reklama

Test: Devilwork Proteus Evo - ocelový jednočepový sjezďák

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 21.10.2014

Devilwork Proteus Evo. Handmade ocelový jednočepový sjezďák. Tečka





Aktuální situace v bikovém průmyslu je poměrně jednoznačná. Všichni velcí výrobci se předhánějí v tom, kdo udělá co nejlehčí rám z co nejmodernějšího materiálu s co nejsofistikova­nějším systémem tlumení, ideálně co nejvíc #endurospecific. Ale i v téhle době se občas objeví někdo, kdo se postaví proti tomuhle proudu a ukáže, že kolo jde ještě pořád udělat jinak, ale přitom správně. A prostřednictvím modelu Proteus Evo, se o něco takového pokouší i slovenská značka Devilwork. A jak se jí to povedlo?





Proteus Evo je výsledkem několika let postupného vylepšování prvního modelu Proteus, který spatřil světlo světa už v roce 2006. Letošní a snad už i finální verze, má ocelový rám – konkrétně z 4130 CrMo AH oceli, 64 stupňů hlavovky, velmi dlouhou 445mm zadní stavbu, jednočepovou konstrukci odpružení s 222mm dlouhým tlumičem, 12×150 zadní osu, 83mm střed a hlavně 27,5 palcová kola. Rám s tlumičem Manitou Swinger Air Pro váží okolo pěti kilo a je ručně vyrobený v Banské Bystrici. A co se velikost kol týká, tady má Proteus nesporné prvenství. Ačkoli čeští i slovenští výrobci už mají většinou nějaký sedmadvacítkový sjezďák v nabídce na rok 2015, Proteus Evo si můžete koupit už teď. A tím pádem se technicky stává prvním československým 27 palcovým sjezďákem na trhu! A jedna poznámka pod čarou, obrovskou pochvalu dostávají tvůrci rámu i za rovnou a dlouhou sedlovou trubku, do které můžete nacpat asi kilometr dlouhou sedlovku. Detail, který na sjezďácích jenom tak neuvidíte a je to škoda, protože každý určitě někdy zažil, jaké peklo je dojet jeden až dva kilometry k trailu na sjezďáku se sedlem dole z důvodu seřízlé sedlovky do nesmyslna.

Jelikož v případě Proteusu se bude prodávat pouze rám, je specka testovacího kola spíše inspirací, nicméně minimálně vidlice Manitou Dorado a brzdy Formula One si zaslouží velkou sjezdovou jedničku z chování. Navíc celá specifikace testbiku dost výrazně přispívá k velmi rozumné váze celého kola, která se i přes ocelový rám pohybuje okolo 18 a půl kilo bez pedálů. #notbad





Jaký je tenhle kus železa na trailu? Už při pohledu do geo je poměrně jasné, že kolo má jednu z nejdelších zadních staveb (445mm) na trhu, ale naopak průměrný rozvor (1196). Co to znamená? Proteus Evo je zatraceně rychlý a přitom stabilní jak na zemi, tak ve vzduchu, pokud po něm chcete, aby na zemi a ve vzduchu jel/letěl rovně. Samotného mě překvapilo, jak klidně se chová na zemi i ve vzduchu, na odpalech vás nijak nevyděsí a i když to trochu „pustíte“, rozhodně nemáte pocit, že byste nad kolem ztratili kontrolu. Samozřejmě, o trochu horší je chování kola, pokud vás potká náhlá zrada v podobě naprosto podle vložené zatáčky. Na nějaké velké a prudké zatáčení Proteus rozhodně není, je potřeba si na kolo zvyknout a najíždět zatáčky i klopenky o něco víc zeširoka a s trochu jinou polohou na kole. Na druhou stranu, větší kola úplně famózně drží, takže je kolo možné v zatáčkách cpát do slušného náklonu. Potom co si na kolo zvyknete, se vám odmění tím, že najednou zrychlujete na místech, kde byste to rozhodně nečekali.





Co se týče zvykání, svůj čas potřebuje i najetí na styl jízdy, konkrétně brždění, u jednočepu. Zadní stavba Proteusu prostě pod brzdou tuhne, velký podíl na tom má hlavně poměrně krátký, 222 milimetrový tlumič. Ostatně, ne náhodou u většiny jednočepů jejich výrobci tlačí na použití naopak co nejdelších tlumičů. Ze všech obvyklých nevýhod jednočepů je tuhnutí pod brzdami naštěstí jediným zásadnějším „problémem“ tohoto kola. Vzhledem k umístění čepu „ne-moc-daleko a ne-moc-vysoko“ od šlapacího středu, zadní stavba při pružení skoro netahá za řetěz a díky použití tlumičů s nastavením pomalé i rychlé komprese jde poměrně snadno regulovat i případné houpání.

Tlumiče jsou další velké téma ohledně Proteusu. Rám je totiž v nabídce jak s lehkým vzduchovým a progresivním tlumičem Manitou Swinger Air Pro, tak s těžším, lineárním pružinovým tlumičem Manitou Revox. A já samozřejmě využil možnosti vyzkoušení obou.

Nejdřív vzduch. Ten nabídne poměrně zásadní úsporu váhy, cca půl kila, větší progresivitu a o něco horší citlivost. Jenže právě díky progresivitě je jeho nastavení mnohem jednodušší, minimálně mě to tak přišlo. Jelikož je jednočep od DW naprosto lineární systém, potřebuje buď progresivní tlumič nebo nějakou dobu vrtání se v kompresi. A ideálně oboje. V případě vzduchu jsem nasednul, nafoukal si cca 35% sagu, pár jízd si hrál s pomalou kompresí a Swinger nabídl velmi slušnou citlivost a hlavně se minimálně propadal při pumpování, v klopkách nebo na odpalech. Naopak rychlá komprese musela zůstat spíš otevřenější.





Potom přišla pružina. Na mých 90 kilo 500lbs tvrdost, sag okolo 30% a maximální citlivost. S pružinou zadní stavba doopravdy parádně zobala, tlumič se ale stal mnohem citlivější na nastavení. U pružiny bylo potřeba pomalou kompresi skoro zavřít a hodně si zacvakat i s rychlou. Jinak se kolo docela nepříjemně propadalo do zdvihu a zbytečně se zpomalovalo.

Závěr zkoušky tlumičů není úplně jednoznačný, z mých dojmů ale vyplynulo, že pokud chcete na Proteusu spíš závodit a gramařit, doporučuju určitě vzduch, kolo je sice o něco míň citlivé, ale pocitově o dost rychlejší. Naopak pro bikeparkování a pohodlné ježdění se spíš víc hodí pružina, o něco víc se pohoupete a o dost míň s vámi kolo zatřese.





Sám jsem byl překvapený, jak si mě tenhle vyloženě oldschoolový bike omotal okolo pedálu. Obyčejný, prudce nemoderní jednočep z prudce nemoderního materiálu s nekonečně dlouhou zadní stavbou a nemožně rovnou sedlovou trubkou. Jenže. Tohle kolo je strašně zábavná záležitost. Jenže zábavná svým specifickým způsobem. Určitě to není uhopsaný skoro-slopestylák, co vás nutí do whipu na každém skoku a k motání se klopenkama, které opustíte v manuálu. Proteus je tak trochu sjezďák že staré školy, takovej Dirty Harry mezi kolama. Dokáže jet sakra rychle úplně všude, jenom je potřeba si na něj zvyknout, a pořádně na něj tlačit, abyste jeli rychle i v zatáčkách. Nutí vás nebrzdit, protože každé hrábnutí do brzd v rozbitějším terénu odmění poctivými kopanci do jezdce. Jenže. Při rychlé a trošku divočejší jízdě způsobené právě tímhle nebržděním dokáže podržet jak málokteré kolo.

Nikdy bych nečekal, že to napíšu, na světě a sjezdových tratích je podle mě rozhodně místo pro ocelové jednočepy, obzvlášť pokud budou mít tak výraznou osobnost, jako má Proteus Evo. Netvrdím, že je to kolo pro každého. Ale každý, kdo to s kolem myslí vážně a považuje se za bikového nadšence, by měl někdy takové kolo zkusit. A cena samotného rámu s tlumičem jen 700 Euro.





Jelikož Proteus Evo patří do limitované edice deseti rámů vytvořených pro oslavu výročí deseti let značky Devilwork, pokud vás kolo zaujalo, navštivte co nejdříve www.devilwork.eu a rozhodujte se rychle, protože limit 30 dnů, kdy bude tento rám možné pořídit běží neúprosně už od 10.10.!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Adam Nash (djadamnash (a) gmail.com) 21.10.2014 v 5:41

    Krasna prace! Fakt se vam ten ram povedl.

  • anonymní uživatel ID 21.10.2014 v 6:43

    velebnosti toje hnus! škoda dorada.

  • anonymní uživatel Specík 21.10.2014 v 9:27

    Fuj, to je ošklivé jako Rbéčko

  • anonymní uživatel syfl 21.10.2014 v 10:22

    za ty prachy super... ale jinak stejně nahovno jako demo.

  • anonymní uživatel merv 21.10.2014 v 10:31

    Mna by zaujimalo, ako je to s krutenim zadnej stavby, resp. celeho ramu. odjakziva sa crmo nepouziva pre vyrobu fullov pretoze sa strasne kruti-sam som mal benesta.. da sa to zniest, alebo sa s tym treba zmierit ako s lowcostovym dh bikom?

  • anonymní uživatel Hrasko 21.10.2014 v 10:57

    Kruti sa to rovnako ako cokolvek ine. Ci potrebuje mat clovek za kazdu cenu to najtuhsie na trhu?

  • anonymní uživatel stofan 21.10.2014 v 11:10

    ja si nemozem pomoct, ale toto je jeden z najkrajsich ramou co som za poslednu dobu videl, v jednoduchosti je krasa... nemat poskladane tak skladam..... hosi 100 bodou

  • anonymní uživatel Hrasko 21.10.2014 v 11:14

    Tento ram sa ti bud paci alebo nepaci. No ak mu robis poctivu udrzbu tak zistis ze vymenit 2 loziska je rychlejsie ako vymenit 200 lozisk...

  • anonymní uživatel hoffman 21.10.2014 v 12:02

    akú ma kolo rezervu pri max stlačení 26" Dorada?

  • anonymní uživatel Hrasko 21.10.2014 v 12:05

    10 mm cca

  • anonymní uživatel bolekkrutor 21.10.2014 v 12:40

    Já bych chtěl stejně fundovanou odpověď, jako se nám dostala ohledně ložisek, na otázku, proč je probůh zadní stavba taková jaká je? Snad každý, trochu technicky zdatný člověk musí na první pohled vidět, že výztuha na přeponě trojúhelníku prohnutou trubkou, je přinejmenším zvláštní...

  • anonymní uživatel kulihrasek 21.10.2014 v 12:52

    ono něco podobnýho vymyslet, vyrobit a následně prodat, je docela umění, takže kluci vymyslete a vyrobte a pak diskutujte o tom jestli se rám kroutí a jestli je pěknej

  • anonymní uživatel syfl 21.10.2014 v 12:56

    kulihrasek: to bylo mířený na bolka? haha :D

  • anonymní uživatel kulihrasek 21.10.2014 v 12:58

    syfl: bylo to myšleno obecně

  • anonymní uživatel Hrasko 21.10.2014 v 13:04

    Bolek - Carovat s karbonom a carovat s ocelou je docela zabava. ale bol by som zvedavy ako by si vyriesil tu vyztuhu ktora tam musi byt.

  • anonymní uživatel Mtx (mnm (a) sznm.cz) 21.10.2014 v 13:33

    Bolek: Přesně, je to namáhaný na tah, jak je to prohlý, tak to v tom bude pružit, až se to za pár měsíců ježdění nalomí ve spoji nad čepem... CHápu, že je to asi otázka dizajnu, ale... priority by měli bejt nejdřív funkce a výdrž, pak teprv dizaj ne?

  • anonymní uživatel peto(dude) 21.10.2014 v 13:38

    Steve Peat neraz vyhral nejake to kolo svetaku ked nie aj cely pohar a to na "trapnom" jednocape(orange) so zamykajucov stavbou v uz vtedy existujucej konkurencii stvorcapov. Nechapem tieto vase recenzie ked tu lyzete anus roznym zretelnym nezmyslom od "renomovaných" vyrobcov a ked dojde na niekoho od koho ste si takmer isti ze nic od nich v buducnosti nebudete potrebovat tak dany deficit vycitiek si na nom vyventilujete ako to ide. Bohuzial tuna vam na to vela miesta nedali a tak este deficit pretrvava. Ale blbosti tipu zamykanie zadnej stavby pri brzdeni ste si neodpustili dokonca niekolko krat. Naco? A pritom sa to zmykanie prejavi ked tak len na asfaltovom parkaci ked je medzi kolesami konstantna vzdialenost(rovny teren), maju obe rovnaky grip s podkladom a stlacite obe paky brzd. A to uz radsej nerozpisujem nic o tom co predvadzal na "trapnom" jednocape tuto sezonu Hill pricom na v odomykani zadnej stavby neprekonatelnom FSR toho az tak vela k povsimnutiu nebolo vzhladom na dany cas straveny na jednom a druhom.

  • anonymní uživatel Mira 21.10.2014 v 14:43

    Několik roků sem jezdil na jednočepu a nemůžu si nijak stěžovat.Všechno má své pro a proti a tady kluci od Devilwork dokázali udělat konkurenci schopnou mašinu.

  • anonymní uživatel tomáš (tomas.valihora (a) gmail.com) 21.10.2014 v 14:46

    všetkým odporúčam najprv sa vyskúšajte a až potom komentujte tiež som zmenil názor..:)

  • anonymní uživatel malok 21.10.2014 v 14:48

    peto(dude) chcel si napisat Hill a prepakovany jednocap? :)

  • anonymní uživatel stofan 21.10.2014 v 15:07

    cap jednocap milioncap prepakovany kokocap, ved je to predsa jedno, kazdy si vyberie charakteristiku systemu podla toho co mu sadne nie? neexistuje idelany system pruzenia pre vsetkych.....

  • anonymní uživatel Hrasko 21.10.2014 v 15:17

    Malok, prepakovany jednocap ale peta skorej zarazalo ako sa riesi blokovanie zadnej stavby pretoze aj ten hillov nukeproof blokuje zadnu stavbu

  • anonymní uživatel bok 21.10.2014 v 16:07

    to je vážně krásnej rám

  • anonymní uživatel Matúš (korytkomatus (a) gmail.com) 21.10.2014 v 17:09

    Najviac sa mi paci, ked ram rozoberaju ludia, co ked im das tento bike a potom najlepsi bike na svete, spravi to u nich rozdiel asi taky, ze miesto 45 miesta v kategorii hobby zajazdia 43 miesto :) Nemozem tvrdit ze tento ram je najlepsi na svete, ale povedzme si pravdu, je niecim vynimocny, ved kto znas sa odvazi urobit si vlastny ram?

  • anonymní uživatel h.mad 21.10.2014 v 18:03

    Docela cvalík i na oceláka...

  • anonymní uživatel Mike 21.10.2014 v 18:16

    rad bych se zeptal autora clanku Certa, co ma spolecne delka tlumice s tuhnutim zadni stavby ?? cituji:"Zadní stavba Proteusu prostě pod brzdou tuhne, velký podíl na tom má hlavně poměrně krátký, 222 milimetrový tlumič." To je prece blbost do nebe volajici...

  • anonymní uživatel mára 21.10.2014 v 19:49

    Hrasko: Ty jsi Nukeproof zkoušel ze vis ze tuhne pod brzdou?

  • anonymní uživatel Fero 21.10.2014 v 20:27

    Hosi a jak se koukate na sobi 20 :).

  • anonymní uživatel dežo 21.10.2014 v 21:37

    proc se vaha udava bez pedalu? proc ne treba bez riditek nebo sedla?

  • anonymní uživatel Hrasko 21.10.2014 v 21:52

    mara, prepakovany jednocap bude vzdy tuhnut pod brzdou.....

  • anonymní uživatel Holy 21.10.2014 v 21:53

    Dežo, dobrá otázka.....

  • anonymní uživatel Hrasko 21.10.2014 v 22:06

    Dezo, si predstav zeby bolo> vaha bez kolies:.... vaha bez pedalov preto lebo nevies ci tam cches flaty alebo spd

  • anonymní uživatel mára 21.10.2014 v 22:51

    Hrasko: ...o dost min než neprepakovany...

  • anonymní uživatel Hrasko 21.10.2014 v 23:00

    Mara, ak mas 200 mm na konci zadnej stavby u prepakovaneho a 200 mm na konci naprepakovaneho tak myslis ze to bude menej tuhnut pod brzdou? Mozno tak niekde v stratosfere....:D

  • anonymní uživatel peto(dude) 22.10.2014 v 8:38

    4 malok, mara - Vidim ze vam dopina o com to cele je. To zamykanie. Ked uz by nieco mohlo tomuto fenomenu zamikania na parkovisku za statia u jednocapu zabranit tak by to mohla byt skor poloha capu a nie prepakovanie. To by v tom musel byt Čert aby sa ten nukpruuf na parkaci nezamykal tak isto ako ostatne. Hlavne ked ma cap tam kde ho ma. Inak otazka na zamyslenie - existuje vlastne nejaky jednocap ktory je neprepakovany?

  • anonymní uživatel peto(dude) 22.10.2014 v 8:43

    4 Matúš - no zajazdia sice namiesto 45ho miesta 43tie ale aj to asi len nahodou.

  • anonymní uživatel peto(dude) 22.10.2014 v 8:44

    4 fero - neplet tu do debaty teleskopicke 7 capy.

  • anonymní uživatel peto(dude) 22.10.2014 v 8:48

    4 Hrasko - Ma len zaraza ze aj ty to zamykanie beries vazne. A davajte rychloupinak na sedlovku. Toto co tam davate teraz ubija potencial ramu.

  • anonymní uživatel peto(dude) 22.10.2014 v 9:16

    Hlavne si ludia uvedomte, ze bicykel nieje auto. Vy na tych bikoch chcete asi len pasivne sediet a maximalne tak soferovat ked nieje klopka poruke, aby vas ona presmerovala. Lahsie sa dviha 26ka nez 27,5ka a tam kde sa moze 26 zaseknut sa asi zasekne aj 27,5(napr prepakovany Hill v Hafjelli). Vtedy zacina byt podstatne ako rychlo si schopny to koleso odlahcit poprípade zdvihnut a udrzat hore pred necakanou prekazkou v ktorej hrozi zaseknutie. Výrobcovia odlahcuju vidlice a kazdy usetreny gram je v reklame mega podstatny(vy to potom jak ovce kupujete) a potom si na koniec tej vidly, kde uz vahu fest viac citit nez dakde pri hlave ramu, drbnete 27,5 koleso a cele to tym zabijete. Na zaver dam uz len anekdotu, ze raz som sa pristihol pri tom, ze v aute pred dierou ktorej som sa nestihal vyhnut intuitivne taham za volant tak, ze bike by bol uz davno v manuali a auto ne a ne ani len odlahcit.

  • anonymní uživatel Bersekr 22.10.2014 v 9:20

    Hrasko, vyzera to tak, zeby si mal najat Peta(dude) do vyvojoveho timu :)

  • anonymní uživatel syfl 22.10.2014 v 9:28

    tak ty si řádnej pacient že se snažíš hodit auto za volant do manuálu :D

  • anonymní uživatel peto(dude) 22.10.2014 v 9:29

    4 Bersekeru - ten by im to cele prekopal na frantu mrazka. Nechcel som ho tu spominat, ale si ma k tomu dotlacil.

  • anonymní uživatel hoffman 22.10.2014 v 9:29

    že bicykel nie je auto, som si uvedomil asi ako ročný, a furt som o tom presvedčený.

  • anonymní uživatel peto(dude) 22.10.2014 v 9:31

    4 syfl - no to niesom. Nechodim pravidelne na kontroly a potom to tak vyzera.

  • anonymní uživatel peto(dude) 22.10.2014 v 9:32

    4 hoffman - Mas pocit, ze ten koment bol adresovany takym ako si ty?

  • anonymní uživatel peto(dude) 22.10.2014 v 9:34

    4 merv - si bud isty, ze ta zadna stavba sa fest kruti. Dokonca az 200mm hore dolu.

  • anonymní uživatel hoffman 22.10.2014 v 9:35

    ja len, že občas trochu kontroly.

  • anonymní uživatel RB 22.10.2014 v 9:41

    peto: tobě ještě nedali bann?

  • anonymní uživatel peto(dude) 22.10.2014 v 10:50

    4 RB - a za co?

  • anonymní uživatel peto(dude) 22.10.2014 v 10:51

    4 hoffman - a nad cim.

  • anonymní uživatel syfl 22.10.2014 v 12:00

    peto(dude): jedna věc je mít názor a druhá odpovídat na každý ho*no ho*nem ;)

  • anonymní uživatel slucky 22.10.2014 v 12:07

    a nehoupe se to kolo kdyz to ma vzadu tlumic?

  • anonymní uživatel syfl 22.10.2014 v 12:13

    slucky: houpe no... ale lidem to prej připadá pohodlný

  • anonymní uživatel peto(dude) 22.10.2014 v 12:27

    4 syfl - je len tvoj nazor ze su to hevna. A vlastne to co vycitas mne si predviedol debatou so sluckym.

  • anonymní uživatel Martin 22.10.2014 v 15:40

    Hrasko: Napiš mi co si představuješ pod pojmem "test zamykání na parkovišti" a já ten test udělám. Žádné zamykání zadní stavby nepozoruju.

  • anonymní uživatel Hrasko 22.10.2014 v 16:07

    martin, ved ja som nic nepisal o zamykani na parkovisku, to peto....:)

  • anonymní uživatel Martin 22.10.2014 v 19:10

    Hrasko: No vidíš, prehlidl jsem jméno :)

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 22.10.2014 v 20:17

    a co vravítě na tu striebornů farbu,chalani

  • anonymní uživatel Hrasko 22.10.2014 v 21:02

    Ako myslis kvalitovo? je to vypalovany lak a polepy su pod lakom.

  • anonymní uživatel koZa (Vkonapwr (a) seznam.cz) 22.10.2014 v 22:37

    Nie, len aku to ma tu aerodynamiku a a ako to vyzerá z jazdcom v tej korytnačce či ako sa tomu tára

  • anonymní uživatel psm 23.10.2014 v 0:18

    Chod podle fotek posoudit nedovedu, stejně tak tuhost, ale to, co vidím, se mi opravdu líbí. V záplavě hliníku a nově i karbonu je tohle fakt příjemný.

  • anonymní uživatel ROBOenduro (gadusrobert (a) gmail.com) 23.10.2014 v 1:00

    Kua chlapi drzim palce fakt sa mi to paci, ale seriozne na bajku nemozu byt zvary iba dobre ale aj pekne, treba vymenit TIGara :-D

  • anonymní uživatel Hrasko 23.10.2014 v 14:25

    PSM: Tuhost je robena tak aby si sa necitil ako na plnom hliniku triedy 7075T6....:) Robo: Ved co sa ti nepaci na zvaroch? Zvary na Crmo 4130 AH su samozrejme mensie a inak ukladane. Zvaraca nejdeme menit nakolko robi top zvary.:)

  • anonymní uživatel stofan 23.10.2014 v 18:04

    boha de su tie casi co si sadol na barsaky bike a proste blbol a bavil sa....a vecssi rohlik na xichte jak teraz ked niekto vali na V10c....

  • anonymní uživatel vajkrs (vajkrs (a) seznam.cz) 24.10.2014 v 10:44

    neverim ze se to krouti vic nez treba Lapierre, kterej se ve velkym prodava :)
    to se tady vyrojili resici zase :)

  • anonymní uživatel LP4Ever 4.11.2014 v 18:32

    Tak u LP je to kroucení zadního kola chtěný a proto tam jsou ty carbonový ramena na zadní stavbě, díky kterým to zadní kolo má větší gryp na odkloněných šutrech a kořenech. Jinak mi to geometrií připomíná ten LP asi nejvíc :) tenhle ocelák se mi moooc líbí...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí