Report: iXS European Downhill Cup Špičák

Autor: Radek Vaniš, kategorie: Report, vydáno: 17.8.2015

V superfinále byl z Čechů nejlepší Jan Čepelák na 5. místě a hned o příčku za ním Petr Třešňák. Bártové ženské finále nevyšlo podle představ a skončila mimo stupně vítězů – čtvrtá. Jedinou medaili pro Česko tak vybojoval bronzový Rostislav Štencel v Masters.





Špičák, Železná Ruda, 16.8. 2015. Johanes Fischbach (Německo) se stal vítězem čtvrtého závodu letošní sezony série EDC časem 3:08 v šestém ročníku, který se jel na šumavském Špičáku. Druhý byl jeho krajan Jasper Jauch (se ztrátou 2,5 vteřiny), bronzový pak Slovinec Jure Zabjek. Fischbach mimo dnešní superfinále vyhrál i sobotní kvalifikaci. Výborné jízdy předvedli čeští bikeři Jan Čepelák a Petr Třešňák. Dlouho vedle sebe seděli v křesle pro průběžné tři nejlepší závodníky a na páté místo Čepeláka respektive na šesté Třešňáka odsunuli až opravdu poslední jezdci na trati. Stanislav Sehnal, další z Čechů, který se dostal do superfinále, byl nakonec 25.

Na Špičáku to mám opravdu rád a i kvůli tomu jsem tady po loňském třetím místě chtěl vyhrát. Trať mi bavila i přes to, že bylo skoro pořád sucho a horko a najednou do toho zapršelo a hodně to klouzalo,“ uvedl vítěz Johanes Fischbach.





Letošní systém série EDC v hlavní mužské kategorie elite je jiný. Jede se tzv superfinále, kam postoupí 30 nejlepších z předchozí kvalifikace. Zbytek startovního pole si to rozdá už jen v malém finále a nemůže zasáhnout do bojů o medaile. V této soutěži útěchy hrál na Špičáku mezi 132 startujícími prim Jakub Říha (ČR), který skoro o tři vteřiny porazil Slovince Jana Cimpermana, respektive o více než tři vteřiny Ericha Wielanda z Rakouska.

Na trať Struggle (s převýšením 320 metrů, 1750 metrů dlouhá) mělo při finálových jízdách velký vliv počasí. Do vysušeného a prašného povrchu silně zapršelo a vše tak bylo o dost náročnější. Trať byla hodně kluzká. Kvůli polednímu slejváku byl také o půl hodiny posunut start.





Po sobotní kvalifikaci startovalo v nedělních finálových jízdách v 6 kategoriích 276 bikerů a bikerek z 21 zemí světa. Na prize money bylo určeno 6000 eur (o cca 1500 více než loni), přičemž nejlepší muž a žena v elitních kategoriích získali každý 600 eur. Hlasy nejlepších českých jezdců po závodě.

Jan Čepelák: „Mě Špičák vždycky sedí a ani letos mi zdejší trať nezklamala. Výsledek považuji za hodně dobrý. Když mi to vyjde na posledním závodě v Leogangu mohl bych se posunout docela vysoko v celkovém hodnocení EDC. Chtěl bych vyhrát i Mistrovství republiky a Český pohár. Předpokládám, že pojedu i mistrovství světa v Andoře, díky vyjetým bodům bych měl mít nominaci zajištěnu.





Petr Třešňák: „Pro mě je to taky super výsledek, chtěl jsem být do desítky, což jsem si splnil. Mě to zas až tak neklouzalo, nepříjemné bylo bláto na kamenech, které se tam naneslo, a odkrytá místa, jinak to šlo. Pokud budu zdráv pojedu také v Leogangu a mistrovství republiky.

Elitní karegorii žen ovládla mezi 22 startujícími opět stylem double – výhra v kvalifikaci i finále, Veronika Widmannová z Itálie, před krajankou Eleonorou Farinaovou a Sandrou Rübesamovou z Německa. Jana Bártová, která doma věřila v triumf, nakonec skončila mimo stupně vítězů čtvrtá a v cíli byla evidentně zklamaná. Druhá česká zástupkyně Lucie Velechovská skončila 13.





V kategorii Masters (muži narození 1985 a starší) absolvovalo finále 36 jezdců, mezi nimi i čtyři Češi. Rostislav Štencel zabojoval a čtvrté místo ze včerejší kvalifikace vylepšil o jednu příčku a patřil mu nakonec bronz. Vítězem se stal Mads Weidemann z Dánska před Michalem Sliwou (Polsko).





V kategorii U17 jela pouze jedna dívka, Italka Alessia Missiaggia. Stejnou kategorii chlapců ovládl jak v kvalifikaci tak ve finálovém závodě Max Hartenstern z Německa, druhý dojel Ital Andrea Bianciollo a třetí Joe Parfitt z Velké Británie. Nejlepší z 5 startujících Čechů byl na 7. místě Petr Folvarčný (na vítěze ztratil přes 18 vteřin).





V juniorské U19 se představilo 34 bikerů. První dojel Loris Ravelli z Itálie, druhý Kim Squire z Nového Zélandu a třetí Jannik Abbou z Německa. Ze třech startujících Čechů byl nejvýše v pořadí Vojtěch Roušavý na 15. místě se ztrátou cca 18 vteřin na vítěze.

Po oba dva dny sledovalo závody dohromady více 3000 diváků.

Výsledky: http://www.ixsdownhillcup.com/media/7122.pdf

Fotky: © extreme-pics.de / Thomas Dietze

Diskuze

  • anonymní uživatel Lukáš Navrátil 17.8.2015 v 11:36

    Stanislav Štencel? ...

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 17.8.2015 v 11:43

    opraveno, samozřejmě Rostislav!

  • anonymní uživatel Lukáš Navrátil 17.8.2015 v 12:30

    :) Tak je to lepší... Dobrý report (y)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí