Test: helma Bell Stoker

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 26.9.2014

Když loni Bell uvedl svou helmu Super, v podstatě tím definoval pojem malá Enduro přilba. Vysoký stupeň ochrany hlavy, výborné odvětrání, nízká váha. Ale taky vysoká cena. Pro letošní rok přišla tato americká firma s novou enduro přilbou, která by měla nabízet většinu vymožeností přilby Super za podstatně rozumnější cenu, čti 1799 Kč. To je dost málo i ve srovnání s jakoukoli jinou přilbou. Jak se tahle nízká cena odrazí na kvalitě?





Bell nijak nezastíral, že u téhle přilby šlo o to stlačit cenu dolů, o to zajímavější ale je, že na první pohled opravdu nevypadá vyloženě levně, navíc ani na materiálech se nešetřilo. Poctivá inmoldovaná přilba se štítkem, kompatibilní s MX brýlemi díky hrance na zadní straně. Velmi příjemným detailem je oplastování i z vnitřní strany okolo uší, navíc v urban camo designu. To mě prostě bere a navíc přidává na pocitu, že si na téhle helmě dal někdo doopravdy záležet.





Celkový design je hodně věc názoru, musím říct, že detaily se mi sice líbí, ale celkový vzhled ála „kokoska s dírama“ mě zrovna neuchvátil, na rozdíl od jiných přileb ze Stokera zrovna nečiší rychlost a závodní ambice. Na první pohled je to prostě pohodová helma na užívací svezení.






Ale tak trochu mate tělem. Ono těch děr totiž není málo (13) a nejsou vůbec špatně vymyšlené, samotného mě překvapilo jak dobře helma s tímto vzhledem dokáže uchladit hlavu. Jasně, že se nedá srovnat s jakoukoli xc přilbou, je to prostě kokoska, ale rozhodně ta nejvzdušnější. Závodní tempo v letních měsících tato přilba úplně nezvládá, musí se jí ale nechat, že díky usazení přilby hodně do obličeje a poměrně silnému polstrování které sahá daleko do stran, se vám sice hlava potí, ale pot vám neteče tolik do očí.





Slabším místem je štítek. Ten je uchycen jenom ve dvou bodech a mírně po přilbě cestuje nahoru a dolů. Naštěstí při tom nevydává žádné zvuky, naneštěstí při tom mírně odírá lak na helmě, to je věc, kterou možná někdo vychytat mohl. Na druhou stranu je vyrobený z poměrně měkkého plastu, takže snese i nějaký ten náraz a nemusíte po každém pádu shánět nový kšilt na helmu. Stahování v zadní části je sice vyřešeno neobvykle, kdy vám z upínacího systému kouká jenom půl kolečka, funguje ale hladce a žádný boj se stahováním se před jízdou nekoná.





Co mě na Stokeru trápilo víc byl jeho tvar. Ačkoli je to hluboká přilba a hlava do ní má zapadnout, přišla mi zbytečně široká. Je to možná dané mým nekompatibilním tvarem hlavy, nicméně i když jsem stáhl všechno jak mělo být, po stranách mi zbývalo dost volného místa. Helma je hodně „otevřená“ a to vyvolává pocit nižší ochrany než když má člověk helmu „nalepenou“ na hlavě. Zbytečné otevření navíc nepřidá na pohodlnosti ani ve chvíli, kdy máte nasazeny MX brýle. Tyhle pocity jsou ale samozřejmě jenom otázkou výše zmíněného tvaru hlavy, a ten můj je s Bell Stoker bohužel evidentně nekompatibilní. Je tedy dost pravděpodobné, že komukoli jinému by mohl sedět.





Bell Stoker je ekonomická enduro přilba, která jako ekonomická nevypadá ani se nechová. Ne každému ale bude sedět designově a ne každému bude sedět na hlavě. Oproti Super sice postrádá vymoženosti jako je GoPro držák atd. Ale díky jeho ceně a jednoduchosti je to rozhodně jedna z přileb, která stojí za vyzkoušení uvažujete-li o nákupu trail/allmountain, ale koneckonců i dirtové helmy.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel hoffman 26.9.2014 v 8:20

    solídna, ale šilt by mal držať sakra pevne, je to pri otvorenej helme jediná vec, ktorá jak-tak chráni pred kozmetickou chirurgiou.

  • anonymní uživatel Baba-Ji 28.9.2014 v 21:28

    silt na male helme nema hranit pred chirurgiou(to by musel byt festovne pevny), ale pred sluncem ;)
    ...mne teda helma na hlave sedi uplne paradne a pevne, odvetrani je v dane kategorii jedno z tech (nej)lepsich

  • anonymní uživatel hoffman 28.9.2014 v 22:48

    Baba-Ji: mňa na kokoske šilt zachránil, dobre pripevnený, dobre vymyslený.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí