reklama

Test: SDG Tellis Dropper Post - sedlovka s 20 cm zdvihem a nepřekonatelnou délkou

Autor: Martin Trčka, kategorie: Test, vydáno: 9.10.2023

Chceš jezdit na sedlovce, kterou nezastaví mráz, bahno a vozí jí na svém kole Brage Vestavik? SDG Tellis je pak jasnou volbou. Dá se na teleskopické sedlovce vymyslet něco, co ještě konkurence neodhalila? Jeden primát určitě má, tak čti, abys zjistil, v čem SDG jednoznačně předčila konkurenci.

Kdysi v pravěku jsem od Keliho dostal možnost otestovat teleskopickou sedlovku Mighty o zdvihu 100 mm, doba se posunula, integrace všeho do všeho a nekonečné zdvihy jsou trendem dnešní doby. A proto když jsem chtěl nahradit svou 15 cm sedlovku za něco vyššího, opět Keli nezklamal a vytasil se s 20 cm. Teleskopickou sedlovkou se zdvihem 20 cm, kdyby byl uctivý čtenář na vážkách, co to Keli tasil. SDG Tellis Dropper Post, jak zní celý obchodní název. Průměr 31,6 mm přesně seděl do mého kola, jen ta délka zasunutí byla děsivá.

Když mi jí Keli předával, asi moc nevěřil, že ji využiji. Jemu se do žádného jeho kola o velikosti L nevlezla, a to je vyšší jak já. Ale nezkusíš, nevíš. Ještě než jsem si sedlovku vyzvedl, dal jsem se do sbírání dat na internetu a nutno podotknout, že na webu mají dost instruktážních a servisních videí, takže člověk docela rychle získá představu, jak Tellis funguje. Jeden údaj ale děsil už z webu. Celková délka sedlovky činní 572 mm viz schéma. Když jsem si prošel několik výrobců, seznal jsem, že SDG vyhrál a já možná prohrál. Tohle se tam nemůže vlézt. A možnost snížení zdvihu SDG nenabízí.

Můj Scott Ransom ve velikosti M (kdysi se o něm taky psalo, jen jsem ho zbavil TwinLock, protože enduru sluší pořádné péro a na rodlech je to hned znát) nevypadal, že má dostatečné hluboké hrdlo. Ale slovy klasika, nakonec se vždycky vejde. Když jsme s Kulem odstrojili stávající sedlovku, přišel okamžik pravdy. Sedlovka zajela jak do másla, Scott potěšil, Linda Lovelace může závidět. Mnoho povyku pro nic, mohlo se jít doladit zbytek. Instalace lanka, ovládání na řidítkách a zaháknutí do očka na spodku sedlovky bylo bez problémů. Sedlovka nemá offset, uchycení sedla přes dva šrouby je blbuvzdorné. Takže zde není co vytknout.

Pokud by vás zajímalo, jak to vypadá uvnitř sedlovky, můžete kouknout na servisní rozborku.

Sedlovka je vlastně dost jednoduchá, patronu nelze dofukovat, takže rychlost výsunu neovlivníte, ale osobně mi to nevadilo. SDG říká, že vývoj testovali 3 roky, nebáli se totálního bordelu, ani teplot atakujících - 20 °C, jak moc to jsou promo řeči neumím odhadnout, ale sedlovka prostě funguje, bordel jí nevadí, údržba je podobná jako u jiných značek, žádná raketová věda. Provozní vůle je minimální, po dobu testování se nezvětšila. Při výsunu je slyšet takový zvláštní zvuk, robotický. Nemá to žádný vliv na funkci. Myslel jsem, že to zmizí po zajetí sedlovky, ale zvuk zůstává. Jde ovšem slyšet jen, když před hospodou zastavíte a v pozadí cinkajících půllitrů necháte sedlo vyjet, Knight Rider feeling.

Přechod z 15 na 20 cm je znát. Občas jsem v krizových okamžicích pocítil sedlo mezi půlkami, to s 20 cm nehrozí, zdvih už není problém, limitujícím jsou dovednosti jezdce. Na lepší se zvyká rychle, neumím si představit návrat zpátky na 15 cm (nebo 10 cm z úvodu článku), pokud se vleze, tak chceš co nejvíc. Možnosti jsou dnes nekonečné, takže zde výmluvy neplatí. Zmiňovat výhody teleskopu v dnešní době nemá smysl, jezdit bez něj je sebemrskačství. A když má člověk štěstí, ani peněženku to moc nestojí, spolehlivost většiny sedlovek je taky vynikající. Ale každá sedlovka je tak silná, jako její nejslabší článek a SDG jednu slabinu možná má...

  

Možná si ještě pamatujete, že kdysi se teleskopy ovládaly pod sedlem, možná jsou tady i tací, co to stále na svých kolech vozí, nechci odsuzovat, osobně jsem to nikdy nezkusil, protože mi to přišlo jako absolutní popření tak skvělého vynálezu. Vždy jsem volil dálkové ovládání z řídítek, hydraulika mi moc neseděla, lanko je mi bližší. Tvary a uchycení pák jsou nepřeberné, vybere si každý. K SDG Tellis dostanete páčku pro spodní uchycení zaplňující volné místo po páčce přesmykače (to už možná někteří ani neznají). Páčka nepůsobí nejlepším dojmem, i když se nás SDG snaží v promo textu přesvědčit o jemném a citlivém chodu. Bohužel jsem na začátku testování měl špatné zkušenosti, které vrhly stín pochybností na jinak skvělou sedlovku.

Páčka je tedy ovládána nerezovým lankem ukrytým do bovdenu Jagwire. Uchycení lanka na páčce je přes červíka. Zde se ukázal první neduh, vše je to o síle dotažení. Uvedených 1,2 Nm je málo, lanko se mělo tendenci povolovat, což vedlo k prodloužení chodu páčky o mrtvý chod. To byl první pokus, po dotažení o trochu více lanko drželo na místě a sedlovka sedlovkovala. Poté přišel střemhlavý pád, páčka sice krytá ve spodní pozici, ale lanko opět povolilo. Mírná úprava pozice, dotažení a trochu rozčarování, že v průběhu 10 dnů musím už podruhé něco se sedlovkou dělat. Na předchozí sedlovku a její páčku jsem 4 roky nešáhnul.

Když už se zdála anabáze s červíkem vyřešená, nic nebránilo odjezdu do rakouského Petzenu. Bohužel kvůli sesuvům půdy nebyla v provozu lanovka, musel jsem tedy jezdit po svých, víc jak do půlky jsem se ale nedostal. Poslední den, rodinka čeká dole, nechávám vše nezbytné vč. nářadí a vyrážím lehký jako pírko vstříc kopci. Po hodinovém výšlapu jsem opět někde v půlce kopce, nahazuji chrániče, dotahuji helmu, řadím těžší převod a už zbývá jen sedlovka. Mačkám páčku. Nečekaně dochází k promáčknutí na volno, červík drží, problém je na druhé straně. Lanko se uvolnilo z očka, bez nářadí neudělám nic, sedlo nahoře, já nahoře, asi jsem v ten okamžik nebyl úplně nejšťastnější člověk na světě. Po návratu výměna lanka, úplně se mu tam v útrobách nelíbilo a ani ne po pár týdnech ježdění bylo zničené. Od té doby už víc jak měsíc bez problémů, vše šlape. Chod páčky je směrem dolů trochu méně citlivý, ale nahoru sedlo vyletí bez přemlouvání.

Když to shrnu, sedlovka SDG Tellis Dropper Post funguje, páčka funguje, já můžu jezdit. Pokud se rozhodnete SDG pořídit, alespoň víte, na co si dát pozor. Doporučená cena je kolem 7 590 Kč za komplet sedlovky s páčkou, ale dá se sehnat pod 5.000 Kč (Koloshop.cz).

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Tele Skopec 9.10.2023 - 9:05

    Na jednom kole mám one up, na druhém race face. Páčky vypadaj dost podobně, ale ten rozdíl, když přesedlám z one up na race face, je neuvěřitelnej. One up chodí normálně, race face absolutně bez odporu. Cenový rozdíl skoro dvojnásobný.

    A k recenzi: 170 mm je málo, 200 moc.

    • anonymní uživatel Pětiprdelní Vopice 9.10.2023 - 9:23

      200mm nemusí být moc - na trhu je docela dost kol, která mají nízko položenou horní rámovou trubku. Teď v rychlosti mě napadá třeba Capra, ta je docela "tiny" i v XXL. Pak na tom jede někdo vysokej a rázem mu přijde 200mm akorát. Ono né každej má konfekční velikost 175-185cm.

      • anonymní uživatel Tele Skopec 9.10.2023 - 9:29

        Jasně, zapomněl jsem dodat "pro mě"... Tím jsem chtěl oznámit, že i přes příznivou cenu a promo od Vikinga, je mimo můj hledáček ;)

    • anonymní uživatel Davca 9.10.2023 - 12:05

      170 mm je málo, 200 moc
      - znis presne jak ta tvoja :D

  • profilová fotka Marek Vodrážka 9.10.2023 - 14:10

    Jezdim s oneup 240 a teoretickej ideál by byl 260. A to mám jenom 190 cm. Takže IMO je to jako s televizí. Ideální velikost je ta největší, jakou si můžeš dovolit.

    • profilová fotka jokolo@centrum.cz 12.10.2023 - 14:21

      presne tak, mam dlouhy nohy, tak jsem za starejch casu mel sedlovku v sedlovce a to melo zdvih asi 260, ted jsem vybiral kolo podle toho aby melo rovnou sedlovou trubku a sla tam narvat co nejdelsi teleskopka + vybrat teleskopku co ma nejmensi zapustnou dylku coz je oneup

  • anonymní uživatel Jakub (Jokolo (a) centrum.cz) 9.10.2023 - 17:02

    210mm oneup je o 3cm kratsi, do elkovyho blizzarda nejde zasunout cela 1cm kouka, do xl nomada bych dal i 240 verzi (bohuzel vysla tyden po tom co jsem koupil 210)

    • anonymní uživatel @Jakub 10.10.2023 - 8:43

      Co je blizzarda ?

      • profilová fotka jokolo@centrum.cz 12.10.2023 - 14:17

        2020 27,5"

  • anonymní uživatel Jirka ION CLUB KARPATHOS 11.10.2023 - 18:44

    Dlouho jsem premyslel, kde jsem uz tuto sedlovku videl. Pak jsem si vzpomnel. Rock machine je daval na blizzardy v roce 2020 a 2021, mam tu jednu ve skrini se zdvihem 170mm, osoupanou jak pero, ale porad s minimalnim vaklem a plne funkcni. Totozna sedlovka do puntiku akorat nema to logo.foto ke komentáři

    • anonymní uživatel Jirka ION CLUB KARPATHOS 11.10.2023 - 18:45

      packafoto ke komentáři

    • anonymní uživatel Jirka ION CLUB KARPATHOS 11.10.2023 - 18:46

      detailfoto ke komentáři

    • anonymní uživatel Jirka ION CLUB KARPATHOS 11.10.2023 - 18:52

      Funguje skvele s shimano packou, ta origo je priserna.

      • anonymní uživatel Lenny (Lenny (a) hardtym) 11.10.2023 - 20:39

        Mam, ač jinej brand, technicky identická...nesmrtelná, táhne jí tak na 9 rok, třetí kolo a žádná závada. Totálně blbuvzdorná...Odšroubovat hořejšek a spodek, vyčistit, sešroubovat. Nic víc netřeba. Jen mam jinou páčku..ale v podstatě tam jde skoro jakákoliv n lanko (vyzkoušeno několikrát)

        • profilová fotka Marek Vodrážka 12.10.2023 - 10:26

          Dvě sedlovky, měnil jsem,
          páčka nefachala, viděl jsem.
          Ten bazmek na konci drátu
          byl moc velkej,
          Nechtěl sedlovce vlézt do pařátu.
          Otevřel jsem krosničku s nářadím,
          že si před spánkem trochu zařádím,
          pilníkem.
          Uspěl jsem.

          ft. David Koller

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí