Michal Prokop druhý ve 4X Pro Tour 2012

Autor: Polis Media, vydáno: 18.6.2012

ikonaO víkendu se odehrálo v německém Willingenu pos­lední kolo seriálu 4X Pro Tour 2012. V tomto seriálu Češi dominovali – v celkovém pořadí ovládli první dvě příčky, první Tomáš Slavík, druhý Michal Prokop.



Více v Michalově tiskové zprávě.



Úvodní závod musel vynechat, ve druhém spláchl jeho šance liják, přesto dokázal Michal Prokop dovést své účinkování v prvním ročníku světové fourcrossové série k úspěšnému konci. Úřadující mistr světa si z německého Willingenu přiváží druhé místo v celkovém pořadí 4X Pro Tour 2012.





Absence v Houffalize, pád na rozbahněné trati v kvalifikaci ve Szczawno Zdrój, ale pak druhé místo ve Val di Sole, vítězství ve Fort William a nakonec páté místo ve Willingenu. Taková je letošní bilance člena týmu Specialized Racing v pěti závodech 4X Pro Tour.





K finálovému závodu Michal říká: „Zatímco Praha se prý smažila ve vlastní šťávě při teplotách přes třicet stupňů, my jsme se ve Willingenu během dopolední kvalifikace brodili bahnem. Jízda mi nevyšla úplně podle představ, do závodu jsem postoupil z pátého místa. Až do semifinále jsem pak postupoval bez problémů, postup do finále jsem si ale zkomplikoval špatným startem. V poslední zatáčce jsem se ještě snažil dostat ze třetího, na druhé, postupové, místo, bohužel neúspěšně.
Vítězstvím v malém finále jsem si zajistil páté místo ve finálovém závodu a navíc i druhou pozici v celkovém hodnocení seriálu. Na to, že jsem část 4X programu obětoval BMX kvalifikaci pro Londýn, to nakonec není až tak špatný výsledek. Příští týden se vyrazím pobavit na Red Bull Pump Riders na pražské Štvanici. Vrchol 4X sezóny, mistrovství světa v Rakouském Leogangu, mě čeká až začátkem září.“





A jak úřadující mistr světa hodnotí novou sérii? „Cyklistická federace UCI budovala svůj Světový pohár deset let, čemuž může seriál vzniklý během několika měsíců, jen těžko konkurovat. Přes veškeré nadšení promotéra bude trvat, než se důvěra médií, sponzorů, potažmo i některých jezdců, dostane aspoň na někdejší úroveň SP. Na druhou stranu, konečně se o náš sport starají lidé, kterým na něm opravdu záleží. Fourcross je sport pro diváky a ty rozhodně neztratil. Ať už ve spojení se Světovým pohárem jiných disciplín, jako v Houffalize, Val di Sole a Fort William, při bike festivalu ve Willingenu, nebo jako úplně samostatný závod v polském Szczawno Zdrój, tam všude byly kolem tratí tisíce diváků. Tohle nám může závidět leckterý olympijský sport, o některých ligových fotbalových zápasech nemluvě…“



Celkové pořadí 4X Pro Tour 2012:
1. Tomáš Slavík / ČR / RSP
2. Michal Prokop / ČR / Specialized Racing
3. Joost Wichman / Nizozemí / Rose Vaujany



Pro úplnost doplňme výsledky posledního letošního závodu 4X Pro Tour 2012, které se uskutečnilo v rámci festivalu SYMPATEX BIKE Festival ve Willingenu. Výkony byly velice vyrovnané, prvních dvacet jezdců mužské kategorie se vtěsnalo svůj kvalifikační čas do rozdílu dvou sekund.





Muži
1. David Graf
2. Joost Wichman
3. Tomas Slavik
4. Lukas Mechura
5. Michal Prokop
6. Scott Beaumont
7. Nico Vink
8. Quentin Derbier





Ženy
1. Anneke Beerten
2. Lucia Oetjen
3. Steffi Marth
4. Celine Gros

8. Tereza Votavova





Foto: Charles Robertson

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel FANTOMAS 18.6.2012 v 12:15

    Sportu zdar a forcrossu zvláště

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí