Test: Morgaw Trian Al - odpružené sedlo

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 14.3.2016

Slovenská firma Morgaw se pokusila změnit zažitý koncept sedel – místo pružící ližin, tyto nahradila tuhými a pružení přenesla na elastomerové pružící jednotky. Funguje to? To se dozvíš v testu.





Za Morgaw stojí dvojice kamarádů a bývalých profi závodníků Martina Moravčíka a Slawka Gawlika, a také 462 lidí, kteří věřili myšlence sedel Morgaw natolik, že je podpořili v crowdfundingové kampani na Indiegogo. Kluci se nepustili do vývoje odpružených sedel jen tak z plezíru, dříve se věnovali výrobě ultralehkých karbonových sedel a odtud k odpruženým to byl již jen kousek.





Jak jsem již předeslal koncept sedel Morgaw je odlišný od tradičních sedátek, místo pružící ližin jsou zde tuhé ližiny a pružení je přeneseno na elastomerové pružící jednotky. Díky jím jsou pohlcovány vibrace a sedlo je skutečně odpružené, zdvih elastomerů je sice jen v řádu jednotek milimetrů, ale „zdvih“ tam je. Mimo pohlcování vibrací a zvýšení komfortu jízdy je zde také možnost nahýbání sedla při šlapání, doslova řečeno – sedlo s tebou při šlapání spolupracuje.

Morgaw nabízí několik variant sedel, která se sebe liší určením: silniční, xc a pro allmountain či enduro. První je tvarově odlišné a další dvě varianty mají shodnou velikost, ale allmountain varianta má extra dávku výstelky. Váhově se sedla pohybují od 184 gramů u XC varianty s karbonovými ližinami až po 223 gramů u silniční verze s Al ližinami.





Do testu od Kamila Tatarkoviče, který je skrze jeho FDF Bikeshop dovozcem Morgaw jsem dostal sedlo ve verzi Trian XC s hliníkovými ližinami a bílém provedení potahu.

Vraťme se ještě ke konstrukci, celé sedlo je rozebiratelné, ližiny oválného průřezu i elastomerové pružící jednotky jsou výměnné, tělu sedla, k sedací části jsou připevněny pomocí několika torx šroubů. Elastomery jsou k dispozici ve třech tvrdostech dle váhy jezdce (měkké 65kg, střední: 65kg do 80kg a tvrdé do 95kg). Pozorný čtenář zaregistroval, že tvrdé jsou pouze do 95 kilogramů, co když vážím víc? Tak mám smůlu, váhový limit sedla je 95 kilogramů.





Osobně jsem lehce za hranicí střední tvrdosti elastomeru a vyzkoušel jsem jak střední, tak tvrdý a nakonec skončil na středním, kde mně funkce přišla výraznější než při použití tvrdé varianty. Samotné sedlo je totiž poměrně tuhé, ale při jízdě tuhost nevnímáš, odpružení funguje a jízda je komfortní. Respektive více než vertikální odpružení sedla na fullu vnímáš jeho nahýbání při šlapání, to je poměrně výrazné a musím říct, že je to zajímavá vlastnost, která mě fakt baví.
Samotný pocit na sedle těžko přenositelný, v podstatě to funguje tak, že když šlapu pravou nohou, tak se sedlo se nahýbá doprava a opačně. Náklon je v řádu pár stupňů, nicméně zdvih na konci ramena (v místě nejvzdálenějšímu od osy „otáčení“ tj. elastomeru – v nejširším místě sedla pod zadkem) je cca jeden centimetr, možná zlehka víc. Pokud budete mít možnost někde vyzkoušet sedla Morgaw, tak tuto příležitost určitě využijte!





Povrch sedla je zdrsněný a toto zdrsnění mě příliš nevyhovovalo, ano, byla to otázka zvyku, ale prvních pár jízd jsem si na nemožnost pohybovat se na sedlu dopředu a dozadu musel zvykat.





Morgaw nepřišli s revolucí, ale evolucí sedel. Obdobně jako u 26" a 27,5" kol – na obou můžete v pohodě jezdit, ale větší průměr přináší drobné výhody. A stejně jako u odlišných průměrů kol (pokud jej již nevozíte) i sedla Morgaw rozhodně stojí za vyzkoušení.
Cena sedel Morgaw začíná na částce 2690 Kč, což je vzhledem k velmi slušné váze a navíc velké přidané hodnotě v podobě odpružení velmi zajímavá hodnota.



Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel bambus 14.3.2016 v 7:55

    test skončil dřív, než jsem se stihl pořádně začíst. To nám nechceš prozradit víc pocitů, než žě tě tohle řešení baví? Ale chápu, že je to asi zapotřebí vyzkoušet si sám, budou možnosti to někde votestovat?

  • profilová fotka Keli 14.3.2016 v 8:04

    Bambus: OK, doplním do článku.
    On je ten pocit těžko přenositelný, v podstatě to funguje tak, že šlapu pravou nohou a sedlo se nahýbá doprava a opačně. Náklon je v řádu pár stupňů, zdvih na konci ramena (v místě nejvzdálenějšímu od osy "otáčení" tj. elastomeru) je cca jeden centimetr, možná zlehka víc.

  • anonymní uživatel peto(dude) 14.3.2016 v 10:05

    Ja si myslim ze je to popisane dostatocne na utvorenie si predstavy. Zaujimava vec. vyskusal by som. Ale kupovat teraz nebudem. sry

  • profilová fotka Vencik 14.3.2016 v 14:39

    nebyla škoda to testovat na celopéru? zajímal by mě pocit na pevném kole...

  • anonymní uživatel jandys 14.3.2016 v 17:52

    Zajímal by mě vliv nečistot na pružící jednotky. Je nutné je nějak udržovat nebo stále fungují bez vrzání a praskání i při pravidelném provozu v bordelu?

  • anonymní uživatel MORGAW - Kamil Tatarkovič (k.tatarkovic (a) email.cz) 14.3.2016 v 19:52

    to Bambus: k dispozici máme v tuto chvíli pár sedel na otestování v Olomouci a nyní řešíme jeden obchod v Praze, kde by bylo možné sedla otestovat již od příštího týdne.
    to jandys: sedlo mám na kole zhruba přes rok, v bordelu celkem jezdím a zatím nic nevrže, i přesto, že jsem sedlo nijak "neservisoval", nečistil,.... Extra údržba potřebná není, prevencí může být rozdělání a vyčištění.

  • anonymní uživatel jandys 14.3.2016 v 20:50

    to Kamil Tatarkovic: Díky, to jsem chtěl vědět.

  • anonymní uživatel bambus 14.3.2016 v 22:35

    Tak až bude dojednáno v Praze, tak sem napiš jméno obchodu, určitě bych to vyzkoušel. Díky

  • anonymní uživatel MORGAW - Kamil Tatarkovič (k.tatarkovic (a) email.cz) 15.3.2016 v 20:04

    to bambus: testovací sedla tří modelu Morgaw najdete už nyní v KrabCycles, tak se za klukama zastavte a oni vše ukážou :)

  • anonymní uživatel Tom 20.3.2016 v 19:01

    Kamile ma to jeden zasadni a pro mne fatalni hacek, nedelaji se ruzne sirky sedel.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí