Homemade: nový karbonový koncept INTRO Tabu

Autor: Keli, vydáno: 28.1.2015

To že se na Slovensku umí stavět kola je věc známá, nadšenci staví z různých materiálů oceli jako například Devilwork (dříve jsme měli v testu model Chronos – ocelový pevňák na DH a Proteus Evo – ocelový jednočepový sjezďák) či z karbonu jako značka Intro Róberta Studeného.

Róbert nám nyní představí svůj nový karbonový koncept INTRO Tabu.





Po dlhšom odmlčaní prinášame už avizovaný koncept Tabu, evolúciu rámu INTRO Exit s ktorým ste sa mali možnosť zoznámiť na stránkach dolekop.com dávnejšie (Homemade: INTRO Exit – carbon prototype).





Jedná sa o prepracovaný DH/FR koncept s meniteľným zdvihom 185/210mm. Ako je z obrázkov zrejmé rám to schytal dosť zásadne po designovej aj technickej stránke.





Malé nedostatky z predošlého modelu Exit sa nám podarilo odstrániť (naťahovanie reťaze) umiestnením hlavného čapu okolo stredu. Dosiahli sme tak dráhu zdvihu, ktorá neutralizuje tieto nedostatky s citlivým chodom na začiatku a postupným nárastom progresivity. Zmena nastala aj vo výške stredu, ktorý sme zdvihli o 8mm. Pri modeli Exit sa nám nízky stred neosvedčil. Po tejto zmene sa zvýraznila freeridová charakteristika geometrie. Rázvor kolies narástol o 1cm (na 1190mm). Zadná stavba sa skrátila na 428mm a uhol vidlice sa natiahol na 63.5°. Tieto zmeny robia z biku nekompromisnú hračku nielen na zjazd, ale predovšetkým na FR použitie.





Počasie nám poslednú dobu nepraje testovať bike naplno a tak nebolo veľa príležitostí dať tomu poriadne za uši. Prvé pocity z jazdy nám však potvrdili, že zmeny sa osvedčili. Bike je dosť hravý a dobre znáša aj vysoké rýchlosti aj keď nie je koncipovaný ako čistokrvný DH stroj. Vo vzduchu je to s ním o to väčšia zábava a výborne reaguje na impulzy jazdca. Technické pasáže sú tiež jeho doménou, čiže je jasne že bike je predovšetkým určený na HC-FR. Až reakcie ďalších jazdcov, nám prezradia či to nie je len náš subjektívny pocit, tak si ešte chvíľu počkáme.





Technológiu výroby sme posunuli o nejaký ten level vyššie preto sa nám podarilo zhotoviť rám s vysokou tuhosťou a veľmi rozumnou váhou (cca 3 450g bez tlmiča). Je jasne, že konkurenciu gigantom s takouto váhou robiť nebudeme, ale uprednostnili sme vysokú tuhosť, spoľahlivosť a dlhú životnosť pred hmotnosťou. S prechodom na laminovanie prepreg metódou, ktoré pripravujeme klesne váha rámu ešte o čosi nižšie pri zachovaní vysokej tuhosti. Pre zaujímavosť, v konštrukcii skeletu zadnej stavby je zapracovaný nerezový plat, do spodnej trubky medzi čapom a pätkami po oboch stranách, uchytený v štyroch bodoch (Ti-skrutkami) na každej strane pre bezkonkurenčnú tuhosť tohto dielu. Titánové-skrutky sú použité na celom ráme. Dohromady 32ks. Z estetického hľadiska sme vedenie brzdovej a radiacej hadičky skryli do vnútra rámu ktorý tvorí zároveň aj prirodzenú ochranu. Grafika rámu je v titánovo-karbónovom prevedení s farebnými detailmi v jednom odtieni podľa želania, pri ktorom chceme ostať.





Na otázku či bude rám dostupný pre záujemcov je možno odpoveď trochu menej uspokojivá, keďže plánujeme vyrobiť len limitovaný počet kusov. Niekoľko ich bude vyskladaných pre potencionálnych záujemcov kvôli odskúšaniu a bližšiemu oboznámeniu sa s vlastnosťami biku. V nasledujúcej sezóne máme v pláne navštíviť niekoľko slovenských a českých bikeparkov.

Termíny a miesta nášho pôsobenia budeme aktualizovať na našej webovej, či FB stránke kde bude aj priestor pre otázky ktoré vás zaujímajú.

Ďakujeme týmto dolekop.com za priestor a tešíme sa na skoré stretnutie, dúfame že v teréne. Ahoj.



 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Martin "Shaman" Joza (joza (a) shamanracing.com) 28.1.2015 v 8:59

    Obě kola velký fešáci! Kloubouk dolu před šikovnýma slovenskýma ručičkama ;o)

  • anonymní uživatel radari 28.1.2015 v 10:11

    Pecka

  • anonymní uživatel syflus 28.1.2015 v 10:15

    vůbec nechápu že tohle někdo svépomocí dokáže

  • anonymní uživatel jakub 28.1.2015 v 17:36

    jako jo,poklona obrovska!ale rad bych videl taky naky video z jezdeni...no proste jak mu negdo naklada...

  • anonymní uživatel adam 28.1.2015 v 18:09

    Moc se mi rámy typu "star wars" nelíbí, ale každopádně si to svoje fanoušky najde a přeju ať se daří. Respekt

  • anonymní uživatel filipino 28.1.2015 v 18:46

    vzdyt ten tlumic to musi poradne schytavat...

  • anonymní uživatel Matúš 29.1.2015 v 10:47

    vimeo.com/... video INTRO Exit

  • anonymní uživatel bok 29.1.2015 v 22:51

    to zavěšení vypadá mnohem líp, ad bahno, to snad řeší blatník..

  • anonymní uživatel cibrut 3.2.2015 v 5:30

    Rám jako celek se mi sice netrefil do osobního vkusu :), ale některý detaily jsou moc pěkný. Cenim si toho, že jste pánové využili hlavní vlastnost karbonu a tou je několikanásobná odolnost a pevnost při stejnym objemu než u ostatních materiálů. Snad krom GT Fury se s karbonem všichni honí za nižší váhou. Takže super! Fandim vám a držim pěsti do další produkce!

  • anonymní uživatel syflus 3.2.2015 v 10:57

    "Snad krom GT Fury se s karbonem všichni honí za nižší váhou."

    tvl kam se chodí na takovýhle názory? :D

  • anonymní uživatel bolekkrutor 3.2.2015 v 17:09

    2syflus-asi jsi ten rám nedržel v ruce...Stěna 14mm pod hlavovkou je opravdu absurdní, pochybuju, že to byl záměr. Spíš někdo nevěděl, co dělá.

  • anonymní uživatel syflus 3.2.2015 v 17:49

    Nedržel :D proto se ptám... je mi divný že by se top rámy nějak zásadně váhově lišily... navíc fury je aktuální vítěz, ne?

  • anonymní uživatel bolekkrutor 3.2.2015 v 18:15

    Urážka-otázka, jo podobnej slovní základ...Ber to tak, že fúrie byla v podstatě první sériový, karbonový sjezďák a tak se dá pochopit určité předimenzování. Protože udělat "papíráka", co bude praskat, by znamenalo zabití tehdy nového segmentu dřív, než se defakto zrodil. Jinak udělej si pořádek v ročnících...

  • anonymní uživatel syflus 3.2.2015 v 19:31

    A co třeba v10? Předem podotýkám že jsem bohužel taky neměl možnost držet v ruce.

  • anonymní uživatel peto(dude) 4.2.2015 v 12:38

    sorry ale gt fury neabol prvy karbon zjazdak.

  • anonymní uživatel bolekkrutor 4.2.2015 v 19:05

    Vím, proto ta slova v podstatě, první a sériový...Lobo, nebo Lahar byly samo dřív, ale rozhodně to nebyly sériovky.

  • anonymní uživatel syflus 5.2.2015 v 8:44

    myslel jsem santa cruz V10, jestli nereaguješ protožes to nepochopil....

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí