Spotcheck: Single trails Dolní Morava

Autor: Keli, kategorie: Spotcheck, vydáno: 2.7.2014

Minulou sobotu byl slavnostně otevřen nový singletrail na Dolní Moravě, na otevíračce jsme nechyběli a zde jsou naše dojmy z trailu i střediska. Jaký je Skalní trail? Je pouze pro skalní bajkery nebo pro všechny?




Značení je výborné, vždy víte kolik jste ujeli a kolik vám ještě zbývá. Na GT Sanction je terén sice málo rozbitý, ale i tak bylo svezení parádní



Malá obec Dolní Morava v českopolském příhraničí není bajkerům neznámá, především díky areálu na Větrném vrchu, kde dlouhá léta existoval bikepark s vyhlášenou fourcrosskou a několik tratím s množstvím northshorovým lávek. Park poslední léta příliš nefungoval, návštěvnost se limitně blížila nula. Na internetu sice mnoho lidí hrozně brečelo, když se park zavíral, ale v reálu tam příliš jezdců nejezdilo. Kde byli tito uplakánci? Asi zase u internetu…




Pohled z lanovky na černou sjezdovku a nově vybudovaný hotel



Nicméně bikování na DM neumřelo, ba co víc, s výstavbou nové sedačky a revitalizace areálu na Sněžníku se mu otevřely nové horizonty.
Kopec, kde se nalézá Relax & sport resort Dolní Morava disponuje slušným, ne, velmi slušným převýšením – 450 metrů je na české poměry vynikající číslo. Další důležité parametry jsou – rychlá lanovka s odpojitelnými sedačkami, nově postavený hotel a restaurace a v neposlední řadě silné finanční zázemí.




Slavobrána



V sobotu 28.6. bylo slavnostní otevření nového, prvního – páteřního, trailu v areálu. Skalní trail, jak se jmenuje, byl vybudován zcela na zelené louce, nebo lépe v zeleném lese. Na jezdce čeká 4.5 kilometru dlouhý trail s 450 metry převýšení. Samotný start je na vrcholu černé sjezdovky cca 200 metrů od horní stanice lanovky a chaty Slaměnka.




Trail otevíral i Petr Kraus, který pak následně ukazoval jak umí na trialovém kole



Dle propagačních fotek trail vypadal jako šotolinová dálnice od singletracku poměrně vzdálená. Ano, dálnice to je, singletrack to není – šířka je tak pro tři jezdce vedle sebe, ale je to dobré a zábavné.
Nečekejte těžký trail, vše je poměrně hladké a jednoduché, postavené tak, aby si i běžný smrtelník trail sjel a užil si ho (to potvrzuje i nejmladší d:key redaktor, který na dráhu vyrazil na pevném 16" kole s torpédem). Kdo má víc skillu, si trail užije taky – nechybí boule, vlny, klopky, ale najde se i pár míst, kde se dá slušně proletět. Srovnání se Superflow trailem na Rychlebských stezkách se přímo nabízí, kvalit SF zatím Skalní trail nedosahuje, ale uvidíme do budoucna. Minimálně lanovka, je pro nás lenochy velkou výhodou – u lana si navíc i odpočinete, každá ze sedaček nese pouze jedno kolo, takže když je nával, chvíli trvá než přijde řada na vaše kolo. Důležitá informace je i cena vývozu lanovkou, ceny jsou na první pohled vyšší, jednotlivá jízda 100Kč, celodenní 600 Kč – pokud se ale zaregistrujete na webu www.dolnimorava.cz a získáte Resort Card, tak jsou ceny výrazně zajímavější – poloviční, celodenka jen za tři kila!




Skoková sekce v horní polovině



Trail není ještě zcela dokončen, což dokazují v lese zaparkované stroje a pár hluchých míst, kde jedete jen rovně. Jelikož je trail nový, byl v sobotu ještě docela měkký. Po obědová průtrž mračen otestovala odvodnění – zde bude třeba ještě zapracovat, jinak na trailu údržba nechá ruce. Specialitou je extra dlouhá lávka, no lávka, spíše dřevěný trail v minimální výšce nad zemí – smysl této atrakce mě uniká, stejně jako unikal grip na kluzkých dřevech, jelikož pletivo zatím chybělo.




Nejdelší „lávka“, co jsem kdy jel



A kdo že trailem stojí? Robin Látal. Neznám. Robson z DM – tý jo, znám. Ano, hlavním projektantem je Robson, kterému dlouhá léta říkal Pane výše zmíněný park na Větráku. Pod jeho vedením během 60 dnů vzniklo za pomocí šestice dalších pracantů, jedním z nich byl i Emil Novák (český reprezentant na Olympiádě v Soči), dílo, které máte nyní možnost vyzkoušet. Na Sněžníku, ale nekončí Skalním trailem, přibudou i další odbočky, chystá se i DH trať…





Na celovíkendové bikování jeden trail nestačí, ale pokud návštěvu DM spojíte s některých z blízkých areálů, ať již to jsou Rychlebské stezky či Kouty, budete mít krásný víkend plný skvělého bikování.

Diskuze

  • anonymní uživatel Lol 2.7.2014 v 7:41

    Trochu ještě zapracovat na spodní pasáži a bude to ráj, ten les dole má velký potenciál...

  • anonymní uživatel alfonsek 2.7.2014 v 8:06

    někteří uplakánci byly možná na MSDH cupu jinak by rádi dojeli :) trochu prrr s těmi veřejnými urážkami :)

  • anonymní uživatel Maximus 2.7.2014 v 8:13

    Líbilo se mi tam moc. Škoda že jsem v sobotu lehce popil a nevstal dřív. Krásnej trail. Než začalo pršet, tak jsem stihl jen dvě jízdy. Nával byl fakt velkej. A koukám moje videjo. :) Moje ježdění sucks, takže prosím o shovívavost. Učím se co to jde. :) A díky za optání jestli jsem ok od neznámého, když jsem se hned v první jízdě vyndal na dvojáku o kterém jsem netušil, že je dvoják. :) Těším se tam v červenci s paní, i když mi to určitě zle natře. :)

  • anonymní uživatel vyschlej bé 2.7.2014 v 8:30

    nizké lávky jsou taky zkušenost ,naučit se čumět jen před sebe a ne dolu a pak šup na něco většího .. jinak super děkujem chlapci . juknem na to

  • anonymní uživatel skandy26 2.7.2014 v 8:44

    Dost mi to připomíná nové singltraily na Bílé :) vypadá to v klidu :)

  • anonymní uživatel lucky ass 2.7.2014 v 8:58

    to ALFONSEK: ,muhaha tys tomu dal korunu, Keli měl namysli starej park na DM, to tys asi před 2 rokama (nebo kdy ho zavíraly)tahal kačera a nebo čteš na půl voka (sory za veřejnou urážku mířenou přímo na tebe), kdyžtak si pěkně sedni do koženýho křesla u netu a pečlivě si ještě jednou přečti co komentuješ MSDH závodníku

  • anonymní uživatel Maroslaw 2.7.2014 v 9:46

    To je výblitek o těch uplakáncích...
    Jak sám Keli víš, člověk jezdí i do jiných lokalit, než do té jedné... A pokud tam jezdilo málo lidí a oni to zavřeli, nevidím jedinej důvod, proč by si ty lidi co tam jezdili opakovaně nemohli zanadávat/pobrečet? Kdyby jsme všichni nejezdili na megu testovat převodníky, nemuselo se to třeba zavřít ne?

  • anonymní uživatel jožin 2.7.2014 v 10:07

    jediný, co se mi na celým článku líbí, je fotka toho borca v modrým, ostatní o ničem...

  • anonymní uživatel D 2.7.2014 v 10:59

    Mno,to asi rychleby zarostou trávou a bodlákama,fandím těmhle borcům.

  • anonymní uživatel Ondra 2.7.2014 v 17:16

    Skoda jen ze se to rovnou nestavi jak ma, kdyz uz jsou na to ty prachy. Kluci se tam z te udrzby poserou. Jinak palec hore, kazdy jezdeni se pocita :-).

  • anonymní uživatel jožin 2.7.2014 v 19:20

    ....když si mě hned ve druhým odstavci stavíš proti sobě, jakožto autorovi. Očividně o tehdejší situaci nic nevíš. Myslím si, že s rostoucí konkurencí, se DéeM s téměř neměnící se tváří přestala chytat. A těch pár lokálů a skalňáků, co to oplakávali, nemohlo celou situaci zachránit (navíc taky nejde jezdit každej víkend do stejnýho parku)

  • anonymní uživatel bedna (bednous (a) seznam.cz) 3.7.2014 v 8:03

    Prej Rychleby zarostou trávou :-D No to určitě :-D

  • anonymní uživatel D 3.7.2014 v 9:37

    Rychleby bez lanovky zarostou jak můj ksicht plnovousem,8 s deseti riderů pojedou na Dolní moravu a ty dva to nevytrhnou.

  • anonymní uživatel Maximus 3.7.2014 v 11:19

    hele to nemyslím. Proč by měly Rychlebky zarůst? Je přece obrovské množství bajkerů, kterým jde o to, zasloužit si sjezd. Ano, je to pohodlné a moc mě to samotnýho baví, ale že bych kvůli tomu přestal jezdit do kopce, abych si zajezdil? Ne to určitě ne. Na Rychlebky a Singltrek přece nejezdí primárně sjezdaři a pokud budou i nadále budovat a rozvíjet síť, tak bude lidí dostatek.

  • anonymní uživatel Tome 3.7.2014 v 11:25

    D: tak toho se fakt nebojím, Rychleby nemají konkurenci

  • anonymní uživatel D 3.7.2014 v 11:46

    rychleby nemají možnost volby,bud šlapeš a nebo tam nejezdi...Tady tu volbu máš,patnáckrát za den si to sjedeš a naučíš se spoustů věcí,nevím co se naučíš na rychlebech,šlapat tak možná...a zázemí?o tom se ani nemusíme bavit.

  • anonymní uživatel HonzaKrepelka 3.7.2014 v 12:33

    D: uvědom si, že je spousta lidí (a stále přibývají), kteří si na ten kopec (ano světe div se) chtějí vyjet po vlastní ose protože je BAVÍ JEZDIT NA KOLE jakýmkoliv způsobem

  • anonymní uživatel Maximus 3.7.2014 v 12:46

    ja si myslel, že kolo primárně vzniklo proto, abys šlapal a rozvíjel si fyzickou vytrvalost a sílu. Jak chceš ustát sjezd, když se neudržíš na slabých nohách, nebo to neudýcháš. To je jako bys tvrdil, že přestane existovat Tour de France, protože na Giro je do kopců začne vozit nová lanovka. To je asi trošku blbost, neasi?

  • anonymní uživatel D 3.7.2014 v 12:49

    odborník žasne a laik se diví...enduro tsunami... a proto čím dál tím víc vznikají traily s lanovkou že jo? :-D Byl jsem nedávno v Rakousku parádní traily,uznávám, ale na ty nejlepší se dostaneš zase lanovkou...jsem rád že i u nás to podnikatelé a stavitelé pochopili.

  • anonymní uživatel Maximus 3.7.2014 v 12:50

    klidně se dál div.

  • anonymní uživatel D 3.7.2014 v 12:57

    Proto abych měl fyzičku nemusím jezdit na rychleby Maximusi,žijeme v 21století a fyzická příprava může vypadat i jinak a kolikrát ty vyjedeš ten kopec aby si se naučil jezdit dolů?A Tour de franz a giro je specialita která se jezdí především do kopce tak jako se jezdí světovej pohár pouze z kopce.a proto to nikdy nezanikne.

  • anonymní uživatel Maximus 3.7.2014 v 13:01

    Jezdím do kopce pořád, protože bych si pak neměl kde zajezdit dolů. A vůbec mi to nevadí, protože nejsem línej a i když mě to bolí, tak mě to baví. A stejně proto klidně jedu na Rychleby, Singl, cokoliv. Abych si to užil se vším všudy. A taky kvůli tomu neproklamuju rychlý soudy.

  • anonymní uživatel hnusflus 3.7.2014 v 13:03

    na jeden názor pana "D" se tu sešly asi 4 protinázory... tak si myslim pane D že o poměru bikerů který pojedou na rychleby radši než na DM víš kulový :))))

  • anonymní uživatel UENCÁ Z BESKYD (los.banditos (a) email.cz) 3.7.2014 v 13:12

    super práce ale jízdu za kilo ?tak to radši na rychleby si ten kopec zasloužit šlapáním-jinak s pozdravem:všem kolovým disciplínám zdar a kdo se hádá čí je lepší nebo horší tak je děcko...ride!

  • anonymní uživatel D 3.7.2014 v 13:15

    Ne že vás na DM uvidím...jinak bude sekec mazec :-D možná vidím dál než vy,seberte se a vyražte někdy za hranice,krátkozrakost čechů je hrozná.

  • anonymní uživatel hnusflus 3.7.2014 v 13:17

    kámo to žes byl v rakousku z tebe nedělá žádnýho bystrozraka... nezlob se na mě, ale tady seš v čechách a ne v zahraničí, tak to tak taky musíš brát

  • anonymní uživatel Maximus 3.7.2014 v 13:23

    Probůh, nejlepší je to všechno hodit na maločecháčství. Ještě nikdo z nás nebyl za hranicema. Jak si zase na tohle přišel? Nikdo netvrdí, že je lanovka na pytrl. Je super, ale není to důvod k tomu, abych si myslel, že kvůli ní by měly skončit Rychleby.

  • anonymní uživatel D 3.7.2014 v 13:30

    No právě...jsem v čechách :-( bohužel.Pro mě jsou rychleby prosrané a to že to dělal nějakej anglán mě nepostaví péro když voni skoro žádné kopce nemají,.A neplet tady boha,jsem ateista...díky bohu!

  • anonymní uživatel Maximus 3.7.2014 v 13:35

    Ještě že máš na všechno tak jasnej a světovej názor. Pozdravuj v cizině až se budeš stěhovat. To cos napsal je totiž právě přesně ten případ maločecháčství, který tě tak děsně sere.

  • anonymní uživatel hnusflus 3.7.2014 v 13:37

    co se divíš že maj v rakousku lanovky u trailů když tam nemaj kopce jen do 2000m? co se divíš že má rakušan na lanovku kdežto čech šetří každou korunu? že jezděj v americe v jinejch autech tak to zákonitě znamená že třeba japonský auta jsou sra*ky a japonci dřív nebo pozdějc začnou jezdit taky v amerikách? vůbec nechápu jak se tu můžeš ohánět nějakou krátkozrakostí.

  • anonymní uživatel Maximus 3.7.2014 v 13:38

    Abych ti sovětlil v čem přesně, tak v tom že jako většina, kterou tak odsuzuješ, nadáváš místo abys byl vděčnej, že máš kde jezdit a že se vůbec někdo snaží něco pro ježdění v Čechách udělat a samozřejmě víš nejlíp, jak by to mělo vypadat, protože ostatní jsou blbci.

  • anonymní uživatel D 3.7.2014 v 13:44

    Mám být vděčnej za to že někdo postaví traily na místě kde nehrozí že by byla někdy v budoucnu lanovka a mám být vděčnej za to si nechá zaplatit na totální zhovadilost...děkuji nebudu.Kluci mějte se a sorry že jsem vás nas*al a at vám to pořádně šlape.

  • anonymní uživatel hnusflus 3.7.2014 v 13:51

    taky bys mohl tak akorát ladit svůj lokální trail a na lanovku jezdit jen za hranice... nikoho si nenasral, jen udivil... tak se hlavně moc nenašlapej až půjdeš jezdit.

  • anonymní uživatel Maximus 3.7.2014 v 13:57

    Pochybuju, že jsi tady někoho nasral, vyjma sebe. Ale nemůžeš čekat, že že ti všichni všechno odkývou, protože si myslíš, že máš pravdu. Defenzíva typu, končím sorry atd. je přesně to, co jsem čekal že uděláš, když ti došlo, že zase až tak pravdu nemáš. Hele, nikdo ti nebere mít názor, ale zkus taky přemýšlet nad názorem druhých a nemyslím tím nutně sebe. Je přece naprosto zřejmý, že Rychleby, Singltrek, jsou stavěný za naprosto jiným účelem, než to co je v DM. Lanovka je tam bezvadná věc, protože zrovna po výšlapu na tenhle kopeček, už bych snad ani nechtěl jet dolů. Ale situace na ST a RS je rostě jiná a za jiným účelem. To nemá být bikepark pro extra technický sjezdy, i když můžeš, pokud umíš. To není jen pro super bajkery, ale i pro ty, kteří dělají cyklistiku jinak XC MTB, nebo se učí. Něco jako já. Nemůžeš hned poslat začátečníka do lesa na sjezd nebo do parku. Proto třeba já to velmi oceňuju, i když není všechno ideální. Ale jak dlouho tahle centra fungují ve světě, a jak dlouho tady? To přeci nelze srovnávat. Nemáme ani takové dispozice pro lanovky, navíc ochrana přírody (rezervace atd.) Zkus se na to jen podívat ze širšího spektra a né jen s tím, že pres lanovku nejede vlak.

  • anonymní uživatel vykrs 3.7.2014 v 14:00

    D: ono co je pro tebe posrany, muze nekoho jinyho treba bavit. lidi jsou ruzni, ale to ti asi tezko vysvetlovat ;)

  • anonymní uživatel jožin 3.7.2014 v 15:48

    www.youtube.com/... - ofiko videjko

  • anonymní uživatel jeden z DM 16.7.2014 v 12:36

    kdo z Vás staví, že jste takový chytráci? místo toho, aby se trochu u nás biková scéna zvedla tak budete vymýšlet, že jsme si nějakou konkurencí....vůbec!! koho by bavilo jezdit celé dny na jednom spotu. My taky jezdíme do kout, do rychlebek, kopřivné a jinam. Kluci co staví k nám jezdí taky a dokonce si navzájem radíme a jsme ve finále povedená parta. Jsme na úplném začátku tak se omlouváme, že plno z Vás nemá pochopení toho, že jsme postavili jako první trail kde se může svéz úplný bikový jelito a trochu se tu sveze i biker. Místo sezení a klepání do klávesnice dojeď....fásneš lopatu a půjdem na vzduch. Kolařům zdar a mezi staviteli MÍR. Jinak tady je for fun ofiko video: dolekop.com/...

  • anonymní uživatel jeden z DM 16.7.2014 v 12:36

    chyba se vloudila video zde: vimeo.com/...

  • anonymní uživatel marta (macosystem (a) seznam.cz) 10.9.2014 v 10:52

    Na DM jsem ještě sice nebyl, ale nevypadá to zle,myslím že to dá i manželka. Chystám se tam, Co se týče Rychleb,Super flow, tak tam jezdím často a strašně rád. Je to zatím pro mě to nejzajímavější co u nás znám. Musíš si sice pěkně zašlapat do kopečku, ale stojí to za tu cestu několik km dolů. Po technické stránce je to super!!
    Fandím všem,kteří staví nové a nové traily a klobouk dolů před nimi. Je třeba to stále rozvíjet!!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí