Megavalanche 2013 - den třetí

Autor: Keli, vydáno: 15.7.2013

ikonaTřetí den, neděle, je v programu Megavalanche tradičně vyhrazen velkému finále. Pokud si myslíte, že bude celé Alpe d’Huez kvůli hlavnímu závodu Megavalanche na nohou, budete zklamáni. Jen malou část návštěvníků města Mega zajímá, většina návštěvníků a obyvatelů městeček z obytek netrpělivě vyhlíží Tour de France, která AdH letos navštíví hned dvakrát. My ale v k této většině nepatříme.

Sobotní hromadné starty z vrcholu Pic Blanc byly kvůli příliš ledovatému povrchu posunuty o něco níže, v neděli byl povrch velmi podobný, tvrdý, ledovatý a extrémně rychlý. Nicméně hlavní závod je hlavní závod a tak o nějakém posouvání startu nemohla být řeč. Hromadný start je vždy loterie a na sněhu to platí dvojnásob. Hlavní favorité již takto startovali již po x-té a tak se vyvarovali pádů a dalším komplikacím. I čeští zástupci se neztratili, Pavel Čep a Kamil Tatarkovič měli ledovec excelentní, na single track vedoucí z konce ledovce až ke stoupání na Oz v cca polovině trati vjížděli v první patnácce.






 

Během zmíněného singletrailu se vyprofilovala trojice nejlepších, ve stoupání nad Oz Station přijel s cca 200 metrovým náskokem Jey Clementz, do kopce v sedle točil velkou frekvenci a vypadal velmi svěže. Na druhém místě jel Remy Absalon, ten naopak jel velmi silově v pedálech, vypadal také velmi silný. Třetí Dan Atherton na novém GT Force s 650b kolama vypadal, že každou chvíli zkolabuje, kličkoval ze strany na stranu.






Pavel Čep a jeho problém


 

Tento kopec je většinou ukazatelem konečného výsledku, protože pokud se nestane něco nepředpokláda­telného, další část trati je již jednodušší, extrémně rychlá a šance na smazání náskoku je mezi jezdci z “první ligy” velmi malá. A to se potvrdilo, pořadí se nezměnilo a konečné výsledky jsou stejné jako pořadí ve výjezdu nad Ozem.

Jerome Clementz zajisté potěšil všechny francouzské nacionalisty, když zvítězil právě v den pro Francii tolik důležitým, 14. července je totiž dnem oslavující pád Bastily.





Honza Vaner ve stoupání pokořil i růžového zajíce


 

Pokud chcete uspět na Mega potřebujete mít výbornou techniku, ještě lepší fyzičku a v neposlední řadě i notnou dávku štěstí. To se však obrátilo k Pavlovi Čepovi při jeho první účasti na Mega zády, měl na trailu pod ledovcem smůlu, když ostrý kamen přeťal lanko u přehazovačky, jet stále na nejtěžší převod (34×11z) je extrémně fyzicky náročné a bohužel Čepér svoji skvělou pozici z první třetiny trati výrazně zhoršil. Dojel na 57. pozici. Kamil Tatarkovič udržel svoji dobrou pozici až do cíle a byl klasifikován jako 28.. Ani další dva Češi na startu nezklamali, Honza Vaner v první stovce na 70. místě a Richard Sýkora na 120. pozici.




Rišáárd Sýkora si stoupání vyloženě užíval

 

Letošní ročník je minulostí, pro mnohé účastníky se stala Mega nezapomenutelným zážitkem, který již nechtějí nikdy zopakovat, jiní mají s Megavalanche nevyřízené účty a příští rok se do AdH opět vrátí. A ti ostatní, ti berou Mega jako každoroční vrchol sezóny, který se prostě jet musí. A co vy, pojedete příští rok?





Dole v cíli v Allemontu už všichni zářili jako sluníčka

 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Ondra 20.7.2013 v 19:05

    Fajn report, jen z toho skloňování cizích názvů (Megu, Ozem ...) se mi zvedá kufr, to je snad větší zrůdnost než přechylování (-ová) cizích ženskejch jmen.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí