Report: EWS Finale Ligure

Autor: ZR, kategorie: Report, vydáno: 23.10.2013

ikonaO uplynulém víkendu se v italském přímořském městečku Finale Ligure jel poslední závod Světové enduro serie (EWS). Tento závod byl stejně jako první EWS v Punta Ala součástí italského SuperEndura. O celkových vítězích bylo již předem rozhodnuto (v mužích Jerome Clementz a v ženách Tracy Moseley), ale ani jeden ze zmiňovaných šampiónů poslední podnik EWS nehodlal vynechat a rozhodně neměli v plánu jít do něj méně než na 100%.





V mužské kategorii z absolutní světové špičky na startu chyběli snad jen zraněný Dan Atherton a Nicolas Vouilloz. Do Finale na finále přijelo velké množství světových DH i XC závodníků, kteří v EWS pravidelně nestartovali. Poslední dny parádního ježdění v letošním roce si málokdo chtěl nechat ujít. Bohužel Česká republika zde neměla jediného zástupce a nezbývá než doufat, že v letech následujících bude možné ve výsledkové listině najít jezdce s CZE v kolonce národnost.





Trať závodu měla podle původních plánů mít čtyři RZ v sobotu a dvě potom v neděli, ale nakonec byla poslední sobotní etapa zrušena. Celková délka měla činit zhruba 60 km s převýšením 2300 metrů. A jednotlivé RZ byly nataženy po kopcích v okolí Finale Ligure. Jezdci tak projížděli starobylými vesničkami italské provincie Savona a pokud nebyli zrovna v závodním nasazení měli možnost se kochat překrásnými scenériemi.





V sobotu se hned po první zkoušce ujal vedení 16-letý Martin Maes, který měl bohužel ve dvojce defekt a ve trojce šel k zemi, ale i tak mu to stačilo na celkové 4. místo po prvním dni. Smůlu si v sobotu vybral Nicolas Lau, protože dostal minutovou penalizaci za pozdní průjezd kontrolou mezi RZ dva a tři, a tak ztratil šanci na vítězství. Nicméně dokázal zvítězit ve druhé zkoušce. Po prvním dni byl vedoucím mužem Jared Graves následován Jerome Clementzem a Fabienem Barelem. První pětici uzavíral Francouz Remy Absalon.
V ženách po sobotě vedla Anne Chausson před Tracy Moseley a Cecil Ravanel.





Ze soboty na neděli se asi nejlépe vyspal Jerome, který dokázal zabrat a na svém biku Cannondale Jekyll v custom designu mistra světa v enduru stáhl ztrátu na Jareda a urval vítězství i v posledním závodě EWS. Na druhém místě skončil i celkově druhý pro rok 2013 Jared Graves. Velkou radost při neúčasti Dana Athertona určitě v GT udělal svým třetím místem celkově, věkem ještě junior, Martin Maes. Čtvrtý skončil nakonec Fabien Barel a pátý Remy Absalon. Po smolné sobotní penalizaci dojel šestý Nico Lau. Velice pěkné 20. místo zajel XC specialista Marco Aurelio Fontana, bronzový medailista z minulých OH v Londýně, který si nenechal ujít závod na domácí půdě.
Stejně jako Jerome tak ani Tracy si nenechala nakonec vítězství ve Finale sebrat a po velice vydařené šesté RZ odsunula Anne Caro na druhou pozici. Třetí, stejně jako po sobotě, dojíždí Cecil Ravanel. Kompletní výsledky zde.

Celkové pořadí EWS pro rok 2013:

MUŽI:
1. Jerome Clementz
2. Jared Graves
3. Fabien Barel

ŽENY:
1. Tracy Moseley
2. Cecil Ravanel
3. Anne Caroline Chausson

JUNIOŘI:
1. Martin Maes
2. Aurelien Demailly
3. Brice Liebrechts





Enduro World Series 2013 je za námi. Největší část této série se jela na evropské půdě (Itálie hostila dva a kolébka endura Francie dokonce tři závody), ale dva podniky zavítaly i do Severní Ameriky. Pořadatelé odvedli velký kus práce a je zřejmé, že dobré práce. Kladné ohlasy na EWS je možné sledovat na všech zahraničních bike webech, a proto nezbývá než se těšit co přinese rok příští. Termíny a místa pro rok 2014 již byly zveřejněny. Závodníci se příští rok podívají i do Jižní Ameriky, kde bude na jaře startovat EWS v Chile. Nově zde také bude závod v Velké Británii.





Foto: Richard Bord, Matteo Cappé, Giacomo Proserpio

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Mario 23.10.2013 v 15:48

    questo è enduro !

  • anonymní uživatel jakub 23.10.2013 v 16:15

    Nechcete sepsat článek o tom jak endurozávod vypadá obecně? Docela mě láká to zkusit, ale vůbec nemam představu jak erzety vypadaj atd...

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 23.10.2013 v 16:46

    Jakub, diky za inspiraci. Pripravime to.

  • anonymní uživatel XXX (Bxs1 (a) in.com) 23.10.2013 v 22:13

    Jakube, podívej se na www.enduroxrace.cz tam najdeš co potřebuješ vědet

  • anonymní uživatel jakub 24.10.2013 v 17:00

    super, dík!!

  • anonymní uživatel Jiri Fikejz (jiri.fikejz (a) seznam.cz) 24.10.2013 v 18:06

    Jen bych doplnil, ze startoval i Nino Schurter. Vitez SP a MS v XC letos. Ale mel par problemu a chytil penalizaci. Myslim, ze v nejake rz byl ale kolem 15 fleku, coz je hodne zajimavy. Jsem zvedav na 014 co se bude dit..:-)

  • anonymní uživatel Mario 26.10.2013 v 18:48

    a co teprv Marco Fontana celkove 20tej ?!!!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí