Rozhovor: Adam Maxa o Rock Machine Whizz a prvním závodě Endurosérie na Kraličáku

Autor: Dan Klimeš, kategorie: Rozhovor, vydáno: 31.5.2024

Poslední květnovou neděli se jel první závod z Endurosérie HORSEFEATHERS Enduro Race Kraličák. Erzety ve Stříbrnicích - Hynčicích jsou dost přírodní a dost mne baví, tak jsem se zajel podívat, abych hodil oko, co kluci s motykou a hráběmi pro závodníky připravili. A nebylo toho málo. Navíc umocněno počasím. 

Srandy kopce dva

Vyžral jsem si propršený pátek. Ráno jsem chvilku musel přemlouvat květák, aby mne do toho marastu pustil, ale naštěstí DirtSuit zafungoval na jedničku. Chvíli po devítce už visíme na laně celí natěšení na pořádnou bajkovačku. Začínáme starýma známýma lajnama vpravo od lana (při pohledu z kopce dolů). Tady se toho moc nezměnilo, ale i tak to moc baví. Trochu rozhýbání jdeme na druhé dvě. Začátek poznáváme, ale pak se trail stáčí doleva, vede nás přes velkou mýtinu, na čerstvě vyhrabaný trail, který nabízí spoustu zábavy. Vytrvalý déšť zábavu ještě umocňuje. Čtvrtá od lanovky - největší rozbíječka - je čím dál lepší a končí padákem, kde je potřeba závodnické srdíčko trochu zatnout. Pak máme ještě tři traily na kopci nad Hynčicemi plné hrabanky, úplně rozdílné oproti těm Stříbrnickým. Prostě srandy kopce dva.

Odpoledne - lehce znavení - zevlíme poblíž myčky kol a máme chytrý a jistě vtipný kecy. Ve frontě pod značným nánosem bláta vidím zajímavý kolo a von to nový Rock Machine Whizz a o něj opřený Adam Maxa. Protože času dost, tak dáváme řeč. 

         

Intermezzo No. 1, kdo nezná Adama

Mé jméno je Adam Maxa, je mi dvacet a už čtvrtým rokem se pohybuji ve světě endura. Mimo jízdu na kole se věnuji alpskému lyžování. Již ve 2 letech, kdy mě rodiče postavili poprvé na lyže, jsem věděl, že adrenalinové sporty budou moji vášní po celý život. Od malička jsem byl veden k závodnímu nasazení, důrazu na techniku a disciplíně. Až do juniorských kategorií jsme do alpského lyžování dávali všechno. Nejvíc můj táta, Marcel Maxa, lyžařský olympionik, který si celou tu těžkou cestu sportovce sám prošel. Táta mi i doteď předává zkušenosti, které mě posouvají stále dál. Hlavní zlom mé kariéry přišel při příchodu pandemie Covid-19. Lyžařské areály se uzavřely a začalo být téměř nemožné dále trénovat. Najednou bylo daleko více volného času a dalších možností. Té, které jsem se chopil, byla cyklistika. Po 4 letech těžké dřiny jsem se dokázal posunout na zcela jiný level a jsem za to hrozně moc rád. Vidět teď zpětně progres čtyř let je neuvěřitelné.

dkey: Tak Adame, co nový bike?

Adam: Do letošní sezóny sedlám nový Whizz od Rock Machine. Celkem očekávaný model, který mi přišel teprve týden před závody. Takže je to stále ještě seznamovací oťukávání. Je mi ctí testovat a závodit na něčem úplně novém, konstrukce kola a uchycení tlumiče skrz horní rámovou trubku se jen tak nevidí. Můj nový Whizz má velikost M/L na zdvizích 170/160 v setupu mullet (29 vepředu, 27,5 vzadu). Díky zdvihové modularitě kola ale určitě zkusím dál setup ladit. Například na základě podmínek na trati.

I přesto, že je Rock Machine Whizz větší kolo, i nadále si zachovalo svou nekonečnou hravost. Díky nižšímu středu je hravý ve vyšších rychlostech. V rozbitějších pasážích je kolo připraveno, konstrukce rámu umožňuje tlumení ideální progresi, tlumič se nepropadává a chodí tak, jak má. V uzavřených klopených zatáčkách je cítit neuvěřitelná tuhost zadní stavby. Myslím si, že si každý dokáže ve Whizzovi najít to své. Každý si může setup nastavit podle toho, jaký preferovaný styl jezdí, ať už freeride, enduro nebo downhill.

dkey (po pár dnech): Jak jsi dopadl v závodě?

Adam: Na Kraličáku Whizz fungoval krásně, díky své tuhosti nikde neztrácel rychlost a jel tak, jak jsem chtěl. V některých erzetách jsem bojoval s nižším středem. Je to ale z větší části i tím, že na dřívějším kole - Blizzard taky od Rock Machine, byl střed oproti standardu opravdu vysoko. Když jsem na erzetě nebral pedály o kameny, vyhrál jsem. I proto se nemůžu dočkat na to, až se s kolem seznámím na 100 %. Na Kraličáku jsem nakonec vybojoval 3. místo celkově a 2. místo v kategorii.

Výsledky najdeš zde na SportSoft.cz.

Intermezzo No. 2

V sobotu ještě dvakrát řádné zachcalo a i neděle začala deštěm. Pak ale už vysvitlo slunko, které tratě hodilo do úplnýho topu. Závodní víkend to byl tedy vydařený. Ve stáncích bylo jako vždy za co pustit nějakou kačku a co vidět (Commencal, Norco, Trek, Ion, Kastar handmade wheels, Horsefeathers outfit, Bike porn, servis od Bike Garage atd.) Součástí byl i závod e-biků, který beru spíš jako diváckou atrakci než regulérní závodění. Snad mi e-bikeři odpustí. Večerní bunny hop contest a u T-mobile dobrý kafe a hokej, takže i po společenské stránce plusové body.
Je příjemné vidět, kolik dětí a juniorů se postaví na start a s jakým úsměvem dojíždí do cíle. Není třeba se strachovat o nástupce českých enduro hvězd. 

 

dkey: A co tě čeká dál?

Adam:  Aktuálně mě čeká první velký test, konkrétně na světovém poháru v enduru v Leogangu. Myslím si, že je Whizz přímo dělaný na tratě, jako jsou právě tam. Rychlost, hrabanka a bikepark. Těším se na to! Dále je v plánu objet další závody světového poháru, Blindura a T-mobile České enduro série.

Foto: Jára Sijka, Daniel Frank

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí