Test: Canyon Spectral Al 8.0 EX

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 24.6.2016

Canyon je německá firma, co dělá kola. Joe Barnes je šílenej Anglán, co závodí a dělá Dudes of Hazzard. Jak funguje kolo, které definuje svazek těch dvou… existencí, Canyon Spectral?

Firmu Canyon nemá cenu představovat, kdyby náhodou, tak je to jedna z prvních společností, co se vrhla na direct sale kol, takže je sice nekoupíte na krámě, ale pouze online přes internet, ale zase výrazně ušetříte oproti klasickému prodeji. To ovšem neznamená, že by Canyon sypal na trh jenom levné „low budget“ záležitosti, proto si dneska můžem kouknout na to, jak vypadá skoro stotisícový trailbike podle Němců.

Trailování teď vládne světu, Canyon to ví. A proto je jednou z vlajkových lodí firmy samozřejmě 140mm trailbike Spectral. V nabídce jak v hlíně, tak v karbonu, se středem proklatě nízko, středně dlouhým Reachem (dosahem, vzdálenost mezi středem šlapání a středem hlavovky), krátkou zadní stavbou a hlavou položenu akorát.

Testoval jsem model Spectral Al (jakože hlína) 8.0 (jakože nejvýš specifikovaná hlína) EX (jakože místo 140 mm vidlice je 150mm, takže o něco víc „dánhyl“).
Cenovka odpovídá nejvyššímu hliníku, ovšem jak už jsme u Canynonu zvyklí, moc neodpovídá osazení. Za 3 500 Euro, což je aktuálně necelých sto tisíc v korunách vám totiž v krabici přiletí kolo s Pikem RCT3 vepředu, CaneCreek DB Inline vzadu, komplet na X01 včetně karbonových klik. Od Sramu jsou i brzdy Guide RS, pekelně lehké výplety Roam 50 a vlastně i sedlovka Reverb. Obuto na High Rolleru II 2,3 3C Exo vepředu a nový endurový Minion SS (semislick) vzadu, oboje samozřejmě Maxxis. Zbytek detailů jako sedlo, kokpit atd. si ladí Canyon sám a rozhodně ne špatně, příjemně tvarované 760 řidítka a 50mm dlouhý představec, který je na traily naprosto ideální.

A tím už se dostávám k jádru pudla. Celý Spectral je trailbike jak poleno a všechno na něm je naladěno s ohledem na to, že vás při vašich bikových zážitcích čeká hlavně ježdění po naladěných trailech a cesta k nim. Všechno začíná u geometrie. Hlava se 66,5 stupni není ani položená, ani moc vzpřímená, tak někde veprostřed mezi závodním endurem a xc-trailbikem, krátká zadní stavba (430mm) a tím pádem i docela krátký rozvor (1153mm v testovaném Mku) se středem 335mm nad zemí znamená relativně stabilní rychlé kolo, které jede slušně do kopce, slušně z kopce, ale naprosto fantasticky po klikatém trailu, který často střídá směry jak horizontálně, tak vertikálně. Prostě nahoru, dolů, doleva, doprava. Zavřené klopky jsou sen (hlavně protože je můžete brát i vnitřkem), to samé všechny boule nebo odpaly, i když bílí muži prý moc skákat neumí, Spectral jim to docela usnadní.

Stejně dobře jako jde do zatáčky, jde i do vzduchu. To ale není všechno. On totiž stejně dobře jako do vzduchu a do zatáčky, jede i dopředu. Na výborné agilitě a akceleraci má největší podíl zadní pružení naladěné hodně do progresivity a asi i CaneCreek. Ten jsem zkoušel trochu řešit, ale nakonec se jako nejzábavnější varianta ukázal doporučený tuning, který se dočtete na stránkách výrobce.

Samozřejmě, krátké kolo s tvrdým tlumením znamená dvě věci. Na straně jedné superboží zábava na umělých trailech a super rychlost při běžné vyjížďce, na té druhé nestabilitu na rozbitých a rychlých tratích a spoustu drncání tamtéž. Hlava je sice položená a střed nízko, Spectral ale opravdu není kolo, na kterém bych se pouštěl do sjezdových nebo freeridových tratí. Nebo do enduro závodění. Minimálně určitě ne s DB Inline v továrním nastavení vzadu. Jenže ono mu to drncání a trochu té vachrlatosti odpustíte hned, jakmile se dostanete někam, kde je potřeba šlapat a zatáčet. Pokud vám to totiž z předchozího textu pořád neleze dost jasně, to kolo je prostě šíleně rychlý a šíleně hravý. Hodně (a pro mě překvapivě) ve mně testování tohohle Canynonu vyvolávalo vzpomínky na Ibis Mojo HD 3. Ibis je o malinko pomalejší ve šlapání, samozřejmě o kus rychlejší v rozbitém sjezdu. Jinak velice podobná geometrie i hravost, tyhle dvě kola se nejvíc liší centimetrem zdvihu a tím, jak je tenhle zdvih naladěný (Ibis citlivější, Canyon rychlejší). A mírný rozdíl je teda na cenovce.

Je doba trailová a lanovková, lokalit přibývá jako čárek na lístku, když „přijde slina“ a to s sebou nese nutnost vyřešit jaké kolo si pro tyto případy obout. A v mých očích Canynon Spectralem definuje, jak má moderní trailbike vypadat. Je to naprosto ideální kolo na všechny flow traily a singletracky, kolo, co vás velice rychle vyšvihne nahoru a s maximální zábavou vás sveze dolů. Pokud potřebujete jedno kolo na všechno, od vejletu s rodinou až po bikepark a enduro závody, koukl bych se jinde. Pokud ale závodní ambice nemáte a víte, že do bikeparku patří sjezďák, je Spectral AL 8.0 EX kolo pro vás. Spojuje totiž rychlost xc rakety se zábavou dirťáku, to všechno zabaleno v balení které váží 12,5 kila s dušema a stojí necelých 100 tis.

P.S. To s tím závoděním platí jenom o enduru, noční závod na bikefestu v Kopřivné po Fun Trailu mi na Spectralu chutnal moc, i přes jeden pád 7 flek se ztrátou 17 vteřin na Kubu Říhu (jasně že mu zhaslo světlo, ale až dole). Tohle kolo umí a chce jet rychle. Jenom to nesmí být v v rozbitým terénu.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel jirast (jirast (a) seznam.cz) 25.6.2016 v 14:32

    hmm hmm libůstka :-P mokrý sen :-D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí