MojeKolo

Test: Yep Uptimizer - teleskopka po švýcarsku

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 21.12.2015

Švýcaři dělaj hodinky a čokoládu. A taky hromadu dalších věcí. Ať už ale dělají cokoli, většinou to dělají naprosto bezchybně. Jak ale naloží s nejvíc milovanou a zároveň nenáviděnou částí kola?





Teleskopické sedlovky do velké míry změnily svět cyklistiky, o tom žádná. Pokud chcete nějak rozumně trailovat, natož enduro závodit, není možné ji nemít. Bohužel, to ví většina výrobců, a tak jsou teleskopy: za A drahé, za B povětšinou šíleně nespolehlivé. A to se nebavíme o drobných vaklech do strany. Ale zajíždění, nebo naopak nevyjíždění a tak dál a tak dál. Teleskop ale potřebuju, co s tím? Volba byly vždycky jenom mezi velkým a menším zlem. Je pro mě lepší riskovat, že mi sedlovka občas nevyjede, nebo že se po dvou měsících zavzdušní a bude se propadat? Nebo všechno naráz? Nebo zkusím sedlovku bez útlumu a budu riskovat opravdu zdrcující rozkrokové zážitky? Pokaždé, když se mě někdo zeptal „jezdíš na tolika kolech, jakou si mám koupit sedlovku, aby mi vydržela chodit dlouho dobře a nezačla se hned srát?“, musel sem říct, že jediná spolehlivá sedlovka bez vaklu je pevná. Změnilo se ve světě něco?





Možnou odpověď by snad mohl přinést testovaný Yep Uptimizer. Všechno vymyšleno i vyrobeno ve Švýcarsku, to už se u většiny komponentů moc nevidí. Můžete si vybrat mezi zdvihem 125mm nebo 155mm a vnitřním nebo vnějším vedením kabelu, ve dvou standardních průměrech 30,9 nebo 31,6.

Nám v poště přistál press sample ve verzi 125mm, lanko venkem.





Montáž. Ačkoli normální lidi teleskop na kolo nenasazují často, vzhledem k tomu jaká je instalace většinou peklo, i to jednou stojí za to. Ať už jde o hydrauliku, nebo o lanko, vnitřní nebo vnější vedení, je s tím dycky hromada mrzení. V tom lepším případě. Yep má všechno poměrně příjemně u ruky. I vnější vedení má (podobně jako KS Lev) ovládací mechanismus přichycený ke spodní „noze“ sedlovky, takže se lanko nehýbe. Jednak se líp ladí délka a taky nemáte na kole oko na zajíce, když dáte sedlo dolů. Těsně pod závitem prachovky, se nachází velice podobný mechanismus jako u KS, prostě krabička s víčkem (a to víčko na rozdíl od KS drží velice rozumně instalovaná gumička, takže vás víčko neopustí jako u Lva někdy v druhé sekci SuperFlow jako to jednou potkalo mě). V krabičce je packa, která drží váleček přišroubovaný na lanko. Takže pokud se něco pokazí nebo lanko přestane chodit, sundat víčko, vzít standartní řadící lanko, cvaknout, nasadit dvoujkou imbusem válečkovou koncovku a je to.

Páčka v podobě „joysticku“ se nasazuje podobně snadno, na řídítka ji hodíte kompletně rozebíratelnou objímkou s dvěma šroubky na trojku imbus, takže nemusíte hnout se zbytkem kokpitu. Navíc je jenom na vás, kam ji nacpete, levá pravá nahoru dolu, prostě kamkoli. Joystick totiž nemá směr, kterým ho musíte zmáčknout, prostě do něj nějak fláknete a sedlovka jede dolů. Velice se hodí v exponovaných situacích kdekoli po světě, ať už jde o to vyhrát závod nebo hůř, neudělat si ostudu před kámošema. I instalace lanka je podobně jednoduchá jako na druhém konci. Protáhnout, cvaknout na požadovanou délku, chytit dvojkou imbusem a našroubovat zbytek páčky. Pak ještě naladit předpětí, ať nemusíte s páčkou kroutit moc a hotovo po druhé.





Montáž je vcelku ízy, co nás zajímá je ale jak funguje. Po cca 4 měsících mám následující poznatky. Sedlovka má asi 2mm boční vůli na špičce sedla, což je vzhledem ke konkurenci fantastické číslo, ani jednou se nestalo, že by nevyjela, když sem jí o to řekl a ani jednou se nezasekla po cestě dolů. Celý chod je naprosto hladký, žádné kousání, žádné propadání, žádné drhnutí. A je jedno jestli je plus 30 nebo mínus 5, sucho, vítr, bahno, sníh, … Prostě vždycky.

Určité výhrady bych mohl mít k páčce ovládání, je sice super že jí jde mačkat jakkoli, pokud ji hodíte pod řidítka, je od nich ale možná zbytečně daleko, osobně bych uvítal, kdyby byla páčka prostě trochu blíž klackům. Tenhle problém nicméně kdokoli, kdo má rukavice větší jak M asi řešit nebude. Nebo pokud si páčku nacpe nahoru. Situaci samože vyřeší i použití jiné páčky, jelikož sedlovce je fakt jedno co za ni tahá, není problém nahodit cokoli, ať už je to vykuchané řazení nebo SouthPaw od KS.





Příjemným detailem, je i to, že se jedná asi o nejkratší sedlovku na trhu, díky celkové délce 377mm při 125mm zdvihu, ji můžete nacpat i do rámu s velmi krátkou sedlovou trubkou, ať už kvůli umístění čepu nebo zakroucení. Ocení hlavně ti nižší z nás.

Švýcaři prostě ví co dělají. Za 360 euro plus pošta, nabízí uživatelsky příjemnou, instalačně blbuvzdornou a neuvěřitelně spolehlivou sedlovku. Pokud bych měl udávat životnost v nějakých rozumných jednotkách, v zásadě bych na jednu Uptimizer počítal 3 až 5 Reverbů. Všechno co potřebujete, nastavíte délkou a předpětím lanka, samozřejmostí je i ventilek kterým můžete do vidlice narvat víc vzduchu pro rychlejší návrat, přitom je zachovaný výborný útlum při jakémkoli tlaku. Minimální vůle, fantastický chod a super ovladatelnost. Nejlepší sedlovka jakou jsem kdy jezdil. Nikdy sem nevěřil, že to řeknu, ale tuhle sedlovku můžu doopravdy doporučit každému. Všechny detaily tady nebo na fejsíčku.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 21.12.2015 v 10:57

    Ovládání je stejné jako u crankbrothers joplin. Takže trochu kopie ;)

  • anonymní uživatel peo 21.12.2015 v 19:09

    Pokud test trval 4 měsíce je poněkud odvážné tvrdit "nejspolehlivější sedlovka na trhu","životnost 3 až 5 Reverbů". Ta životnost se pozná po 1-2 letech až bude potřeba servis. Jinak sám mám Revreba a po 1,5 roku bez servisu, ježdění za jakéhokoli počasí několikrát týdně (vč. občasných enduro závodů a bikeparků) a jediný problém je zajíždění asi 6mm což stejně nevnímám. A to vážím 95kg.

  • anonymní uživatel O´Neill 21.12.2015 v 20:08

    peo: Přesně tak, s Reverbem jsem taky spokojený. Nevim proč ho všichni tak srážej. Mám ho dva roky a naprosto bez problému. Servis jednoduchý (na youtube je asi tuna návodů)...

  • anonymní uživatel Zelecz (lukashulva (a) gmail.com) 21.12.2015 v 20:25

    Ze své zkušenosti nedám dopustit na teleskopa XLC . Nikdy nepadal,nikdy jsem s ním neměl sebemenší problém!nabízí jak vnitřní tak vnější vedení a cena bezkonkurenční cca 4tis ;)

  • anonymní uživatel stan (stan.mi (a) centrum.cz) 22.12.2015 v 1:10

    Mám pocit, že článek byl psanej tak, jak to většinou dělám já - s dvoudeckou po pravici. Jinak si neumím vysvětlit: "samozřejmostí je i ventilek kterým můžete do vidlice narvat víc vzduchu pro rychlejší návrat". Nebo snad místo sedlovky je do rámu naroubovaná vidlice a sedíte jednou prdelí na dvou sedátkách naráz? :-D

  • anonymní uživatel RB 25.12.2015 v 4:36

    Zelezc: Tak třeba kámošovi to slavné XLC odešlo tak po 10 vyjížďkách. Nedá se hodnotit podle 1ks. A ten proslulý reverb má jedinou výhodu oproti ostatním AIR-HYDRo a to, že si ho můžeš doma servisovat, ale stejně jako u vidlic si to většina lidí stejně sama neudělá. Vid peo?:)

  • anonymní uživatel karel B 29.12.2015 v 14:25

    Stará CB velký vakl.
    Reverb po roce přestal chodit. Prý těsnění - opotřebení na které nedávají záruku. Servis nesmyslně drahý.
    KS Lev super.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí