Test: rozšíření kazety a ramínko přehazovačky Shimano od Manobike

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 15.2.2016

Jednoplacka vepředu je v zásadě povinnost u každýho, kdo to s kolem myslí vážně. Jak funguje nová rozšiřující sada od Manobike pro úpravu na 1 krát 10?

Pokud chcete vepředu jednoplacku, je teď, v roce 2016 svět o něco veselejší, než tomu bylo dřív. Pro spoustu jezdců, kteří mají poměrně napnutý budget, je ale možnost výběru mezi nákupem jedenáctkového Sramu nebo jedenáctkového Shimana pořád mírně mimo. Proč zmiňuju na prvním místě rozpočet? S nástupem dostupnějších jedenáctek se začalo jednopřevodníkové řešení objevovat i na levnějších kolech. Co se ale týče té nižší třídy, z důvodu levnějších montážních komponentů se výrobci (samože aby srazili cenu) uchylují k montáží dvou a více převodníků. Teď se bavíme o kolech někde okolo 40 až 60 tis.





Všichni víme, že na 1×10 je potřeba nepadací převodník a pokud netrávíte celou zimu na oválu, chce to i rozšíření kazety. Blbý je, že většina rozšiřujících pastorků musí pracovat na víc přehazkách a různých délkách ramínek. To nutí výrobce ke kompromisům, které vždycky znamenají, že řetěz buď nechodí dobře nahoru, nebo dolu. Nebo obojí.





Český Manobike to vzal po svém a aby měl jistotu, že jeho velký 42 zubový pastorek (dodávaný ještě s 16 zubovým pastorkem pro hladší převody ve střední části kazety) bude chodit jak má, prostě k němu udělal i ramínko pro Shimano přehazovačky. A je jedno jestli máte Deore nebo XTR, stačí pokud má „přepínač“. Instalace není rozhodně složitá, pokud máte levnější kazetu, musíte ji pouze roznýtovat, aby bylo možní nahradit pastorky 15 a 17 přibalenou 16, nahoru připlácnout 42 a je to. Naladění přehazky chce trochu zručnosti, jelikož se při demontáží dostanete až na pružinu a otevřete celý zamykací systém. V zásadě ale stačí nerozdělávat víc než je potřeba, a hlavně složit stejně jak to bylo. Výhra zaručena. Mě se při první montáži podařilo pohnout s válečkem, který slouží k zamykání přehazky, poznáte to tak, že to nezamyká. Takže rozdělat, otočit, být na sebe trochu sprostý a hotovo.





Samozřejmě celá tahle sada potřebuje k fungování desítkový řetěz (cena cca 300 Kč) a desítkovou kazetu s rozsahem 11 až 36 zubů (cca 500 Kč).





Funkce? Pokud máte přehazku odemčenou (na off), po prvních cca 10km, kdy si řetěz „sedne“, nemáte šanci poznat, že máte s kazetou něco jinak. XT přehazka s XT páčkou řadí na téhle kazetě úplně stejně jako na té nerozšířené. Velice neobvyklý jev u rozšiřovacích pastorků.

Jelikož nemám úplně čas řešit vypínání a zapínání přehazovačky během jízdy, automaticky jezdím stále na „zamčeno“ (on). Tady už rozdíl vidět je. Ztuhlá přehazovačka chce jednak trochu víc času než zařadí a taky o něco déle trvá, než si na sebe kazeta a řetěz zvyknout. Cca nějakých 50 km. Ne že by mi převody „střílely“, ale jakmile lezl řetěz na největší pastorek, dal si trochu na čas, než tam vyskočil. Zase to nebylo v řádu vteřin, ale je to prostě pomalejší než obvykle. Ze začátku nějakou dobu trvalo i přehození na neoriginálních 16 zubů. Tohle čekání na zařazení naštěstí jenom výše zmíněnou porci kilometrů. Potom co se všechno řádně zajede mě Manobike vyloženě překvapil. Pokud se vyloženě nesoustředíte, že teď řadíte na neoriginální pastorek, nemáte to šanci poznat v téměř jakémkoli záběru.





Velkým překvapením bylo i to, co se dělo po výměně řetězu. Jelikož Shimano dosloužilo, nahodil jsem desítkové Campagnolo. Ani výrazně tvrdší řetěz od jiné značky totiž nepotřeboval žádnou dobu na zajetí, drobné nerovnosti na kazetě asi obrousil první řetěz i pro všechny ostatní. A nový řetěz chodí na Manobike pastorcích jako ten zajetý. SU-PER.

Krátká verze. Manobike rozšiřující sada chce pár kilometrů na zajetí, pak bude řadit stejně jako na origo kazetě. Pastorky i s vodítkem vyjdou na cca 2 tisíce korun, jako obrovský bonus je možné i barevní ladění snad do všech barev duhy plus stříbrná/leštěný hliník. A ta prej bude ve 2016 frčet!





Mimo jiné je pro majitele desítkových Shimano přehazek i zajímavá možnost nákupu samotného vodítka, coby náhradního dílu. Nejednou se mi podařilo ohnout vodítku a přehazka musela do koše. U Deore to nebolí tolik, u XT to bolí moc. Takhle ohnutý kus nahradíte novým a můžete jezdit až do dalšího zničení.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Tonil666 (Tonik666 (a) seznam.cz) 15.2.2016 v 8:39

    Uz nyni ma smysl poridit xt8000 hazku, ktera funguje na 10s i 11s. Az trochu klesne jeji cena, raminka prestanou davat smysl upnle.
    Jinak sam jezdim konverzi oneup a radi k nerozeznani od cisteho shimana.

  • profilová fotka ICE 15.2.2016 v 8:52

    kudy ti jde řetěz od horní kladky ke spodní?

  • anonymní uživatel Honik 15.2.2016 v 10:14

    To neee...psat recenzi a neprovleknout dobre retez voditkama....az to opravite, nezapomente zminit jak je manobike neuveritelne tichy...;-)

  • anonymní uživatel lutte (nema (a) seznam.cx) 15.2.2016 v 10:23

    :D fail

  • anonymní uživatel Pučálkovic Amina 15.2.2016 v 11:00

    to je super ten řetěz....hlavně že to fungovalo na jedničku....

  • anonymní uživatel Čert (Cert (a) dolekop.com) 15.2.2016 v 11:12

    Omluva čtenářům,Sem debil, celou sadu sem testoval na úplně jiným kole než je na fotkách, na foceni sem nahazoval sadu ráno u auta a komplet failově. Proběhlo foceni, pred dalším vyjetim sem opravil ale uz me nedošlo že to bude vidět na fotkách. Ale pokud vedete kolo před stativ, funguje sada výborně i s tímhle tuningem!

  • anonymní uživatel hoffman 15.2.2016 v 12:30

    dnes už tak trochu po funuse ...

  • anonymní uživatel Balanc 15.2.2016 v 18:13

    2 hoffman: presne!

  • anonymní uživatel Bersekr 15.2.2016 v 18:54

    Balanc, hoffman> hlavne sa z toho chlapci neposerte ;)

  • anonymní uživatel Balanc 15.2.2016 v 19:13

    2Bersekr: s radosti!

  • anonymní uživatel erudovaný rider 16.2.2016 v 10:47

    na základě fota č. 5 ti nevěřim ani slovo... bejt to ramínko čistý tak neřeknu.

  • anonymní uživatel o5 16.2.2016 v 12:12

    (erudovaný rider)vidíš toho jsem si nevšimnul, dobrý postřech, ale Čert to prostě zkusil no...

  • anonymní uživatel hups 16.2.2016 v 19:11

    já to s kolem nemyslím vážne.. Najedu přes 5000 km v těžkém terénu na "enduro" kole , mám za sebou spousty závodů , ale nemám jednu placku takže nejsem vlastně cyklista :) Tahle masáž od výrobců je fakt směšná :D mám kolo za 60 000 kč je to málo ? Jsem cyklista ? Poraďte jak být cool .. prosím chci být jedním z vás

  • anonymní uživatel hups 16.2.2016 v 19:14

    takže já si sundám 2 placku , koupím drahou 1 placku s míň převody a pak ještě budu dokupovat další věci abych měl více převodů ? Takže méně za více peněz ? Máte mě za blbce ? Za chcíli to bude tak že půjdu jen kolem výlohy s kolama a když žádné nekoupím tak zaplatím ještě více než za nové kolo ...

  • anonymní uživatel O5 17.2.2016 v 7:05

    hups,nevím co přesně bereš,ale měl by si s tím přestat. Potom budeš jak píšeš cool.

  • anonymní uživatel fenriz (urbanec.tom (a) gmail.com) 18.2.2016 v 20:21

    Ja to vyřešil jinak. Jelikož mam řazení x9 od sramu tak jsem koupil jen celou kazetu sunrace a řadí to pěkně jak nahoru tak dolů. A vyšlo mě to jen na 1300 kc.

  • anonymní uživatel Eluglab (Eluglab (a) seznam.cz) 19.2.2016 v 7:50

    Koupil jsem si kazetu Sunrace MS3. S přehazovačkou Shimano XT RD-M786 GS Shadow+ to v otevřené poloze řadí bez problému, ale jak to zamknu tak ouha.... Směrem nahoru nepřehodím ani kdybych se pos... Má s tím někdo zkušenost?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí