Video: Michal Prokop testuje předprodukční Rock Machine Whizz 

Autor: Keli, vydáno: 24.6.2024

První prototyp Rock Machine Whizz prošel už procesy, které mají na starosti inženýři, designéři, mechanici i obyčejní nadšenci do jízdních kol. U téměř sériového modelu nyní přichází fáze hledání slabých míst, rozebírání a závěrečného nekompromisního testování.

Ke komplexnímu testování jsou nezbytní tovární jezdci, kteří dokáží z kola doslova vyždímat totální limit, jít za hranu a odhalit i ty nejmenší slabiny nebo nedostatky. Továrním jezdcem Rock Machine je Michal Prokop a pro testování předprodukčního kola bylo snadné vybrat lokalitu, Finale Ligure. Teda spíše pobřeží Ligurie a traily namotané kolem městečka Ranzi a Albenga.

Vybrat mix různých trailů bylo klíčové k tomu co kolo vydrží. Rychlé úseky, kameny, písek, rozbité traily, rychlé pasáže až po technické rockgardeny, to vše kolo s jistotou zvládalo. Whizz úspěšně prošel dalším testováním a brzy se můžeme těšit na sériový model. 

 

Foto: Patrik Procházka

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Bubnec 24.6.2024 - 23:49

    Je to těžký, škaredý co víc si přát! To bude dobrý max na jízdu z kopce. Jako české značce bych jim přál úspěch ale kdo si tohle koupí...

    • anonymní uživatel Ádoš 26.6.2024 - 13:08

      asi někdo, kdo jezdí DOLEKOPCOM :-) já s tím kolem nemám problém. Přijde mi daleko rozumější mít kolo na výlety a kolo na jízdu Dolekopcom, než mít jedno "all-in-one" Enduro a s tím se pokoušet o 60km přejezdy i o "for experts only" traily. To si může dovolit nabušenej profík, ale hobík z toho asi úplně odvařenej nebude.

      • anonymní uživatel Ádoš 26.6.2024 - 13:19

        tohle kolo chce evidentně jezdit dolů. Nechci se nikoho dotknout, ale holt se dotknu. Enduro kola jsou v posledních cca 15 letech dost v módě, ale ruku na srdce: většina lidí, kteří na tom jezdí, tak těm na to trailování (nic jiného to není) stačí HT. Před 20 lety drtil Fanda Mrázek traily na hardteilu a mám takovej pocit, že by mnohým z nás ukázal záda v druhé zatáčce. Nám, co na těch stejnejch trailech jezdili a jezdíme na 160/160 neřku-li 200/200. Ten RM chce jezdit dolů. Proč bych na tom měl s jazykem na vestě jet 40km, abych ve finále sjížděl trailík, kterej !vyježděnej a rozskákanej! hobby jezdec sjede na starym xcéčku? Rekreační jezdci do toho házej vidle - pořizují si zbytečně předimenzované kola a ve finále ani nevyužijí možnosti, které jim kolo nabízí. A když se pak ukáže dolekopcom náčiní, tak nad tim ohrnují nos, že to přece nepojede do kopce. Proč bych na tom měl jezdit do kopce 30, 40, 70km?? od toho je Gravel a XC

        • anonymní uživatel Vojta 26.6.2024 - 15:56

          ne, od toho je tady enduro...

          • anonymní uživatel PTBack 26.6.2024 - 17:36

            Nooo, dřív bylo.

          • anonymní uživatel Ádoš 27.6.2024 - 10:28

            2 Vojta

            pošli nějaké videjko, jak na tom enduru drtíš Dolekopcom a pak se můžeme bavit o tom, jestli využiješ potenciál toho kola. Co tak vidím majitele Enduro kol, tak dobrých 60% z nich sebou neustále tahá mrtvou váhu, protože jezdí traily, na které ti fakt stačí XCčko s 800mm rajdama. Parta z Točné by ti ukázala, kolik zdvihu potřebují a využíjí na skoky allá Velká Hejníkovina apod. Mě těch majitelů kol je ve finále líto, serou se někam zpocení až na prdeli 40km, aby pak za hurónského vřískotu sjeli trail ve Všenorech.....no to bych se na to mohl vysrat a radši si to sjel na půl plynu s Gravelem, než se tam plácat přes celou Prahu na kole s pláštěma 2,5 a váhou 16kg.

            Gábina jezdí vzhledem k tomu jak pozdě začala velmi slušně. Co jsem tak koukal na její fotky, tak ta kolu ostudu rozhodně nedělá. Na moje fotky a videa se nepodíváš, páč mi tu v roce 2015 "někdo" důsledně promazal galerku a cíleně nechal podřadné fotografie - inu, i tak se můžeš pomstít diskuznímu oponentovi, kterej si na tebe otvírá v diskuzích hubu, že jezdíš tužku :-)

          • anonymní uživatel M 27.6.2024 - 11:15

            Ádoš: Dost radikální názor.Ale to ty míváš ;-) Chtěl jsem kdysi chodit po horách u nás a sem tam lehčí Alpy a koupil si předimenzovaný Meindl se kterýma přelezeš Himaláje. A jsem s nima spokojenej. Dál malý suv 4x4...líp se do toho leze a co kdybych to někdy potřeboval, když tu omylem napadne sníh. A jsem spokojenej. A pak enduro 170/160, se kterým jezdím podle Vltavy, ale taky sem tam na Plešivci apod. A jsem taky spokojenej. Mám si snad kvůli tomu, abych neměl předimenzovaný věci koupit sandále, 600 Fiata a pevňáka ? Jak tě čtu, tak asi jo ;-)

          • anonymní uživatel Ádoš 27.6.2024 - 12:54

            tak tohle naprosto chápu - sám mám 4x4 a využiji to max párkrát za rok a i s tou předokolkou bych se do těch míst asi vyškrábal, pokud bych neměl nazuté nějaké celoročky. Taky mám 8 palcový, celokožený Z-8 GTX ačkoli by většinou stačily i nějaké turistické atd. Ale nic z toho tě nijak výrazně neomezuje. Holt máš o něco vyšší spotřebu a v případě bot bys teda mohl ušetřit nějaké gramy a a pohodlí, když vezmeš běžnou turistickou obuv. Na druhou stranu, asi oba víme, že běžná goretex turistická obuv je v extrémních podmínkách úplně k hovnu a do pár hodin máš v botech rybník - GTX Salomonům za 5.000kč navzdory. Proto si kupujeme Meindly, Lowy apod. "protože s nima můžem brodit potok"

            Do diskuze jsem vstoupil kvůli údivným komentářům, že to pojede blbě do kopce. Proč by to mělo jet dobře do kopce, když je to od pohledu primárně kolo z kopce dolů? Věřím, že z kopce dolů to pojede špičkově. Na nic jiného bych to stejně nechtěl používat. Proč se mám někam s*át 50 km na přejezdech, kde mám vepředu úplně nesmyslnou maličkou pilečku 32z s kterou po rovině horkotěžko udržíš +- 25km/h, proč to abslovovat na pláštích s měkou směsí a šířkou 2,4? vždyť je to masochismus. A nakonec majitel tohohle kola přijede pod kopec a vítězoslavně si sjede lesní trail s pár skůčkama. Nic proti hobby jezdům, moje výtka se týká spíše rekreačních jezdů. Kupní síla roste a dnes si takové kolo může pořídit v podstatě kdokoliv - a pak se zbytečně trápí. Protože má sice na pohled "husté" kolo ale jezdí terénem, kterým jezdili před 15 lety kudlu kluci na "Rockhopperech" (v mírné nadsázce)

            Za mě prostě "all-in-one" produkty nefungují a když, tak pouze pro pokročilé hobby jezdce, polo-profi a profi jezdce. Těch je kolik? 1/3? víc asi ne. Mnohým by prostě stačilo trailové kolo, protože i to je v rukou zkušeného jezdce na většině českých trailů bez velkých skoků dostatečným náčiním.

          • anonymní uživatel M 27.6.2024 - 13:21

            Tvůj odstavec II: recht, v žádným odvětví nefunguje univerzál jako vyspecifikované věc a kdo od tady těch mastodontů očekává pohodovou cyklo-dovolenou a dlouhý ježdění , je naivka. Na druhou stranu i přes kupní sílu mít doma dvě/tři kola á 60-80 a víc tisíc, to už chce (kromě místa) trošku rozmysl a taky doost tolerantní manželku (pokud má doma ještě nějakou) :-)) Takže kouká co koupí a jak říkáš, pokud je trošku pozér (a to je nás většina) koupí prostě drsný enduro kde sedí skoro jak Dennis Hopper. Doby kdy se občas někdo otočil za mojí holkou jsou už dávno pryč (odpusť stařičká), tak se aspoň otočí za pěkným kolem a já dělám že ho nevidím.:-))))

          • anonymní uživatel whatever 29.6.2024 - 11:53

            Hele ty tady píšeš pořád dokola o přejezdech 50km+ ale to sis vymyslel sám, o tom asi moc lidí neuvažuje. Ten problém u kol 17-18kg race ready je, že když je problém s nima vyjíždět aspoň ty kopce co pak sjedu. Takže ok na lanovku a shuttle ale jinak blbost, jet s tímhle do kopce je jako táhnout za sebou pluh. Proč bych to měl chtít. Ale jinak, že je 80% lidi over-biked a over-tyred je jasná věc.

        • anonymní uživatel Gabosh 27.6.2024 - 8:13

          Tím jsi chtěl zjednodušeně říci: vraťte se do devadesátek na HT? :⁠-⁠) Jako věkem klidně :⁠-⁠) ale jsem ráda za all -in- one kolo bo opravdu 2 x DH/freeride, 2 x trailové se synem, permice bikepark, servis, komponenty....to neuživím....proto ten tlak na all-in-one? Druhá věc je kvalita a co to vydrží a nevydrží, víme;).....

          • anonymní uživatel M 27.6.2024 - 8:50

            V devadesátkách by vzhledem k tehdejšímu výběru kol, taková diskuse vůbec nazačala ;-)

          • anonymní uživatel Gabosh 27.6.2024 - 10:03

            Heh, to se odehrávaly zcela jiné diskuze:). Typu : "Vhodné políčka, nebo jestli je ten skleník strýce dostatečně velký pro půl vesnice:)" ... zlatý devadesátky! :).

  • anonymní uživatel PTBack 25.6.2024 - 9:37

    Mně se to kolo teda taky moc nelíbí, připadá mi zbytečně designově složitý ale zase je specifický a jedině na to asi musí tvůrci sázet ale jinak mne nechává chladným, protože nehrozí (doufám) že bych si ho měl koupit. Ale jinak mi vlastně přijde docela nakonec sympatický, že se kolem toho jednoho modelu dělá takovej cirkus. Jakože testování, inženýři, a tak. Když to srovnám s Qayronem před už teda mnoha lety, kde vyšla fantastická zpráva, že přichází s novou značkou, několika modely, všechny prošly během zimy pečlivým testováním a je jich jen sedmnáct.

    • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 25.6.2024 - 10:50

      No a co je špatného na Qayronu? Vždyť všechny ty rámy byly testované několik let před tím po celém světě, když je to čínská katalogovka. Takže nekecali. :-D

  • anonymní uživatel M 25.6.2024 - 10:47

    A ještě se ti může zachytit pytlík do štangle.

  • anonymní uživatel Kingof dirz 25.6.2024 - 14:04

    Bohužel už včera to bylo starý! Však kolik let už to vyvíjejí??

  • anonymní uživatel Jája 25.6.2024 - 14:05

    Jo to je vono, proč si mám koupit lehký obratný kolo, když si přeci můžu koupit tenhle tank za nehorázny love, ne? Nebo je to všechno jinak?

  • profilová fotka karel 25.6.2024 - 14:38

    Nebál bych se že to bude brzo na krámě spíš čekám na podzim na další exkluzivní video z testování

    • anonymní uživatel PTBack 25.6.2024 - 23:41

      Jen jestli to není celý nějakej sociální experiment typu Český Sen. Na oficiální uvedení do prodeje fakt nejdu. Nechci se pak vidět v bijáku, jak v davový psychóze běžím někde k nějakýmu přeludu.

  • anonymní uživatel Pepa 26.6.2024 - 9:12

    Jasne nemusi se to libit kazdemu, ale fakt je, ze to kolo zaujme. A co se proslycha, tak funguje skvele i do kopce jede za pedalem. Kdyby na tom bylo SPecialized, ta by to lidi vnimali jinak. Ale RM je mrdkka to je jasny

  • anonymní uživatel Jerry 26.6.2024 - 13:41

    Vypadá to divně ten děravej rám...

  • anonymní uživatel Pružinofil 26.6.2024 - 13:48

    Bejt tam v tý díře úložnej boxík alá spešl tak si tu z toho všichni uchcávaj....

  • anonymní uživatel Tony 26.6.2024 - 16:49

    Na tom kole jsem jel a rozhodne to neni lina tezka krava,za pedalem jde pekne(jel jsem 29verzi) a z kopce parada.nekupujte to,aspon to nebude tuctovka jako vsechny ty ajtýčka,kaňony a apod,,,tohle vypada jinak a to jendobre,a do te diry v ramu mozna do budoucna budou nejake boxy apod

  • anonymní uživatel Tomáš 29.6.2024 - 10:08

    Jsem zvědavý jak bude vypadat naživo, obrázky a fotky mohou zkreslovat. Každopádně je fajn, že mají kuráž udělat takto kontroverzní design.

  • anonymní uživatel Shu Lin ((tyvogo (a) lepra.cz)) 1.7.2024 - 15:43

    Dost zajimavy poctenicko panove...rad bych na ty vase hluboky fylozoficky uvahy mel taky tolik casu...pak by byl svet urcite vic v poradku

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí