reklama

Test: pedály Look TRAIL ROC+ mají super grip za jakýchkoliv podmínek

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 2.1.2024

Look je francouzská společnost, která známá především svými silničními koly a pedály pro silniční, horskou a cyklokrosovou cyklistiku. Společnost byla založena v roce 1981 a jejím hlavním sídlem je město Nevers ve Francii, kde se i část produktů vyrábí. Look se výrazně zapsal do historie cyklistiky, když v roce 1986 představil první rám vyrobený z uhlíkových vláken. Společnost Look je ale známá především svými silničními nášlapnými pedály, které byly poprvé představeny v roce 1984. Mimo nášlapů mají v nabídce i platformové pedály pro horská kola. Jejich vlajkovou loď TRAIL ROC+ se dnes podíváme blíže.

Dostatečně velké i pro větší boty

TRAIL ROC+ jsou platformové pedály klasického provedení s tělem z hliníkové slitiny. Na první pohled zaujme jejich nízký profil a úzké výrazné piny. Rozměry pedálu jsou 116 x 103 milimetrů (aktivní nášlapná plocha 100x103 mm), hmotnost páru 408 gramů. Spodní přední hrana pedálů není zkosená, ale díky jejímu drobnému posunutí vzad jsem zatím nikdy nezachytil o terén.
Rozměry jsou dostatečně velké i pro větší velikost boty, na fotkách nosím FiveTen Freerider Pro Mid ve velikosti 46.

Konkávní (skoro)

Popis výrobce tvrdí, že tvar těla pedálu je konkávní. To je sice pravda, ale je zde jedno velké ale. Vnější hrana pedálu není oproti středu nijak zásadně zvýšená, sice od kraje směrem ke středové ose klesá, ale zde se nachází středový panel lehce vystupující nad "povrch" platformy. Tvar je typický pro všechny extrémně nízké pedály mezi které se Trail Roc+ s výškou těla 15 mm počítají. Při zachování pevnosti resp. průměru osy pedálu nejde "konkávnost" jinak vyřešit. Vzhledem ke zmíněnému řešení bota na pedálu primárně drží skrze piny, těch je 10 kusů na každé straně. Piny jsou do pedálu našroubovány skrze tělo pedálu a vystupují 5 milimetrů nad jeho povrch. 

Drží bezvadně

Výrazná výška a úzký průměr pinů zajišťují super grip na pedálu, bota drží doslova jako přilepená. Posunutí boty na pedálu bez výrazného odlehčení je téměř nemožné. Grip v kombinaci s "fajfteny" určitě řadím do kategorie nadstandardní, ale má to jeden háček. Výdrž podrážky bot bude trpět. Hodně trpět. Při použití bot s měkkou podrážkou jsou kontaktní boty pedálů s podrážkou patrné již po první jízdě.
Malá plocha těla pedálu je hlavním důvodem proč jsou Trail ROC+ téměř imunní na sníh či bláto, to na nich téměř neulpívá a grip je stejný za každého počasí.

Na úzko

Co zaujme je relativně malý Q-faktor pedálů (61,5 mm, vzdálenost vnější strany kliky do středu těla pedálu). Tělo pedálu TRAIL ROC+ je od kliky odsazeno jen minimálně. Osobně preferuji pedál trochu dále od kliky, díky tomu na pedálech stojím trochu více "rozkročený" a tím pádem stabilněji. Přestože jsem vždy na počátku jízdy nohu na pedál nasadil optimálně, tak po chvíli jsem se vždy přistihl, že mám boty na pedálech posunuté dále od kliky. Vlastně stojím jen na dvou třetinách pedálu. Důvodem není jen zvyk, ale také o proporce jezdce. Pokud máš větší "rozteč" kyčlí, dá se očekávat, že na tom budeš podobně jako já.

Lehce odsazený pedál má i další, ochrannou funkci. Vzdálenost mezi botou na pedálu a klikou je větší a klika se tolik neošoupává. 
Jak to máte vy? Nohu raději položenou blíže klice nebo dál od ní?

Tři ložiska uvnitř

Zpracování bych označil jako velice povedené, Look při výrobě myslel i na detaily, jako odjehlení děr pro piny. Taktéž platí, že ostrou hranu na celém těle pedálu nenajdeš. Možná to jsou drobnosti, detaily, ale ty přeci tvoří celek.

Konstrukce zcela tradiční jako u většiny platformových pedálů, pedály se otáčí na chrommolybdenové ose a uvnitř nalezneme trojici ložisek. U kliky se nachází kluzné pouzdro, které doplňuje dvojice kuličkových ložisek na vnější straně. Ty překrývá plastová krytka, její demontáž vyžaduje trochu improvizace a nebo speciální nástroj, který však není součástí balení. 

Kvalitní, ale v ničem revoluční

Nadpis je možná až příliš krutý, ale je to tak. Není snadné přijít s něčím inovativním a zároveň funkčním a platí to i pro tak zkušenou firmu na poli pedálu jako je Look. 

Zhodnocení v kostce: Look TRAIL ROC+ jsou velmi pěkně zpracované pedály s nadstandardním gripem, který primárně využívá deset pinů. Pokud máš boty na kolo s tvrdší podrážkou a nebo neřešíš její výdrž, budeš nadmíru spokojen a kromě gripu oceníš i celkový nízký profil pedálu.

Nezbytná informace na závěr, Look TRAIL ROC+ mají pro český trh doporučenou maloobchodní cenu 3999 Kč a zakoupit je můžete například v obchodech MojeKolo.cz.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí