Test: kamera Eltrinex SportCam T86+

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 14.10.2015

Sportovní kamera je v dnešní době jedním z nejčastějších doplňků, které se používají nejen při bajkování, ale i u sportu obecně.

Nebudeme si nic nalhávat Eltrinex SportCam T86+ je klasickou kopií Go Pro kamer, kterých jsou na trhu desítky, ba možná stovky. Jako všechny ostatní, byla i tato kamera vyrobena v Číně, odtud je v dnešní době snad veškerá elektronika, takže není třeba mít nějaké obavy.





Parametry na papíře jsou jedna věc a však realita bývá jiná, v kameře Eltrinex SportCam T86+ zaznamenává video osmi megapixelový CMOS snímač až v FullHD rozlišení při 60 snímcích za sekundu (lze volit režimy 1080p@60sn/s, 1080p@30sn/s, 720p@120sn/s, 720p@60sn/s). Úhel záběru je 150 stupňů, Go Pro má více, ale i 150 stupňů je použitelné.





Fotit se dá až v rozlišení 4000×3000 px rozlišení a potěší nastavení všech běžných fotografických nastavení (vyvážení bílé, expozice, metrika atd.), např. ISO až do hodnoty 1600, co už ale nepotěší, je výsledek focení na takto vysokou hodnotu – fotky jsou hodně zašuměné.

Záznam je na klasickou microSD kartu s maximální kapacitou 32GB.





Kamera je poměrně malá cca 5×5×2,5 cm, zadní stěnu pokrývá barevný LCD displej, který ale bohužel není dotykový. Přední část je osazena jedním tlačítkem, kterým se pohybujete v menu a nebo zapínáte Wifi a LED diodou pod objektivem – bliká kamera nahrává, nebliká a svítí kamera je zapnutá. Horní strana má zapínací tlačítko, tlačítko spouště, mikrofon a diodu. Na bocích pak zakrytou zdířku pro micro USB, HDMI konektor, reproduktorek a místo pro baterii.



 


Kameru lze ovládat jak tlačítky na jejím těle, tak přes aplikaci v mobilu iCatch SmartDV a také přes náramkové hodinky. Co se týče mobilní aplikace, tak ta je dostupná jako pro Android, tak pro iOS a prostřednictvím ní lze kameru nastavit, spustit záznam či vyfotit, lze si prohlížet fotky (ale nikoliv už videa) a také je (i videa) stahovat do mobilu.





Samozřejmě lze nastavit dobu za kterou se zhasne displeje, v rámci šetření baterie je jasné, že jsem měl tuto hodnotu na nejnižší možné hodnotě (1 min). Rozsvícení displeje je možné jakýmkoliv tlačítkem (jak na kameře, tak na „hodinkách“), ale pokud máte displej zhasnutý, tak nahrávání není možné pustit přímo, jedním stiskem musíš rozsvítit a poté dalším stiskem spouštíš nahrávání.





Hodinky mají tři tlačítka, natáčení, focení a vypnutí kamery. Hodinky jako takové nelze vypnout, ty jsou buď v provozu a nebo mají vybitou baterii. Hodinky mají signalizaci režimů led diodami, takže víte, zda-li točíte či nikoliv.





Výdrž baterie je deklarována až 1,5 hodiny v případě, že nepoužíváte Wifi a já dodávám – nesmíte si ani prohlížet natočená videa a fotky, jinak se k tomuto času ani zdaleka nepřiblížíte.

Ovládání kamery je tradiční, pokud jste již někdy měli v ruce jakoukoliv kameru bude zvyk téměř okamžitý. Spuštění kamery se provádí dlouhým stiskem zapínacího tlačítka a když říkám, tak opravdu dlouhým – návod říká 6 sekund. Dlouhým podržením spouště se přepínáte z režimu videa do fotografování a prohlížení záznamů.





Balení obsahuje kromě klasického vodotěsného krytu, několik obvyklých samolepících držáků na rovný a zakřivený povrch (kompatibilní s Go Pro), držák na trubku nebo na řídítka a také praktickou čtečku na MicroSD karty do USB.





Kvalita záznamu – dala by se kvalitativně rozdělit na použití s vodotěsným krytem a bez krytu. S krytem je vidět znatelné soudkovité zkreslení plastového krytu, bez krytu tento jev není až tak patrný. A navíc černý okraj vodotěsného krytu je při natáčení vidět v rozích záznamu.





Kamera nahrává videa ve formátu H264 a zvuk v PCM, to celé je zabaleno do kontejneru MOV – ve výsledném záznamu je vidět výrazná komprese, video je dost kostičkované. Ve vodotěsném krytu taktéž zapomeňte na jakýkoliv záznam zvuků, obal je nejen vodotěsný, ale také téměř zvukotěsný a to obousměrně, pípnutí oznamující zapnutí, vypnutí či přepnutí režimů není slyšet. Jako velký nedostatek hodnotím, to že kamera nedává zvukový signál o začátku a konci nahrávání, při focení však ale pípne. Naštěstí ovládací „hodinky“ na ruce napoví, co kamera dělá či nedělá.

Go Pro Hero 2 vlevo, Eltrinex SportCam T86+ vpravo

Ze srovnávacího videa jasně vyplývá, že kamera Eltrinex SportCam T86+ (na videu vpravo) se může rovnat starším modelům Go Pro – zde konkrétně Hero 2 (na videu vlevo). S novějšími verzemi srovnávat nelze, ale je třeba uvážit, že srovnáváme kamery z odlišných konců cenového spektra, Eltrinex patří spíše ke vstupním modelům a naopak Go Pro k těm nejdražším. Cena testované kamery je cca 3790 Kč a do ČR ji dováží firma Eltrinex.

A náš výsledek? Pokud hledáš kameru, která má displej, umí točit a fotit a nechceš vysolit skoro deset tisíc, tak pro amatérské použití ti Eltrinex SportCam T86+ poslouží dostatečně.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Potok (panpotucek (a) gmail.com) 17.10.2015 v 19:47

    Z posledního videa jasně vyplývá, že pro závodníky je lepší GoPro, protože seš s nim rychlejší :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí