Test: Bluegrass Wapiti D3o - chrániče na zip

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 30.6.2016

Wapiti je jelen a taky nejnovější chrániče kolen a loktů od italské značky BLUEGRASS. Vozím je již nějaký ten pátek a nastal čas se podělit o zkušenosti. Tak tedy, tady jsou!

BLUEGRASS WAPITI D3O jak již název napovídá mají uvnitř D3O pěnu, které nárazem ztvrdne. Pro někoho nepřijatelné, pro někoho v pohodě – první věří plastovému chrániči a pohyblivost dávají na druhou kolej, druzí to mají opačně, pěnové chrániče mají totiž fantastickou pohyblivost, ale padat do ostrých kamenů je v nich „zakázáno“.

Wapati mají klasický tvar obvyklý u D3o chráničů, tedy protáhlý tvar přední chránící části skrývající d3o pěnu nařízlou ve strategických místech, tak aby seděli jako zadek na hrnci. Pěna je překryta chránící kevlarovou látkou, která by měla rozložit náraz a zabránit proříznutí. Na bocích jsou drobné chránítka, které jsou spíše do počtu než, že by šlo o nějaký extra velký přínos k bezpečnosti.

Uchycení chráničů je opět obvyklé, pomocí stahovacích pásků a to jak nad, tak pod kolenem. Horní pásek je naprosto klasický, spodní vypadá jako pásek od zapínání rukavic – nicméně funguje stejně dobře, jedná se totiž suchý zip.

Čím jsou specifické kolenní chrániče, tak to je jejich oblíkání, jsou totiž zapínatelné na boční zip. Bluegrass s tímto systémem přišel poprvé, jiné značky toto nabízejí již delší dobu. Praktičnost je velká, obléci si chránič s nazutými botami je pohoda, toto hodně #endurospecific. Je potřeba přiznat, že při vývoji zipového zavírání někdo příliš nepřemýšlel, pro nazutí je třeba vytáhnout horní gumový pásek z poutek, protože jinak si chránič na nohu nedáte. A přitom stačilo vést pásek obráceně… tak snad třeba příště.

Chrániče loktů jsou téměř identické s kolenními, jen ten boční zip chybí.

Chrániče se vyrábí ve čtyřech velikostech, já při svých aktuálně necelých 90 kilech jsem zvolil největší variantu a jsou mně tak akorát. Kdo má silnější nohy, tak u Wapiti neuspěje. Chráničů loktů je to jinak, tam jsem zvolil XL a vypadá to, že budu muset ještě chvíli cvičit bicepsy, abych do XL velikosti dorostl.

A jak Wapiti sedí? Opravdu hodně dobře, prodyšný základní materiál slušně odvádí pot a fakt příjemný na kůži, žádné škrabání, dření apod. jsem nezaznamenal. U obou chráničů je část chrániče síťovaná, tedy kolenního zadní a přední část u loketního, takže tam to větrá ještě líp. Síťování má ale i stinnou stránku, alespoň pokud máš chlupaté nohy, chlupy prolezou síťkou a potom chrániče nepříjemně koušou. Za jízdy to samozřejmě necítíš, ale když postáváš, okouníš a sedíš, tak poznáš, že správný chlap má mít oholené nohy.

Nejdůležitější vlastností chráničů je pochopitelně ochrana, jak již bylo zmíněno, u Wapiti je použita „chytrá“ viskoelastická pěna D3o, která je měkká a až při nárazu ztvrdne. Kolena i lokty splňují normu EN 1621–1, tedy mírnější variantu, což je takové nic neříkající, ale čísla jsou jednoznačná. Odborně: hodnota mediánu síly přenesené skrze chránič při nárazu impaktoru o energii 50kJ je u Wapiti 26kN u kolen a 28kN u loktů. Pro srovnání verze Wapiti bez D3o mají hodnoty 28kN u kolen a 30kN u loktů. Laicky: dostaneš prdu do chrániče a ten na tebe přenese ránu ztlumenou, D3o ztlumí o fous víc než plastová varianta Wapiti. V tomto srovnání tedy D3o vyhrává.
Ovšem kromě toho kolik toho chrániče utlumí je také důležité umístění a velikost chráničů, z tohoto pohledu jsou na trhu chrániče, které poskytnou výrazně více ochrany, především při nárazech jdoucích mimo čelní směr. Boční ochrany Wapiti jsou spíše propagační, než že by poskytly skutečnou ochranu.

Závěrem – Bluegrass Wapiti D3o jsou skvěle sedící, snadno se oblíkající chrániče, které sice výrobce doporučuje na téměř všechny bajkové disciplíny, ale osobně si svá kolena cením víc než jakou mám důvěru v D3o pěnu. Takže já bych je bral všude vyjma sjezdu. A nebo nepadat, ale zase kdo nepadá, tak nezrychlí…

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí