na bezduších bez vložky a při mé muší váze (70 kg) s tím nebyl vůbec žádný problém i při nízkém tlaku.

Závěrečné hodnocení

Skvělý univerzální plášť do všech podmínek, skvěle se odvalující a s dostatečným gripem i na tvrdší zacházení, který podrží na trailu směrem Dolekopcom a díky váze (870 g) i skvěle jede.

Pokud by člověk preferoval ještě lepší odvalování, určitě by se dal Wyrm kombinovat na zadním kole s dalším pláštěm z nabídky např.: Kraken nebo podobný kousek od jiných značek. Mám v plánu, jakmile sjedu zadní a přední bude použitelný, zkusím dozadu Krakena a uvidím, jak se tako kombinace bude doplňovat.

Závěrem bych pláště určitě doporučil pro svoji univerzálnost a velice slušný výkon dolekopcom i pro delší celodenní výlety a jistotu ve všech podmínkách. Akorát bych si dal pozor na udávanou šířku, která je větší, než udává výrobce a u některých kol by to mohlo způsobovat problémy. Je potřeba si zvyknout na kulatější profil, ale za mě celkově povedené pláště.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel * (*) 14.11.2023 - 11:44

    Ta ježibaba TOP

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 14.11.2023 - 15:27

    ...devadesátky... Hutchinson ON THE ROCKS - zásadní plášť tehdy :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí