Test: Endura Singletrack Lite

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 1.10.2014

Už víme, že Skoti mají problémy s odtržením, platí to samé o jejich oblečení? Snese jejich nejlehčí série oblečení na kolo i to nejhorší české počasí, kterému se v Anglii říká „je mírně nevlídno, dáte si šálek čaje“?





Před dávnými časy v předaleké galaxii, známé jako Skotsko, kde jsou všichni zrzaví a všichni v sukni, ještě před tím, než se ve francouzských alpách narodil „Spirit of enduro“ pro kontinentální Evropu, existovala značka Endura. Ta, hned po tom, co její zakladatelé zjistili, že kilt a šaršoun je pro horskou cyklistiku naprosto nevhodná výbava, začala produkovat bikové oblečení, které odolá skotskému počasí i anglické nadvládě. A v dnešním testu si představíme jejich nejmodernější řadu, určenou zřejmě pro export, protože oblečení Singletrack Lite je ultralehké trailové oblečení pro ty nejteplejší dny. A nejteplejšími dny je myšleno ne nejteplejší anglické (až 13 stupňů Celsia), ale ty jiho-enduro-evropské.





Kraťasy Singltrack Lite
Tyhle lehoučké kraťasy jsou vlajkovou lodí série Singletrack Lite. Výborně padnoucí střih s délkou nohavic tak-akorát aby zakryly i půlku kolenních chráničů, navíc nohavice dost široké aby se pohodlně vešly i sebevětší kolena. Zároveň ale nohavice nikde neplandají, když kolena nemáte. Co se týče materiálu, tady nečekejte nezničitelné DH trencle, ale lehoučké enduro až xc kraťasy. Přitom je ale v rozkroku použita drsnější a méně pružnější látka, která chrání proti prodření na exponovaných místech. Na pár jiných místech je zase materiál ještě tenčí a pružnější než jinde.





Sotva vezmete jakékoli kraťasy od Endury do ruky, máte pocit že si na nich dal někdo sakra záležet. Pocit pokračuje, i když sledujete drobné detaily, jako jsou v případě Singletrack Lite Shorts ventilační otvory na zip na stehnech, kapsička na zip na mobil nebo mp3 v zadní oblasti pasu, dvě kapsy na zip a v jedné z nich klip na klíče aby se vám nejenom nevysypaly, ale ani nelítaly v kapse. Samozřejmostí je stahování v pase pomocí suchého zipu.





A pozitiva pokračují i při jízdě. Těmto kraťasům se prostě nedá nic vytknout. Nikde netáhnou, nezavazí, výborně větrají. A překvapivě pokud je bahno, díky zesílenému materiálu v rozkroku, se vám do trenek nepropasíruje písek. Jsou to prostě kraťasy, které ze sebe nechcete sundat, protože i při chůzi jsou stejně příjemné a vzdušné jako na kole. Samozřejmě, lehký a pružný materiál nemůže vydržet víc pádů do šotoliny než právě jeden, ale od lehkých letních kraťasů člověk ani Skot nemůže chtít zázraky. Pokud moc nepadáte, kraťasy Endura Singletrack Lite je jeden z nejlepších kusů oblečení, co můžete mít na kole na sobě. V nabídce jsou 3 barvy, testovaná černá, šedá a světle modrá, všechny s cenovkou 1699 Kč.



Rukavice Singletrack Lite
Když je horko, bývají rukavice problém, i já se následkem těžkých veder a touhy našlapat něco kilometrů dostal do situace, kdy jsem zvažoval použití bezprstových-kondom-s-dírou-na-obou-stranách-rukavic. Výsledek je znám každému, kdo to někdy zkusil. Mimo to, že vypadáte jako turista, nebo hůř… silničář. Ruce se vám potí pořád stejně, akorát teď máte mokré prsty venku, takže vám kloužou na brzdách, a když spadnete, ničemu to moc nepomůže.





Naštěstí i tady dokáže Endura pomoct. Rukavice Singletrack Lite, lehoučké rukavice s nízkým střihem, dlaní z jednoho kusu děrované clarino syntetické kůže, lehoučkým materiálem svršku a „plyšem“ na palci pro otření brýlí/čela/nosu (doporučeno v tomto pořadí). Nenajdete na nich ale žádné vycpávky, místo nich je trocha silikonu na kloubech a na prstech. Ten je ale překvapivě odolný, ve srovnání se silikonem na většině ostatních rukavic drží i po třech měsících ježdění.





Jediná „vada“ rukavic, je že kvůli absenci suchého zipu, nebo jakéhokoli poutka, jdou ze zpocené ruky stáhnout opravdu špatně. Ale to nejdou žádné dobře padnoucí rukavice. Ani tady se nejedná o kdovíjak sjezdové a chránící rukavice, dlaň je ale pevná a dostatečně silná, takže pár pádů na zem rozhodně ustojí. Ani u rukavic není nabídka barev kdovíjak široká, testované modré nebo celo-černé. Výborné letní rukavice za snesitelnou cenu 599 Kč.



Dres Hummvee Lite
Bohužel info o dresu Singletrack Lite přinést nemůžeme, protože drobný omyl v balení našeho balíku vyústil v to, že nám do pošty přistál trochu jiný dres. Nicméně ačkoli je Hummvee Lite o něco víc road-race-specific než bych asi chtěl, vzhledem k rozepínání na krk, kapsičce vzadu atd., musí se nechat, že materiál je opravdu příjemný, dobře větrá a dobře odvádí pot.





Potěší i detaily jako překrytí zipu pokud je zapnutý až nahoru, takže se vám do něj nechytnou vousy ani vás jezdec zipu neřeže do brady, pevnější materiál na ramenech, na kterém je navíc nanesený silikonový potisk pro lepší spojení s batohem, nebo kousek jemné látky z vnitřní strany na otření brýlí. Člověka by nenapadlo, co všechno jde na dresu vymyslet. Střih mi přišel trochu zvláštní, ale to zřejmě proto, že jsem potřeboval asi o jednu velikost menší, aby byl dres obtažený, na to při pořizování endury určitě pozor, střihy i velikosti dresů jsou na ostrovech zřejmě dost odlišné, takže doporučuju dres nejdřív vyzkoušet, v první řadě mi dresy Endura přišly spíš širší a kratší, což je opravdu zvláštní způsob šití dresů na kolo.





A ačkoli i já jsem spíš menšího vzrůstu s a velikost L je mi vždycky akorát v ramenech a mírně delší, u Endury mi bylo Lko široké a krátké.
Hummvee Lite je v nabídce v černé, bílé, modré a červené barvě za 1159 Kč.



Kdo nemá z Endurou zkušenost, určitě doporučuju minimálně se kouknout, kde se nejblíž vás prodává a jít ji obhlídnout. Ačkoli na design se u této firmy rozhodně nehraje, kvalitními materiály, inovacemi a drobnými detaily co pozvednou kraťasy s kusu oblečení na výborného společníka na traily, se v Enduře nešetří. Oblečení do testu poskytla http://www.endurasport.com/





Fotky by Mára

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí