MojeKolo

Test: Five Ten Impact VXi Clipless

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 12.9.2014

FiveTen tvrdí, že vymysleli tu nejlepší botu vůbec. Několik sezón vývoje ve spolupráci s Gregem Minaarem, ultranízká hmotnost a nejdražší bota od 5.10, která kdy byla. Stojí za to? Na tuto otázku se pokusí Čert odpovědět v následujícím tes­tu.





Ačkoliv je firma, která vznikla okolo volných pedálů, už pár let se věnují výrobě i botám na nášlapy, a žádné z nich nebyly špatné, ostatně když se člověk podívá na každé závody, většina lidí má FiveTen. A kdo viděl letošní MS, si taky mohl všimnout, že většina těch, co má boty 5.10, má nový model Impact VXi Clipless.





Když chytnete botu do ruky, jako první vás napadne, že tak lehkou botu jste zřejmě ještě nedrželi, váha je opravdu směšná. Ještě před tím, než ji nazujete je ale potřeba namontovat kufry. Tady je první specifikum nových Impactů. Samotné „kolejnice“, ve kterých jsou závity na šrouby ke kufrům, jsou hodně vzadu. Tady se počítá s tím, že v botách se nebude xcčkovat, tyhle boty mají mít kufr pěkně vzadu pro co největší kontrolu. Samozřejmě jde nastavit si střed kufru přesně do místa, kde by měla být, tedy tam, kde je kloub palce. Ale tyhle boty vás přímo nutí k tomu posunout kufr dozadu. Jakmile je kufr ready, směle jsem naskočil do bot. Další neobvyklá záležitost u těchto bot, je kolik máte místa okolo prstů. Ze začátku se nabízí pocit, že je vám ta bota prostě velká. Ale vůbec to tak není, místo pro prsty nemáte předozadně ale do stran. Navíc je špička silně pogumovaná a zpevněná, takže rozkopávání pařezů, pády nebo kameny by vám teď neměly dělat problém.





První kroky. Při těch člověk zjistí, že tohle nejsou další BMX tenisky. FiveTen Impact jsou prostě DH tretry. Extratvrdá podrážka olepená extraměkkou Stealth rubber. Tohle nejsou boty na chození ale na závodění. Na pedálech drží úplně nesmyslně, je pravda že kufr i u nich není tak hluboko, jako u jiných treter, protože jsou vyvíjeny na používání striktně s nášlapnými pedály s platformou, menší nášlapné pedály sice šly použít, ale naprosto pak pozbývala význam lepící guma na podrážce. Další čím mě boty překvapily, bylo, jak strašně dobře v nich jde stáhnout noha. Tkaničky sice zajistí jenom to, aby noha v botě nelítala, ale široký a dlouhý pásek suchého zipu je vymyšlený tak, že jeho stažením zajistíte nohu v botě tak, že se nehne ani při šlapání nahoru. Nohu jde stáhnout extrahodně, nikdy ne ale tolik, aby vám to bylo nepohodlné, protože polstrování je prostě ukázkové.





Posledním velkým plusem bot je obrovská nepromokavost. Můžete vyvádět co chcete, ale pokud nenecháte do boty natéct vodu přes jazyk, budete mít nohy v suchu. Velké překvapení ale je, že i když boty nepustí vodu dovnitř, materiál dokáže jakž takž propustit něco ven, takže když se po dni na kole vyzujete, neslzí vám oči a neslízají nehty. Sice to není na to, abyste si je pověsili na zrcátko místo „wunderbaumu“, ale vzhledem k jejich materiálu jsem při prvním vyzouvání čekal úplně jinou ránu do obličeje





Samozřejmě všechny tyhle specifické vlastnosti nových fivetenů mají dvě strany. Boty mají hodně místa pro prsty, spoustě lidí to ale nemusí být příjemné, já sám jsem si na to musel nějakou dobu zvykat. Podrážka je sice potažená extraměkkou gumou, ta ale docela trpí vycvakáváním z nášlapů, protože prostě musíte nohou na pedálu dost kroutit a podrážka se potom v místech, kde jsou piny, dost odírá. To samozřejmě neplatí u pedálů Shimano DX, které je nemají. Na nich ale nezískáte ten extra grip navíc, jako u pedálu CrankBros. S tím větráním to taky není zrovna snadné, po absolvování celodenní vyjížďky musely boty na balkon a zůstat tam minimálně přes noc. Když už narážím na celodenní nošení, zůstává otázka enduro specifičnosti. Impact Clipless jsou dost tvrdé na to, aby šly použít při čtyřhodinovém závodě a podrží nohu dost na to, aby fungovaly i při silovém šlapání. Bohužel podrážka se okolo otvoru pro kufr docela ojíždí a boty úplně slavně nevětrají. Ale pokud máte tak nějak otevřený rozpočet, rozhodně je doporučím jako závodní boty s tím, že na tréning budete mít jiné boty, nějaké s tvrdší podrážkou ale delší životnost.





FiveTen Impact VXi Clipless jsou prostě závodní boty se vším, co k tomu patří. Nabídnou nepřekonatelný výkon, nepřekonatelné pohodlí a noha v nich drž skoro jako v plastových tretrách. Materiál je odolný a bota je na exponovaných místech zpevněna přesně tak, jak by si člověk představoval. Bohužel ale podrážka dost mizí, a kvůli tvrdé podrážce to není ani na moc dlouhé pochodování. Samozřejmě, že boty povolí, pokud v nich budete často tlačit atd. Pak je ale pryč i ona výjimečná tvrdost těchto treter. Krátká verze: Nové fiveteny jsou to nejlepší, co si aktuálně můžete v této kategorii pořídit, pokud je jednou nazujete, už se vám nebude moct chtít používat cokoli jiného. Bohužel cena 4 400 Kč je stejně výjimečná jako tyhle „křusky“. Na druhou stranu, kdo někdy kupoval kvalitní tretry, moc dobře ví, jak hluboko se musí sáhnout do kapsy pro opravdovou špičku. FiveTen Impact VXi Clipless můžete pořídit na www.five-ten.cz, kteří nám boty k testování poskytli a to hned ve dvou barvách, buď v testované „Minnaar Rasta“ nebo červenočerné kombinaci „Team Black“.



Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel ondra 12.9.2014 v 9:15

    Ahoj, by mě zajímalo, když to vybrání pro zámek je tak plytké, jestli tam vůbec jde cítit ta opora o klec pedálu. Starší modely měly to vybrání mnohem hlubší a navíc se podrážka vůbec neškubala od pinů. Jen ta váha byla nic moc. Nemáte někdo srovnání ? Ps. mám tyto boty bez nášlapů a prodyšnost tam není skoro žádná, ale údržba z vrchu supr. Navíc se trochu bojím životnosti toho nového "plastového" materiálu.

  • anonymní uživatel Pedro 12.9.2014 v 9:28

    Kafíčko approved !

  • anonymní uživatel hnusflus 12.9.2014 v 9:57

    jak dloho vám vydrží boty? jezdim často, ale nejsem zase žádnej prasojezdec a po sezóně jsou moje shimana jak žvejkačky... tak si říkám že to asi nebyla až tak výhodná koupě za předpokladu že by mi dražší 5.10 vydržely dýl

  • anonymní uživatel JanKraus (Martinko1121 (a) centrum.sk) 12.9.2014 v 10:22

    Hnusflus: Ahoj, jazdím Impacty LOW už 4tý rok. Nič sa nepára, podrážka stále funguje ako má (ako lep :)), trošku je popraskaná koža, resp. ten materiál nad podrážkou, ale sú stále funkčné už 4 roky!!! Jazdím každý víkend. Neskutočné. Nejlepšie minutých 100 EUR.
    Keby som menil, tak jedine kvôli designu (tie prvé impacty moc krásy nepobrali :) ). Inak nie je dôvod, fungujú 100%.

  • anonymní uživatel Jiří Fikejz (jiri.fikejz (a) seznam.cz) 12.9.2014 v 10:25

    Jirka Smejkal by mohl napsat zkusenosti ma je uz dlouho. Boty jsou fakt lehky, ale to maly vybrani je trosku blby na chozeni, hodne cvakas o kufry a chuzi se stejne nikdy nevyhnes. Ja mam oranzovy Minnaarovky a 5H se s tim jet da. Nejsou lehky, ale je to fakt nerozbitny.:-)

  • anonymní uživatel hnusflus 12.9.2014 v 10:38

    JanKraus: mně se taky nikde nepáraj a držej na pedálech pořád dobře, ale ta podrážka už neni tak tvrdá jako když byly nový... dá se v nich už normálně pohodlně chodit jak to změklo, to předtim nešlo... ty impacty máš i po 4 letech pořád pevný?

  • anonymní uživatel vondrus 12.9.2014 v 11:09

    JanKraus: To vize ju :-D

  • anonymní uživatel dežoo 12.9.2014 v 18:08

    mohl by mi někdo říct jak tlustou to má podrážku u paty? včetně vložky?

  • anonymní uživatel Adam Nash (djadamnash (a) gmail.com) 13.9.2014 v 20:09

    Vlastnim Hellcaty uz 3 roky. S Malet pedaly pri vysroubovanych pinech nepouzitelny - maji kolejnice moc hluboko. Jsou tezke jak tenkrat, ale co se tyce bytelnosti tak totalne nerozbitne. Vetrani je celkem marne, ale 4-5 hodin AM se da zvladnout. Z naslapu jsem presel na ciste platformy a naprosta spokojenost. Dnes jan lituji, ze jsem nekoupil pouze Freeridery ktere ma pritelkyne. Ta vaha je znatelna.

  • anonymní uživatel Bizon (bizony (a) tiscali.cz) 13.9.2014 v 21:48

    Mám jsem vysoký Cyclony, po pul roce mi praskla plastová podrážka u jedný a do roka i druhá.... Trošku se i odlepovala guma... Ale jinak ochrana nohy super, švy držely. Ale za ty prachy mam dvoje sjezdový Shimana, který aspoň ty dva roky vydrží...

  • anonymní uživatel Adam Nash (djadamnash (a) gmail.com) 13.9.2014 v 22:35

    To Bizon: Tvl jsou identicke s Hellcatama - obrazne. Jak se jezdi s tak vysokym kotnikem?

  • anonymní uživatel hola noha 13.9.2014 v 23:47

    jj 4 a půl litru, pak se to po roce rozlepí a český distributor tě fákne, že jsi sjezodvé boty nadměrně sjezdoval... můj názor, kam si pětdeset boty strčit asi není třeba víc rozebírat..

  • anonymní uživatel Bizon (bizony (a) tiscali.cz) 15.9.2014 v 0:15

    Zprvu trošku nezvyk, ale jinak super... Jen ta výdrž...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí