MojeKolo

Test: Pocket Torque Drive - kompaktní momentový klíč

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 28.5.2024

Jak moc to mám utáhnout? S citem. Kolik je ale s citem? Trochu nebo na krev? Správné dotažení na doporučený utahovací moment zajistí jedině momentový klíč. Jeden takový, kompaktní, v praktickém kufříčku má v nabídce i Lezyne. Vyplatí se pořídit Pocket Torque Drive?

Moment, co je ten utahovací moment?

U drtivé většiny šroubů na kole najdete hodnotu doporučeného utahovacího momentu. Liší se v závislosti na komponentu, objímky brzd či teleskopických sedlovek se většinou dotahují malým momentem, naopak šlapací střed nebo kliky obřím. Co je to ale utahovací moment? Napoví nám jeho definice. Dotahovací moment je fyzikální veličina, která určuje velikost rotační síly potřebné k utahování nebo povolování šroubových spojů. Vyjadřuje se obvykle v newtonmetrech (Nm).

Výpočet dle vztahu:

M = F x d

kde:
M je moment síly (dotahovací moment),
F je síla aplikovaná kolmo na klíč,
d je délka ramene (vzdálenost od osy otáčení k bodu aplikace síly).

Rameno krát síla

Například chceme-li utáhnout šrouby na představci, které na sobě nesou hodnotu 5 Nm je třeba použít sílu 5 N působící na konci jednoho metru dlouhého inbusu. 
V reálu má běžný inbus délku spíše 10 cm než jeden metr, takže je třeba použít 10x větší sílu, aby byl šroub dotažen na požadovaných 5 Newtonmetrů. Na konec standardního inbusu musíme tlačit silou 50 N. Síle 50 N zjednodušeně odpovídá zatížení 5 kg. Poznáš v ruce 5 kg? Nebo 6 kg, pokud bude moment 6 Nm? Já těžko.

Pravdou je, že u spousty komponentů je síla dotažení víceméně jedno, ale u jiných to může být zcela odlišné. Nedotažení nemusí být zásadní problém, naopak přetažení spoje může mít fatální následky. Platí to především u karbonových komponentů, ty jsou na přetažení dost náchylné.
Proto se vyplatí mít po ruce momentový klíč. Momentový klíč je nástroj, který se používá k přesnému utažení šroubů a matic na specifikovaný moment. Použití momentového klíče zabraňuje přetažení šroubů a matic, což by mohlo vést k jejich poškození nebo zničení. To je obzvláště důležité u materiálů citlivých na deformaci, o karbonu jsem psal, že.

Malé balení, ale i menší rozsah

Na výběr jsou obvykle velká profesionální řešení a nebo můžete sáhnout po menším, například od firmy Lezyne. Jejich Pocket Torque Drive využijete především při opravování či seřizování kola. 
V elegantním obalu najdeme t-kus obsahující momentový klíč s šestihranou hlavou do kterého lze umístit jakýkoliv bit.
Součástí balení jsou čtyři imbusové nástavce (2.5, 3, 4, 5) a dva Torx (T20, T25).

         

Pomocí plastové páčky, do které lze umístit zlatou barvou provedenou matici, se nastavuje velikost dotahovacího momentu. Momentový klíč funguje v rozsahu 2 až 6 Nm s plynulým odstupňováním. Rozsah dostačuje ke dotažení většiny menších komponentů na kole, na silnější dotažení již Pocket Torque Drive využít nelze. Vzhledem k velikosti nářadí by dotahování na větší moment by velmi náročné, už 6 Nm je na hraně. Nicméně Lezyne má v nabídce i další momentový klíč, s obdobným názvem Torque Drive, nástroj bez slovíčka Pocket nabídne rozsah od 2 do 10 Nm.

Dotahuji, dotahuji, cvakám a nedotahuji

Použití momentového klíče Pocket Torque Drive je extrémně snadné. Do magnetického držáku bitů umístěte vhodný bit, pomocí plastové páčky zvolíte nastavíte požadovaný moment a následně již dotahujete. Jakmile dotahovací moment překročí zvolenou hodnotu, bitová hlava začne přeskakovat po vnitřní rohatce a nelze šroub přetáhnout větší silou. Jednoduché a praktické.

Můžeš jen dotahovat!

Sympatické balení se nabízí k použití i v terénu, malinkatý kufříček hodíš do batohu a když bude potřeba máš vše po ruce. Má to však jedno ale. Zásadní ale, dost limitující ale. S Pocket Torque Drive můžeš jen dotahovat. Dotahovat jen šrouby s pravotočivým závitem. Dotahovat šrouby s levotočivým závitem není možné, stejně tak jako povolovat pravotočivé. Toto bohužel výrazně omezuje použití a univerzálnost Pocket Torque Drive. 

Produkty Lezyne vynikají precizním zpracováním a Pocket Torque Drive není výjimkou, cena necelých 1600 Kč je proto odpovídající.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel SaintJV (xxpokusxx (a) seznam.cz) 28.5.2024 - 14:09

    Jako fakt nekdo vozi na trail momentak?:)) Jako pekny to je... ale na trail je to useless...

  • profilová fotka Strejda 28.5.2024 - 14:46

    ...dneska když z kol zmizely rychloupínáky a jsou tam už jen matky s označením Nm a do toho má někdo carbon...no možná to není tak špatnej nápad...než to urvat imbusem... ale kua muší to umět i povolovat, abys nemusel rvát další nářadí...

  • anonymní uživatel Lukass 29.5.2024 - 5:08

    Strejdooo, teta ti zas dvala pusinky tam doleee?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí