Mega Week: MegAvalanche rozhovory

Autor: Keli, Oskar, D. Schultheiss, vydáno: 22.7.2011

O své dojmy z letošního ročníku MegAvalanche se s námi podělí nejlepší Čech Kamil Tatarkovič a druhý v celkovém pořadí Jerome Clementz.
A navíc se můžete pokochat fantastickými fotkami od Davida Schultheisse.







Jako prvního jsme se zeptali jezdce jezdícího za Cannondale Jerome Clementze.

d:key: Můžeš nám stručně popsat svoji závodní jízdu?
Jerome: Startoval jsem z druhé řady, pro jistotu jsem ze začátku běžel, abych se vyhnul pádům. Na ledovci to bylo celkem dobré, byl jsem v druhé skupině, do technického singletracku jsem vjížděl okolo desáté pozice. Postupně jsem předjížděl závodníky až jsem se dostal na čtvrté místo za Absalona, Wildhabera a Vouilloze. Ve fyzicky náročných úsecích jsem se dokázal prosadit na druhé místo a udělat si i malý odstup od pronásledovatelů. Poté jsem se snažil jet plynule a rychle ve sjezdech. Remy (Absalon pozn. red.) byl skutečně rychlý a měl přede mnou více jak třicetisekundový náskok, takže jsem neměl šanci jej dostihnout bez jeho zaváhání ať již pádu či technického problému, což jsem mu samozřejmě nepřál. Rozhodl jsem se proto uhlídat si druhou pozici, se kterou jsem byl spokojen.

d:key: Utkvěl ti v hlavě nějaký významný moment ze závodu?
Jerome: Ve výjezdu blízko Alpes d'Huez s René (Wildhaber pozn. red.) za mým zadním kolem. Veděl jsem, že je velmi silný a ve formě. Obvykle je v těchto situacích rychlejší než já. Byl jsem na sebe opravdu hrdý, když jsem ho udržel za sebou a dokonce jsem i získal náskok.





d:key: Můžeš popsat svoje kolo?
Jerome: Vozím se na Cannondale Jekyll Carbon velikost M s vidlicí Rock Shox Lyrik se 160mm zdvihu, nová kola Mavic CROSSMAX ST 2012 a pláště WTB – vepředu Bronson TCS 2,35 a vzadu Weirwolf 2,35. Mám nové brzdy Avid XX World Cup 2012 s kotouči o průměru 180mm. Přehazovačka je X0, kliky Cannondale Hollogram SL 170mm. Dartmoor napínák a převodník s 38 zuby. Kazeta je Sram XX 11–36. Mimo to mám na kole WTB Volt sedlo s custom designem a Rock Shox Reverb teleskopickou sedlovku. Co se týče kokpitu vozím řidítka Truvativ Boobar v šířce 740mm a Truvativ Holzfeller představec. Moje kolo váží okolo 12,5 kg což je hodně dobrá váha na enduro kolo. Mám radši tvrdší nastavení odpružení tak aby mi dovolilo nějaké chyby a přitom kolo jelo dost rychle přes rozbitý terén.
Široká řidítka, krátký představec a větší vidlice než má seriové kolo – moje kolo je tak stabilnější v momentech kdy to nejvíc potřebuji.





d:key: Mimo toho co jsi nám zde popsal Tvoje kolo vypadá sériově, nějaké zvláštní úpravy, třeba na tlumiči?
Jerome: Jak jsi řekl, používám seriové kolo, tlumič je také sériový. Pouze si ho ladím trochu tvrdší než je tlak, který by odpovídal mé váze. Spolupracovali jsme s Petrem Denkem předtím než byl Jekyll představen veřejnosti.





d:key: Co bys doporučil těm, kteří by chtěli zkusit Mega příští rok?
Jerome: Připravte se, chce to trochu kondice a ježdění na kole. No a pak přijeďte i s partou kamarádů, dovezte si nějaký piva a celý týden si užívejte trailů a zábavy v Alpe d Huez.
Pak nemůžete mít špatný Mega týden.





d:key: Čeho bys chtěl ještě v této sezóně dosáhnout?
Jerome: Jeden z mých cílů bylo vyhrát Mountain of Hell v Les 2 Alpes. To se mi povedlo právě minulý víkend. Ted´se budu snažit udržet vedoucí pozici ve francouzském enduro poháru.
Mimo to jsem chtěl objevit pár nových lokalit, což už jsem letos také uskutečnil  – Cabo Verde, tripy do Bolivie a na Island.
No a samozřejmě, mám před sebou ještě velký kus léta tady v Alpách.

Rozhodně si nemůžu stěžovat.









Druhým komu položíme otázky je nejlepší z českých účastníků, který při své premiéře na Mega dojel na šedesátém místě, slovo má Kamil Tatarkovič.





d:key: Můžeš popsat svoji závodní jízdu?
Kamil: Byl to celkem mazec! 350 lidí se rozjelo po sněhu a ze začátku jsem několikrát myslel, že to nemůže dopadnout dobře a že to při nejmenších pořádně schytá moje kolo od dalších bikerů. Jakmile se to trochu roztrhalo, bylo to celkem v pohodě až do doby, než přišly na řadu výjezdy a přejezdy, to jsem začal odpadávat a dost jsem se trápil. Do cíle jsem nakonec dojel na 60. místě, přežil jsem to ve zdraví a získal poměrně dost zkušeností. Bylo to super!

d:key:. Nějaké nezapomenutelné zážitky z jízdy?
Kamil: Asi všechny výjezdy, kdy jsem zjistil, že s fourcrossovým tréninkem to není to pravé. A potom taky ten neskutečně dlouhý sjezd v druhé polovině, kdy jel člověk skoro 20 minut v kuse na brzdách. Normálně bych si to asi dokázal užít, ale vzhledem k předcházejícím 20 minutám jízdy, jsem se spíš trápil :)





d:key:. Můžeš popsat svoje nastavení kola?
Kamil: Kvalifikaci jsem jel na kole Scott Voltage FR s pružinovým tlumičem a bez vysouvací sedlovky, což nebylo moc ideální. Další den jsem skočil do obchodu a musel jsem pořídit teleskopickou sedlovku. Na závodní jízdu jsem nachystal tentokrát Scott Genius LT, kde je vzduchový uzamykatelný tlumič a kolo letělo o poznání lépe. Raději jsem nahodil sjezdové gumy a tlusté duše, protože jsem se chtěl vyvarovat defektům.





d:key: Vrátíš se do Alpe d´Huez příští rok?
Kamil: Rozhodně bych rád jel znovu. Pokud to dovolí můj závodní kalendář, do Alpe d´Huez na Mega zkusím dorazit!





d:key:. Jaké jsou tvoje rady těm, kteří by rádi příští rok zkusili poprvé závody?
Kamil: Záleží, co od toho člověk bude očekávat. Pokud si to chce někdo jen tak vyzkoušet bez ambicí na výsledek, prostě se sbalte a jeďte, je úplně jedno co máte za kolo. Jeli to kluci i na pevňáku i na sjezďácích. Pěkná příroda, několik tratí, super poježdění a ze závodů si člověk odnese spoustu zážitků a zkušeností. Pokud ale chcete závodit, je potřeba mít hlavně dobrou fyzičku a nachystané kolo. Zdvihy kolem 15–16cm jsou ideální, zamykání pružení se rozhodně neztratí a bez teleskopické sedlovky se opravdu neobejdete. Bez těchto předpokladů se nemá moc cenu hnát za kvalitním výsledkem.





d:key: Jaké jsou tvoje cíle pro letošní sezónu?
Kamil: Ještě mě čekají dva důležité závody – poslední světový pohár ve Val di Sole a následně mistrovství světa ve švýcarském Champery, takže se teď budu snažit připravit právě na tyto dva závody.



Oběma, Jerome i Kamilovi bychom rádi poděkovali za rozhovor a přejeme pěkný zbytek sezóny a hodně úspěchů.
Tímto článkem končí náš seriál Mega Week a slibujeme, že naše letošní účast na Mega nebyla poslední. Doufáme, že v příštím roce řady českých závodníků rozšíříš i právě Ty.

Foto: David Schultheiss

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí