JBC 4X Revelations za námi

Autor: Keli, vydáno: 5.8.2013

ikonaDlouho očekávaná fourcrossová akce JBC 4X Revelations je úspěšně za námi. A ukázala, že 4X neskomírá, ale naopak žije.

Po sedmi letech od podobně hvězdně obsazeného závodu Seat 4X Masters se na české území sjela fourcrossová elita. O víkendu se v Jablonci na Dobré vodě sešla snad kompletní světová špička ve fourcrosse, i když by někdo mohl namítat, že je to špička pouze evropská, všichni závodníci byli pouze z Evropy. Ano, v Evropě se jezdí ten nejlepší fourcross a Češi jsou v něm bez nadsázky nejlepší.

Organizátoři se museli potýkat s mnoha problémy, největším z nich byly obrovské přívalové deště, které zasáhly Jablonecko v týdnu před závodem. Na první pohled se zdálo, že je závod ztracen, část trati uplavala s proudy vody, které po ní tekly. Nicméně, dva dny stačily a dráha byla jako ze žurnálu, dobrá práce!





Jablonecká trať je bezesporu světově unikátní, kromě velkých skoků, má i dvě speciality, jednou z nich je lesní sjezdová pasáž a druhou je dominanta celé trati, monstrózní wallride s logem JBC 4X Revelations.

Již v páteční kvalifikaci ukázal Tomáš Slavík, že má trať naprosto v malíku, i s pošramoceným palcem dokázal vyhrát kvaldu před Quentinem Derbierem a svým týmovým z RSP kolegou Felixem Beckemanem. I další Češi ukázali, že je třeba s nimi počítat, Kuba Říha na čtvrtém místě nebyl až takovým překvapením, za to pátý, na sjezďáku jedoucí, Hynek Strouha byl rozhodně nečekaně vysoko. V ženách se bojovalo bez české účasti a s odstupem 4 sekund celému startovnímu poli odjela dvojice Celine Gros a Cathy Curd.





V sobotu na finálový závod dorazila obrovská divácká návštěva, ukazuje se, že fourcross diváky baví, což se nedá říct o XC eliminátoru, který právě zmíněný 4X nahradil v seriálu Světového poháru.

Popisovat jednotlivé sobotní finálové souboje asi nemá smysl, jeden je ovšem naprosto nezapomenutelný, ve zkratce by se dal nazvat Michal Maroši školí na wallride.



Bohužel i přes toto legendární předjetí to MRSN nedalo více jak na čtvrtfinále. V malém finále to byla česká přesilovka, tři Češi na jednoho Švýcara – naši zástupci nezklamali, Lukáš Měchura toto malé finále vyhrál před Jirkou Pencem.





Ve velkém finále to byl naopak souboj tří zkušených fourcrossařů proti Růžovákovi na sjezďáku, Tomáš Slavík si zbytek soupeřů doslova povodil a zaslouženě vyhrál. Druhý Felix Beckeman, třetí Joost Wichman a brambory domů veze Hynek Strouha.





Datel se při závodě JBC 4X Revelations projevil jako nadčlověk: postavit trať, zorganizovat závod, téměř znovu postavit trať, hlídat neuhlídatelné (ukradené bannery – kde to jsme, aha, v Čechách), vyndat se a pochroumat si palec, zvítězit v kvali a zvítězit v hlavním závodě. Co na to říct? Dobrá práce a díky.







Foto: cubephotograp­hy.cz

Diskuze

  • anonymní uživatel Mára 5.8.2013 v 10:29

    V malém finále jeli jen dva Češi a jeden Švýcar, z nepochopitelného důvodu Kubu Říhu nepustili na start.

  • anonymní uživatel Stanislav 5.8.2013 v 10:46

    Marošák ale luxusně podal! :D

  • anonymní uživatel Yareck 5.8.2013 v 11:05

    Vi nekdo,co tam resil ten jouda se zelenym kolem? nekde se tam svalil a pak to hodne dlouho brzdil, dostal žlutou a nasrane odesel.

  • anonymní uživatel Janouš 5.8.2013 v 11:14

    MRSN to dal bajkově tak, jako by to u nás všech vyhrál, dobře on!

  • anonymní uživatel Slid 5.8.2013 v 11:17

    Paradni akce, Datel ukazal ze je vazne nadclovek! A co predvedl Marosi, to byla naprosta bomba!!! Kdo nebyl o hodne prisel.

  • anonymní uživatel celkis (celkis004 (a) email.cz) 5.8.2013 v 11:36

    Největší borec je pro mě Strouhyč - punks not dead

  • anonymní uživatel cubephotography.cz 5.8.2013 v 11:40

    typka na zelenym kole tam dost nekompromisne sundal Mysik. rezali se o 2.postupovej flek.

  • anonymní uživatel Mára 5.8.2013 v 12:19

    Typek na zelenem kole se hadal, že někdo někde neprojel branku.

  • anonymní uživatel Vali 5.8.2013 v 12:24

    mě to teda podle záběrů z přenosu přišlo, že mu to klouzlo na roletách a k zemi šel sám a Myšík až přes něj, proto jsem taky nechápal co tam ještě řeší... každopádně Datel suprově zvládnul komplet co moh si myslím a MRSN zandal nejvíc s tim wallem :D ...Samo Růžovák překvapil asi všechny, taky frajer!

  • anonymní uživatel Mára 5.8.2013 v 12:27

    nevíte jestli je někde Replay celýho závodu? díky.

  • anonymní uživatel Yareck 5.8.2013 v 12:38

    taky mi přišlo, že šel k zemi sam a už vubec jsem nechapal, co tam řeši. Jinak jak je psano, Marošák největší borec...neskutečný. A Datel, respekt.

  • anonymní uživatel Martin 5.8.2013 v 12:45

    Proc nejel Prokop,nebo jel ? A jestli ne,tak proc ? Dik za odpoved.

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 5.8.2013 v 13:04

    Michal Prokop je zraněný, přivodil si jej na Enduro World Series Les 2 Alpes dolekop.com/...

  • anonymní uživatel zz 5.8.2013 v 14:29

    proc ho nepustuli co se tam stalo?

  • anonymní uživatel panter (Petr.Ter (a) seznam.cz) 5.8.2013 v 16:40

    hele nechci rejt ale ruzovák byl čtvrtej a kuba říha až osmej po defektu a nenastoupení na start

  • anonymní uživatel Mára 5.8.2013 v 17:21

    panter + ZZ: Tak Kuba Říha na start nastoupt chtěl, ale nebyl vpuštěn. Prej něco ve stylu "neprojel v semíčku cílem, takže nesmí nastoupit na start", to jsem slyšel nahoře na startu.. naprostá blbost.

  • anonymní uživatel břitwa (dawejonas (a) seznam.cz) 5.8.2013 v 18:19

    po dlouhej době sem hrdej čech to co tam borci předvedli: starou školu mrsn, novou školu datel a drzost na celoperu učast jak krava nemam slov

  • anonymní uživatel Vali 5.8.2013 v 18:34

    břitwa: přesně jak říkáš, ale j áten pocit měl dycky když jsem koukal na 4x ještě co lítal světák a věřim tomu, že doma našich riderů ještě přijde, ty lidi tady sou a maj na to!

  • anonymní uživatel panter (Petr.Ter (a) seznam.cz) 5.8.2013 v 19:10

    Mára: tak to jo to ja jsem nevěděl vim jen že nejel ale je blbost to co píšou v článku protože kuba říha byl tím pádem osmej a ne čtvrtej čtvrtej byl růžovák a to byla hlavní věc na kterou jsem upozorňoval

  • anonymní uživatel Kozak (Kozak (a) gmail.com) 5.8.2013 v 20:58

    Zavody super, akce super, bohuzel ucast rideru dost slaba. Jen 60 kousku a to jen proto, ze to jeli lidi, ktery 4X jedou jen obcas. By me zajimalo jak dlouho to bude ty anglany bavit delat svetovou serii pro cesky kluky? Mrsn nejvic borec!!!

  • anonymní uživatel Vita (vita (a) email.cz) 5.8.2013 v 21:50

    ..jak uz bylo receno zavody super, Marosak hodne dobrej, Slavik taky samo, ale myslim ze to mel dost najezdeny, takze takova nutnost vyhrat!!ne? Co me vsak nejvice sklamalo, jak se po vyhlaseni vysledku a naslednem bouchani sana, vyprdli na RUZOVAKA kterej tam stal , jako kdyby tam byl omylem!! Tendle typek je nam vsem nejbliz, prave jeho vykon stal za to..nebo jestli to tak vidim jen sam?

  • anonymní uživatel Petr 5.8.2013 v 22:36

    Pro ty, kteří neviděli. youtu.be/...

  • anonymní uživatel Petr 5.8.2013 v 22:45

    Sorry, nenačetlo se mi první video, který jsem duplicitně postoval. :D

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 6.8.2013 v 9:00

    2 panter (Petr.Ter [zavinac] seznam.cz): vysledky v clanku jsou spravne, jsou tam jak z kvalifikace, tak i ze zavodu. Zrejme jsi to prehledl.

  • anonymní uživatel celkis (celkis004 (a) email.cz) 6.8.2013 v 11:13

    Vita : cítím to úplně stejně Růžovák je nehorázný hovado, který si jednou se všema vytře prdel :))

  • anonymní uživatel Hedu 6.8.2013 v 12:11

    Mám potřebu se k pár věcem vyjádřit... Růžovák je střelec, to víme všichni, ale šampus dostávají prostě první 3, na olympiádě taky čtvrtý medaili nedostane a to i přesto, že předvedl něco vostrýho či nečekanýho. Kuba Říha po defektu prostě a jednoduše vypadl, pravidla jsou pravidla, určitě mu nikdo nezakazoval startovat, protože určitě věděl, že dál nepostupuje. Sláva měl trať najetou, možná jo před dvěma týdny, dokud nám ji celou nespláchla voda a neudělala se trať prakticky nová, navíc byl fyzicky rozhodně nejunavenější jezdec z celý startovky, protože téměř celou organizaci zvládal sám a i přesto dokázal udělat tenhle neskutečněj event a vyhrát, tohle podle mě zaslouží spíš respekt než hanění :) Jinak replay najdete tady: extreme.com/...

  • anonymní uživatel RB 6.8.2013 v 13:06

    Hedu: +1

  • anonymní uživatel Slid 6.8.2013 v 13:57

    Hedu: souhlas!

  • anonymní uživatel dunkel (dunkell (a) seznam.cz) 6.8.2013 v 13:57

    zkušenost a bojovnost v praxi krása.RB hod mi plís na mejla kontakt

  • anonymní uživatel Mára 6.8.2013 v 16:25

    Hedu: Ze semíčka postupuješ vždycky, buť do velkýho nebo malýho finále ne? Z 3. a 4. místa jdeš prostě do malýho finále? Bez ohledu jestli máš defekt nebo ne?

  • anonymní uživatel Hedu 6.8.2013 v 16:49

    Mára: Je promiň, neuvědomila jsem si, že šlo o semíčko. Dozjišťovala jsem další info. Postupuješ ze 3. a 4. fleku do malého finále pokud projedeš startem v semifinále, což Kuba neudělal. Komisaři to vyhodnotili jako porušení pravidel, takže Kuba s výsledkem DNF z předchozí jízdy nemohl nastoupit na start dalšího kola, tedy malého finále.

  • anonymní uživatel Hedu 6.8.2013 v 16:50

    Zas chybička, musíš projet samozřejmě cílem, ne startem, mám dost :D

  • anonymní uživatel Mára 6.8.2013 v 16:57

    Hedu: Jasný, takže z půlky trati stačilo seběhnout dolu, projít cílem, vzhledem k tomu ze nebyl jiný vývoz než poma, tak s rozbitím kolem vyběhnout sjezdovku, neboť depo bylo i nahoře, vyměnit zadní kolo a mohl nastoupit.. jak jednoduché, chápu.

  • anonymní uživatel Hedu 6.8.2013 v 17:03

    Pravidla jsou pravidla a my si nemůžeme dupnout a říct tak to teda ne, bude to jinak, to by nám tam pak mohli třeba jezdit lidi na skládačkách bez helem :)

  • anonymní uživatel Mára 6.8.2013 v 17:24

    :D no myslím, že skládačka zakázaná není :)

  • anonymní uživatel Hedu 6.8.2013 v 17:31

    Ach jo, jsem nepoučitelná, tady je fakt zbytečný cokoliv psát... Howk

  • anonymní uživatel celkis (celkis004 (a) email.cz) 7.8.2013 v 11:14

    dobře Hedu :)))

  • anonymní uživatel panter (petr.ter (a) seznam.cz) 7.8.2013 v 17:49

    Keli: ajo to jsem přehlédl omlouvám se :-)

  • anonymní uživatel Dan (d.reif82 (a) gmail.com) 8.8.2013 v 16:06

    Já to furt nechápu, nejhlubší obdiv Hynkovi, fakt raketa. Třeba mu tenhle úspěch otevře dveře u sponzorů a do světa :-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí