MojeKolo

Test: Ghost SL AMRX 5 - univerzální trailbike

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 2.5.2016

O tom, jak Ghost letos pojal nabídku trail a allmountain kol jsme se už bavili. Po testu trailového SLAMR jsem měl možnost otestovat i „vysokozdvihovou“ inkarnaci „ÁeMeRka“, SL AMRX.





Pokud je to o převtělování pravda, měli by se všichni, kdo v tomhle životě testují kola, příště vyskytnout jako testbiky, bylo by to fér. SLAMR X si toho se mnou neužil málo. Vlastně si toho užil o moc víc, než mám odvahu a pravomoci přiznat. Díky tomu ale můžu říct, že mám důkladně otestováno.





Ghost si letos (podobně jako třeba Specialized) hraje s tlumiči, jejich uchyceními a vidlicemi a díky tomu dokáží nabídnout kolo snad pro každého při výrazném snížení nákladů. „Xko“ je vlastně SLAMR s delším tlumičem a vyšší vidlicí, tím pádem je zdvihu rovných 150mm. Geometrie je ale jinak vlastně shodná, 67 stupňů hlavy, neutrálně posazený střed (6mm bb drop není málo, nicméně to není nijak pekelně nízko) ale hlavě poměrně krátký rám jak vepředu tak vzadu. Co to znamená? Velice obratné a živé kolo. Stejně jako tomu je u nižšího zdvihu, Ghost je prostě dual/4×/dirt s vyšším zdvihem. Jde výborně do vzduchu, na zadní, do zatáčky, prostě ideální kolo na rovnější a hopsavé traily.





Model X5 je nejnižším hliníkovým modelem, tomu odpovídá i osazení. Odpovídá ale i tomu, že nejlevnější se rovná lehce přes 80 tisíc Kč. To znamená výborný tlumič Fox Float X Evol, super vidlice Fox 34 Talas (snad první Talas, tj. Fox s nastavitelným zdvihem, co je citlivý). Ostatní osazení už je spíše v režii co nejlepšího poměru cena/výkon. Pohon je mix Shimana XT a SLX, brzdy Deore. Sedlovka KS Cruxi, jinak si zbytek komponentů Ghost dělá tak nějak sám, ať už jde o kokpit, výplety, obrandované sedlo SDG a ostatní drobnosti. Velkou pochvalu si zaslouží použití plášťů Schwalbe Nobby Nic Evolution. I když nejsou Schwalbe moje nejoblíbenější pláště ze všech, Ghost je jedna z mála firem, které vám na kolo za 80 tisíc nedá nejlevnější verzi Performance (která není ani tubeless ready) ale hned nejvyšší level Evolution. Nejenom že jdou zamlíkovat, jsou ještě k tomu lehké a mají docela grip.





Veskrze skoro celé osazení funguje na jedničku, dokonce i montážní kokpit se dobře drží, 760 řidítka jsou akorát, všechno řadí, brzdí a chodí jak má, tlumení je super a má samozřejmě tři režimy nastavení pro „jedu z kopce“, „jedu do kopce“ a „jedu do kopce po asfaltu“. Slabinou je určitě teleskopická sedlovka, 100mm zdvihu je lepší než nic, v kombinaci s krátkou sedlovou trubkou Ghostu je jinak dlouhá sedlovka problém (KS má sice zdvih 100, přitom je dlouhá 420mm, většina teleskopů je při 125mm zdvihu maximálně 400 dlouhá) a nejde zasunout až dolů. Tenhle problém by se snad u letošních produkčních modelů měl vyřešit kratší sedlovou s vyšším zdvihem. Druhá nepříjemnost je špatné umístění děr na košík na flašku. Asi to může fungovat u běžných tlumičů, tlumič s expanzkou vám bohužel urve láhev ve chvíli, kdy jde do zdvihu. Ale i tohle je snad jenom problém předprodukčního vzorku.





Xko je prostě zábavné a trailové kolo pro rozbitější traily. Vyšší zdvih a čtyřčepová konstrukce se sice dost podílí na větší lenosti kola, Ghost se při šlapání docela houpe, na druhou stranu je komfort odpružení v rozbitých pasážích bezkonkurenční. Citlivá stavba v kombinaci se super tlumákem s obří vzduchovou komorou pozobe skoro všechno. Samozřejmě, že se nejedná o kdovíjak závodní enduro, v hodně prudkých pasážích je znát, že Xko není sjezďák. Tlumení by tomu sice odpovídalo, zbytku kola se to ale moooc nelíbí. Vyšší střed, krátký rozvor a poměrně vzpřímená hlava znamená, že je kolo ve vyšší rychlosti a hlavně v prudkých sjezdech dost neklidné a občas má tendenci vás poslat přes řidítka. Ale SLAMRX ani sjezďák být nemá.





SLAMRX má být zábavné kolo s pár centimetrama zdvihu navíc, co požerou víc kořenů, nebo pokud „zkusím to vyslat z tohohle šutráku až támhle za tu bouli, je to kousek“ bude o něco větší kousek, než čekáte. S tím souvisí i určení. Nemyslím si, že by tohle kolo mělo sednout každému, pokud máte rádi sjezďáky, co požerou všechno a na kopec se chcete jenom nějak vyškrábat, není to kolo pro vás. Tohle kolo potřebuje buď jezdce, co se chce na kole hlavně bavit, případně jezdce co zrovna tolik „nedává“ a potřebuje kolo, které se dobře ovládá i v nižší rychlosti, je možné šlapat kdekoli a odpustí i brzdění ve velice nevhodných místech.





Xko mě provedlo kamenitými traily na Elbě i bahnem a prachem ježdění u nás. Není to ani super rychlý xc trail ani enduro/bikepark polosjezďák, je to univerzální kolo trochu „oldschoolového střihu“, co zvládne s přehledem vozit vás nahoru i dolu na většině míst. A když se dostanete na jeho limity, bude se prostě jenom hůř ovládat. Jako daň za tuhle univerzálnost to jde.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí