Test: enduro Sunn Kern EN Finest - závodní DNA zůstává zachováno

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 1.11.2023

Nevím, jestli existuje historicky úspěšnější značka než francouzský Sunn. Na kolech Sunn závodily největší jména světového sjezdu i endura. Asi ani nejde spočítat kolik závodů či mistrovských titulů na kolech Sunn vyhráli jména jako Anne Caroline Chausson či Nico Vouilloz.
Se značkou Sunn je spojen například i Max Commencal, podle příjmení vám je jasné o koho jde. Dalo by se říci, že je to dávná historie, v posledních letech trochu v závodění ustoupili do pozadí. Minimálně v MTB to platí, v BMX je Sunn stále pojem.
Aktuální současnost značky Sunn v gravity ježdění představuje kolo, které jsem měl možnost vyzkoušet. Sunn Kern EN Finest. Jaké je?

Sunn Kern EN Finest

Kern EN výrobce označuje jako ostré enduro. Já dodávám, že jde o kolo s neokoukaným vzhledem postavené na plně karbonovém rámu s 29" koly a kombinací zdvihů 160 a 155 milimetrů.

Ostře řezané rysy

Ostře řezané rysy rámu vypadají hodně agresivně, zapomeňte na oblé tvary, Sunn se na Kernu nebál jít do futuristického designu. Zmíněné platí především pro přední rámový trojúhelník. Oblast hlavové trubky svým tvarem připomíná přesýpací hodiny s horní hranou plynule navazující na horní rámovku, nepřehlédnutelný detail, který si buď hned zamiluješ a nebo taky ne.
Logo Sunn tvoří čtveřice kosočtverců a na rámu jej najdeme vícekrát, ale nejvýraznější jsou na horní rámové trubce, kde evokují tlačítka. Ne, tlačítka to nejsou, Kern je čistý analog. Jedná se pouze o designovou libůstku.

Z mého pohledu je rám velmi elegantní, ale zároveň i dobře vymyšlený a funkční. Nechybí samozřejmě vnitřní vedení, možnost montáže košíku na láhev. 
Odpružení zadní stavby je čtyřčepového charakteru, přičemž hlavní čep zadní stavby je zároveň i spodním čepem tlumiče. Při tomto způsobu zavěšení je použití zadního blatníku nezbytné. Sunn o tom ví a plastový výlisek tlumič chrání před nečistotami více než dobře.

Lícující vahadlo

Tlumič "prochází" otvorem skrze sedlovou trubku a je při pohledu z profilu téměř skryt. Viditelná je v podstatě jen jeho expanzka. Stejně jako tlumič, tak při nezatíženém kole je horní vahadlo také skryté, o své existenci dá vědět až po nasednutí jezdce.

Jak přední rámový trojúhelník, tak zadní stavba jsou masivní a celkově tvoří hodně tuhý rám. Slovo flexe u Kernu neznaji.
Zajímavostí je rozhodně i použití karbonového vahadla, vliv to má jak na hmotnost, tak v kombinaci s čepy s velkými průměry i na již zmíněnou tuhost.

K čemu to je?

Detailem, který nejde přehlédnout, jsou plastové prvky umístěné na sedlových vzpěrách. K čemu jsou? Vím na první dobrou, slouží jako ochrana rámu před blátem! Pak se zamyslím jakým směrem se točí kolo... takže ochrana to nebude. Leda, že by to bylo omylem namontováno obráceně, obrázek na webu i tuto verzi vyvrací. Další nápad vlastně nemám, k čemu by plastové elementy v této oblasti pomohly? Napadá tě něco?

Přičemž ochrana rámu by dávala smysl, protože zadní stavba je relativně úzká. Testované kolo bylo osazeno zadním pláštěm šíře 2,3 palce. Prostoru okolo něj rozhodně nebylo na rozdávání. Navíc to byl Maxxis DHR II, který je obvykle o fous užší než pláště jiných značek.
Osobně mám rád užší plášť na zadním kole, ovšem v kombinaci s užším ráfkem, plášť je pak méně náchylný na proříznutí. Bohužel na tomto kole jsou oba dva ráfky stejné šíře, takže použití užšího pláště příliš smysl nedává.

Komponentové osazení bez slabin

Úroveň Finest má vše, co enduro kolo má mít. Není třeba dalších investic, lze vyrazit do terénu a nebo klidně i na závody. Označení Finest značí druhé nejlepší osazení v nabídce endurových Kernů, nad ním najdeme ještě jeden model, dva nižší, ekonomičtější pod ním. Testovaný kousek byl model roku 2022, letošní model se komponentovou skladbou drobně liší.

Pohon Sram, brzdy Formula Cura 4, vypletená kola e-thirteen, pláště Maxxis s boční výztuhou Double Down, navíc sedlo s titanovými ližinami a nebo třeba karbonová řidítka, nechybí ani vodítko s bashguardem. Na komponentové výbavě se rozhodně nešetřilo. Race ready kolo bez nutnosti dalších investic

Kola mají samozřejmě přípravu na bezdušové řešení, ventilky jsou v příbalu. Stejně tak i zvonek a přední a zadní blikačka. Ne odrazka, opravdu blikačky. 

Kern pruží na Fox odpružení, pružinový tlumič DHX2 doplňuje vidlice Fox 36 s Fit4 tlumením. Již dlouho jsem tento systém na enduro kole neviděl, ale vlastně s ním nemám problém. Ačkoliv FIT patrona nedosahuje kvalit Grip 2 tlumiče, tak pro drtivou většinu uživatelů bude naprosto dostatečný. To samé platí i pro tuhost vidlice, někdo by mohl namítat, že ostrému enduru by slušela více Fox 38, možná slušela, ale opět, většina rozdíl v tuhosti nepozná, a ušetřená hmotnost se počítá. 

Snad jedinou výtku lze mít ke zdvihu sedlovky SDG Tellis, 150 milimetrů na takto nízkém rámu je málo. Prostoru je dost a každý centimetr navíc se počítá.
Vlastně mám i druhou výtku, použít kotouč s průměrem 180 mm na zadním kole určeného do nejtěžšího terénu bych se nebál označit jako chybu. A to i přesto, že kolo bylo osazeno brzdami Formule Cura 4, které disponují nadstandardním výkonem.

Celková hmotnost překvapila, váha ukázala 16,1 kilogramu (váženo s nášlapnými pedály a s dušemi v pláštích). Docela málo na kolo s pružinovým tlumičem a s plášti s výztuhou. Při potěžkání v rukou bych tipoval ještě míň, protože rozložení hmotnosti je přímo ukázkové.

Enduro nebo all mountain?

Geometrie kola rozhodně není nijak revoluční, nebál bych se ji označit slovem tradiční. Což samozřejmě není chybou, Sunn se nevydal směrem extrémně položené hlavové trubky, ale zůstává v tomto ohledu s 65,5 stupni docela konzervativní. Ano, při jízdě v rozbitém terénu existují stabilnější kola, ale v zatáčkách je Kern strčí s přehledem do kapsy.
Je zajímavé, že spousta značek kola s obdobnou geometrií i zdvihem řadí do all mountain kategorie, zatímco Sunn do endura. Během let se hranice kategorií lehce posouvají, takže ano, přestože Sunn tvrdí, že jde o enduro, tak pojem all mountain u Kern EN není zcela mimo. Možná jej definuje mnohem lépe než enduro.

Menší L, větší M

Kolo jsem zkoušel ve velikosti M, ta se může jevit jako malá pro jezdce s výškou 185 cm. Ano, je trochu menší, ale spousta jezdců menší rám preferuje. Sunn Kern v eMku je totiž delší než spousta jiných kol velikosti M. Prostě Kern v M je menší L, větší M.

Do kopce doslova letí

Vliv na dobrou efektivitu šlapání ovlivňuje i ladění zadní stavby, kolo je téměř imunní na pohupování při šlapání. Tlumič sice disponuje lockoutem, ale ten jsem využíval v podstatě jen na asfaltových výjezdech. Jinde nebyla potřeba, i s plně otevřeným tlumičem v terénu jsem neměl pocit, že bych ztrácel energii v odpružení. 

Pružinový tlumič, ale ultra žehlička to není

Kola s pružinovým tlumičem jsou obvykle naprosto dokonalé žehličky terénu, které pruží snad i při přejezdu jehličí. U Kernu jsem tento pocit neměl. Ne, že by nebyl citlivý, to v žádném případě, ale kolo nepružilo na každém mikro nesmyslu. Drobnosti laskavě přenechávalo plášťům a mohlo se soustředit na větší nerovnosti. Trochu to připomíná projev vzduchového tlumiče, ale jen v první fázi zdvihu. Více ve zdvihu už chování odpovídá tomu, co člověk očekává od pružinového tlumiče.

All-mountain se závodním DNA

Projev zadní stavby je příjemně progresivní, dobře čitelný a předvídatelný. Osobně se mi takový jízdní projev velmi líbí, kolo totiž znatelně lépe jede. Psal jsem o závodním DNA kola, tomhle je přesně ono, tak vnímám závodní kolo. Otázkou je, zda-li současné dráhy světového endura nejsou již trochu za limitem Kernu. Pro nás, co EDR nejezdíme to opravdu problém není. 
Kern má rád rychlost, ale zároveň je poměrně obratný. Rychle měnící se terén, kdy zatáčka váže zatáčku, tratě kde je s kolem třeba neustále pracovat, tam Kern EN exceluje.
Vlastně asi není oblast, kde by výrazně ztrácel, kde by byl slabší. Vyrovnané kolo ve všech směrech. Přesně jaké má all mountain kolo být, enduro alespoň jak jej vnímám já by mělo být posazeno více do sjezdova. 

V čem je Kern nejlepší? Jako nejsilnější stránku kola vnímám schopnost udržovat a získávat rychlost, zrychlit na každé bouli, nechat se doslova vystřelit z klopenky v tomto je Kern opravdu dobrý.

Sunn Kern EN Finest je v našich končinách poměrně unikátní kolo, které nabízí velmi dobrý poměr ceny a výkonu. Cena testovaného kusu je  5 535 Euro (cca 134 tisíc Kč).
Vzhledově nepřehlédnutelné, v jízdních vlastnostech výtečné a k tomu dobře osazený, to jsou tři klíčové vlastnosti tohoto all mountain kola.

Distributorem značky SUNN v České republice je společnost Origos. Jízdní kola můžete zakoupit také u jejich hlavních prodejců na českém trhu - Pepebike, Top-Cyklo, Mountaintime Opava, Cykloservis Hanzelka Hranice, GPsport Petr Laššo Liberec, MVBIKE Rumburk.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel mtbko 5.11.2023 - 5:20

    Docela hnus ten tvar horni trubky!!!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí