Test: Canyon Strive AL 7.0

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 19.10.2015

Canyon Strive, novinka roku 2015, kolo s unikátním systémem změny zdvihu i geometrie Shapeshifter, v nabídce v klasické nebo delší Race geometrii a navíc zabaleno v top výbavě za velmi slušné peníze.





V závěru léta se mi do ruky dostal testovací model Strive Al 8.0. Kratší a hravější geometrie rámu, osazení skoro komplet XT (brzdy i pohon 2×10) s výjimkou klik RaceFace, vepředu vidlice Fox 36 Float Kashima, vzadu Cane Creek DB Inline, zapletená kola Mavic Crossmax v pláštích Continental, zbylé detaily od Ergon, nebo si je Canyon vyrábí sám. Osazení na první pohled fantastické, fantastické na druhou se tohle kolo stává ve chvíli, kdy vidíte cenovku, která se v s ohledem na kurz motá někde okolo 85 tisíc. (Platí pro model 2015, pro model 2016, který je již k dispozici se vztahuje stejná cena, nicméně mírně pozměněné osazení. Vidlice už není s kashimou, a výplety jsou DT Swiss, jinak šlo ale osazení spíše nahoru, nové Shimano XT 2×11, kliky E13 atd.)





A uprostřed toho všeho je rám. Uprostřed rámu je tlumič a kousek severně od tlumiče je další „tlumič“, o kus menší a ten dělá veškerá kouzla. Standartně je Strive geometricky spíš kratší a hravější enduro/allmountain kolo moderního ražení, 66 stupňů hlavy, 423mm zadní stavba, 1158 mm rozvor ve velikosti M, úhlem sedlovky 73,5 stupně a bb dropem 12mm. 160 zdvihu vepředu i vzadu. A ta malá sranda na sever od Double Barellu dokáže pohnout s uchycením tlumiče a díky tomu nahodit na Strivu tzv. XC mód. Ten znamená o 1,5 stupně nahoru na hlavě (tím pádem 67,5) a a sedlovce (75), zvednou střed o dva milimetry a snížit zdvih na 130mm a sag na cca 10%.





Na první pohled jsou člověku, co aspoň trochu rozumí kolům, geometriím a věcem okolo jasné dvě věci. 1. Shapeshifter je super sranda kterou zapnete pod kopcem, abyste na něj líp vyjeli a nemuseli zapínat tlumič. 2. Protože vám shodí sag na 10% ale vepředu zůstane stejný, je naprostá hovadina jezdit v xc módu po trailech nebo z kopce, jelikož vám tahle úprava zdvihu kompletně rozseká geometrii. Jasně, pro výjezd oukej, tam se to neřeší, vidlici stejně zamčete a jede se, jízda na 10% sagu vzadu z kopce je ale vždycky blbost.





Hned po ohromení z páčky na řídítkách co dokáže změnit geometrii je potřeba si totiž uvědomit, k čemu Shapeshifter je. Jedete po trailu a přijde prudký dlouhý stoupák, vím, že potřebuju zašlapat, trochu se nadlehčím, zmáčknu páčku, kolo mi vyskočí nahoru a já můžu získat pár vteřin. Když se má jet zase z kopce kolo „zamáčknu“ a hodím do DH módu. A když jsem dole a čeká výjezd, zapínám XC mód, jedu nahoru. Povšimněte si prosím toho, že stoupák musí být dost dlouhý a prudký na to, aby měla změna geometrie význam. Pokud budeme Strive srovnávat třeba s Canonndale Jekyll, který umí jedním cvaknutím měnit mezi 160 a 90mm zdvihu a dvěma geometriemi, najdete dva rozdíly. Jekyll se přepne jenom zmáčnutím páčky, žádné hopsaní a nadlehčování se na kole. To je reálně na klidné vyjížďce ale určitě ne v závodním nasazení, kdy vás tahle ekvilibristika na kole může přijít dost draho. Ať už vteřinami nebo pádem. Druhý rozdíl, Jekyll pracuje sagem úplně jinak, přepnutí vám tlumič trochu přitvrdí, pořád ale není problém pracovat s celým jeho zdvihem (omezeným na 90mm). Dostat tlumič do zdvihu se sagem 10% moc reálně totiž není





Ačkoli předchozí odstavce mohly vypadat jakože Shapeshifterem trochu pohrdám, určitě to tak není. Naopak si myslím, že inovace tímhle směrem by mohla v budoucnu vést k velkým věcem. V situaci, kdy potřebujete mít kolo, které sjede Dh trať a přitom na ni musí dokázat i vyjet, je obyčejné zamykání tlumiče před výjezdem dost naprd. Oukej, funguje na asfaltu, pokud ale šlapete terénem, je na to „sjezďáku“ fest na prd. Díky Strivu/Shapeshif­teru jsem zažil, jak je to příjemné, když pod vámi kolo i v malé rychlosti zatáčí a živěji reaguje na řízení (strmější úhel hlavy) nebo neustále nechytáte pedálem o zem. Největší bomba je ale rozhodně zachovaná funkčnost tlumiče, který je sice tvrdší, pořád ale pobere spoustu nárazů a tlačí zadní kolo k zemi. Na rozdíl od situace se zavřenou kompresí.

Všichni známe Wiessnera. A jak blbě se na něm manévruje s položenou hlavou a vysokým středem. BAM! Strive nic z toho nemá, takže ho vyletíte jedna radost.





A ačkoli přepínání udělá moc, Strive by měl být v první řadě kolo postavené na jízdu z kopce dolů. Pokud bych se bavil o komponentech, tam prostě není na co nadávat. Všechno funguje, chodí, brzdí, přepíná, motá se. Pláště sice kdovíjak nedrží, zato docela slušně jedou, takže i nad nimi se dá přivřít oko.





O všem ale rozhoduje rám. Jsem na kopci, poměrně rázným zapumpováním do kola zamačkávám Shapeshifter v poloze DH, jedu dolů. „Klasická“ geometrie Strivu (na rozdíl od proudloužené verze Race – delší rozvor, delší horní rámová trubka, kratší představec) je velmi hravá, kraťoučká a ovladatelná. V kombinaci s jistým a poměrně lineárním pružením vepředu i vzadu působí tohle kolo jako naprosto blbuvzdorné enduro. Díky krátké zadní stavbě, rozumným úhlům a hlavně nízkému středu je Strive dost obratný a to, aby se prokroutil i mezi sebezavřenejšími kameny a zatáčkami a dost stabilní na to, aby vás nevyhodil ze sedla předem při každé příležitosti. Když k tomu připočtu výbornou šplhací funkci, je Strive velmi uživatelsky příjemné kolo. Co to znamená? Chcete si o víkendu užít Rychleby, bikepark, traily? Nemáte ale čas přes týden nějak moc drtit kolo a ladit techniku do maxima? Neva, geometrie i odpružení Strive odpustí moc a zábavy zařídí ještě víc.





Druhá stránka téhle user friendly geo je samozřejmě závodní použitelnost. Pokud máte nutkání závodit, nebo prostě jenom jezdíte častěji a rychleji než standartní uživatelé, určitě berte verzi Race. Strive je super, je s ním zábava, ve vyšších rychlostech se mu ale moc nelíbí, protože je kvůli menšímu rozvoru poměrně nestabilní a nevede jak konkurenční závodní biky. Test verze race by se měl snad také v nejbližší době podařit, tak uvidíme, jak bude závodní Strive vyladěn. A Fab Barell většinou ví, co dělá. Na klasickém Strivu jde odjet závod, na Strivu Race se ale zřejmě bude vyhrávat daleko lépe.





Pokud se vrátím ke komponentům, na Strivu prošla testem i vidlice Fox 36 Float Kashima. V mých očích asi jediný konkurent Piku mezi enduro vidlicemi. Jaká šestatřicítka ve srovnání s Pikem je? Šíleně tuhá, srovnatelně citlivá a vlastně nekonečně nastavitelná. Foxa, navíc v testované verzi s 20mm osou je pocitově výrazně tužší než Pike a doopravdy cítíte že to s touhle vidlicí můžete nasrat kamkoli a ona neuhne. Citlivost je podle mě na stejné úrovni, co se týče progresivity, u Piku ji můžete naladit botomless tokeny, u Foxů je už z výroby velmi rozumně nastavená a hlavně si můžete hrát s tím, jak bude vidlice pracovat se zdvihem pomocí nízko i vysokorychlostní komprese. Právě nastavení je hlavní rozdíl mezi Foxicí a Pikem. U Piku máte tři úrovně komprese, otevřeno, šlapu, a zavřeno. Fox má moc a moc cvaknutí jak rychlé tak pomalé komprese a tím jasně říká svoje zařazení. V souvislosti s naturelem Strivu, který je určený pro širokou veřejnou a spíš na jednoduchost použití mi přijde logičtější použití Piku, protože Fox 36 patří spíš na závodní endura závodníků. Tuhá vidlice, kdy na sundání předního kola potřebujete imbusy a musíte ji naladit už v depu/doma, protože si ji pod kopcem nemůžete zamčít a nahoře odemčít jedním cvaknutím. Pike je super, Foxu jako bike geek prostě musím milovat.




DH mód
XC mód



Zpět ke Strive. Nová generace enduro kola od Canyonu udává směr, jakým by se klidně mohly enduro kola dál odvíjet. Dvě geometrie jsou fantastický nápad a moje zkušenost jenom potvrzuje, že pokrýt všechny typy jezdců jedním typem kola prostě není možné. Z kopce je hravý, poměrně rychlý, obratný, stabilní a hlavně velmi tuhý. A do kopce? Koncept Shapeshifteru je po lanovce ten druhý nejlepší způsob jak dostat vysokozdvihové kolo na vrcholek kopce s co nejmenší námahou a co nejpohodlněji.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Lukáš (pelc.lukas (a) gmail.com) 19.10.2015 v 9:47

    Polovičaté řešení Shapeshifter je v roce 2015 k smíchu. Obzvlášť když má Scott už několik let TwinLock. Jednou páčkou na řidítkách ovlivňuji 3 polohy tlumiče i vidlice zároveň! Úplně otevřená na sjezd, přivřená na trail (či do kopce) a úplně zavřená na asfalt. Změna je okamžité a nemusím na kolo tlačit nebo jen nadlehčovat. Dochází také ke změně geometrie. Canyon bude muset ještě trochu zapracovat, než to bude dobré řešení.

  • anonymní uživatel Jakub (v-design (a) seznam.cz) 19.10.2015 v 10:14

    U scootu twinlockem menite i geometrii? A u jakeho kola?

  • anonymní uživatel michal 19.10.2015 v 11:08

    jedno cvaknutí páčky na jekyllu bez hopsání a nadlehčení může způsobit problémy, ale nad pláštěm, co nedrží, přivřeme oko, protože dobře jede? no ty vole...

    tyhle recenze čtu rád, jsou zábavně napsaný, ale občas to jsou teda perly

  • anonymní uživatel hoffman 19.10.2015 v 11:46

    lock na asfalte som použil 1 x, zbytočnosť, nezmysel.

  • anonymní uživatel stofan 19.10.2015 v 13:48

    hoffman: vec vkusu, napr vidlu ja osobne zamikam prevelice rad ked musim do pedalov. je to hodne o technike slapania. ked slapes jak buran, tak lockout je fakt vyprostovak, na zadku sa mi ctd vychcalo (ale to je taky lockout nelockout), a zeby mi tam nejak chybalo....ale to je zase virtual, u niektorych fsr co som skusal, to je docela nadivoko a bez lockoutu pri mojom style slapania - radsej tlacit

  • anonymní uživatel hoffman 19.10.2015 v 16:07

    stofan: tak od toho sú kompresie, privreš a zamedzíš pohupovanie. lock bez zníženia zdvihu ako napr. Talas, do kopca v postate nič nerieši, neuľahčuje.

  • anonymní uživatel stofan 19.10.2015 v 16:28

    hoffman: viem na co su kompresie, neviem jak je to inde, ale na mojom rlc kompresiu nikdy nevypeckujes tak, aby si sa mohol fakt prasastylom zapret o predek. sorry, ja som za lockout v predu vdacny a uz som si nan zvikol ;) ten pocit stability je na nezaplatenie, obzvlast ked sa hecnes s xc ckarom na spurt :D ja to v jemnom terene smerom hore proste rad natvrdo :D

  • anonymní uživatel truhlik (truhlik (a) truhlik.com) 19.10.2015 v 18:10

    1. do sirokej gumy das mlieko
    2. nafukas gumy na mako
    3. tlmic a vidla dh mod
    4. naucis sa kruhovo slapat v kadencii a sile
    5. na to potrebujes kondicku
    6. na bajku mas rohy aby sa ti nedvihal predok a normalne sa drzal
    7. das vyslap na Kopske Sedlo
    8. zaplatis pokutu
    9. das zjazd dolekopcom bez toho aby si cokolvek nastavoval

  • anonymní uživatel bok 19.10.2015 v 18:50

    vážně si řekl rohy?

  • anonymní uživatel Eluglab (eluglab (a) seznam.cz) 19.10.2015 v 19:18

    Continentál papuče ti jako nešmakujou jo? Nedrží jo? Seděl jsi ty na tom kole vůbec? :-D

  • anonymní uživatel truhlik 19.10.2015 v 19:28

    Jasne, pedale su na klukach a rohy na riaditkach :-D

  • anonymní uživatel hoffman 19.10.2015 v 20:14

    predky sa nedvíhajú aj bez rohov už hádam 20 rokov. mimochodom, musí to byť slušný paškvil ...

  • anonymní uživatel truhlik 19.10.2015 v 21:00

    Postav sa od pocitaca pred zrkadlo a pozri ako ti narastli ruky :-D :-D :-D

  • anonymní uživatel truhlik 19.10.2015 v 21:29

    goo.gl/...

  • anonymní uživatel flsf 20.10.2015 v 0:47

    stofan: co vozíš za pláště? :)

  • anonymní uživatel flsf 20.10.2015 v 0:49

    sorry -jemnej terén- jsem nedočet... předtim byla zmínka o asfaltu :D

  • anonymní uživatel stofan 20.10.2015 v 8:52

    flsf: v predu high roler ST a v zadu este stary advantage - jemny teren smerom hore ;)

  • anonymní uživatel Lukáš (pelc.lukas (a) gmail.com) 20.10.2015 v 10:55

    Je to u všech Sparků a Geniusů (kromě nejlevnějším modelů bez FOXu). Kdo nebydlí přímo v lese, tak se k němu musí nějak dostat, proto jsem napsal asfalt. Nicméně když dáš na lock nějakýho XC vyhrtlíka do kopce na 15 cm celopéru tak je to taky ***** dobrá zábava.

  • anonymní uživatel Někdo 20.10.2015 v 12:37

    2 Lukáš - myslím si, že jsi uplně mimo už od svého prvního příspěvku v této diskuzi. Mimochodem tu změnu geometrie přes twinlock.. to se rád něco přiučím pokud mi to vysvětlíš.

  • anonymní uživatel MP 20.10.2015 v 23:14

    Lukas: Hele nevim, ale twinlockem nezmenis geomerii, proste jen zamknes tlumeni..nic vic.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí