reklama

iXS EDC Schladming - vítězství a několik pódiových umístění pro ČR

Autor: Keli, vydáno: 20.6.2016

Poslední dva víkendy hostilo Rakousko dva velké sjezdové závody, minulý týden v Leogangu Světový pohár a tento víkend to bylo třetí kolo Evropského sjezdového poháru. V Leoši to českým barvám do karet příliš nehrálo, ale tentokrát to byl zcela jiný příběh – vítězství a několik pódiových umístění.

Dráha Planai ve Schladmingu i přes svou náročnost patří mezi oblíbené tratě mnoha závodníků, účast jezdců to potvrzovala, 400 startujících včetně početné české sestavy. Termín týden po Světovém poháru v Leogangu sliboval silnou účast světových střelců, ale konkurence Crankworxu v Les Gets byla silná a očekávání se nenaplnilo.
Mimo samotný závod organizátoři nabízeli mnoho dalších atrakcí, takže se diváci ani jezdci v mezičase rozhodně nenudili – závod ve „Šládmu“ byl malým festivalem.

Velkým otazníkem bylo počasí, téměř nad celou Evropou silně pršelo a ani předpověď v Rakousku nebyla extra pozitivní, ale naštěstí nevyšla, no skoro.
Sobotní kvalifikace, do elitních žen se po tříleté přestávce vrátila dřívější Mistryně Rakouska Petra Bernhard a ukázala, že nic ze své rychlosti neztratila a poměrně jasně vyhrála. Jediná Češka na startu Jana Bártová dojela třetí.
Její partner Rosťa Štencel na svém Intense (bikecheck jeho Intense M16C zde) zase opanoval kategorii Masters.

V Elitě se bojuje o postup do Superfinále, jen třicet míst je k dispozici a v nich je několik našich jezdců – 6. Matěj Charvát, 9. Ondra Štěpánek, 16. Kuba Říha. Nejrychleji kvaldu zvládl domácí David Trummer.

Po skončení kvaldy se v prostoru cílového stadionu odjelo Mistrovství Rakouska v whipování Austrian Whip Offs a nejlépe to „dveřmi napřed“ posílal Manuel Schretter.

Nedělní ráno opět ukázalo, že předpověď ne vždy vychází, místo vody z nebe bylo slunce. Ale příroda se nevzdává, po několika odjetých kategoriích naplňuje předpovědi meteorologů. Nicméně za relativního sucha jela kategorie Masters, kde získává ČR double, Rosťa Štencel potvrzuje výsledek z kvaldy a na druhém místě mu na záda dýchá Vlasta Hynčica.

Když byla na startu kategorie jezdců pod 19 let otevřelo se nebe a začala průtrž mračen, které povrch během pár minut změnila na kompletní bláto a viditelnost byla fest špatná. To, že umí na mokru a nejen tam ukázal Max Hartenstern, který zvítězil, mimochodem minulý týden zajel Top10 na svěťáku, o tomto klukovi ještě určitě uslyšíme.

Elitní ženy stejně jako v kvalifikaci vyhrává jasně bez stresu jedoucí Petra Bernhard, svoji pozici potvrzuje Jana Bártová – opět třetí, jako v kvaldě.

A nastal čas Super finále, podmínky na trati byly extrémní, bahenní závody jak se patří, dostat je byť jen na dohled pódia vyžadovalo hodně štěstí a především umu. A že se ne vždy daří potvrzuje diskvalifikace dvojice favoritů Jure Zabjeka a Markuse Pekolla, po pádu se prostě nebyli schopni dostat na místo, kde opustili trať. Ze svěťáku známá postava Laurie Greenland si kvaldu úplně neužil, ale v hlavním závodě to bylo jiné, v hot seatu strávil hodně dlouhý čas a až Polák Slawomir Lukašik jej dokázal vystrnadit. Ani první muž kvalifikace David Trummer na Lukašika nestačil a také to nestačilo ani na juniorského Mistra světa Greenlanda a skončil třetí.

Ani čeští jezdci se neztratili, pátý flek pro Ondru Štěpánka je významný úspěch českých barev, Kuba Říha zajíždí vyrovnaně s kvalifikací na 15. pozici a o čtyři místa za ním doplňuje českou super finalovou trojici Matěj Charvát. V malém finále velmi dobře dojíždí na pětce Standa Sehnal.
Kompletní výsledky zde.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí